ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
Σελ. /20
Προτεραιότητες

Μπορεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα να συντηρείται και η κυβέρνηση να δίνει πολεμικό τόνο στα διαγγέλματά της για τον Εβρο, η συνεργασία όμως των δύο κρατών στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ παραμένει «στενή». Από το Σάββατο 21 Μάρτη ξεκίνησε το νέο σκέλος της ΝΑΤΟικής επιχείρησης επιτήρησης της Ανατολικής Μεσογείου, «Sea Guardian», στην οποία, με ναυαρχίδα την τουρκική κορβέτα «TCG Buyukada», συμμετέχουν τρία υποβρύχια από Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Ναυτικό συνεργάζεται τόσο στενά με το τουρκικό, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιχείρησης, η οποία «τρέχει» από τον Νοέμβρη του 2016, για την εμπέδωση της αμερικανοΝΑΤΟικής «σταθερότητας» και ενώ κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, καθώς, όπως σημειώνει το ΝΑΤΟ, το 65% περίπου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη Δυτική Ευρώπη, περνάει κάθε χρόνο από τη Μεσόγειο. Οι ΝΑΤΟικές αρμάδες που περιπολούν επιλεγμένες περιοχές, έχουν στόχο «να συλλέγουν, να αναπτύσσουν και να διατηρούν μια ακριβή εικόνα της καθημερινής δραστηριότητας σε διάφορα μέρη της Μεσογείου», τρεις συνεχόμενες βδομάδες κάθε δύο μήνες, ρυθμός που παραμένει αμείωτος, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.

Ευκαιρία

Ως «ευκαιρία για την αντιμετώπιση του υδροκέφαλου κράτους» παρουσιάζει η κυβέρνηση τα μέτρα που παίρνονται ενάντια στον κορονοϊό, με αφορμή την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Η τραγική κατάσταση στην Υγεία και την Πρόνοια, όμως, δείχνει πού οδηγούν οι κάθε λογής «μεταρρυθμίσεις» του κράτους και για λογαριασμό ποιανού γίνονται από όλες τις κυβερνήσεις. Οι μεγάλες περικοπές σε αυτούς τους τομείς, που συνθλίβουν ακόμα περισσότερο τις λαϊκές ανάγκες, έγιναν στο όνομα ενός «φτηνότερου» και πιο «ευέλικτου» κράτους, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει προκλητικά την «αθώα περιστερά» για την άθλια αυτή κατάσταση και επαναφέρει τα σοσιαλδημοκρατικά παραμύθια περί «χρεοκοπίας του μοντέλου του νεοφιλελευθερισμού», ζητώντας «περισσότερο κράτος», που θα στηρίζει τα μονοπώλια, αλλά ταυτόχρονα θα νοιάζεται τάχα και για τις «ανάγκες της κοινωνίας». Από την «αριστερή» ή τη «δεξιά» λωρίδα, και οι δύο υπηρετούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και το κράτος του κεφαλαίου, που μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζει ούτε την υγεία, ούτε την ασφάλεια, ούτε τη ζωή του λαού. Κι αυτό είναι ένα συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσει ο λαός για την «επόμενη μέρα». Γιατί αν κάτι χρειάζεται πραγματικά, δεν είναι «περισσότερο» ή «λιγότερο» κράτος για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά ένα άλλο κράτος, αυτό της εργατικής εξουσίας, που στο επίκεντρο θα έχει την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Αθλιότητα

«Σηκώθηκε η τρίχα» όποιου άκουγε τον υπουργό Ενέργειας να τάζει νέα «πακέτα» στήριξης για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ενέργεια, για να αντιμετωπίσουν την «αυξημένη ταμειακή πίεση», επιστρατεύοντας μάλιστα και κάθε λογής εκβιασμούς, όπως για παράδειγμα ότι χωρίς ζεστό χρήμα και διευκολύνσεις στους ομίλους, δεν θα έχει ρεύμα η χώρα! Για να θωρακίσει μάλιστα τα κέρδη τους αυτή τη δύσκολη περίοδο, ο υπουργός διαβεβαίωσε τις εταιρείες ότι είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα δώσουν κάποια παράταση στην πληρωμή των λογαριασμών και ξεκαθάρισε πως οι διακοπές ρεύματος θα συνεχιστούν κανονικά! Πρόκειται κυριολεκτικά για ντροπή και πρόκληση, πόσο μάλλον την ώρα που το μήνα Μάρτη προστέθηκαν 40.000 περισσότεροι άνεργοι, με ευθύνη της κυβέρνησης, και όλοι οι υπόλοιποι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, αφού στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να περάσουν 1,5 μήνα με τον βασικό μισθό. Η κυβέρνηση να σταματήσει τώρα την αθλιότητα: Να αναβληθούν όλες οι πληρωμές για ρεύμα και τηλέφωνο, να απαγορεύσει τις διακοπές ρεύματος και τους πλειστηριασμούς για όσο καιρό θα διαρκέσει η επιδημία.

Σαν πολλές

Σαν πολλές μαζεύονται οι «ομοιότητες» και οι «παραλληλισμοί». Ο λόγος για τον πρέσβη Πάιατ, ο οποίος, σε ανάρτηση μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγραψε για την «αμετανόητη δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «όπως σταθήκαμε δίπλα στην Ελλάδα μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ και στην οικονομική κρίση, θα περάσουμε και τον COVID-19 μαζί». Αλήθεια, τι εννοεί ο «ποιητής»; Εκτός αν του άνοιξε πραγματικά η όρεξη, ακούγοντας τη νέα εκδοχή τού «στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας», αλλά και τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι όπως και τότε, «θα ξαναματώσουμε στο πλάι των ΗΠΑ». Αν σε αυτά προσθέσει κανείς ότι στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν και όλες οι πτυχές του λεγόμενου «στρατηγικού διαλόγου», την ώρα που με αφορμή τον κορονοϊό και μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης τα ιμπεριαλιστικά κέντρα κλιμακώνουν τον ανταγωνισμό τους στις πλάτες των λαών, εύκολα μπορεί να μιλήσει ακόμα και για «ανατριχίλα» από τους παραλληλισμούς του Πάιατ.

Αυτοδιάγνωση

Λες και δεν υπάρχει τεστ ανίχνευσης του ιού, στη Νορβηγία χιλιάδες υπάλληλοι νοσοκομείων βρίσκονται σε καραντίνα, επειδή ενδέχεται (!) να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Μόνο στη νοτιοανατολική περιφέρεια - όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Οσλο - 4.000 υγειονομικοί δεν μπορούν να εργαστούν, υπό την υποψία ότι ίσως έχουν νοσήσει από τον Covid-19, και μένουν «εκτός μάχης» αντί να γίνουν τεστ. Σε μια χώρα όπου γίνονται πολύ λίγα τεστ, προφανώς λόγω υψηλού κόστους, σύμφωνα με έρευνα του νορβηγικού τηλεοπτικού σταθμού TV2 περισσότεροι από 8.000 από τους περίπου 120.000 εργαζόμενους σε νοσοκομεία της χώρας είναι απομονωμένοι. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και στη χώρα μας, όπου, επιπλέον, όποιος υγειονομικός εκτεθεί σε κάποιο κρούσμα μπαίνει σε καραντίνα για 7 και όχι 14 μέρες όπως όλοι οι άλλοι, με το ...επιστημονικό αιτιολογικό ότι αν είναι να εκδηλώσει τη νόσο, αυτό θα γίνει μέσα σε μια βδομάδα! Παράλληλα η τακτική αυτή, των ελάχιστων τεστ και της υποτίμησης της σημασίας που έχουν η ιχνηλάτηση και η απομόνωση επαφών στη Νορβηγία, έχει προφανώς συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες. Πάντως η τεχνολογία αξιοποιείται στην ...αντιμετώπιση της πανδημίας σε αυτήν την ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα. Ετσι, περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι στη Νορβηγία ανέφεραν, μέσω μιας νέας εφαρμογής «αυτοδιάγνωσης» των υγειονομικών αρχών, ότι υπέφεραν από συμπτώματα κορονοϊού. Μιλάμε δηλαδή για την αποθέωση της ατομικής ευθύνης, όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στη διάγνωση του κορονοϊού!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1827 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

1904 Γεννιέται ο Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε πρωθυπουργός της οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 - 1990 και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια.

1927 Ταυτόχρονα σχεδόν με τη δημοσίευση στον αστικό Τύπο της έκθεσης της Γενικής Ασφάλειας για «το Κομμουνιστικό Κόμμα και την δράσιν του εις την Ελλάδα», διαβάζεται στη Βουλή κατασκευασμένο γράμμα της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (ΒΚΟ) προς το ΚΚΕ με το οποίο δήθεν δίδονταν εντολές για τον εξοπλισμό του Κόμματος, για την οργάνωση από μέρους του αντικατασκοπείας και τη σύνδεσή του «με το γραφείο αντικατασκοπείας της σοβιετικής πρεσβείας» κ.λπ. Η Γραμματεία της ΒΚΟ με δήλωσή της «σχετικά με την αντικομμουνιστική εκστρατεία στην Ελλάδα» («Ριζοσπάστης» 7/5/1927) διαμαρτυρήθηκε έντονα κατά της «άτιμης μεθόδου των πλαστογραφιών και των ψευδών», καταγγέλλοντας ότι και τα δύο αυτά γεγονότα «είναι πράξεις εσκεμμένες, εκτελεσθείσες με την ενεργό συνεργασία του ιταλικού φασισμού και την προτροπή της συντηρητικής βρετανικής κυβερνήσεως» με σκοπό «τη δημιουργία ατμόσφαιρας πογκρόμ εναντίον του ΚΚΕ» για να καταπνιγεί η αντίσταση του ελληνικού λαού και να γίνει ευκολότερη η χρησιμοποίησή του «για τα ληστρικά και φιλοπόλεμα σχέδια των φασιστών και των Αγγλων στα Βαλκάνια εναντίον της Ρωσίας και της νέας Τουρκίας».

1940 Πεθαίνει ο Σπύρος Λούης, Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στους Αγώνες του 1896.

1944 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Κόκκινος Στρατός απωθεί τους Ναζί πίσω στα σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης, τα οποία πέρασαν εισβάλλοντας τον Ιούνη του 1941.

2000 Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, την οποία είχε υπογράψει 8 χρόνια νωρίτερα. Το ΚΚΕ κατήγγειλε πως η Συνθήκη αποτελούσε ουσιαστικά ένα ευρω-φακέλωμα, ένα εργαλείο που διευκόλυνε το έργο της ευρω-καταστολής, την κατασκευή και την παρακολούθηση υπόπτων, την τρομοκράτηση των λαϊκών κινημάτων. Τη Συνθήκη στην Ευρωβουλή καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια στο ελληνικό Κοινοβούλιο τη χαρακτήρισε «συνταγματικά νόμιμη».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org