ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Επικαιροποίηση» της αντιλαϊκής πολιτικής και φοροκυνηγητό για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Μπαράζ νέων μέτρων στο προσχέδιο του μνημονίου κυβέρνησης - ευρωπαϊκών «θεσμών» και 900 εντολές για κατασχέσεις λογαριασμών τη μέρα!

Μέχρι τα μέσα Μάη η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή το νέο πακέτο μέτρων
Μέχρι τα μέσα Μάη η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή το νέο πακέτο μέτρων
Το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο με την Ευρωζώνη, παράλληλα και σε συνδυασμό με το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται με την πλευρά του ΔΝΤ, αποτελούν πλέον τον πυρήνα των συζητήσεων συγκυβέρνησης και κουαρτέτου, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του οποίου βρίσκονται από χτες στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο προαναγγέλλει το κλείσιμο της «αξιολόγησης» σε «τεχνικό επίπεδο» στις 3 Μάη και την ψήφιση των εφαρμοστικών νομοσχεδίων από τη Βουλή μέχρι τα μέσα του Μάη, έτσι ώστε οι αντιλαϊκές διεργασίες για αυτή τη φάση να επικυρωθούν από το συμβούλιο Γιούρογκρουπ στις 22 του μήνα.

Την ίδια ώρα κι ενώ ολόκληρη η γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης περιόδου διατηρείται σε ισχύ και μάλιστα μέχρι κεραίας, ο κρατικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός προχωρά σε ένα μπαράζ κατασχέσεων απέναντι σε οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, με στόχο να βάλει στο χέρι τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας, δηλαδή τους άμεσους φόρους και τα άλλα δυσβάστακτα χαράτσια.

Διευρύνεται το αντιλαϊκό οπλοστάσιο

Σε αυτό το φόντο, η πλευρά των ευρωπαϊκών «θεσμών» έχει παραδώσει στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου στη βάση των μεταξύ τους συμφωνιών και των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

  • Καρατόμηση συντάξεων. Αφορά σε «εξοικονομήσεις» που φτάνουν στο 1% του ΑΕΠ ή σε 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2019. Προβλέπεται η καταρχήν περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», μέχρι 22%. Επιπλέον, υπάρχει και ειδική ρήτρα, σύμφωνα με την οποία εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος (1,8 δισ.) - κάτι που είναι ήδη ορατό - θα περικόπτονται ανάλογα και οι επικουρικές συντάξεις.
  • Ενίσχυση της φοροληστείας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου σε ετήσια εισοδήματα, με στόχο την απόσπαση επιπλέον φόρων στο 1% του ΑΕΠ ή ακόμη 1,8 δισ. ευρώ.
  • Νέα χτυπήματα στα Εργασιακά. Μέχρι το τέλος του προγράμματος, θα εφαρμόζονται ολόπλευρα οι προηγούμενες μνημονιακές διατάξεις και επιπλέον θα εμπλουτιστούν και με νέα αντεργατικά μέτρα. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας και η όλη διαδικασία εποπτεύεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Παράλληλα, σχεδιάζονται και μέτρα που έχουν στόχο να βάλουν εμπόδια στην προκήρυξη εργατικών απεργιών και συγκεκριμένα με «κριτήριο» την ύπαρξη «πλειοψηφιών» επί των ταμειακά τακτοποιημένων μελών των εργατικών σωματείων και όχι την πλειοψηφία των εργαζομένων που συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες (π.χ. Γενική Συνέλευση).
  • Κυριακάτικη αργία. Προωθείται η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα καταστήματα λιανικών πωλήσεων, ανεξάρτητα από το εμβαδόν των καταστημάτων και βέβαια ανεξάρτητα από την περιοχή που δραστηριοποιούνται (είτε χαρακτηρίζεται ως τουριστική είτε όχι).
  • Ηλεκτρική ενέργεια. Προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής δυναμικότητας της ΔΕΗ κατά 40%, περαιτέρω «απελευθέρωση» στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με αιχμή την πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, που ενδέχεται να περάσει σε επόμενη φάση, αμέσως μετά το κλείσιμο της τρέχουσας «αξιολόγησης», σε μια εξέλιξη που δείχνει να ευνοεί τους χειρισμούς από την πλευρά της συγκυβέρνησης.
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Προωθείται η ολόπλευρη εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ με βάση τη λίστα των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη διαχείρισή του, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.ά.
Μπαράζ κατασχέσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Την ίδια ώρα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ κατασχέσεων, κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε άλλα ποσά «σε χέρια τρίτων», προκειμένου να βάλει στο χέρι τις ανείσπρακτες οφειλές. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία:

-- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν το μήνα Φλεβάρη του 2017 φτάνουν σε 912 εκατ. ευρώ και συνολικά για το α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) διαμορφώνονται στα 2,6 δισ. ευρώ.

-- Οι οφειλέτες «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» (κατασχέσεις κ.ά.) έφτασαν στο τέλος Φλεβάρη στους 873.049 από 851.818 στο τέλος του φετινού Γενάρη. Οπως προκύπτει, στη διάρκεια του Φλεβάρη διαδικασίες κατάσχεσης ενεργοποιήθηκαν σε βάρος 21.231 οφειλετών, που αντιστοιχούν σε περίπου 900 νέες κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα.

-- «Οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν περίπου τα 1,65 εκατομμύρια και βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα των κατασχέσεων και των απειλών από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται να «κόψουν το λαιμό τους» και να καταβάλουν όσα περισσότερα μπορούν από τους φόρους και τα άλλα χαράτσια που φορτώθηκαν στις πλάτες τους κατά τη διάρκεια της «μνημονιακής περιόδου» (από φορολογία εισοδήματος με τη διάλυση του αφορολόγητου ορίου, καθώς και την κατάργηση σειράς φοροελαφρύνσεων για τις λαϊκές δαπάνες, τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος κ.ο.κ.).

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία η μάζα των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2015 και δηλώθηκαν από περίπου 6,2 εκατ. νοικοκυριά, διαμορφώθηκε σε 75,2 δισ. ευρώ. Ομως μέσω των λεγόμενων «αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης», που εφαρμόζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, διογκώθηκαν σε 82,1 δισ. ευρώ ή κατά 7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών με εισοδήματα χαμηλότερα από το προβλεπόμενο αφορολόγητο (9.545 ευρώ για το 2015).

Αύριο η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Κοζάνη

Σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και η πρόταση του ΚΚΕ για Ενέργεια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στον πεζόδρομο της Κοζάνης.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής του λαού της περιοχής στη συγκέντρωση, προγραμματίζεται μετακίνηση με λεωφορεία τα οποία θα αναχωρήσουν: Πτολεμαΐδα, από το δημαρχείο (6 μ.μ.), Σιάτιστα, από την πλατεία Γεράνειας (6 μ.μ.), Γρεβενά, από την πλατεία Λαχαναγοράς (6 μ.μ.), Φλώρινα, από τα ΚΤΕΛ (5 μ.μ.), Καστοριά, απέναντι από τον παλιό «Μασούτη» (5 μ.μ.).

Σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα

Ο Δ. Κουτσούμπας θα μιλήσει επίσης στη συνεστίαση της ΕΠ Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην Πτολεμαΐδα, στο Ξενοδοχείο Παντελίδης, το Σάββατο 6 Μάη στις 9 μ.μ. Την Κυριακή 7 Μάη, θα παρευρεθεί και θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στις γυναίκες του ΔΣΕ, στο χωριό Πυξός Φλώρινας, στις 11.30 π.μ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ