ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Περιοδεία Ομπάμα εν μέσω ισχυρών ανταγωνισμών

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
ΣΕΟΥΛ.-- Αναζητώντας τους συμβιβασμούς που θα προωθήσουν τα σχέδια των αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, φτάνοντας εκεί από την Ιαπωνία, όπου ξεκίνησε την Τρίτη η πολυήμερη περιοδεία του στην περιοχή.

Εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στην Πρόεδρο της χώρας Πάρκερ Γουέν-Χι για το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε πριν μερικές μέρες, ο Μπαράκ Ομπάμα της παρέδωσε την αμερικανική σημαία που κυμάτισε μεσίστια στο Λευκό Οίκο τη μέρα που το πλοίο βυθίστηκε, μία από τις πολλές «επικοινωνιακές» χειρονομίες.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών αξιοποιήθηκε για άλλη μια φορά το λεγόμενο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, ζήτημα που χρησιμοποιείται προσχηματικά για να προωθούνται τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Ο Ομπάμα τόνισε ότι Ουάσιγκτον και Σεούλ «βρίσκονται "στο ίδιο μήκος κύματος" στην άρνησή τους να δεχτούν μια Βόρεια Κορέα με πυρηνικά όπλα», συμπληρώνοντας ότι και «η Κίνα αρχίζει να αναγνωρίζει ότι η Βόρεια Κορέα δεν είναι μόνο μια ενόχληση, αλλά και ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δική της ασφάλεια», ενώ προειδοποίησε με νέες κυρώσεις.

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος Χι δήλωσε ότι μια νέα πυρηνική δοκιμή από την Πιονγιάνγκ θα «ταράξει» θεμελιακά την ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ασίας και «κάθε προσπάθεια επαναπροσέγγισης των εξαμερών συνομιλιών δε θα είχε νόημα».

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δυο πλευρές, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι με δεδομένη και την «πυρηνική απειλή» της Βόρειας Κορέας «θα επανεξεταστεί» το χρονοδιάγραμμα της μεταβίβασης του επιχειρησιακού ελέγχου (OPCON) των νοτιοκορεατικών δυνάμεων, που ακόμα διατηρούν οι ΗΠΑ σε καιρό πολέμου.

Δύσκολες ισορροπίες

Σήμερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα μιλήσει για την πολιτική εμπορίου σε συνάντηση επιχειρηματιών. Η επιτάχυνση των επενδύσεων και επιχειρηματικών σχεδίων είναι άλλωστε ο κύριος στόχος της περιοδείας Ομπάμα, που όπως σημειώνουν οι αναλυτές προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο να «στερεώσει» τη συνεργασία των ΗΠΑ με τους «παραδοσιακούς της συμμάχους» και να επεκτείνει την αμερικανική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ασία, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί η «νέα περίοδος» που επιχειρεί η Ουάσιγκτον στη σχέση της με την Κίνα.

Σήμερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αναχωρήσει για τη Μαλαισία όπου θα μείνει μέχρι τη Δευτέρα, για να κατευθυνθεί στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, τις Φιλιππίνες.

Μεταξύ άλλων, τα ΜΜΕ (διεθνώς και στην Ελλάδα) που φιλοξενούσαν αναλύσεις με αφορμή το ταξίδι Ομπάμα, σημείωναν ότι η Ουάσιγκτον «δεν οφείλει μόνο να εξισορροπήσει την οικονομική εμπορική αλληλεξάρτηση Ουάσιγκτον - Πεκίνου με την εγγύηση της ασφάλειας των υπόλοιπων χωρών, αλλά να λάβει σοβαρά υπόψη τις μεγάλες ανατροπές που θα φέρει η με αμερικανική ευθύνη επιτάχυνση της προσέγγισης Ρωσίας - Κίνας». Και συμπλήρωναν: «Οι επιπτώσεις της εκστρατείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία και τον Ειρηνικό πιστοποιούν νευρικότητα και ανασφάλεια και σε καμιά περίπτωση ηγεμονική αυτοπεποίθηση».

Τηλεφωνική επαφή Χι - Τζινπίνγκ

Την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Ν. Κόρεας είχε τηλεφωνική επαφή με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επανέλαβε τη «δέσμευση» της Κίνας στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ότι θα εργαστεί μαζί με τη ΛΔ Κορέας και ότι ελπίζει πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα δουλέψουν για τη μείωση των εντάσεων.

Τέλος, χτες είχαν συνάντηση στο Πεκίνο ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ με τον ηγέτη της πλειοψηφούσας ομάδας (των Ρεπουμπλικάνων) στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων Ερικ Κάντορ. Ο Κάντορ βρέθηκε στην Κίνα στο πλαίσιο περιοδείας που έκανε αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων σε Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Κίνα.

Ο Κεκιάνγκ σημείωσε ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν περισσότερα κοινά συμφέροντα παρά διαφωνίες.

Ο Κάντορ τόνισε ότι το μέλλον των ΗΠΑ είναι «συνδεδεμένο» με την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και τις όλο και πιο αναπτυσσόμενες σχέσεις των δύο χωρών.

ΣΕΡΒΙΑ - ΕΕ
Εντείνονται οι πιέσεις για τη συμφωνία με την «Gazprom»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της ΕΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αντίκεινται στους ευρω-ενωσιακούς κανονισμούς Ενέργειας οι συμφωνίες της Σερβίας με τη ρωσική εταιρεία «Gazprom» για την κατασκευή του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου «South Stream», ζήτησε χτες η Γραμματεία της ευρωενωσιακής «Ενεργειακής Κοινότητας», ασκώντας και με αυτόν τον τρόπο έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση της Σερβίας. Σε σχετική ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με γνώμονα ότι το Βελιγράδι «δεν ανταπροκρίθηκε» στις επανειλημμένες «εκκλήσεις» της ΕΕ να επιθεωρήσει τη λειτουργία των δύο διαχειριστών του σερβικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (TSOs) στο σερβικό κομμάτι του «South Stream» - την κρατική Srbijagas και την κατά 50% θυγατρική της «Gazprom», «Yugorosgas».

Σύμφωνα με την «Ενεργειακή Κοινότητα», οι συμφωνίες μεταξύ της Σερβίας και της «Gazprom» «δε συμμορφώνονται» με τους ισχύοντες κανόνες διαχωρισμού της ΕΕ, καθώς μία εταιρεία δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα παραγωγός και προμηθευτής φυσικού αερίου. Το Συμβούλιο ενδέχεται να λάβει πολιτικές αποφάσεις και μέτρα που πιθανώς να αναγκάσουν τη σερβική αστική τάξη να βρεθεί ανοιχτά πλέον μπροστά στο δίλημμα να διαλέξει ανάμεσα στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας στην ΕΕ ή στην περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών οικονομικών και άλλων σχέσεων με τη Ρωσία.

Δύσπιστη και η Ντελ Πόντε για το «δικαστήριο» του ΟΥΤΣΕΚΑ

Το ίδιο 24ωρο, η πρώην επικεφαλής γενική εισαγγελέας του ΝΑΤΟικού κατασκευάσματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, (ICTY), Ελβετίδα, Κάρλα Ντελ Πόντε, αντιμετώπισε με έντονη δυσπιστία, καχυποψία και «απορία» την απόφαση της κοσσοβάρικης Βουλής την περασμένη Τετάρτη να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός «ειδικού δικαστηρίου», που δήθεν θα «δικάσει» εγκλήματα πολέμου των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ που σήμερα βρίσκονται στην εξουσία. Σημείωσε ότι προκαλεί υποψίες το γεγονός ότι το μελλοντικό δικαστήριο θα έχει έδρα στο Κόσσοβο, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, «ποτέ δεν συνεργάστηκε σε ζητήματα που συνδέονται με το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων».

Ο νυν πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ πάντως εξηγεί το δικαστήριο ως μέσο «για να απαλλαχθεί» ο ΟΥΤΣΕΚΑ από την κατηγορία για το δίκτυο παράνομου εμπορίου ανθρώπινων οργάνων. Οπως και να έχει αυτό που δεν μπορεί να κρυφτεί είναι ότι οι ΟΥΤΣΕΚΑδες στηρίχτηκαν και ενισχύθηκαν από τους ιμπεριαλιστές όταν διέλυαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

ΙΤΑΛΙΑ
Απάνθρωπη απόφαση

ΒΕΡΟΝΑ.--

Ο δήμαρχος της Βερόνα της Ιταλίας, Φλάβιο Τόζι, της αντιδραστικής «Λέγκας του Βορρά», ανακοίνωσε προκαλώντας αντιδράσεις ότι όποιος προσφέρει φαγητό σε αστέγους, στο κέντρο της πόλης, θα μπορεί να τιμωρείται με πρόστιμο από είκοσι πέντε μέχρι και πεντακόσια ευρώ. Το πρόσχημα είναι η «καθαριότητα» και η «ευταξία» της πόλης αλλά η ουσία είναι η ρατσιστική αντιλαϊκή πολιτική των αστών πολιτικών, που πρώτα προκαλούν «κοινωνικά ερείπια» και μετά θέλουν να τα εξαφανίσουν.

Περί του «κομμουνιστή» υποψήφιου στη Συρία

Το «γύρο του διαδικτύου» έκανε προχτές η είδηση ότι στη Συρία κατατέθηκε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές από τον «κομμουνιστή» Μάχερ Χατζάρ και μάλιστα σε μια περίοδο που ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κέντρα δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των εκλογών που ανακοινώθηκαν για τον προσεχή Ιούνη.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα πρώην στέλεχος του κόμματος «Λαϊκή Θέληση» του Καντρί Ζαμίλ. Ο εν λόγω πολιτικός ήταν έως το 2000 στο Συριακό ΚΚ από όπου αποχώρησε. Πάντως και το ίδιο το κόμμα «Λαϊκή Θέληση» δηλώνει ότι ο Χατζάρ, μέλος του Κοινοβουλίου της Συρίας, δεν είναι πλέον μέλος του, ούτε στέλεχος «αφού απουσίαζε αδικαιολόγητα στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνη του 2013 και πλέον κάθε κίνησή του εκπροσωπεί και μόνο τον ίδιο».

ΣΥΡΙΑ
Στην τελική ευθεία η απομάκρυνση των χημικών όπλων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην επιβεβαίωση της παράδοσης σχεδόν του 90% των συριακών χημικών όπλων προχώρησε, χτες, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε κατά τις τελευταίες τρεις βδομάδες.

Την Τρίτη, εκπρόσωπος του OPCW είχε ανακοινώσει την αποστολή νέου φορτίου συριακών χημικών όπλων από το λιμάνι της Λατάκειας ανεβάζοντας την απόσυρση του συριακού χημικού οπλοστασίου στο 86,5%, χτες αυτό το ποσοστό ανέβηκε στο 92,5% ενώ αύριο, Κυριακή, η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, στο 100%.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ως προθεσμία για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων την 30ή Ιούνη, μέρος της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες μέρες στο αμερικανικό πλοίο «MV Cape Ray» που έχει αναδιαμορφωθεί ειδικά γι' αυτό το λόγο. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις αρμόδιων ξένων αξιωματούχων πως δεν θα απελευθερωθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον χημικά από το συριακό οπλοστάσιο, η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους λαούς χωρών της Μεσογείου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς εκφράζονται φόβοι για το περιβάλλον και τη δημόσια ασφάλεια.

Τέλος, αργότερα χτες εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επανήλθε στις γνωστές καταγγελίες συριακών και μισθοφορικών αντικαθεστωτικών δυνάμεων για χρήση τοξικών αερίων χλωρίου σε βάρος αμάχων χωριού της κεντρικής επαρχίας, Χάμα, χαρακτηρίζοντάς τες «εσφαλμένες». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η πιο πρόσφατη αντισυριακή χημική υστερία κάνει κάποιον να διερωτάται για τους πραγματικούς σκοπούς αυτών που την άρχισαν και που δεν έχουν σταματήσει τις προσπάθειές τους να βρουν ένα πρόσχημα για (να υπάρξει μια διεθνής) στρατιωτική επέμβαση στη Συρία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ