ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σχεδιασμοί και αναλύσεις ενόψει των επόμενων εκλογικών μαχών

Εντείνονται οι διεργασίες μπροστά στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά και στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 11 Ιούνη

Τα επιτελεία των δύο «μονομάχων» δουλεύουν για τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων (φωτ. από περιοδεία της Λεπέν σε αγορά κρεάτων)
Τα επιτελεία των δύο «μονομάχων» δουλεύουν για τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων (φωτ. από περιοδεία της Λεπέν σε αγορά κρεάτων)
ΠΑΡΙΣΙ.--

Μετά τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών που έγινε στη Γαλλία την περασμένη Κυριακή, τα βλέμματα όλων τώρα συγκεντρώνονται στις 7 Μάη, όταν θα γίνει ο β' γύρος και τα οριστικά αποτελέσματα θα δώσουν νέα ορμή στις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος στη χώρα, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνη, και βέβαια στους οξυνόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, εντός αλλά και εκτός ΕΕ.

Σημειώνουμε ότι στον β' γύρο θα πάρουν μέρος ο φιλελεύθερος «ευρωπαϊστής» Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Ολάντ - Βαλς και πρώην μεγαλοστέλεχος τραπεζών, που την Κυριακή, με βάση τα τελικά επίσημα αποτελέσματα, πήρε το 24,01% των ψήφων, και η επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που στον α' γύρο πήρε 21,3%.

Ακολούθησαν: Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων (Les Republicains - LR, μετεξέλιξη του γκολικού UMP) Φρανσουά Φιγιόν έλαβε 19,94%. Ο πρώην επικεφαλής του οπορτουνιστικού Μετώπου της Αριστεράς - που στήριξε και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας - Ζαν Λικ Μελανσόν έλαβε 19,62%. Ο επίσημος υποψήφιος του μέχρι σήμερα κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (Parti Socialiste - PS) Μπενουά Αμόν έλαβε μόλις 6,35%.

Σύμφωνα με χτεσινές δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν θα κερδίσει στον β' γύρο με 60% ή 61% έναντι 40% και 39% της Λεπέν (διενεργήθηκαν αντίστοιχα από «Ifop - Fiducial» και «Opinionway»). Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου «Elabe»:

- Οσοι ψήφισαν Φιγιόν στον α' γύρο, θα ψηφίσουν κατά 49% Μακρόν και κατά 28% Λεπέν, ενώ ένα 23% δηλώνει αναποφάσιστο και δεν αποκλείει την αποχή.

- Οσοι ψήφισαν Μελανσόν θα κατανεμηθούν κατά 53% σε Μακρόν και 16% σε Λεπέν. Ενα 31% ταλαντεύεται μεταξύ αποχής και λευκού (που στη Γαλλία δε συνυπολογίζεται στα έγκυρα).

- Οσοι ψήφισαν Αμόν θα ψηφίσουν κατά 80% Μακρόν, ενώ ένα 20% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει.

Αλλα στοιχεία του «εκλογικού χάρτη»

Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών για τα 101 διοικητικά Διαμερίσματα της χώρας, η εικόνα σε σημαντικές περιοχές διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στο Διαμέρισμα του Παρισιού, ο Μακρόν είναι πρώτος με 34,83% και ακολουθούν Φιγιόν (26,45%), Μελανσόν (19,56%), Αμόν (10,18%) και Λεπέν (4,99%).
  • Στο Διαμέρισμα Μπους-ντι-Ρον (όπου ανήκει η Μασσαλία) πρώτη είναι η Λεπέν με 27,28% και ακολουθούν Μελανσόν (22,02%), Φιγιόν (19,76%), Μακρόν (19,37%) και Αμόν (4,53%).
  • Σεν Μαριτίμ (περιλαμβάνει το μεγάλο λιμάνι της Χάβρης): Πρώτη η Λεπέν με 24,9% και ακολουθούν Μελανσόν (22,2%), Μακρόν (21,23%), Φιγιόν (17,24%) και Αμόν (6,05%).
  • Πα-ντε-Καλαί (βιομηχανική περιοχή στο βορρά): Πρώτη η Λεπέν με 34,34% και ακολουθούν Μελανσόν (19,12%), Μακρόν (18,46%), Φιγιόν (14,29%) και Αμόν (5,17%).
  • Ιλ-ε-Βιλέν (βορειοδυτικά, με πόλεις όπως η Ρεν κτλ.): Πρώτος ο Μακρόν με 30,26% και ακολουθούν Μελανσόν (19,7%), Φιγιόν (19,03%), Λεπέν (14,12%).
  • Ερό (νότια, με βιομηχανικά κέντρα όπως το Μπεζιέ): Πρώτη η Λεπέν με 25,78% και ακολουθούν Μελανσόν (22,97%), Μακρόν (20,52%), Φιγιόν (17,6%) και Αμόν (5,77%).
  • Καλβάδος (βόρεια): Πρώτος ο Μακρόν (24,83%) και ακολουθούν Φιγιόν (20,5%), Λεπέν (20,36%), Μελανσόν (18,83%), Αμόν (6,8%).

Γενικά, ο Μακρόν σημείωσε σημαντικές επιδόσεις σε αρκετά αστικά κέντρα αλλά και σε δυτικά διαμερίσματα της χώρας. Η Λεπέν είχε καλές επιδόσεις σε αγροτικές περιοχές, στις ακτές της Μεσογείου, αλλά και σε βόρεια και βορειοανατολικά διαμερίσματα.

Ακόμα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία «Ipsos» στο διάστημα 19 - 22 Απρίλη για την πρόθεση ψήφου: Στους ανέργους πρώτος έρχεται ο Μελανσόν με 36% και δεύτερη η Λεπέν με 21%. Στους βιομηχανικούς εργάτες η Λεπέν ήρθε πρώτη με 37%, έναντι 24% του Μελανσόν. Αντίθετα, τα στελέχη επιχειρήσεων προτίμησαν τον Μακρόν με 33% και οι συνταξιούχοι τον Φιγιόν με 36%. Στα υψηλά εισοδήματα (νοικοκυριά άνω των 3.000 ευρώ το μήνα), ο Μακρόν ήρθε πρώτος με 32%, ενώ στα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.250 ευρώ πρώτη ήρθε η Λεπέν με 32% και δεύτερος ο Μελανσόν με 25%.

Επίσης, στους ψηφοφόρους που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 18 - 24 ετών, πρώτος ήρθε ο Μελανσόν με 30% (21% η Λεπέν και 18% ο Μακρόν). Στην κατηγορία 25 - 34 ετών, ο Μακρόν πήρε 28%, ενώ Μελανσόν και Λεπέν πήραν 24%. Στην κατηγορία άνω των 70 πρώτος ήρθε ο Φιγιόν 45% και μετά ο Μακρόν με 27%.

Τέλος, η Λεπέν έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά στους ψηφοφόρους με το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο (30%), ενώ Μακρόν και Φιγιόν φέρονται να πήραν τα υψηλότερα ποσοστά στους ψηφοφόρους με ανώτερη μόρφωση.

Στο φουλ τα «παζαρέματα»

Αν και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α' γύρου ήταν πολλοί εκείνοι που βγήκαν καλώντας σε υπερψήφιση του Μακρόν στο όνομα της «συσπείρωσης για τη δημοκρατία», οι συνθήκες είναι εξαιρετικά διαφορετικές από το 2002, όταν δηλαδή για πρώτη φορά υποψήφιος του FN (ο ιδρυτής του κόμματος και πατέρας της Μαρίν), ο Ζαν Μαρί Λεπέν, πήρε μέρος στον β' γύρο προεδρικών εκλογών. Ετσι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ενώ είναι σίγουρο ότι μπροστά και στις βουλευτικές εκλογές (11 και 18 Ιούνη) θα επιταχυνθούν οι επαφές και διεργασίες μεταξύ των διαφόρων μερίδων και εκπροσώπων του αστικού πολιτικού κόσμου.

Αυτές οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό, όπως είχε φανεί και από τις προκριματικές εκλογές που έγιναν σε PS και LR για την ανάδειξη του επίσημου υποψηφίου τους (όταν είχαν βγει τα «μαχαίρια» μεταξύ Αμόν και Βαλς, αλλά και μεταξύ Σαρκοζί, Ζιπέ και Φιγιόν).

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Γαλλίας με το PS, Μανουέλ Βαλς, σημειώνοντας ότι «η ευθύνη της συνένωσης μιας προεδρικής πλειοψηφίας και αύριο μιας πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση πέφτει φυσικά καταρχήν στον Εμανουέλ Μακρόν» και «γι' αυτό οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να τον στηρίξουμε, βοηθήσουμε και να συμμετάσχουμε σε αυτή την πλειοψηφία». Ενώ για την κατάσταση στο PS τόνισε ότι «είμαστε σε φάση αποσύνθεσης, κατεδάφισης... Θα ευχόμουν να ήμασταν σε φάση ανοικοδόμησης, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς».

Εξελίξεις στο PS προμηνύουν και δηλώσεις βουλευτών που ανήκουν στους λεγόμενους «Fronteurs» (Φροντέρ) που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση Βαλς - Ολάντ «από τα αριστερά» (εκφράζοντας ανησυχία για μεγάλη «σύγκλιση» με τις επιλογές της Γερμανίας). Για παράδειγμα, ο «Φροντέρ» βουλευτής Λορέν Μπομέλ εκτίμησε ότι δεν είναι σίγουρο πως ο Μακρόν θα έχει πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, σχολιάζοντας ότι «η συζήτηση σε βάθος που δεν έγινε στην προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές, θεωρώ ότι θα γίνει ενόψει των βουλευτικών».

Στο μεταξύ, ενδεικτική της «ρευστότητας» που διαμορφώνεται είναι η δήλωση που έκανε η πρώην υπουργός (2007 - 2009) της κυβέρνησης Σαρκοζί Κριστίν Μπουτέν (που για το διάστημα 2009 - 2013 ήταν πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Λεπέν στον β' γύρο. «Το να ψηφίζεις Λεπέν δε σημαίνει ότι προσχωρείς στις ιδέες του FN», υποστήριξε, λέγοντας «Γάλλοι της Δεξιάς, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του α' γύρου είμαστε σε μια κατάσταση κρίσιμη! Η επαναστατική ψήφος μπορεί να είναι η απάντηση», χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητα Μακρόν ως «συνώνυμο της χολέρας».

Στο μεταξύ, αργά προχτές το βράδυ η Λεπέν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται προσωρινά από την ηγεσία του FN, χρησιμοποιώντας τη φράση του στρατηγού Σαρλ Ντε Γκολ (Προέδρου της Γαλλίας τη δεκαετία του 1960) «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων», δίνοντας αφορμή να δυναμώσουν αναλύσεις για την προσπάθεια του FN να κερδίσει τους οπαδούς του συντηρητικού χώρου.


ΦΟΡΟΥΜ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ G20
«Καημός» τους η ... γυναικεία επιχειρηματικότητα

Με στόχο την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε οικονομικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς τομείς ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Βερολίνο το φόρουμ διαλόγου γυναικών των 20 πιο ισχυρών καπιταλιστικών χωρών (G20), την προεδρία του οποίου έχει η Γερμανία. Στόχοι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, στόχοι που εντείνουν την εκμετάλλευση και την ανισοτιμία των γυναικών. Αλλωστε, ακόμη και μια ματιά στους συμμετέχοντες και στη θεματολογία του φόρουμ αποκαλύπτει πως στο Βερολίνο συναντιόνται οι πιο «στυγνοί» εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων, οι πιο «αδίστακτοι» πρωταγωνιστές του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού και ορκισμένοι εχθροί των λαών ...γένους θηλυκού.

Ενδεικτικά, χτες, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και η κόρη και σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ, Ιβάνκα Τραμπ, συζήτησαν για το πώς η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να προωθηθεί σε μεγάλη κλίμακα σε όλο τον κόσμο. Για χάρη, βέβαια, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων καταργούνται δικαιώματα και κατακτήσεις, προωθούνται αντιλαϊκές πολιτικές, περικόπτονται κρατικές δαπάνες για το «κοινωνικό κράτος», ανεβαίνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - και μάλιστα στο όνομα της ισότητας των δύο φύλων!

Υποκριτικά διαπιστώνεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας ότι οι γυναίκες απασχολούνται σε πολύ μικρότερη κλίματα απ' ό,τι οι άντρες και θα συζητηθεί ξεχωριστά η μεγαλύτερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας, τη στιγμή που σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες αποθεώνεται η μερική απασχόληση ως μια «ιδανική επιλογή» για τις γυναίκες, που εξισορροπεί την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή. Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες «επιβαρύνονται με το μεγαλύτερο μέρος των δουλειών του σπιτιού, της ανατροφής των παιδιών και άλλων εργασιών φροντίδας», ενώ όλες οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε τροχιά περικοπών των κρατικών δαπανών για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, για την Εκπαίδευση και την Υγεία.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει για τα μονοπώλια - ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα - η ψηφιοποίηση της τεχνολογίας και της οικονομίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ