ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανηγυρίζει για τα «ματωμένα» πλεονάσματα, διαπραγματεύεται νέο μνημόνιο

Συνέντευξη του πρωθυπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό

Με προκλητικούς προς το λαό εκβιασμούς για να αποδεχτεί το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, όπως ότι «εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα, γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει, θα ήμασταν μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε», με καλέσματα να «σφίξουμε τα δόντια» για να ανακάμψει το κεφάλαιο και με φαιδρά επιχειρήματα, όπως ότι «ήταν η μεγαλύτερη έξοδος των τελευταίων 7 χρόνων το Πάσχα», που δείχνουν ότι... ο λαός περνάει καλά, υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησής του υπέρ του κεφαλαίου ο πρωθυπουργός, στη χτεσινοβραδινή συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1».

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία, κομπάζοντας για το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο απέδωσε στο... σκούπισμα «της μίζας, της ρεμούλας και της φοροδιαφυγής» και όχι στο τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος και στη σφαγή δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι τα παζάρια αφορούν μια συνολική συμφωνία για το χρέος, δηλαδή, στην ουσία, ένα νέο μνημόνιο.

Απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, εξήγησε ότι «το κρίσιμο είναι τώρα να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια, η Ελλάδα με άλλους όρους μπορεί να διαπραγματευτεί την επόμενη μέρα όταν θα είναι έξω από πρόγραμμα, με βιώσιμη ανάπτυξη», καλώντας προκλητικά το λαό «να σφίξουμε όλοι μαζί τα δόντια να το πετύχουμε»!

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε για τη συμφωνία που βρίσκεται προ των πυλών, η οποία περιλαμβάνει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ότι έκλεισε «με σκορ θετικό, κάποια χάσαμε, κάποια κερδίσαμε».

Επαναφέροντας το παραμύθι περί φιλολαϊκών «αντίμετρων», είπε πως «φέραμε μια συμφωνία η οποία έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, όσα ευρώ επιβάρυνση τόσα ελάφρυνση (...) και καταφέραμε μια συμφωνία που έχει δυσκολίες διότι ένα ευρώ επιβαρύνουμε, ένα ελαφρύνουμε», παραδεχόμενος ότι η ελάφρυνση δεν αφορά «στον ίδιο άνθρωπο» και εντάσσοντας σε αυτά έως και τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων. Ομολογώντας, δηλαδή, ότι τα «αντίμετρα» θα αφορούν κατά βάση στη στήριξη του κεφαλαίου και σε ένα μικρότερο μέρος τους τους μηχανισμούς διαχείρισης της «ακραίας φτώχειας» σε διαχειρίσιμα επίπεδα, αφού, όπως είπε, «είναι μέτρα που έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους».

Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνονται τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, αφού, όπως είπε, «όλα όσα συζητάμε (...) με βάση την προϋπόθεση ότι θα 'ναι εντός στόχων, αποδείξαμε ότι δεν είναι άπιαστο όνειρο να πιάσουμε το 3,5% όπως κάποιοι έλεγαν».

Εν είδει απολογισμού του κυβερνητικού έργου σε ό,τι αφορά την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, απαρίθμησε τις επιδόσεις στον τουρισμό, στις άμεσες ξένες επενδύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες υπερασπίστηκε αναφέροντας ότι αν δεν τις έκαναν σε αυτές τις συνθήκες, θα υπήρχε η δυνατότητα επίτευξης καλύτερου αντιτίμου. «Εμείς είμαστε με τη λογική των συμπράξεων, δεν θα επιλέγαμε να πουλήσουμε όταν οι τιμές είναι χαμηλά», δήλωσε και απολογήθηκε ότι «παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη (...) δεν πουλήσαμε μπιρ παρά, πήραμε καλά τιμήματα». Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, εξήγησε ότι η ιδιωτικοποίηση είναι απόρροια της ευρωενωσιακής στρατηγικής την οποία υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όχι «μνημονιακή» επιταγή.

Μάλιστα, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, εξήγησε τη σημασία για το εγχώριο κεφάλαιο, αφού «αναβαθμίζεται, είμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, μπορούμε να αποτελέσουμε διεθνές διαμετακομιστικό κόμβο στις μεταφορές, στην Ενέργεια, γίνονται σημαντικά έργα στην Ενέργεια (...) η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και οικονομικά».

Ο Αλ. Τσίπρας, φέρνοντας την πραγματικότητα στα μέτρα της κυβέρνησης, αρνήθηκε ότι υπάρχει φοροκαταιγίδα, επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες... η φορολογία είναι υψηλότερη. Ταυτόχρονα, προτάσσοντας και τα περί «αδιάφθορης κυβέρνησης», «διαφήμισε» στο κεφάλαιο τις υπηρεσίες που του προσφέρει στον εγκλωβισμό του λαού, εκτιμώντας ότι «δεν υφίσταται απονομιμοποίηση της κυβέρνησης» αφού ο λαός δεν βγαίνει στους δρόμους. «Να καταλάβουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη η οποία δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό αν δεν είχε κοινωνική αποδοχή ή έστω κατανόηση (...) ξέρει ο κόσμος γι' αυτό έβγαινε στους δρόμους και τώρα δεν βγαίνει, ότι εμείς ούτε μίζες πήραμε, ούτε είμαστε πορφυρογέννητοι», ισχυρίστηκε.

Στο Λένινγκραντ η 19η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων

Από την κατάθεση λουλουδιών στο μαυσωλείο του Λένιν στη Μόσχα το περασμένο Σάββατο
Από την κατάθεση λουλουδιών στο μαυσωλείο του Λένιν στη Μόσχα το περασμένο Σάββατο
Επέστρεψε από τη Μόσχα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους συντρόφους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και Υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και τη Δανάη Χέλμη, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, που εκπροσώπησε το ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 21 και 22 Απρίλη, και σ' αυτήν έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες 27 κομμάτων. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε μια σειρά ζητημάτων, που αφορούν την 19η Διεθνή Συνάντηση των ΚΚ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία, θα φιλοξενηθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και θα είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η 19η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων να πραγματοποιηθεί στο Λένινγκραντ στις 2 και 3 Νοέμβρη 2017, ενώ θα ακολουθήσουν και εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της επετείου της Οχτωβριανής Επανάστασης τόσο στο Λένινγκραντ, όσο και στη Μόσχα.

Το θέμα της 19ης Διεθνούς Συνάντησης διαμορφώθηκε ως εξής: «Η 100ηεπέτειος από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση: Τα ιδανικά του Κομμουνιστικού Κινήματος, αναζωογονώντας τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό».

Οι αντιπρόσωποι των ΚΚ επισκέφτηκαν την Κόκκινη Πλατεία και το Μαυσωλείο του Λένιν, όπου κατέθεσαν λουλούδια, με την ευκαιρία της επετείου των 147 χρόνων από τη γέννηση του ηγέτη της Οχτωβριανής Επανάστασης.

ΚΥΣΕΑ σήμερα για τα ελληνοτουρκικά

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου εστιάζοντας στα ελληνοτουρκικά, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, και την απόρριψη και του 2ου αιτήματος των τουρκικών αρχών για την έκδοση των 3 εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών που μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία κατέφυγαν στην Ελλάδα. Η συνεδρίαση θα γίνει και ενόψει της αναμενόμενης συνάντησης, στα μέσα Μάη, Ερντογάν - Τραμπ, όπως και νέων κινήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο.

Π.χ. προχτές, στο ναυάγιο με τους 16 νεκρούς πρόσφυγες στη Λέσβο, η Τουρκία διεκδίκησε για άλλη μια φορά την ευθύνη του συντονισμού της επιχείρησης Ερευνας και Διάσωσης, διοικητικό δικαίωμα που αναγνωρίζεται σε μια χώρα από αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, εμπεριέχει ωστόσο στοιχεία κυριαρχικού. Επίσης, η Αγκυρα προγραμματίζει αύριο, στις 27 Απρίλη και στις 3 Μάη ασκήσεις Ερευνας και Διάσωσης σε 2 περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου, μεταξύ Σκύρου, Λέσβου, Χίου.

Προηγουμένως, χτες, 6 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, και 1 ελικόπτερο, προχώρησαν σε 71 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ καταγράφηκαν και 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Δεν θα εκδοθούν οι 3 Τούρκοι αξιωματικοί

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε, χτες, να μην εκδοθούν οι 3 Τούρκοι αξιωματικοί που εισήλθαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, απορρίπτοντας νέο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών από τις τουρκικές αρχές. Διέταξε επιπλέον την άρση της κράτησής τους, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

Αρνητική εισήγηση στο αίτημα της Αγκυρας είχε υποβάλει νωρίτερα η εισαγγελέας Ρ. Σταθέα, τονίζοντας ότι «οι Αρχές της γείτονος χώρας προσπαθούν ανεπίτρεπτα να παρέμβουν στη δικαιοδοτική κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης», η οποία με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο είχε αρνηθεί την έκδοση των αξιωματικών, επικαλούμενη ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «προσχηματικό» το νέο αίτημα της Τουρκίας και αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα που οδήγησαν τρία διαφορετικά αρεοπαγίτικα συμβούλια να προχωρήσουν στην έκδοση αρνητικής γνωμοδότησης για το θέμα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τις απαιτήσεις του κεφαλαίου

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1:

«Την ημέρα που η κυβέρνηση ξεκινά τις συζητήσεις με το κουαρτέτο για ένα νέο σκληρό πακέτο σε βάρος μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και συνταξιούχων, μόνο οργή προκαλούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την επιτυχία των ματωμένων πλεονασμάτων, καθώς και για τα νέα μέτρα που πρέπει να υποστεί ο λαός ως δήθεν εξιτήριο απ' τα "προγράμματα".

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπέρα: Παραδέχτηκε σαφώς ότι τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, καθώς κι ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο το τρέχον πρόγραμμα, αλλά μια συνολικότερη συμφωνία, στην ουσία ένα νέο μνημόνιο, στο όνομα της ρύθμισης του χρέους.

Το συμπέρασμα είναι ένα και ξεκάθαρο: Ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις επενδύσεις του, την έξοδο στις αγορές, συνολικά γι' αυτόν τον βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης, τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρετεί με μεγάλη συνέπεια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ