ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Η «αξιολόγηση» δε θα φέρει καλύτερες υπηρεσίες για το λαό

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να εμποδίσουν με μαζικό αγώνα την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου

Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης
«Με μαζικές, συλλογικές διαδικασίες, αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων, Συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών μπλοκάρουμε την αξιολόγηση - απόλυση των εργαζομένων στους ΟΤΑ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ και καλεί σε «συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται από τα Σωματεία.

Τη Δευτέρα 28 Απρίλη οργανώνουμε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις στα Δημαρχεία όλης της χώρας. Μπλοκάρουμε στην πράξη την έκδοση απόφασης για "επιμερισμό των ποσοστών", με καταλήψεις, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές. Καλούμε τα στελέχη της διοίκησης να μη συμβάλουν στην προώθηση της εφαρμογής της ποσόστωσης που επιβάλλει ο ν. 4250/14».

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος 4250/26-3-14, με τον τίτλο «Διοικητικές απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων ΠΔ 318/1992 (Α' 161) και λοιπές ρυθμίσεις», ψηφίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους σ' αυτούς τους φορείς, για όσους είναι σε ΝΠΙΔ προβλέπεται η απόλυση όσων είχαν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ για τους εργαζόμενους στα ΝΠΔΔ προβλέπεται η ένταξή τους στο πρόγραμμα της «κινητικότητας», αφού προηγουμένως ενταχθούν στη διαθεσιμότητα.

Ο νόμος προβλέπει ακόμα αλλαγές στην αξιολόγηση, καθώς θεσπίζεται ποσόστωση, σύμφωνα με την οποία ο διευθυντής μιας υπηρεσίας υποχρεωτικά θα αξιολογήσει με 9-10 μόνο το 25% του προσωπικού, με 7-8 το 60%, ενώ το 15% που θα αξιολογηθεί με 6 και κάτω θα δει την πόρτα της εξόδου. Προβλέπεται ακόμα η επανεξέταση συνολικά των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έγιναν αορίστου. Συνολικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να «πιάσει» και το στόχο για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του χρόνου.

Να μη συμπράξει κανείς!

Το «όχι» στο νόμο, επισημαίνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «σημαίνει όχι στις απολύσεις, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αποσάθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Σημαίνει όχι στο αστικό κράτος που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, στηρίζει την ανταποδοτικότητα και τη φορομπηξία».

Ακόμα, καταγγέλλει την υποκρισία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας «που ενώ συμφωνούν με το νόμο (...) ζήτησαν αναβολή της εφαρμογής του, μπροστά στις τοπικές εκλογές». Καλεί τους εργαζόμενους να στηλιτεύσουν τη στάση της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ «που από τη μια λέει ότι δεν αφορά τους εργαζόμενους στους δήμους κι από την άλλη παίρνει "πρωτοβουλίες' για αγωνιστικές δράσεις. Η στάση αυτή δεν βοηθά στην οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων, δημιουργεί αναμονή και αυταπάτες.

Συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαντάμε στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, πλουτοκρατίας με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση». Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλει αιτήματα όπως: Κατάργηση του νόμου 4250/14, να μην εφαρμοστεί στην πράξη η ποσόστωση που επιβάλλει, να μη δεχτεί κανένας προϊστάμενος να συμπράξει στην υλοποίηση του νόμου, να μη συμμετάσχει κανένας εργαζόμενος σε αυτοαξιολόγηση, καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα.

Καλέσματα - πρωτοβουλίες

Ανάλογο κάλεσμα για κινητοποιήσεις απευθύνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το οποίο την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής, ζητώντας την έκτακτη σύγκληση των δημοτικών συμβουλίων, που θα απαιτήσουν την κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση. Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στον αγώνα για το «μπλοκάρισμα» της αξιολόγησης - απόλυσης στους ΟΤΑ απευθύνει και η Γραμματεία ΟΤΑ Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών ενάντια στην εφαρμογή του νόμου, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους Δήμους, την Περιφέρεια και τις Δημόσιες Υπηρεσίες του Νομού Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση, την Τρίτη 29 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στον 4ο όροφο της ΕΔΟΘ. Εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Τσαγγάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ. Τέλος, με επιστολή προς τους δημότες, το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης τους ενημερώνει για την «αξιολόγηση» και τους καλεί να δώσουν από κοινού τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί.

Προσπαθεί να ελιχθεί η κυβέρνηση

Χτες το πρωί, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ οργάνωσε διαμαρτυρίες για την «αξιολόγηση» έξω από τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το μεσημέρι αντιπροσωπεία της μετέβη στην ΚΕΔΕ, ενώ συναντήθηκε και με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη.

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι η κυβέρνηση μελετάει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση στην εφαρμογή του νόμου, για να ελιχθεί απέναντι στις γενικευμένες αντιδράσεις, ενόψει και των εκλογών. Στη βάση αυτή, διέρρευσε ότι ο πρώτος επιμερισμός του ποσοστού των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στις τρεις κλίμακες αξιολόγησης (αριθμός των υπαλλήλων σε κάθε κατηγορία βαθμολόγησης) θα γίνει στις 28 Ιούνη και όχι στις 28 Απρίλη, ενώ μετατοπίζεται για τις 30 Αυγούστου η τελική αξιολόγηση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
Να πληρώσουν οι ένοχοι για τις ανατροπές στην Υγεία

Ενταγμένη στην προεκλογική στήριξη των υποψηφίων της ΝΔ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η επίσκεψη του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη στα νοσοκομεία και τις μονάδες Υγείας της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο νοσοκομείο της Εδεσσας. Μάλιστα, στο νοσοκομείο της Εδεσσας, πήγε μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη της ΝΔ, Γιάννη Ιωαννίδη, για να ανακοινώσει προεκλογικά ότι «το συντομότερο δυνατό» θα μεταστεγαστεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που λειτουργεί στο ημιυπόγειο του κτιρίου, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Ζιώγας, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι τουλάχιστον πρόκληση ο υπουργός της κυβέρνησης που έχει ξεριζώσει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας, να έρχεται επίσκεψη, ώστε να ελέγξει πώς προχωράνε οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό. Με τη σημερινή ανάπτυξη της επιστήμης και της υποδομής που διαθέτουμε με ικανό ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για παροχή υπηρεσιών Υγείας που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες. Η υλοποίηση αυτής της δυνατότητας εμποδίζεται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής στον οποίο όλα υποτάσσονται στο κέρδος. Τώρα είναι που αυτή η πολιτική μπορεί να δεχτεί πλήγμα, αρκεί ο λαός να αξιοποιήσει και το όπλο των εκλογών. Ψήφο στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ώστε από καλύτερους όρους να βάλουμε εμπόδια σε αυτήν την πολιτική που κάνει "κακό στην υγεία μας"».

Σε τραγική κατάσταση το ΕΚΑΒ

Στοιχεία για το προσωπικό, το στόλο και την κατανομή του πανελλαδικά έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας

Καθόλα έτοιμη είναι η κυβέρνηση να καλύψει με την ανάθεση σε ιδιώτες το «κενό» που άφησε ο διωγμός των 615 οδηγών νοσοκομείων, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες θα μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός Υγείας Αν. Μπέζας, ενημερώνοντας χτες τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υφυπουργός αρνήθηκε επιδεικτικά να απαντήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα που έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος παρατήρησε ότι «και με το πρόσφατο μέτρο της ένταξης των οδηγών των κρατικών νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ, φαίνεται η προοπτική, οι ανάγκες των μεταφορών των κρατικών νοσοκομείων να ανατεθούν σε ιδιωτικές εταιρίες, όπως και οι άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες φύλαξης, εστίασης, καθαριότητας κ.λπ., όπου το κράτος θα αντικαταστήσει με αυτόν τον τρόπο το μόνιμο προσωπικό με εργαζόμενους που θα στοιχίζουν πολύ φθηνότερα, ευνοώντας ταυτόχρονα το κεφάλαιο με ένα νέο πεδίο επενδύσεων».

Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ήδη «στον τομέα διακομιδών τα τελευταία χρόνια, αξιοποιούνται οι τεράστιες κρατικές ελλείψεις, προκειμένου να αναπτύσσεται κερδοφόρα επιχειρηματική δράση από ομίλους που εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των ασθενών, που έπρεπε να καλύπτει το κράτος». Σημείωσε ότι σ' αυτό πρωτοστατούν δήμοι, οι οποίοι προχωρούν σε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, όπως αυτές των δήμων Τήνου, Σίφνου, Ιστιαίας, Αιδηψού, Υδρας με την ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ, ενώ ανακοινώθηκε από την εταιρεία η υπογραφή σύμβασης και στα νησιά Σέριφος, των Σποράδων, Δωδεκανήσων, στα Ιόνια και Β. Αιγαίο.

Οπως μάλιστα επιβεβαίωσε ο υφυπουργός και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Δ. Παπαγιαννίδης, στα μόνα νησιά που υπάρχει ΕΚΑΒ είναι η Ρόδος και η Κρήτη! Οσον αφορά το στόλο των 135 οχημάτων και των 27 κινητών μονάδων του ΕΚΑΒ, αναφέρθηκε από τους ίδιους ότι έχει να ανανεωθεί από το 2004. Από αυτά τα οχήματα, τα 30 είναι εκτός λόγω προβλήματος στον κινητήρα! Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από το 2007 έχει ξεκινήσει διαγωνισμός για την παραλαβή 186 νέων οχημάτων, όμως επειδή «τρώγονται» μεταξύ τους οι εταιρείες που συμμετέχουν, ακόμα δεν έχει προχωρήσει, ενώ παγωμένες παραμένουν από το 2010 οι προσλήψεις 200 διασωστών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ