ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κανένα μέτρο στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους

Καταγγελία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα για τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου

Eurokinissi

Την εξαίρεση των αγροτών και των κτηνοτρόφων από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σημειώνοντας πως «οι εξαγγελίες για πληρωμή της εισφοράς του ΕΦΚΑ Φλεβάρη με παράταση δύο μηνών και η παράταση του ΟΣΔΕ που ούτως ή άλλως γίνεται κάθε χρόνο, αποτελούν χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς».

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο κανάλι «OPEN» την Τρίτη, όπου ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της ιχθυοκαλλιέργειας, σημειώνει πως «επί της ουσίας πρόκειται για μια και μόνο μεγάλη επιχείρηση, καθώς και για μεγάλους αλιείς. Δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για κτηνοτρόφους, παραγωγούς λαϊκών αγορών, ζημιές, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ που εκκρεμούν από το 2019, το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα που αύξησε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο. Επάξια ο κ. Βορίδης κερδίζει τον τίτλο του υπουργού των επιχειρηματιών και όχι των αγροτών και κτηνοτρόφων, αφού οι εξαγγελίες του είναι σε πλήρη εναρμόνιση με όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για τους επιχειρηματίες, όπως τα 600 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, το νόμο για τους συνεταιρισμούς που δίνει από το "παράθυρο" τον έλεγχό τους στους επιχειρηματίες, τη συγκρότηση των διεπαγγελματικών οργανώσεων που εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων και εμπόρων».

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα οικονομικής στήριξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται:

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας. Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φλεβάρη στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
  • Αμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ.
  • Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.
  • Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.
  • Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.
  • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  • Να δοθεί η απαραίτητη παράταση, για όσο χρειαστεί, για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.
Αλληλεγγύη και πρωτοβουλίες από την ΠΣΟ

Με ανακοίνωση της Γραμματείας της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει τη διεθνιστική της αλληλεγγύη και υποστήριξη στους εργαζόμενους και τους λαούς όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Επισημαίνει ότι η εξάπλωση του ιού, εκτός από τα κρούσματα και τα θύματα που μετρά, συνοδεύεται από «παραβιάσεις δικαιωμάτων, απολύσεις, περιορισμούς στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες», καθώς κυβερνήσεις και εργοδότες «επωφελούνται από την πανδημία, προκειμένου να γενικεύσουν αντεργατικά μέτρα και πρακτικές».

«Παλεύουμε για την υγεία και τα δικαιώματά μας», τονίζει η ΠΣΟ και καλεί τα σωματεία - μέλη της στις σημερινές δύσκολες συνθήκες να βρουν τρόπους να ενημερώνουν τους εργαζομένους και να συνεχίσουν τον καθημερινό αγώνα.

Επίσης, η ΠΣΟ μετέφερε στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), καθώς και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) στη Γενεύη, τη φωνή των συνδικάτων και των εργαζομένων που αγωνίζονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πανδημίας. Την περασμένη Δευτέρα κατέθεσε τοποθέτηση - παρέμβαση συνδικάτων της Ευρώπης για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατά την πανδημία του κορονοϊού.

Το κείμενο και τα αιτήματα που περιλαμβάνει διαμορφώθηκαν μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, ενώ υπογράφεται από δεκάδες συνδικάτα της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Με την πρωτοβουλία αυτή τα συνδικάτα καταγγέλλουν την προσπάθεια εργοδοτών και κυβερνήσεων να διαφυλάξουν την κερδοφορία θυσιάζοντας την υγεία και τις ζωές των εργαζομένων, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών ιδιωτικοποίησης της Υγείας, τις κρατικές ευθύνες για τις ελλείψεις που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων, προβάλλοντας τα ανάλογα αιτήματα.

Παρεμβάσεις ενάντια σε διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά

Με παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου απαίτησε την περασμένη Παρασκευή την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης στο σπίτι εργαζόμενης με τρία παιδιά. Η Ενωση κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη διακοπή της παροχής ρεύματος, εν μέσω πανδημίας, σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος ρύθμισης που είχαν κάνει στο παρελθόν. Μετά την παρέμβαση έγινε επανασύνδεση του ρεύματος χωρίς να χρειαστεί η εργαζόμενη να καταβάλει το χαράτσι των 500 ευρώ, όπως της ζητήθηκε αρχικά. «Κανείς δεν πρέπει να νιώθει μόνος αυτήν την περίοδο», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Στο μεταξύ, τη στάση της ΔΕΗ ΑΕ να αφήνει χωρίς ρεύμα σπίτια εργαζομένων ακόμα και αυτές τις κρίσιμες μέρες καταγγέλλει η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρει, εδώ και κάποιο διάστημα η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε σπίτι εργαζόμενης του δήμου που δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στο διακανονισμό που είχε συμφωνήσει, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η εργαζόμενη είναι δικαιούχος του κοινωνικού τιμολογίου, ο σύζυγός της έχει αναπηρία και έχει χειρουργηθεί πρόσφατα, ενώ η ίδια λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που έχει πρέπει να χρησιμοποιεί μηχάνημα οξυγόνου. Μάταια προσπαθεί να βρει λύση, καθώς οι υπεύθυνοι την παραπέμπουν ο ένας στον άλλον ή της ζητούν να πληρώσει όλο το ποσό της οφειλής.

Επιπλέον, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας καταγγέλλει την επιμονή του δημάρχου Μεσσήνης να λειτουργεί το γραφείο είσπραξης λογαριασμών. «Στη χυδαία λογική "ποιος θα σας πληρώσει;", εκβιάζει τους εργαζόμενους, αδιαφορώντας τόσο για την υγεία τους όσο και για την υγεία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που θα συνωστίζονται στην ουρά του ταμείου», σημειώνει το Σωματείο. Τέλος, προβλήματα στην υδροδότηση στην κοινότητα του Αγίου Στεφάνου καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Διονύσου, απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση του δικτύου.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Λύσεις τώρα σε επείγοντα προβλήματα των συνταξιούχων!

Να παρθούν μέτρα για τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι ζητούν από τον υπουργό Εργασίας οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Δίπλα στα προβλήματα που αφορούν την Υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα αιτήματα που έχουν ήδη θέσει στο υπουργείο Υγείας, διεκδικούν από το υπουργείο Εργασίας να δώσει λύση σε δύο ζητήματα.

Πρώτον, στο πρόβλημα χιλιάδων συνταξιούχων που έχουν υποβάλει αίτηση απόδοσης της σύνταξής τους, όμως ένα μέρος τους παίρνει μόνο προσωρινή σύνταξη και ένα μέρος τους δεν έχει λάβει ούτε την προσωρινή αυτή σύνταξη. «Οι δικαιούχοι αυτοί αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες», τονίζουν και ζητούν από το υπουργείο να αποδώσει άμεσα για τις αυξημένες ανάγκες τους ένα μέρος «από τα χρήματα που δικαιούνται και θα τα λάβουν αναδρομικά».

Δεύτερον, στο έδαφος των περικοπών όλων των προηγούμενων χρόνων που μείωσαν δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές, οι συνταξιούχοι τονίζουν πως «είναι σωστό και δίκαιο μπροστά στις απαιτήσεις της κατάστασης, αλλά και του Πάσχα, η κυβέρνηση να αποδώσει σε όλους τους συνταξιούχους κανονικά το Δώρο τους».

ΞΕΝΩΝΕΣ ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ
Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι και τα παιδιά

Την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και φιλοξενούμενων στις δομές των ΜΚΟ καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Τις καταγγελίες που έχουν ήδη γίνει από εργαζόμενους στη ΜΚΟ «ΝΟΣΤΟΣ» διαδέχονται καταγγελίες από το προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι στις δομές φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων καταγγέλλουν πως «οι μάσκες, τα αντισηπτικά και τα γάντια είναι ελάχιστα (όπου υπάρχουν)», με αποτέλεσμα «να είναι εκτεθειμένοι, είτε να αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα».

Οι ξενώνες λόγω υποστελέχωσης λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και οι εργαζόμενοι δουλεύουν «ακόμα και μια βδομάδα χωρίς ρεπό, προκειμένου να "βγει το πρόγραμμα"». Μεταξύ αυτών, υπάρχουν και εργαζόμενοι που «ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και για τους οποίους δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο προκειμένου να προστατευτούν».

Επιπλέον, «σε κανέναν από τους ξενώνες δεν έχει γίνει απολύμανση», παρά το γεγονός ότι σε αυτούς «ζουν και εργάζονται σχεδόν 40 άτομα, προσωπικό και φιλοξενούμενοι». Στην περίπτωση που κάποιο παιδί παρουσιάσει συμπτώματα, «δεν υπάρχουν χώροι ώστε να τεθεί σε καραντίνα, αφού σε κάθε δωμάτιο διαμένουν 3-4 παιδιά», ενώ «ούτε λόγος γίνεται για πρόσβαση των παιδιών στο Σύστημα Υγείας» ή για μια απλή επίσκεψη γιατρού στον ξενώνα σε περίπτωση κρούσματος.

Ο Σύνδεσμος καλεί τον ΔΟΜ και τα συναρμόδια υπουργεία να πάρουν θέση, για τα μέτρα που σκοπεύουν να πάρουν ώστε να προστατευτεί η υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και των ανηλίκων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Συμβολική παρέμβαση στο νοσοκομείο

Συμβολική κινητοποίηση στην εξωτερική πύλη του νοσοκομείου της πόλης οργανώνει αύριο, Παρασκευή 27/3, στις 11.30 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγρινίου. «Οι καταστάσεις απαιτούν να παραμείνουμε δυνατοί, όχι όμως σιωπηλοί», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και διεκδικεί μέτρα ατομικής προστασίας για όλο το προσωπικό και τους πάσχοντες στο νοσοκομείο, προσλήψεις ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού, λειτουργία όλων των κλινών ΜΕΘ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org