ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Εξοπλιστικά σχέδια για ανάληψη επικίνδυνων ρόλων στην Ανατολική Μεσόγειο

Την επικίνδυνη εμπλοκή περιέγραψε ξανά ο υπουργός Αμυνας, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι η Πολεμική Αεροπορία «δεν φυλά μόνο την ελληνική επικράτεια, αλλά είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή»

Eurokinissi

Την επικίνδυνη εμπλοκή περιέγραψε ξανά ο υπουργός Αμυνας, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι η Πολεμική Αεροπορία «δεν φυλά μόνο την ελληνική επικράτεια, αλλά είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή»
Με άξονες τα εξοπλιστικά και τις επικίνδυνες αποστολές που χρεώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, υπηρετώντας τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και κεφαλαίου στη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, κινήθηκε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος.

Στον απόηχο των όσων ειπώθηκαν τις προηγούμενες μέρες περί χρονομίσθωσης γαλλικών φρεγατών και αργότερα αγορά άλλων, ο Π. Καμμένος έδωσε την εικόνα ότι όλα είναι υπό συζήτηση, χωρίς να υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο. Οτι η συζήτηση Τσίπρα - Μακρόν τις προηγούμενες μέρες αφορούσε μια πιθανότητα, χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τα κέρδη αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων 8 δισ. ευρώ και πρέπει να επιστραφούν στην Ελλαδα, να πάνε για κατασκευή γαλλικού σχεδιασμού φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία.

Για δε το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών «F-16», είπε ότι τόσο το διπλωματικό γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού όσο και ο ίδιος ως υπουργός Αμυνας γνωστοποίησαν στον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα και τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας αντίστοιχα, ότι ναι μεν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί σε ένα κόστος 1,23 δισ. ευρώ (1,1 κατόπιν «εκπτώσεων») για αναβάθμιση 85 μαχητικών, αλλά ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις που ζητούν στην τριετία 2018 - 2020 οι Αμερικανοί. Οι ΗΠΑ φέρονται να ζητούν 250 - 280 εκατ. κατ' έτος, ενώ η ελληνική πλευρά φέρεται να παζαρεύει μέχρι 120.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά θέλει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης, αλλά στο πλαίσιο των «οικονομικών δυνατοτήτων» της χώρας. Μάλιστα, επικαλέστηκε σχετικά με τις δυσκολίες εκταμίευσης των ποσών που ζητούν οι Αμερικανοί, τα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές η κυβέρνηση, την ανάγκη εκπλήρωσης της ΝΑΤΟικής νόρμας ετησίως 2% του ΑΕΠ της χώρας να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες και το 20% εξ αυτών να πηγαίνει για ανάπτυξη νέων στρατιωτικών ικανοτήτων.

Αξιοσημείωτα και όσα είπε και για τα περίπου 30 παλαιότερου τύπου («block 30») «F-16», τα οποία υποτίθεται έψαχναν να τα πουλήσουν ώστε με τα χρήματα να χρηματοδοτήσουν την αναβάθμιση των 85 «block 52» και «50». Οπως είπε, ωστόσο, χτες ο υπουργός, συζητάνε μεν την πώλησή τους, αλλά «με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε σε νέα αεροσκάφη», καθώς «δεν πρέπει να πέσει ο αριθμός των αεροσκαφών της ΠΑ». Τοποθέτηση που αναζωπυρώνει σενάρια περί αγοράς άλλων αεροσκαφών, π.χ. αμερικανικών «F-15» ή γαλλικών αεροσκαφών.

ΑμερικανοΝΑΤΟική «επέκταση δραστηριότητας»

Το βασικό, βέβαια, παραμένει πού θέλουν να αξιοποιήσουν τα όπλα αυτά. Ο Π. Καμμένος ήταν και χτες σαφής. Π.χ. για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού είπε: «Υπάρχουν ανάγκες από τις ανάγκες επέκτασης της δραστηριότητας του ΠΝ. Δεν έχουνε την ευθύνη μόνο των χωρικών υδάτων και του Αιγαίου. Με τη μετατροπή της χώρας σε παραγωγό Ενέργειας και ενεργειακό κέντρο, με την αναγνώριση της ΑΟΖ για να προχωρήσουν οι εξορύξεις φυσικού αερίου, το βεληνεκές του ΠΝ αυξάνεται και οι ανάγκες είναι διαφορετικές».

Στην ίδια λογική, περί επιτήρησης εκτεταμένων θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η ντόπια αστική τάξη βλέπει «ζωτικά συμφέροντα» και σπεύδει να εμπλακεί στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ διεκδικώντας μερίδιο στην καπιταλιστική λεία, έκανε λόγο και για μη επανδρωμένα «αεροχήματα» (UAV) ή ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν σε πεδία αντιπαράθεσης όπως ο υβριδικός πόλεμος και ο κυβερνοπόλεμος.

Τα ίδια είπε και για την Πολεμική Αεροπορία, ότι «δεν φυλά μόνο την ελληνική επικράτεια, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή», υπονοώντας ότι οι εξοπλισμοί, τους οποίους σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, αφορούν και κάλυψη ευρωατλαντικών αναγκών, θέση που ασπάζεται και η αμερικανική κυβέρνηση.

Αλλωστε, πρόσθεσε ότι ως κυβέρνηση έχουν «άριστη συνεργασία με τις ΗΠΑ», όπως επίσης ότι θέλουν επέκταση της περιλάλητης συμφωνίας διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, αναφέροντας ως δείγμα των τέτοιων καλών σχέσεων την έλευση στη ΔΕΘ του ίδιου του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μ. Πέινς.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές συγκεντρώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας

Καθημερινές είναι οι συγκεντρώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και την ελληνική εμπλοκή. Οι Οργανώσεις του Κόμματος καλούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δυναμώσουν τη δράση τους, προσπερνώντας τις παγίδες που στήνει το κεφάλαιο, τα παραμύθια της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Τους καλούν να συζητήσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ανάγκη της κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και των πολιτικών που το υπηρετούν.

Στην Αττική

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 9 π.μ., ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το Τελωνείο Οινοφύτων, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1.30 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καλούν σε συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο 4 (νέα κτίρια ΗΜΜΥ), με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

-- Στη 1.30 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο καλούν σε συγκέντρωση στο κτίριο ΔΕΣΚΟΙ (Χ. Τρικούπη 1 & Λαγουμιτζή), με ομιλητή τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στη 1 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Σχολή ΝΟΠΕ καλούν σε συγκέντρωση στο νέο κτίριο της Νομικής (αίθουσα 11, 5ος όροφος), με ομιλητή τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 5.30 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ΑΣΠΑΙΤΕ καλούν σε συγκέντρωση στην αίθουσα 203 - 204 της σχολής, με ομιλητή τον Αλέξανδρο Μπουγά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Μεταφορών καλεί σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα Πέμπτη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καλούν σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ., με ομιλήτρια τη Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Σερρών καλεί σε συγκέντρωση στο Πετρίτσι, με ομιλητή τον Κώστα Ιντζέ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

Το Σάββατο 28 Απρίλη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Χημικής Βιομηχανίας καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟ Σίνδου, με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Την Κυριακή 29 Απρίλη:

-- Η ΚΟΒ Νάουσας καλεί στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, σε σύσκεψη με εργαζόμενους από εργοστάσια τροφίμων, με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ Ημαθίας, στις 11 π.μ., καλεί σε συγκέντρωση στο δημαρχείο της Αλεξάνδρειας, με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, βουλευτή του ΚΚΕ.

Σε άλλες πόλεις

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., στο Ρέθυμνο, σε εκδήλωση - συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., στο δημαρχείο Βόνιτσας, θα μιλήσει η Νικολέτα Ρεπάνη, Γραμματέας της ΚΟΒ Ακτίου - Βόνιτσας.

Το Σάββατο 28 Απρίλη:

-- Στις 8 μ.μ., στο Μεσολόγγι, στην αίθουσα «Τρικούπειου» Πολιτιστικού Κέντρου, θα μιλήσει ο Κώστας Δρόσος, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.

-- Στις 8.30 μ.μ., στην Αμφιλοχία, στο καφενείο «Κορομηλιά», θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 29 Απρίλη, στις 11 π.μ., στο χωριό Τρύφος Αιτωλοακαρνανίας, καφενείο «Γιάννη Παύλου», θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης.

Κινητικότητα στη Σούδα

Εντονη κινητικότητα παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες η βάση της Σούδας, στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υποστήριξης από πλευράς της κυβέρνησης στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά διαθέσιμα στοιχεία, στη βάση άραξε πολεμικό πλοίο της Γαλλίας, ενώ προσέγγιζε και άλλο πολεμικό πλοίο, αγνώστου εθνικότητας, ενταγμένο πάντως στον «Συνασπισμό ενάντια στον ISIS». Παραπέρα, τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Ανατολική Μεσόγειο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» με την αρμάδα συνοδείας του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υποστήριξης, ανεφοδιασμού και ό,τι άλλο που θα παράσχει η βάση, συν τις υπηρεσίες που θα κληθούν να παράσχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Για ενίσχυση της «συνεργασίας» με ΗΠΑ

Με την υποδιοικητή της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης για θέματα Επιστράτευσης και Εφεδρείας, ταξίαρχο Kate Leahy, συναντήθηκε την Τρίτη ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής, σε άλλο ένα βήμα ενίσχυσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Επισήμως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Αλλωστε, στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τη Διεύθυνση Επιστράτευσης και Διεύθυνση Εθνοφυλακής του ΓΕΣ, επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους, με σκοπό «την προώθηση της συνεργασίας με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων».

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών και την ΕΕΔΥΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 8ος όροφος). Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

-- Από τις Επιτροπές Ειρήνης Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Κορυδαλλού, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κορυδαλλού. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α. και μέλος της ΚΕΘΑ.

-- Από την Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Ν. Κόσμος, Γούβα, Παγκράτι) το Σάββατο 28 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πλυτά. Θα χαιρετίσει ο Ανδριανός Μπούκουρης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Θα τραγουδήσουν: Το συγκρότημα «Shapla» από το Μπαγκλαντές και το συγκρότημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ