ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Απρίλη 2009
Σελ. /32
«ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Μόνος κερδισμένος το μεγάλο κεφάλαιο

Με δισεκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των εργαζόμενων, η κυβέρνηση θα πριμοδοτήσει την τζάμπα εργασία, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα για μετά την κρίση

Τα κονδύλια που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για να χτυπηθεί παραπέρα το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα

ICON

Τα κονδύλια που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για να χτυπηθεί παραπέρα το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα
«Απασχολήσιμοι - καταρτίσιμοι - ανακυκλώσιμοι». Θα μπορούσε να είναι το μότο του αποκαλούμενου «Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση» το οποίο παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση της ΝΔ. Μέσω αυτού και με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, επιχορηγεί με δισεκατομμύρια ευρώ τους κάθε λογής εργοδότες στον Ιδιωτικό και το Δημόσιο Τομέα.

Συγκεκριμένα, το «Σχέδιο Δράσης» αφορά σε προγράμματα και δράσεις για τα έτη 2008, 2009 και 2010, τα οποία χρηματοδοτούνται με το ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα που προέρχονται από την καταλήστευση των εργατικών και λαϊκών εισοδημάτων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στόχος είναι να προωθήσει τη φθηνή, ευέλικτη και προσωρινή εργασία - όπλο στα χέρια του κεφαλαίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που το ίδιο δημιούργησε.

Ταυτόχρονα, με την προώθηση διάφορων ληξιπρόθεσμων προγραμμάτων κατάρτισης, αποχαρακτηρίζει από ανέργους όσους συμμετέχουν σε αυτά, ώστε να εμφανίζει πλασματική μείωση της ανεργίας. Γνωστή «αλχημεία», στην οποία καταφεύγουν, χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το «Σχέδιο Δράσης» χωρίζεται πρακτικά σε δύο μέρη. Το ένα αφορά σε δράσεις του ΟΑΕΔ και, κυρίως, σε προγράμματα επιδότησης πρόσκαιρων θέσεων εργασίας. Το άλλο σε χρηματοδότηση, κυρίως, προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, από το αποκαλούμενο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Ούτε μία σταθερή θέση εργασίας

Ο ΟΑΕΔ υλοποιεί ή πρόκειται να υλοποιήσει προγράμματα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων, του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου Τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) προκειμένου να απασχολήσουν προσωρινά περίπου 240.000 άνεργους. Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης από τον ΟΑΕΔ ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η χρονική διάρκεια απασχόλησης των ανέργων ποικίλει από 5 μήνες έως και 24 μήνες.

Με άλλα λόγια, οι εργοδότες εισπράττουν ή θα εισπράξουν τεράστια ποσά χωρίς να εξασφαλιστεί ούτε μία σταθερή θέση εργασίας. Αντιθέτως, οι ίδιοι θα απολαύσουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης πάμφθηνου εργατικού δυναμικού και για αυτό θα χρηματοδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή από τα λεφτά των ίδιων των εργαζομένων.

Από τα προγράμματα αυτά αξίζουν να αναφερθούν τα εξής:

  • Μέσα στο 2009, ποσό ύψους 309.000.000 ευρώ που προορίζονταν για τα επιδόματα ανεργίας, θα μετατραπεί σε επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και στους ΟΤΑ. Ηδη η ΚΕΔΚΕ υπέγραψε την σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση. Συνολικά θα εξασφαλιστούν στην εργοδοσία 60.000 άνεργοι, των οποίων το επίδομα ανεργίας θα μετατραπεί σε επιδότηση για τους εργοδότες, οι οποίοι θα απασχολήσουν όλον αυτό το «στρατό των ανέργων» με μειωμένο «κόστος», πληρώνοντας μόνο την διαφορά μέχρι την κάλυψη του μισθού.
  • Αναμένεται η προκήρυξη προγράμματος «Μια αρχή, μια ευκαιρία» για την επιχορήγηση επιχειρήσεων ιδιωτικών, δημοσίου και ΟΤΑ με 160.000.000 ευρώ. Στόχος η απασχόληση για πέντε μήνες 40.000 νέων που εγκατέλειψαν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή τέλειωσαν το λύκειο. Οι επιχειρήσεις δεν θα δώσουν ούτε ένα ευρώ ενώ δεν έχουν υποχρέωση να τους απασχολούν ούτε για μία μέρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Ο ΟΑΕΔ είναι αυτός που αναλαμβάνει εξολοκλήρου την καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των «απασχολήσιμων» νέων. Το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα με τους ίδιους όρους εφαρμόστηκε και το 2008 χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί.
  • Καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των μεγαλοξενοδόχων ύψους 50.000.000 ευρώ, τα οποία θα εισπράξουν οι εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και θα αναλογεί στα επιδόματα ανεργίας για το δίμηνο Απρίλη και Μάη για το σύνολο του εποχικού προσωπικού τους.
  • Παράλληλα με τα παραπάνω, ήδη από το 2008, «τρέχουν» προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ για προσωρινή πρόσληψη ανέργων και ημερομηνίας λήξης μετά από 24 μήνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για νέους ανέργους ηλικίας μέχρι 30 ετών, ύψους 101 εκατομμυρίων ευρώ, για προσωρινή απασχόληση ανέργων άνω των 45 ετών, ύψους 99 εκατομυρίων ευρώ, για πρόσληψη ανέργων πλησίον της σύνταξης, ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, ο ΟΑΕΔ χρηματοδοτεί τα κατ' ευφημισμόν προγράμματα επιχορήγησης «νέων επιχειρηματιών». Προγράμματα που καλλιεργούν τη ψευδαίσθηση ότι κάποιος άνεργος μπορεί να ξεκινήσει, με πενιχρά μέσα, μια δήθεν επικερδή επιχείρηση. Τη στιγμή που σε κάθε τομέα της οικονομίας χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κλείνουν ή φυτοζωούν, λόγω της τεράστιας πίεσης που δέχονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων. Τα προγράμματα αυτά αφορούν σε πάνω από 27.000 άνεργους και το συνολικό ύψος της χρηματοδότησής τους ξεπερνά τα 435 εκατομμύρια ευρώ.

Ολοι συμμέτοχοι στο αντεργατικό «παιχνίδι»

Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων κατάρτισης ικανοποιούν τις απαιτήσεις της εργοδοσίας για φθηνό, ευέλικτο και διαρκώς καταρτίσιμο εργατικό δυναμικό. Μέσω αυτών οι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνουν πρόσκαιρες και αποσπασματικές γνώσεις που όμως το κεφάλαιο θεωρεί απαραίτητες στην εκάστοτε χρονική περίοδο, για την αύξηση της κερδοφορίας του.

Το συγκεκριμένο «Σχέδιο Δράσης» αποσκοπεί στην κατάρτιση σχεδόν 137.00 ανέργων. Η συνολική χρηματοδότηση φθάνει τα 620 εκατομμύρια ευρώ.

  • Τα 230 εκατομμύρια ευρώ αφορούν επιχορήγηση επιχειρήσεων για την κατάρτιση ανέργων, στους κλάδους των κατασκευών, του τουρισμού και στα λεγόμενα «πράσινα επαγγέλματα».
  • Επίσης, 50 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την εκπαίδευση εργαζομένων που εξαναγκάζονται σε εκ περιτροπής εργασία (μείωση μερών ή ωρών εργασίας με αντίστοιχη μείωση των μισθών). Η εκπαίδευσή τους θα γίνεται τις ημέρες που δε θα εργάζονται και θα λαμβάνουν το υπόλοιπο του μισθού τους από τον ΛΑΕΚ. Ετσι, ουσιαστικά επιδοτείται το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας και ανοίγει ο δρόμος για τη γενίκευσή της. Ενώ τα βάρη και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών μεταφέρονται στις πλάτες όλων των εργαζομένων που θα τα καλύψουν με τις εισφορές τους μέσω του ΛΑΕΚ.

Αυτό το τελευταίο μέτρο δεν είναι μόνο μποναμάς στους μεγαλοεργοδότες που έχουν ήδη καταφύγει στην εκ περιτροπής εργασία για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους σε περίοδο κρίσης. Επιπλέον, δίνει το σύνθημα για γενίκευση του συγκεκριμένου αντεργατικού μέτρου, αφού κάθε εργοδότης έχει πλέον ένα επιπλέον και ισχυρό κίνητρο για να βγάλει έναν εργαζόμενο εκτός παραγωγής για όσο χρονικό διάστημα εξυπηρετούνται τα κέρδη του.

Ακόμα, μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται προγράμματα που προάγουν τον «κοινωνικό εταιρισμό» για να αναλάβει το έργο της «προσαρμοστικότητας» των εργαζομένων. Για το σκοπό αυτό θα δοθούν στους «κοινωνικούς εταίρους» 52 εκατομμύρια ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση, θα δοθούν ακόμα 150 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διαχειριστούν εργοδοτικές οργανώσεις, επιμελητήρια, ΟΤΑ, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Πρόκειται για μια άθλια και επικίνδυνη αποστολή την οποία αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου πλειοψηφεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Και μ' αυτόν τον τρόπο οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες επιδιώκουν να ενσωματώσουν χιλιάδες εργαζόμενους στη λογική της ψευτοκατάρτισης, σαν το υποκατάστατο της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, χαμηλώνοντας κι άλλο τον πήχη των διεκδικήσεων και προσδοκιών της εργατικής τάξης.

Τέλος, με 25 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας». Αποδέκτες θα είναι οι «κοινωνικές επιχειρήσεις», δηλαδή ιδιώτες που θα δραστηριοποιούνται με σκοπό το κέρδος σε κοινωνικούς τομεις και υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρονται από το κράτος.

Φουσκώνουν το λογαριασμό

Στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνονται και άλλες δράσεις που, μεταξύ άλλων, εξυπηρετούν την κυβέρνηση να επιδείξει, ενόψει ευρωεκλογών, δήθεν «κοινωνικό έργο» με «ξένα κόλυβα».

Ετσι, στο «Σχέδιο Δράσης» περιλαμβάνονται κονδύλια για παιδικούς σταθμούς, για τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι». Με τα κονδύλια αυτά στηρίζεται η ύπαρξη και λειτουργία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Ακόμα, συνεχίζεται το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας που επιπλέον παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε σχέση με τις ανάγκες που καλούνται να εξυπηρετήσουν.

Ακόμα περιλαμβάνονται κονδύλια που προέρχονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, δηλαδή χρήματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας για τον κοινωνικό τουρισμού και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για την επιδότηση ενοικίου.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ