ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Πλήθος πρωτοβουλιών από τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης που κορυφώνεται με τις απεργιακές συγκεντρώσεις τη Δευτέρα 1η Μάη

Το πανό που κρέμασε στο Δημαρχείο Ηλιούπολης το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο, προπαγανδίζοντας την απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς
Το πανό που κρέμασε στο Δημαρχείο Ηλιούπολης το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο, προπαγανδίζοντας την απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς
«Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!». Το σύνθημα του φετινού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το περιεχόμενό του και πολύ περισσότερο την ανάγκη να γίνει υπόθεση της ίδιας της εργατικής τάξης, συζητούν με εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ηδη, στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης που ξεδιπλώνουν μπροστά στην Πρωτομαγιά, οργανώνουν καθημερινά περιοδείες και εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μέσα και έξω από χώρους δουλειάς, στάσεις εργασίας. Με τις πρωτοβουλίες τους καλούν τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε μαχητική απάντηση στα νέα μέτρα και βήμα προετοιμασίας νέας πανεργατικής απεργίας, στέλνοντας παράλληλα δυνατό μήνυμα πως οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να θυσιαστούν στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων, ούτε στην περίοδο της «ειρήνης» ούτε στο ενδεχόμενο ενός πιο γενικευμένου πολέμου.

Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ δεκάδες συγκεντρώσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί σε όλη τη χώρα.

Κάλεσμα στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις απευθύνουν, επίσης, η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, η ΕΕΔΥΕ και η ΕΕΔΔΑ. Επίσης, καλεί η Ενωτική Κίνηση Πυροσβεστών.

Δεμένα θα παραμείνουν τη Δευτέρα 1η Μάη τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες έχουν αποφασίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Σύσκεψη με τη μαζική συμμετοχή σωματείων και φορέων οργάνωσε τη Δευτέρα η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση εξορμήσεων στη Βιομηχανική Ζώνη του Περιστερίου και σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής.

Οι σημερινές και οι αυριανές πρωτοβουλίες

Εκδήλωση για τους εργάτες Τύπου και Χάρτου που «έπεσαν για τη ζωή» οργάνωσαν χτες η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων
Εκδήλωση για τους εργάτες Τύπου και Χάρτου που «έπεσαν για τη ζωή» οργάνωσαν χτες η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων
Οσο πλησιάζει η Πρωτομαγιά, πληθαίνουν και οι πολύμορφες δράσεις στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης για την προετοιμασία της.

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί στις 8.30 μ.μ., σε αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία.

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ οργανώνουν σύσκεψη στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής πραγματοποιεί συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στην επιχείρηση «Φειδάς».

-- Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση στις 18.30, στο Θέατρο «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» διοργανώνουν εκδήλωση στις 7 μ.μ., στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αστέρας» (Ασκληπιού 4). Στο χώρο θα συγκεντρωθούν σχολικά είδη για τα προσφυγόπουλα.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Πετρούπολης οργανώνει εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο (Εθνικής Αντίστασης 61).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Μπραχαμίου καλεί σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ. (Πηλέως 56, στον προαύλιο χώρο).

-- Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12 μ. έξω από το εργοστάσιο του ΚΔΑΥ Ηρακλείου στη ΒΙΠΕ, στο πλαίσιο 4ωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων.

-- Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε εκδήλωση στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

-- Η Γραμματεία Λιβαδειάς του ΠΑΜΕ καλεί σε εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση με θέμα «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος: Η εργατική τάξη δεν μπαίνει κάτω από ξένη σημαία», στις 7 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής οργανώνει σύσκεψη με μετανάστες εργάτες, στις 7.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων (Νικολαΐδου 9, Ελευσίνα).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αχαΐας και η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες μαζί ενωμένοι στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο και την προσφυγιά», στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Παμμικρασιατικού Συλλόγου.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε μουσικοχορευτική παράσταση από τη χοροθεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, στο Δημοτικό Θέατρο, στις 9.15 μ.μ., με θέμα το Προσφυγικό.

-- Σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων οργανώνει η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών διοργανώνουν εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά επίσης σε εξορμήσεις σε εργοτάξια, στους οικοδόμους που δουλεύουν στα 8μηνα των δήμων και σε σπουδαστές ΕΠΑΣ, σε ειδικότητες σχετικές με τον κλάδο των Κατασκευών.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσά του. Θα λειτουργήσει, επίσης, έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας οργανώνει σύσκεψη - εκδήλωση στο ΕΚ Αθήνας, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίου του Θ. Κορνάρου «9-11 Μάη του 1936 - Οι αγώνες του λαού» και θα προβληθεί σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Αγ. Αναργύρων - Καματερού θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση και ομιλία με θέμα την Πρωτομαγιά. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν έκθεση φωτογραφίας και λογοτεχνικά κείμενα συνδεδεμένα με το θέμα του πολέμου. Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης προχωρά σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 11.30 π.μ.) και συγκέντρωση (9 π.μ.) στο Δημαρχείο. Η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Δήμου Ωρωπού οργανώνει συγκέντρωση, στη 1.30 μ.μ., στο Πολυδένδρι.

-- Σύσκεψη οργανώνει το Παράρτημα Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής βιομηχανίας, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων (Νικολαΐδου 9, Ελευσίνα).

-- Η ΠΕΜΕΝ σε συνεργασία με τον Σπουδαστικό Σύλλογο ΑΕΝ Ασπροπύργου οργανώνει εκδήλωση, στις 12 μ., στο αμφιθέατρο Πλοιάρχων.

-- Σε εκδήλωση καλεί η Γραμματεία Θήβας - Οινοφύτων του ΠΑΜΕ τους μετανάστες εργάτες της περιοχής, στις 8 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Σχηματαρίου.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου οργανώνει εκδήλωση με θέμα τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην κεντρική αποθήκη της Αρχαιολογίας στο Κορωπί (δίπλα στο Αεροδρόμιο), κατά τη διάρκεια δίωρης στάσης εργασίας.

-- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου προχωρά σε εκδήλωση για τα παιδιά που συμμετέχουν στα μαθήματα στήριξης, στις 7 μ.μ., στην αίθουσά του.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ διοργανώνει εκδήλωση, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, με ομιλία για την Πρωτομαγιά και έκθεση ζωγραφικής με έργα από τα παιδιά του παιδικού σταθμού.

-- Ο Σύλλογος Γυναικών ν. Καρδίτσας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων ν. Καρδίτσας οργανώνουν προβολή της ταινίας «Νόρμα Ρέι», στις 7 μ.μ., στο «Παυσίλυπο».

-- Στη Ρόδο η ΔΑΣ Ξεναγών, η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ και η Επιτροπή Ειρήνης καλούν σε εκδήλωση με απαγγελία ποιημάτων, ομιλία, έκθεση φωτογραφικού υλικού και αφήγηση του χρονικού της 1ης Μάη του 1936.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Κολίγοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε - Δυναμώνουμε τους αγώνες μας!

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις

«Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά οργανώνοντας την πάλη μας ενάντια στο ξεκλήρισμα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες «στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που οργανώνουν ταξικά προσανατολισμένες συνδικαλιστικές εργατικές οργανώσεις που στήριξαν και στηρίζουν τον αγώνα μας (ΠΑΜΕ). Μαζί με τους συμμάχους μας στους αγώνες, τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να διαδηλώσουμε ενάντια στην πολιτική που χτυπάει αλύπητα το φτωχό λαό για να εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη σε μια χούφτα μονοπώλια, ντόπια και ξένα».

Αναφερόμενη στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και κουαρτέτο, τονίζει ότι «πλήττουν άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως όλο το φτωχό λαό. Το πετσόκομμα του αφορολόγητου, που κατακτήσαμε με τον σκληρό αγώνα μας στα μπλόκα, οι νέες δραστικές μειώσεις στις συντάξεις κι όλα τα άλλα που συμφωνήθηκαν στα πλαίσια της διαβόητης "αξιολόγησης" θ' αυξήσουν κι άλλο την ανέχεια και τη φτώχεια στον αγροτικό κόσμο, θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας στα χωριά».

Παράλληλα, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπλέκει τη χώρα μας βαθύτερα σε επικίνδυνους και αιματηρούς σχεδιασμούς», η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων υπογραμμίζει: «Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ματώνουμε για τα κέρδη των μονοπωλίων στην ειρήνη και στους πολέμους τους!».

Αφού τονίζει ότι αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων - ΚΑΠ - ΕΕ - ΔΝΤ, «που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, ξεκληρίζοντας εκατοντάδες μικρομεσαίους παραγωγούς», η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί σε πάλη «για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο και καλύτερη ζωή στο χωριό, επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό».

Και υπογραμμίζει: «Κολίγοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Δυναμώνουμε τους αγώνες μας! Πιο μαζικά, πιο δυναμικά στο δρόμο της αντεπίθεσης!».

Ανακοινώσεις με τις οποίες καλούν στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων έχουν εκδώσει, επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας.

Συγκεντρώσεις σε 74 πόλεις

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Δημαρχείο

Αλμυρός, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

Αργοστόλι, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Δήλεσι, 10.30 π.μ., πλατεία

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., πλατεία απέναντι από το ταχυδρομείο

Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 10 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 10.30 π.μ., παραλία Λιμεναρίων

Θήβα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Ιθάκη, 10 π.μ., Βαθύ

Ικαρία, 12 μ., Αγιος Κήρυκος

Καβάλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμπάκα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Πλαστήρα

Κάρυστος, 11.00 π.μ., πλατεία

Καστοριά, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10 π.μ., Αη Μηνάς

Λιβαδειά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Μέγαρα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάξος, 11 π.μ., πλατεία Παλιού Δημαρχείου

Νάουσα, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10 π.μ., λιμάνι

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Φιλελλήνων

Ξάνθη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 10 π.μ., πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πτολεμαΐδα, 10 π.μ., παλιό πάρκο

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Ρόδος, 11 π.μ., πλατεία Κύπρου

Σαλαμίνα, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων (αγάλματα)

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σκιάθος, 11 π.μ., Μπούρτζι

Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία

Σπάρτη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Σύρος, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φάρσαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Στρογγυλό

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος, 10.30 π.μ., πλατεία Βουνακίου

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΟΜΙΛΟΥ «ALDEMAR» ΣΤΗ ΡΟΔΟ
«Παράνομη» η απεργία της Πρωτομαγιάς!

«Παράνομη» (!) χαρακτηρίζει την απεργία της Πρωτομαγιάς η εργοδοσία στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village», του ομίλου «Aldemar», η οποία επέδωσε εξώδικο στο επιχειρησιακό σωματείο, στο οποίο «επισημαίνει» ότι η Πρωτομαγιά είναι... αργία και όχι απεργία!

«Κατ' αρχάς επισημαίνουμε ότι αντιθέτως με την εσφαλμένη εκδοχή την οποία υποστηρίζετε, η Πρωτομαγιά του έτους 2017 κηρύχθηκε αργία», αναφέρει η επιχείρηση. Στη συνέχεια παραθέτει με κάθε λεπτομέρεια τα στοιχεία της Υπουργικής Απόφασης και του αντίστοιχου ΦΕΚ, με βάση τα οποία η φετινή 1η Μάη κηρύχθηκε αργία, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. «Ερμηνεύοντας» την απόφαση αυτή κατά πώς τη βολεύει, η εταιρεία διαμηνύει στο σωματείο πως «τα περί απεργίας, προσωπικού ασφαλείας κ.λπ. τα οποία ισχυρίζεστε, είναι απλώς παράνομα»!

Επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι τα «ρεκόρ» του Τουρισμού πατάνε στις συνθήκες γαλέρας που επιβάλλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους εργαζόμενους του κλάδου, η εταιρεία... προειδοποιεί τους εργαζόμενους να απέχουν από «ενέργειες όπως αυτές (...) καθώς προδήλως αυτές βλάπτουν την εργασιακή ειρήνη και το πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους τους συντελεστές της επιχείρησης».

Η εργοδοσία ξεσπαθώνει επίσης ενάντια στην πρωτοβουλία του επιχειρησιακού Σωματείου να οργανώσει εκδηλώσεις μέσα στο χώρο εργασίας, αφιερωμένες στη μέρα της εργατικής τάξης και των αγώνων της. Σύμφωνα με την εργοδοσία κάτι τέτοιο «στερείται παντελώς οποιουδήποτε ερείσματος στο νόμο, είναι εκτός του πλαισίου της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης», ενώ «θέτει σε κίνδυνο τα έννομα συμφέροντα της επιχειρήσεώς μας, καθώς είναι πρόδηλο ότι θα διαταράξει την ηρεμία και την ησυχία των ενοίκων - πελατών των ξενοδοχείων μας».

Περήφανη απάντηση από το Σωματείο

Απαντώντας στις εργοδοτικές προκλήσεις, το Σωματείο υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ότι «οι απεργίες δεν αποφασίζονται από τους υπουργούς και το κράτος, αλλά από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων», ενώ προσθέτει πως ειδικά η 1η Μάη είναι 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί και από την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, που σημαίνει ότι ισχύει για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ και το ίδιο το Σωματείο έχει πάρει σχετική απόφαση συμμετοχής σε Γενική Συνέλευση με μυστική ψηφοφορία.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι «η εκδήλωση την Παρασκευή 28/4 θα γίνει κανονικά στις 2 μ.μ. στο εστιατόριο προσωπικού, ενώ έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 2 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. την ίδια μέρα, για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των συναδέλφων» και καλεί τους εργαζόμενους «πιο πεισμωμένοι από αυτή την εξέλιξη, να πάρουν μαζικά μέρος και στην εκδήλωση και στην απεργία της 1ης Μάη».

Αναδεικνύοντας τους πραγματικούς λόγους της εργοδοτικής επίθεσης, το Σωματείο υπογραμμίζει πως «αυτό που ενόχλησε την επιχείρηση είναι ότι το Σωματείο οργανώνει εκδήλωση μέσα στον τόπο δουλειάς για την εργατική Πρωτομαγιά, και επιστρατεύει την τρομοκρατία για να βάλει φρένο στη συμμετοχή των εργαζομένων (...) Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η "δημοκρατία" σταματά στην πύλη της επιχείρησης, από εκεί και πέρα, νόμος είναι το δίκιο του αφεντικού. Το θράσος αυτό πηγάζει ακριβώς από το ότι οι κυβερνήσεις και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχουν στρώσει το έδαφος για χρόνια. Δεν είναι τυχαίο, τέλος, που ένα τέτοιο ζήτημα ανοίγει σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει τον περιορισμό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων».

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα, έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών - Καθαριστριών, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ.

Ομόνοια: Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Κεντρικού, Δυτικού, Βόρειου Τομέα, Μεσογείων, Συνταξιούχων, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί σύλλογοι.

Μετρό «Ευαγγελισμός»: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τον κλάδο της Υγείας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Ανατολικού Τομέα.

Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα των ΟΤΑ και της Δημόσιας Διοίκησης, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Νότιου Τομέα.

Ταχυδρομείο Συντάγματος: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά, προσυγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, έχουν οριστεί στις 10 π.μ., στα εξής σημεία:

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Εργατικά Σωματεία, Σωματεία Δημόσιου Τομέα, ΟΤΑ, Επιτροπές Αγώνα, Εκπαιδευτικοί, Υγεία.

Σταθμός ΗΣΑΠ: Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου - Δραπετσώνας - Περάματος, Συνταξιούχοι Πειραιά, ΕΒΕ, Σύλλογοι Γυναικών.

Αγία Τριάδα: Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας - Κορυδαλλού, Συνταξιούχοι Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σύλλογοι Γυναικών.

Πλατεία Κοραή: Λαϊκή Επιτροπή Α' Πειραιά, Επιτροπή Αγώνα ΠΑΠΕΙ, Σύλλογοι Γυναικών.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς ενόψει της Πρωτομαγιάς

Περιοδείες σε τόπους δουλειάς με το κάλεσμα του ΚΚΕ για την απεργία της Πρωτομαγιάς πραγματοποιούν Οργανώσεις του Κόμματος στην Αττική.

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 7 π.μ., στο αμαξοστάσιο λεωφορείων του Κόκκινου Μύλου και στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο λεωφορείων Λιοσίων με τον Γιάννη Κιούση, μέλος της ΤΕ Μεταφορών.

-- Στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο λεωφορείων στο Βοτανικό με τον Ηλία Βάσση, μέλος της ΤΕ Μεταφορών.

-- Στις 10 π.μ., στο αμαξοστάσιο λεωφορείων στα Σεπόλια με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6 π.μ., στις υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας του δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας με την Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου με τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 7 π.μ., στο αμαξοστάσιο των τρόλεϊ και στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων στην Π. Ράλλη με τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 π.μ., στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων στην Ανθούσα με τον Γιάννη Κιούση.

-- Στις 7 π.μ., στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων στο Μπραχάμι με τον Θανάση Οικονόμου, μέλος της ΤΕ Μεταφορών. Περιοδείες επίσης θα γίνουν στις 7 π.μ. στο ΤΗΕ του ΟΣΕ και στο Σταθμό Λαρίσης.

Κατάθεση στεφάνων σε Πολυτεχνείο και Σκοπευτήριο Καισαριανής

Στεφάνια στο χώρο του Πολυτεχνείου και του Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή θα καταθέσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, μαζί με συνδικάτα, τη Δευτέρα 1η Μάη, στις 9 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ