ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάρτη 2022 - Κυριακή 27 Μάρτη 2022
Σελ. /40
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο «κόκκινο» η συγκέντρωση δυνάμεων και οι πολεμικές απειλές απέναντι σε Ρωσία και Κίνα

Την εγκατάσταση τεσσάρων νέων Σχηματισμών Μάχης (Battlegroups) στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, τη συνολική παραπέρα ενίσχυση δυνάμεων, αλλά και την αύξηση των πολεμικών δαπανών αποφάσισαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, στις Βρυξέλλες, όπου πήρε μέρος και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα παρατέθηκαν στη Σύνοδο - και αποτυπώνονται στον πίνακα - εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σε όλα τα μήκη και πλάτη του ΝΑΤΟ βρίσκονται «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» στην Ανατ. Ευρώπη, υποστηριζόμενοι από μια τεράστια συγκέντρωση πολεμικών μέσων κάθε είδους.

Στα αμέσως επόμενα βήματα προς μια περαιτέρω ενίσχυση στο ανατολικό κομμάτι της συμμαχίας, οι ΝΑΤΟικοί αποφάσισαν την ανάπτυξη επιπλέον 4 Battlegroups, που θα επιχειρούν σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τέτοιων Σχηματισμών σε 8 συνολικά (επιχειρούν ήδη 3 στις Βαλτικές συν 1 στην Πολωνία), καλύπτοντας πια όλη τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σημειωτέον, ήδη τα 4 προϋπάρχοντα έχουν ενισχυθεί τόσο που διπλασιάστηκε η δύναμή τους (πριν ήταν επιπέδου τάγματος), ενώ - με βάση όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο - τα 4 νέα έχουν ήδη σχηματοποιηθεί, καθώς δυνάμεις του ΝΑΤΟ από άλλες χώρες έχουν ήδη μετακινηθεί σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία και «αλληλεπιδρούν» με τις εκεί «εθνικές».

Στη Σύνοδο πάρθηκαν επίσης αποφάσεις για παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία στον τομέα της «κυβερνο-ασφάλειας», όπως και εξοπλισμού «ενάντια σε χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές».

Αποφασίστηκε, επίσης, παροχή στρατιωτικής βοήθειας «προσαρμοσμένης πάνω στις ανάγκες τους», σε Γεωργία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ζώνες όπου θεωρούνται λίγο - πολύ το επόμενο μέτωπο αναμέτρησης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ενώ, στην ατζέντα της Συνόδου στο κάδρο μπήκε και η Κίνα, με τους ΝΑΤΟικούς να καλούν χαρακτηριστικά στην απόφασή τους «όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη (...) να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ...».

Εξάλλου, οι 30 εξουσιοδότησαν τους ανώτατους στρατιωτικούς ηγήτορες της λυκοσυμμαχίας να προχωρήσουν σε σχέδια αναπροσαρμογής της Δομής Αμυνας και Αποτροπής του ΝΑΤΟ με βάση τις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, με βασική παράμετρο βέβαια την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπως προωθείται ήδη. Οι τέτοιες τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη στη Μαδρίτη.

Τέλος, καθώς όλα τα παραπάνω συνεπάγονται αυξημένα κόστη, οι ΝΑΤΟικοί επανέλαβαν την ανάγκη όλα τα κράτη - μέλη να πιάσουν την ευρωατλαντική νόρμα του ΝΑΤΟ καθένα τους να δαπανά ετησίως το 2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες.

Σημειωτέον, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που το κάνουν. Τα τελευταία 7 χρόνια, από το 2014 και μετά, η Ελλάδα καταλάμβανε τη 2η θέση σε αυτές τις δαπάνες, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Για το 2021 (και με τα κονδύλια π.χ. για μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες) αναμένεται να περάσει στην πρώτη με 3,82%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της λυκοσυμμαχίας, όπως παρουσιάστηκαν πριν μερικούς μήνες. Οι Αμερικανοί υπολογίζεται να ...περιοριστούν στο 3,52% του ΑΕΠ τους. Η τελική κατάταξη αναμένεται να ανακοινωθεί στις 31 του μήνα, οπότε και ο Στόλτενμπεργκ προγραμματίζεται να παρουσιάσει και επισήμως την ετήσια έκθεσή του για τον χρόνο που έκλεισε.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ παρέτειναν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Σεπτέμβρη 2023, «λόγω των ιδιαίτερων περιστάσεων που δημιουργεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Πολεμικές απειλές και ακόμα περισσότερα στο τραπέζι

Ο ίδιος ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, με δηλώσεις του στο τέλος της Συνόδου έλεγε ότι ήδη παρέχουν στην Ουκρανία «προηγμένα συστήματα αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, πυρομαχικά και καύσιμα». Επανέλαβε την άρνηση για αποστολή στρατού και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ωστόσο πως «οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε θεμελιωδώς τη φύση της σύγκρουσης - θα ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει εκτεταμένες και σοβαρές συνέπειες» και ότι αυτό θα σήμαινε μεταξύ άλλων «εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ».

Στο παρασκήνιο «τρέχουν» βέβαια κι άλλα επικίνδυνα σχέδια. «Εχουμε αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας για την παροχή πυραύλων κατά πλοίων στην Ουκρανία», επεσήμανε χαρακτηριστικά αξιωματούχος των ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου.

Λόγος γίνεται για το σύστημα «Naval Strike Missile» (NSM), το οποίο διαθέτουν χώρες όπως οι Πολωνία και Ρουμανία. «Ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες τεχνικές προκλήσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αλλά είναι κάτι για το οποίο διαβουλευόμαστε με τους συμμάχους και πάνω στο οποίο έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε», τόνισε, σε άλλη μια απόδειξη ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις έχουν περάσει πια σε άλλο επίπεδο.

Εξάλλου, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους ΝΑΤΟικούς είπε πως «η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, όπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας» και επανέλαβε το αίτημα για χορήγηση αεροσκαφών και αρμάτων μάχης.

Φαρδιά πλατιά η υπογραφή της κυβέρνησης ΝΔ που εντείνει την εμπλοκή

Οι επικίνδυνες αυτές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, «προαναγγελία» νέων πολέμων, ακόμα και ενός γενικευμένου στην πραγματικότητα, φέρουν φαρδιά πλατιά και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, που συμμετέχει άλλωστε με όλους τους τρόπους και τα μέσα στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, είπε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει σταθερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή για την υποστήριξη της Ουκρανίας, με την αποστολή όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας, στη στήριξη των κυρώσεων και στην υποδοχή άνω των 13.000 Ουκρανών προσφύγων.

Την ίδια ώρα, όπως αποτυπώνει και το διπλανό γραφικό, ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με μια τεράστια δύναμη πυρός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να έχει μεταφερθεί στη χώρα, ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να προωθούνται στην πρώτη γραμμή του μετώπου με τη Ρωσία μέσω της Ελλάδας και συνεκπαιδεύσεις - πρόβες πολέμου, όπως η «Ηνίοχος», να γίνονται η μία πίσω από την άλλη, με την αστική τάξη να βλέπει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ως ευκαιρία για την αναβάθμιση της συμμετοχής της στο πλιάτσικο σε βάρος των λαών.

Ο στόχος αυτός άλλωστε αποτελεί «κοινό έδαφος» και με τα άλλα αστικά κόμματα και πρώτα πρώτα τον ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει όλα τα παραπάνω ως «δεδομένες και αυτονόητες συμμαχικές υποχρεώσεις», που τίμησε και με το παραπάνω και εκείνος ως κυβέρνηση, και παρουσιάζοντας ότι η εμπλοκή της χώρας ξεκινά τάχα με την κατάπτυστη απόφαση για την αποστολή «Καλάσνικοφ» στην Ουκρανία.

Ασκηση «στρατηγικού σχεδιασμού» στην Αθήνα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη έγινε στην Αθήνα «άσκηση στρατηγικού σχεδιασμού», υπό τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θ. Ντόκο (θυμίζουμε ότι στις 16/3 είχε συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζ. Σάλιβαν) και με τη συμμετοχή επιτελών και αξιωματούχων από μια σειρά υπουργεία και υπηρεσίες που εμπλέκονται σε τέτοια ζητήματα «εθνικής ασφάλειας».

Επίσης, τη Δευτέρα, λίγες μόλις μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με ευθύνη της Διεύθυνσης Α5 του ΓΕΝ προγραμματίζεται να γίνει στην Αθήνα ΝΑΤΟική σύνοδος επιτελών από κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας, με αντικείμενο επιχειρήσεις.

Και το Πολεμικό Ναυτικό άλλωστε είναι χωμένο μέχρι τα μπούνια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις 21-23/3 συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση «Noble Dina 2022» στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και με ναυτικές ομάδες από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στις 22-24/3 ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, συμμετείχε στην 8η Σύνοδο των αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων, η οποία διεξήχθη στην έδρα του EUROCORPS, στο Στρασβούργο. Κύριο θέμα της Συνόδου ήταν «συν-επιχειρήσεις», ενώ στο περιθώριο της Συνόδου ο Χ. Λαλούσης συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον διοικητή της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής (USAREUR-AF), στρατηγό Κρ. Καβόλι, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε την «ευαρέσκειά» του για τον ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, π.χ. μέσω Αλεξανδρούπολης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολεμικό ανακοινωθέν προς τους λαούς, μαρτυρία κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ:

«Οι αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του συνιστούν πολεμικό ανακοινωθέν προς τους λαούς, μαρτυρούν την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η αποστολή μεγάλης ποσότητας σύγχρονων οπλικών συστημάτων, η δημιουργία 4 νέων ομάδων μάχης (battlegroups) σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία δίπλα στις προηγούμενες στις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία, η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού επίγειων, αεροπορικών και θαλάσσιων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο, η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τις χώρες - μέλη του που αποφάσισε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η έγκριση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης αυτών των αποφάσεων ενισχύει τη συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτό το μακελειό σε βάρος των λαών.

Απέναντι σ' αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, η απάντηση του λαού είναι να δυναμώσει την πάλη του για να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για να μη χρησιμοποιούνται το ελληνικό έδαφος, η θάλασσα και ο αέρας ως πολεμικά ορμητήρια. Για να μη συμμετέχουν ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε αποστολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με κανέναν τρόπο ή πρόσχημα. Αυτή είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε σήμερα να προσφέρουμε στον ουκρανικό λαό. Αυτή είναι η μόνη συνεπής πατριωτική στάση υπέρ του ελληνικού λαού και η αληθινή αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των άλλων γειτονικών λαών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ