ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεγάλη εξάπλωση με πολλά θύματα

Συγκλονίζουν οι υγειονομικοί που αναγκάζονται να αποφασίζουν ποιος «δικαιούται» μια θέση σε ΜΕΘ, ενώ ο στρατός μεταφέρει πτώματα ηλικιωμένων από γηροκομεία...

Copyright 2020 The Associated

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μετά την Ιταλία και η Ισπανία ξεπέρασε χτες την Κίνα σε θανάτους από τον νέο κορονοϊό και ήταν η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τους περισσότερους νεκρούς, μετά την Ιταλία. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οι νεκροί ανήλθαν σε 3.434. Μέσα σε ένα 24ωρο, στην Ισπανία προστέθηκαν 738 νέα θύματα, δηλαδή κατά 27% περισσότερα από την Τρίτη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 47.610 (7.937 νέα σε μία μέρα).

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στον αριθμό των θυμάτων είναι καταγεγραμμένοι οι ηλικιωμένοι, τα πτώματα των οποίων μεταφέρει ο στρατός από τα γηροκομεία, όπου έχουν αφεθεί αβοήθητοι.

Τυλιγμένοι με πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, φορώντας αδιάβροχα και γάντια κουζίνας, οι υγειονομικοί στην Ισπανία προσπαθούν να ...προστατευτούν από τον νέο κορονοϊό, ενώ η έλλειψη σε βασικά μέσα προστασίας είναι πλέον δραματική. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από το υψηλό ποσοστό νοσηρότητας του προσωπικού των νοσοκομείων, αφού σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί, περίπου 5.400, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα, αν όχι το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης του υγειονομικού προσωπικού.

Μετά τα - χωρίς αποτέλεσμα - επανειλημμένα αιτήματα προς την ισπανική κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Ποδέμος για προστατευτικό εξοπλισμό, η Συνομοσπονδία Ιατρικών Ενώσεων (CESM) όλης της Ισπανίας κατέθεσε προσφυγή κατά του υπουργείου Υγείας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μέχρι χτες, 3.166 ασθενείς με κορονοϊό στην Ισπανία νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ. Στη Μαδρίτη η κατάσταση είναι δραματική και συγκλονίζουν τα βίντεο που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες, με υγειονομικούς να αναφέρουν ότι οι ΜΕΘ στην πρωτεύουσα έχουν ξεχειλίσει και ότι οι ηλικιωμένοι ουσιαστικά αφήνονται στη μοίρα τους για να χρησιμοποιηθούν οι αναπνευστήρες σε νέους ανθρώπους με περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Γενικότερα τα νοσοκομειακά κρεβάτια στην Ισπανία αντιστοιχούν σε 2,4 ανά 1.000 κατοίκους και τόσο ο αριθμός κρεβατιών όσο και οι ΜΕΘ είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Τέλος, χτες ο Ισπανός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως η Ισπανία έχει συνάψει σύμβαση με την Κίνα για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού ύψους 432 εκατ. ευρώ. Θα αγοραστούν 550 εκατ. μάσκες, 5,5 εκατ. ταχεία τεστ, 950 αναπνευστήρες και 11 εκατ. ζευγάρια γάντια.

ΓΑΛΛΙΑ - «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ»
Κοινή δήλωση - «μαχαιριά» στους εργαζόμενους

Αντιδρούν αγωνιστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις

Σε κοινή δήλωση - «μαχαιριά» κατά των εργαζομένων που βρίσκονται αντιμέτωποι με κλιμάκωση της εργοδοτικής επιθετικότητας κατέληξαν στις 19 Μάρτη οι εργοδοτικές οργανώσεις MEDEF (μεγαλοβιομήχανοι), CPME και U2P μαζί με τις συμβιβασμένες τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις CFDT, CGT, FO, CFE - CGC, CFTC.

Τη δήλωση για την «ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης» καταγγέλλουν και καταδικάζουν με κοινή τους παρέμβαση (που δίνει στη δημοσιότητα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο) αγωνιστικές οργανώσεις εργαζομένων από τη Γαλλία (συγκεκριμένα, τα Εργατικά Κέντρα UD 13, UD 94, UD 82, UD 18, UD 59, UD 04. Οι Ομοσπονδίες, FNIC - Χημικής Βιομηχανίας, SERVICES PUBLICS - Δημοσίου), που τονίζουν ότι ο ρόλος των συνδικάτων αυτήν την περίοδο δεν είναι οι συμφωνίες με τους αντιπάλους των εργατών. Ανάμεσα σε άλλα τα αγωνιστικά συνδικάτα σημειώνουν:

«Αυτή η δήλωση είναι μαχαιριά στην πλάτη των αγωνιστών, των εργαζομένων που μάχονται μέρα τη μέρα με τους εργοδότες που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς, για να σταματήσουν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες και για προστασία των εργαζομένων στο σπίτι τους. Μιλάμε εδώ για τη ζωή των εργαζομένων, όχι συγκεκριμένων μόνο, αλλά χιλιάδων. Ο λόγος των αφεντικών, όπως και των πολιτικών, και του Μακρόν, έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία του, με τη μανία τους να συνεχίσουν τις δραστηριότητες όλων των επιχειρήσεων». Και καταλήγει: «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της Υγείας ανοίγει ένα καθεστώς εξαίρεσης για τους εργοδότες, για τους οποίους επιτρέπονται τα πάντα. Ο ρόλος της CGT την περίοδο αυτήν επιβάλλεται να είναι μαζί με τους εργαζόμενους και όχι να υπογράφει δήλωση σε συνεργασία με αυτούς που είναι απέναντί μας. Οι οργανώσεις που εκφράζονται μέσω αυτής της δημόσιας έκκλησης, καλούν όλες τις οργανώσεις της CGT, από το συνδικάτο έως τη Συνομοσπονδία, να καταδικάσουν αυτήν την "κοινή θέση", η οποία καθιστά τους υπογράφοντες συνεργούς στις διαδοχικές τραγωδίες των ανθρώπων στην τρέχουσα υγειονομική κρίση, και να απαιτήσουν την απόσυρση της επικύρωσής της από τη CGT».

Στο μεταξύ, και η κυβέρνηση Μακρόν προκρίνει από τη μεριά της μέτρα δραστικού περιορισμού των μετακινήσεων και συναθροίσεων, αξιοποιώντας και ένα «επιστημονικό συμβούλιο για τη νόσο Covid-19» που συγκροτήθηκε, με τη συμμετοχή και επιστημόνων που είναι ταυτόχρονα μεγαλοστελέχη σε μεγάλους ομίλους, όπως φαρμακευτικούς κ.λπ.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία από προχτές τα θύματα από την επιδημία είχαν φτάσει τα 1.100 (αυξημένα κατά 240 το τελευταίο 24ωρο) και τα κρούσματα είχαν ανέβει σε 22.304.

ΗΠΑ
Στα όριά τους νοσοκομεία, γιατροί και ασθενείς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19 τείνουν να μετατραπούν οι ΗΠΑ και δη η Νέα Υόρκη, που δοκιμάζεται περισσότερο από κάθε άλλη πολιτεία, έχοντας τα περισσότερα από τα πάνω από 55.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους περισσότερους από τους τουλάχιστον 700 νεκρούς σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά, ανάμεσα στα εκατοντάδες θύματα συμπεριλαμβάνεται και ένας έφηβος στο Λος Αντζελες, που δεν αντιμετώπιζε προηγούμενα προβλήματα υγείας. Το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση Τραμπ, σε συμφωνία με το Κογκρέσο, προωθεί ένα άνευ προηγουμένου πακέτο μέτρων για να στηρίξει πρωτίστως μονοπωλιακούς ομίλους και να δώσει μερικά ψίχουλα σε ορισμένους εργαζόμενους που βγαίνουν στην ανεργία.

Στα περισσότερα νοσοκομεία της Ν. Υόρκης πλέον επικρατεί χάος από την πληθώρα κρουσμάτων, που πλέον εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Διαπιστώνονται μεγάλες ελλείψεις σε γάντια, μάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές (οι οποίοι πλέον δικαιούνται μόλις μία μάσκα τη μέρα!), καθώς και σε διαγνωστικά τεστ και συστήματα αναπνευστικής υποστήριξης χιλιάδων ασθενών. Τα αυξημένα μέτρα καραντίνας έχουν αδειάσει τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, καθώς χιλιάδες κάτοικοι - κυρίως οι πιο εύποροι - την εγκαταλείπουν. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακές αρχές τους υποχρεώνουν στη συνέχεια σε 14ήμερη καραντίνα προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα. Στην Καλιφόρνια, όπου επίσης παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα, τα νοσοκομεία και εκεί δοκιμάζουν τις αντοχές τους, με τους φτωχότερους και τους άστεγους να παραμένουν στο περιθώριο, ενώ οι πάμπλουτοι κάτοικοι του Λος Αντζελες εγκαταλείπουν την πόλη για πιο ασφαλείς, αραιοκατοικημένες περιοχές, σε πολυτελείς βίλες και «καταφύγια - φρούρια».

Ο Τραμπ συνεχίζει πάντως να δηλώνει ...αισιόδοξος, προβλέποντας ότι «οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες για μπίζνες έως το Πάσχα των Καθολικών, στις 12 Απρίλη». Ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ και ο γενικός επιτελάρχης, στρατηγός Μ. Μίλεϊ, εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 10 με 12 βδομάδες. Αμφότεροι προειδοποίησαν ότι η πανδημία «μπορεί να αποσταθεροποιήσει κάποιες χώρες και να προκαλέσει πολιτικό χάος», συνιστώντας «απειλή για τις ΗΠΑ».

Εν μέσω αυτών, κυβέρνηση και Κογκρέσο συμφώνησαν σε πακέτο μέτρων 2 τρισ. δολαρίων για τον περιορισμό πιθανής νέας καπιταλιστικής κρίσης. Μεταξύ άλλων προβλέπουν πακτωλό χρημάτων και φθηνών δανείων σε βιομηχανίες και μονοπώλια, ύψους άνω των 500 δισ. δολαρίων, 367 δισ. σε λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιταγές 1.200 δολαρίων σε απλήρωτους εργαζόμενους και επιδόματα ανεργίας σε όσους δεν ήταν μέχρι σήμερα δικαιούχοι, π.χ. «αυτοαπασχολούμενοι» εργάτες σε πλατφόρμες υπηρεσιών μέσω ίντερνετ, όπως «Uber» κ.λπ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αυστηρά μέτρα μετά την έξαρση κρουσμάτων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων της πανδημίας Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο (που ξεπερνούν τα 8.500, με πάνω από 420 νεκρούς) και οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν στο υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σύστημα Υγείας, οδήγησαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην ανακοίνωση πιο αυστηρών μέτρων. Εκανε έτσι στροφή 180 μοιρών από την αρχική χαλαρή αντιμετώπιση με την τακτική της «ανοσίας αγέλης», που δέχτηκε μεγάλες επικρίσεις γιατί επιδείνωσε την κατάσταση. Χτες, εκατοντάδες γιατροί σε νοσοκομεία του Λονδίνου απείλησαν με μαζικές παραιτήσεις γιατί δεν έχουν ούτε καν επαρκείς ποσότητες γαντιών και μασκών, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να περιθάλπουν ασθενείς.

Από το βράδυ της Δευτέρας και για τρεις βδομάδες η κυβέρνηση επιβάλλει το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων και κατ' οίκον περιορισμό στους πολίτες, με δικαίωμα εξόδου μόνο μία φορά το 24ωρο... Ανοικτά παραμένουν μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα, ταχυδρομεία και γραφεία τελετών! Δεν απέκλεισε αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση απότομης κλιμάκωσης των κρουσμάτων, στα οποία από χτες συμπεριλαμβάνεται και ο πρίγκιπας Κάρολος που είναι διάδοχος στο θρόνο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ραγδαία εξελίσσεται η πανδημία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ραγδαία εξελίσσεται η πανδημία στη Γερμανία, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν τα 35.714 (με πάνω από 4.000 νέα), ενώ ο αριθμός των θυμάτων φτάνει τα 186. Ωστόσο, υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της επίσημης καταμέτρησης του Ινστιτούτου «Robert Koch» και της καταμέτρησης που γίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των υγειονομικών αρχών των κρατιδίων, που είναι και πιο επικαιροποιημένη.

Στο μεταξύ, την Τρίτη νεκρός από ανακοπή έπεσε κατά την ώρα της εργασίας του ένας συνταξιούχος γιατρός (σε πόλη της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας), που είχε παρουσιαστεί τις προηγούμενες μέρες εθελοντικά προκειμένου να βοηθήσει στην πανδημία. Ο συνταξιούχος γιατρός κατέρρευσε ενώ διαχειριζόταν επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο της περιοχής. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του παραμένουν ασαφή. Τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Υγείας και οι τοπικές αρχές απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις προς συνταξιούχους γιατρούς και νοσηλευτές, ακόμη και σε φοιτητές Ιατρικής να συνεισφέρουν στη μάχη εναντίον του κορονοϊού, καθώς το ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας συμπεραίνεται ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την εξέλιξη του ιού.

ΡΩΣΙΑ
Χιλιάδες κάμερες ελέγχουν την καραντίνα

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε χτες σε διάγγελμά του πως την επόμενη βδομάδα (28 Μάρτη - 5 Απρίλη) οι χώροι εργασίας θα μείνουν κλειστοί, ενώ - όπως είπε - δεν θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση στο μισθό. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος, που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Απρίλη, θα αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα χτεσινά επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 163 και ανήλθε στα 658 και έχει καταγραφεί 1 θάνατος. Επίσης 29 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί και περίπου 112.000 βρίσκονται υπό επίβλεψη και απομόνωση.

Στην περίπτωση όπου η παραβίαση της καραντίνας προκαλέσει τον θάνατο δύο και πλέον ανθρώπων, ο εμπλεκόμενος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με έως και 7 χρόνια κάθειρξης. Επίσης, τα πρόστιμα θα είναι υψηλά.

Η τήρηση της καραντίνας «ελέγχεται μέσω συνεχούς παρακολούθησης, κυρίως μέσα από το σύστημα αναγνώρισης προσώπων», αναφέρει ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν. Την τελευταία δεκαετία έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική πρωτεύουσα 170.00 κάμερες, εκ των οποίων περίπου 100.000 συνδέονται με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα, ενώ οι υπόλοιπες 70.000 θα συνδεθούν σύντομα.

Η Ρωσία - μια από τις χώρες που επιμένει στη διατήρηση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα - κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την εφαρμογή των μονομερών κυρώσεων κατά του Ιράν, ειδικά τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ