ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 450.000 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
Αύξηση των θυμάτων και των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη

Τη γοργή εξάπλωση της πανδημίας στη «γηραιά ήπειρο» επιβεβαιώνουν καθημερινά οι αριθμοί, ενώ μετά την ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στην Ιταλία ήρθε και η σειρά της Ισπανίας να ξεπεράσει σε θύματα την Κίνα.

Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Ισπανία είχε επιβεβαιώσει 47.610 κρούσματα (αυξημένα κατά 5.552 από το προηγούμενο 24ωρο) και 3.434 θύματα (+430).

Συνολικά σε όλο τον κόσμο, κρούσματα και θύματα είχαν φτάσει αντίστοιχα 452.468 (+29.631) και 20.494 (+1.604).

Στην Ιταλία, κρούσματα και θύματα είχαν ανέβει σε 74.386 (+5.210) και 7.503 (+683).

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης η κατάσταση διαμορφωνόταν ως εξής:

Γερμανία: 34.714 (+1.018) και 172 (+13).

Γαλλία: 22.304 και 1.100 (με προχτεσινά στοιχεία).

Ελβετία 10.456 (+579) και 145 (+23).

ΗΠΑ: 60.653 (+5.797) και 819 (+39).

Βρετανία: 8.705 (+628) και 427 (+5).

Βέλγιο: 4.937 (668) και 178 (+56).

Εκτός Ευρώπης (και Ανατολικής Ασίας, όπου η πανδημία μοιάζει να υποχωρεί, τουλάχιστον προς το παρόν), το Ιράν παρέμενε σοβαρή εστία, με 27.017 (+2.206) κρούσματα και 2.077 (+143) θύματα.

Τα βλέμματα πολλών στρέφονταν στην εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ, για τις οποίες η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Χάρις, είπε την Τρίτη ότι «αυτήν τη στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ» και ότι στη συγκεκριμένη χώρα «υπάρχουν οι προϋποθέσεις» να εξελιχθεί στη νέα εστία της πανδημίας.

Στην ίδια την Κίνα (όπου ο ιός SARS-COV-2 εμφανίστηκε το Δεκέμβρη), το τελευταίο 24ωρο είχαν επιβεβαιωθεί 47 νέα κρούσματα (αθροιστικά έφτασαν στη χώρα τα 81.218) και 4 νέα θύματα (έφτασαν τα 3.281), όλα «εισαγόμενα» από το εξωτερικό.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (υπουργείο Υγείας), Μι Φενγκ, δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν ακόμη να χαλαρώσουν η πρόληψη και οι εργασίες ελέγχου». Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων στο 1ο Νοσοκομείο του Πεκίνου, Ουάνγκ Γκικιάνγκ, δήλωσε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το νέο κορονοϊό δείχνουν πως η «μολυσματική του περίοδος» είναι μεγαλύτερη από αυτήν του SARS και της γρίπης.

Στο μεταξύ, στην επαρχία Χουμπέι - που ήταν το επίκεντρο της επιδημίας με χιλιάδες θύματα - οι αρχές ήραν σε μεγάλο μέρος τα μέτρα αποκλεισμού, εκτός από την πρωτεύουσα Γουχάν, όπου αυτό εξετάζεται να γίνει στις 8 Απρίλη. Οι αρχές εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχία για τα «εισαγόμενα» κρούσματα και ένα πιθανό δεύτερο κύμα μόλυνσης. Σε πολλές κινεζικές πόλεις προβλέπονται αυστηρά μέτρα για όσους έρχονται από άλλες χώρες, όπως η απομόνωσή τους, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζουν συμπτώματα ή όχι.

Συνεχίζεται και η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε ξανά την Κίνα για στάση που «πραγματικά θέτει χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο» και εξέφρασε «ανησυχία» πως «αυτή η συγκάλυψη, αυτή η παραπληροφόρηση στην οποία επιδίδεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, στερεί από τον κόσμο την ενημέρωση που χρειάζεται για να αποτραπούν περαιτέρω κρούσματα ή να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «η εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και το Ιράν καθώς και την Κίνα συνεχίζεται (...) Υποστηρίζουν ότι (ο ιός SARS-CoV-2) προήλθε από τον αμερικανικό στρατό, ότι πιθανόν (η πανδημία) άρχισε στην Ιταλία, λένε οτιδήποτε για να αποσείσουν τις ευθύνες τους».

Την Τρίτη, η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία υπαινίχθηκε σε μια σειρά από tweet πως η πανδημία τους Covid-19 ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων αναρτήσεων η πρεσβεία «αναρωτήθηκε» «πόσα κρούσματα του Covid-19 υπήρχαν μεταξύ των 20.000 νεκρών από τη γρίπη (στις ΗΠΑ) που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο;». Συνέδεσε την πανδημία και με «το αιφνίδιο κλείσιμο, τον περασμένο Ιούλιο, του πιο μεγάλου αμερικανικού κέντρου βιοχημικών όπλων, στη βάση Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ» και τους στρατιωτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στη Γουχάν και συμμετείχαν και Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Πομπέο δήλωσε ακόμα ότι στο μέλλον θα ληφθούν «πολύ σημαντικές αποφάσεις» για τον τρόπο που έχουν δομηθεί οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, σχολιάζοντας ότι τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού (σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας) στις ΗΠΑ οφείλονται στο ότι εταιρείες έχουν αποφασίσει να βασίζουν τη λειτουργία «των αλυσίδων εφοδιασμού τους στην Κίνα κι όχι εδώ». Την περασμένη βδομάδα κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει μεταφορά αλυσίδων εφοδιασμού με φάρμακα, ιατρικά είδη και εξοπλισμό από την Κίνα και άλλα κράτη στις ΗΠΑ. Αυτά συνδέθηκαν και με δηλώσεις του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να εξαρτώμαστε ποτέ από καμία ξένη χώρα όσον αφορά τα μέσα για την επιβίωσή μας».

ΙΤΑΛΙΑ
Αγωνιστικές αντιδράσεις ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα που προστατεύουν μόνο το κεφάλαιο

«Απεργήστε για εμένα» λένε οι Ιταλοί υγειονομικοί
«Απεργήστε για εμένα» λένε οι Ιταλοί υγειονομικοί
Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν χτες στην Ιταλία, ενάντια στην επιμονή της κυβέρνησης Κόντε να αφήνει ανενόχλητους τους μεγαλοβιομήχανους, που στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες τους χιλιάδες προσωπικού συνεχίζουν να δουλεύουν απόλυτα συνωστισμένοι και χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης, εμποδίζοντας φυσικά κάθε ουσιαστική επιχείρηση περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των εργοδοτικών οργανώσεων να σημάνουν σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς και να κρύψουν τις εγκληματικές συνέπειες που έχει για την αντιμετώπιση της πανδημίας η πολιτική που υπηρετεί το κέρδος των λίγων, εργαζόμενοι απήργησαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αγωνιστικών συνδικάτων, όπως η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (Unione Syndicate di Base - USB, που συσπειρώνεται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία). Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και τη συναινετική στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που κάνουν πλάτες στην εργοδοσία. Σύμφωνα με τα Συνδικάτα Βάσης, σε πολλά εργοστάσια μεταλλουργίας και αποθήκες η συμμετοχή έφτασε το 70%, ενώ καταγγέλλεται και η προσπάθεια τρομοκράτησης από τον κολοσσό «ArcelorMittal», όπου ορίστηκαν ως «προσωπικό ασφαλείας» όλοι οι εργαζόμενοι. Στην πόλη Μπέργκαμο, όπου τις τελευταίες βδομάδες νεκροτομεία και νεκροταφεία έχουν πλημμυρίσει, οι εργάτες έδωσαν απάντηση στη στάση των μεγαλοβιομηχάνων της Confindustria να αρνούνται μέτρα ασφαλείας και περιορισμούς στην παραγωγή.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε νέες, αυστηρότερες ποινές για παραβάτες των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις (πρόστιμα 400 - 3.000 ευρώ) και έδωσε μάλιστα το περιθώριο σε περιφερειακές αρχές να επιβάλλουν και ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς. Είπε ότι είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια του στρατού για τον έλεγχο της κατάστασης και βέβαια επανέλαβε τα περί «ατομικής ευθύνης» που πρέπει να αναλάβει ο καθένας «για να βγούμε από την κρίση»... Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ανακοίνωσαν ότι υπήρξε συμφωνία με κυβέρνηση και εργοδοσία για το ποιες επιχειρήσεις - εκτός από αυτές που είναι απαραίτητες για την τροφοδοσία - μπορούν να λειτουργούν, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

Αγωνιστικό κάλεσμα και από υγειονομικούς

Τη δική τους θέση στη χτεσινή κινητοποίηση πήραν και υγειονομικοί, που συνεχίζουν την παλικαρίσια μάχη στα νοσοκομεία, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους - πυροσβέστες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, που συμμετείχαν συμβολικά για κάποια λεπτά. Ξεχώρισε το κάλεσμα 400 υγειονομικών (γιατρών και νοσηλευτών) οι οποίοι σταμάτησαν να δουλεύουν για λίγα λεπτά κρατώντας το μήνυμα «Εμείς δεν μπορούμε να απεργήσουμε, κάντε το εσείς για μας», που έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Η κυβέρνηση υποκριτικά αποκαλεί «ήρωες» τους υγειονομικούς, αλλά στην πραγματικότητα τους έχει εγκαταλείψει αβοήθητους (όπως και τόσους άλλους εργαζόμενους σε κλάδους κρίσιμους για τη στήριξη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, π.χ. Φάρμακο και Τρόφιμα), με επιπτώσεις πρώτα απ' όλα για το έργο τους. Μέχρι και χτες υπολογιζόταν ότι τουλάχιστον 6.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία είχαν προβληθεί από τον κορονοϊό (με την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά την προληπτική υποβολή όλων τους στην εξέταση για τον ιό) και τουλάχιστον 31 γιατροί διαφόρων ηλικιών είχαν καταλήξει. Μόνο από την Τρίτη «χάθηκαν» 6... Επίσης, σε υγειονομικούς που είναι σε καραντίνα καταστρατηγείται το 14ήμερο, προκειμένου να έρθουν γρηγορότερα στα νοσοκομεία.

Την εξαντλητική καθημερινότητα για τους υγειονομικούς ανέδειξε και η είδηση της αυτοκτονίας μιας 34χρονης νοσοκόμας που δούλευε σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο του Σαν Τζεράρντο στην πόλη Μόντσα, κοντά στο Μιλάνο. Η νεαρή εργαζόμενη αυτοκτόνησε την Τρίτη, ενώ το συνδικάτο της κατήγγειλε ότι η κοπέλα είχε διαγνωστεί θετική στον ιό και «ζούσε μες στο ανυπόφορο άγχος από το φόβο ότι είχε μολύνει άλλους...».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Οι εργαζόμενοι δεν θα πεθάνουν για τα κέρδη των βιομηχάνων»

Ανακοίνωση αλληλεγγύης στους Ιταλούς εργάτες

«Οι εργαζόμενοι δεν θα πεθάνουν για τα κέρδη των βιομηχάνων», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη για να εκφράσει αλληλεγγύη στους εργάτες της Ιταλίας και έχει ως εξής:

«Το ΠΑΜΕ, μέλος της ΠΣΟ, εκφράζει την ταξική αλληλεγγύη του στην απεργία των εργαζομένων της Ιταλίας στις 25 Μάρτη. Οι εργαζόμενοι της Ιταλίας προχωρούν σε απεργία ενάντια στις πιέσεις των βιομηχάνων να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κερδοφορία τους εν μέσω της πανδημίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι της Ιταλίας απεργούν απαιτώντας την προστασία της ζωής τους, καθώς μια σειρά από μη απαραίτητες βιομηχανίες και επιχειρήσεις δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους παρά τις χιλιάδες των νεκρών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τόσο των ίδιων των εργαζομένων σε αυτές όσο και γενικότερα στην κοινωνία, καθώς οι εργασιακοί χώροι όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν κέντρα διασποράς. Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους.

Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τις συνέπειες της κρίσης, δεν θα πληρώσουν και τις συνέπειες της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι δεν θα πεθάνουν για τα κέρδη των βιομηχάνων.

Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της Ιταλίας για την προστασία της ζωής τους και της υγείας του λαού, και την απεργία τους στις 25 Μάρτη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ