ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2008 - Κυριακή 27 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1η ΜΑΗ 2008
Για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης

Σταθμός στη μάχη των Συμβάσεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης ο φετινός ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς και οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 69 πόλεις, με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος

Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ της 1ης του Μάη βρίσκει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πιο πλούσιο σε πείρα, ενισχυμένο με νέες δυνάμεις. Στον απόηχο της απεργίας στις 16 του Απρίλη, τα ταξικά συνδικάτα έχουν ήδη καταγράψει ένα εφτάμηνο έντονης, δύσκολης και με μεγάλες απαιτήσεις δράσης, με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οι τέσσερις απεργιακές κινητοποιήσεις από τον Οκτώβρη, τα τρία συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, οι εκατοντάδες μικρές και μεγάλες, κεντρικές και περιφερειακές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα σε κρίσιμους ποιοτικούς δείκτες, που αφορούν στη βελτίωση της δουλειάς των συνδικάτων, στην ικανότητα του ΠΑΜΕ να συσπειρώνει πλατύτερες, νέες δυνάμεις.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ είναι παρακαταθήκη στους αγώνες που έρχονται. Πολύ περισσότερο, είναι παρακαταθήκη στη μάχη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις για να αντιστοιχηθεί το κίνημα στο μέγεθος της επιθετικότητας του κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράζεται σήμερα από την πολιτική των κομμάτων που στηρίζουν τα συμφέροντά του. Γιατί αυτός είναι ο στόχος. Να μπορούν οι εργαζόμενοι με την πάλη τους να βάζουν αποτελεσματικά εμπόδια, να ακυρώνουν τα προωθούμενα αντιδραστικά μέτρα. Να σιγουρεύουν αυτή τους την κατάκτηση και να πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα. Να κερδίζουν έδαφος στην αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τους εκφραστές του. Να πετυχαίνουν σημαντικές νίκες και να ανοίγουν δρόμους για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελός τους.

ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι σήμερα αναγκαίο όσο ποτέ. Οχι μόνο επειδή κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη, πιο επικίνδυνη για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αλλά και επειδή σήμερα έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές συνθήκες, ώστε οι εργάτες να γίνουν αφέντες του πλούτου που παράγουν. Η δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση, την ανάπτυξη ενός εργατικού κινήματος μ' αυτά τα χαρακτηριστικά, μ' αυτές τις ανεξάντλητες δυνατότητες, είναι η πυξίδα στη δράση των ταξικών συνδικάτων. Και δε θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό για συνδικαλιστικές οργανώσεις εργατών που κρατούν ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης, αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του κεφαλαίου τον έναν και ανειρήνευτο αντίπαλο.

ΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ συνδικαλιστικές πλειοψηφίες καμιά σχέση δεν έχουν με τις αξίες, τις αγωνίες, το δίκιο της εργατικής τάξης. Δε δικαιούνται να μιλούν εξ ονόματος των εργατών αυτοί που σε συνθήκες εντεινόμενης ακρίβειας και λιτότητας υπέγραψαν «αύξηση» στο μισθό και το μεροκάματο μικρότερη από ένα ευρώ. Αυτοί που στην ίδια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση διατυπώνουν αιτήματα βγαλμένα από το πόρισμα Κουκιάδη, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, η νομιμοποίηση στη συνείδηση των εργαζομένων της μερικής απασχόλησης, η διευκόλυνση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Είναι υπόλογοι απέναντι στα εκατομμύρια των εργατοϋπαλλήλων για την τακτική τους όλα αυτά τα χρόνια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Γιατί συνειδητά και στο βαθμό που τους αναλογούσε στήριξαν τον πυρήνα των αξιώσεων του κεφαλαίου. Χτύπησαν και εμπόδισαν με κάθε μέσο την αναγκαία ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος.

ΤΟ ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα παλεύουν και καταγράφουν κατακτήσεις προς όφελος των εργαζομένων. Σε καιρούς δύσκολους, όπου με κάθε μέσο η αστική τάξη, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί της εκπρόσωποι προσπαθούν να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό με το «εφικτό» του κεφαλαίου, σε μια περίοδο όπου συκοφαντείται η ταξική πάλη, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πάνε κόντρα στο ρεύμα. Παλεύουν, αγωνίζονται, πρωτοστατούν σε μάχες, οργανώνουν, παρεμβαίνουν για κάθε θέμα και πρόβλημα. Κερδίζουν συνειδήσεις, βάζουν φρένο στην ασυδοσία των εργοδοτών. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των απολύσεων που ανακλήθηκαν με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων. Οι αγώνες των μεταναστών στη Μανωλάδα, η επαναπρόσληψη του μετανάστη εργάτη στα Πατήσια. Οι Συλλογικές Συμβάσεις σε κλάδους όπως οι οικοδόμοι, οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης και αλλού.

ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ αυτές έχουν πολλαπλάσια σημασία σήμερα, καθώς βοηθούν περισσότερους εργάτες να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχει ο μαζικός, οργανωμένος, ταξικά προσανατολισμένος αγώνας. Συμβάλλουν ώστε χιλιάδες νέοι εργάτες και υπάλληλοι να ξεθαρρεύουν. Να κάνουν το βήμα και να γράφονται στα συνδικάτα τους, να αναδεικνύονται σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές στο χώρο τους. Αυτές οι σημαντικές διεργασίες στο εργατικό κίνημα ενισχύθηκαν το τελευταίο διάστημα με την καθοριστική συμβολή του ΠΑΜΕ. Νέες, ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις δημιουργούνται και περισσότερες δυνατότητες διαμορφώνονται, ώστε το ΠΑΜΕ να μπει και να ριζώσει σε καινούριους τόπους δουλειάς. Να διευρύνει τη συσπείρωση συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων στο πλαίσιό του, να αλλάξει τους συσχετισμούς σε περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να παρέμβει ακόμα πιο αποφασιστικά και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε μέτωπα, όπως η Παιδεία, η Υγεία, οι μετανάστες εργάτες, το περιβάλλον.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ συνδικαλιστικό κίνημα, για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες που δρουν μέσα από της γραμμές του, η απεργία την 1η του Μάη αποτελεί κορυφαίο αγωνιστικό σταθμό με μεγάλο ιστορικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό βάρος. Είναι επέτειος που ανήκει στους εργάτες. Ενσαρκώνει τους ταξικούς τους αγώνες, το αίμα τους. Μα πάνω απ' όλα είναι μέρα που η εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της, κάνει τον απολογισμό της δράσης της και εφορμά για τους νέους αγώνες. Καθήκον όλων είναι απο τώρα ως την Τετάρτη να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να βρεθούν χιλιάδες στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Γιατί ο φετινός απολογισμός, σε συνέχεια των προηγούμενων αγώνων, έχει βάλει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη. Γιατί η απεργία της Πρωτομαγιάς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μάχη των κλαδικών συμβάσεων, την εξέλιξη της πάλης ενάντια στο νόμο Πετραλιά, στους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα και Ρέππα.


Περ. Κ.

Η αφίσα της ΠΣΟ για την 1η του Μάη
Η αφίσα της ΠΣΟ για την 1η του Μάη
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Βήμα το βήμα προχωράμε μπροστά!

Μήνυμα της ΠΣΟ στην παγκόσμια εργατική τάξη για την 1η του Μάη

Χαιρετίζοντας την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο και τους αγώνες της, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα στο μήνυμά της για την 1η του Μάη: «Η ισχυροποίηση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας τα τελευταία δυο χρόνια, η νέα πορεία που ξεκινήσαμε, φέρνει αποτελέσματα και δημιουργεί νέες δυνατότητες. Δημοκρατικά και με συλλογικότητα. Σαράντα εφτά νέες οργανώσεις έγιναν μέλη της ΠΣΟ τα τελευταία δύο χρόνια. Στα συμπόσια, στις συνδιασκέψεις, σε όλες τις δραστηριότητες που διοργανώσαμε, συμμετείχαν εκατοντάδες ανεξάρτητα συνδικάτα και συνδικαλιστές.

Βήμα το βήμα, προχωράμε μπροστά. Ενώνουμε τους εργάτες και τα συνδικάτα στη βάση του ταξικού συμφέροντος όλων των εργαζομένων. Ετσι θα συνεχίσουμε και τον επόμενο χρόνο. Με σταθερότητα, σοβαρότητα και μαχητικότητα. Βασισμένοι στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης, τις δράσεις των συνδικάτων, την παρουσία της νέας γενιάς, των γυναικών, της προοδευτικής διανόησης.

Απεργία σε στεριά και θάλασσα

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η απεργιακή μάχη που ξεκινάει στα λιμάνια από τις 12 το βράδυ της 30ής Απρίλη μέχρι τις 12 το βράδυ της 1ης Μάη. Με απόφαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα καράβια θα παραμείνουν δεμένα την Πρωτομαγιά, καθώς οι ναυτεργάτες θα συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξαν τα δυο σωματεία, ακυρώνοντας στην πράξη την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΠΝΟ να ξεμπερδέψει με την 1η Μάη και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων με τη στάση εργασίας που κήρυξε για την ίδια μέρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ