ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
Σελ. /20
Τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας κερδοσκοπούν ανενόχλητα ακόμα και τώρα

«Θα στηριχτούμε στις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (...) Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας...».

Αυτά ανέφερε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα, στις 19 Μάρτη.

Η ένταξη των ιδιωτικών κλινικών στον κρατικό σχεδιασμό έπρεπε ήδη να είχε γίνει. Καθώς επίσης αυτό που έπρεπε να είχε ήδη γίνει ήταν η άμεση προμήθεια όλων των νοσοκομείων με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αποφυγή ενδο-νοσοκομειακής μετάδοσης του ιού και σε νοσηλευόμενους και σε προσωπικό.

Δυστυχώς η καθημερινότητα απέχει ακόμα από τα αυτονόητα. Μέχρι και πριν λίγες μέρες, στα ιδιωτικά νοσοκομεία διενεργούνταν κανονικά μη επείγοντα χειρουργεία, αφού η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη την αναστολή των δημόσιων νοσοκομείων βρήκε τρόπο να πλουτίσει.

Υπάρχουν ακραία παραδείγματα, π.χ. σε μεγάλη κλινική την περασμένη βδομάδα έγιναν πάνω από δέκα αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις!

Σε κάποιες κλινικές, τα κανονικά χειρουργεία «βαφτίζονται» επείγοντα (π.χ. αντί για λίπωμα, απόστημα), αψηφώντας στο όνομα του κέρδους και τις εκκλήσεις του προσωπικού και τις ελλείψεις της αιμοδοσίας, βάζοντας σε κίνδυνο σε περίπτωση επιπλοκών και τη ζωή των ασθενών.

Αισχροκέρδεια με τα τεστ για τον κορονοϊό

Για την προστασία του προσωπικού δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο. Σε αυτόν τον τομέα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα Υγείας είναι σε ακόμα χειρότερη θέση από το Δημόσιο. Πέρα από μία και μόνο χειρουργική μάσκα, η οποία χρησιμοποιείται για όλη τη βάρδια, στα υπόλοιπα μέσα ατομικής προστασίας (γυαλιά, στολή) σημειώνονται σαφείς ελλείψεις και σε περίπτωση χρησιμοποίησής τους, τότε αυτό γίνεται εκ περιτροπής από το προσωπικό!

Οι δειγματοληψίες σε εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία που παρουσιάζουν συμπτώματα στη μεγάλη πλειοψηφία των κέντρων γίνονται με χρέωση (!) και πολύ επιλεκτικά, ακόμα και αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αξιοποιούν για αυτό τους γιατρούς των κλινικών και γιατρούς εργασίας. Π.χ. σε παχύσαρκη εργαζόμενη με βήχα και δύσπνοια της είπαν να γυρίσει στη δουλειά της κανονικά!

Το αποκορύφωμα αφορά το πλιάτσικο και την αισχροκέρδεια με τα τεστ για τον κορονοϊό. Εως τώρα όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά που διαφημίζουν ότι κάνουν το τεστ, παίρνουν μόνο το δείγμα από τον ασθενή και το στέλνουν είτε στο Παστέρ είτε στην Ιατρική Σχολή. Δεν έχουν δικά τους εργαστήρια και αντιδραστήρια. Δηλαδή χρεώνουν απλώς τη λήψη του φαρυγγικού επιχρίσματος και μετά το υλικό δουλεύεται εκεί που στέλνουν και τα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα έχουν και υψηλή ταρίφα, αλλά και... «φιλική τιμή» για το ίδιο το προσωπικό τους.

Κάποια τρανταχτά παραδείγματα:

-- «Ιατρικό Αθηνών»: Στέλνει στο Παστέρ και περιμένουν από μέρα σε μέρα τα δικά τους αντιδραστήρια.

-- «Ερρίκος Ντυνάν»: Η εξέταση κοστίζει 275 ευρώ για το κοινό, 77 για το προσωπικό. Τα στέλνει όλα στο Παστέρ.

-- «Υγεία»: 310 ευρώ, επίσης τα στέλνει στο Παστέρ και στην Ιατρική Σχολή.

-- «Ιασώ General»: Χρέωση 300 ευρώ για το κοινό και 150 ευρώ για το προσωπικό. Κάνει και κατ' οίκον επισκέψεις για λήψη δείγματος με 350 ευρώ. Σε μία μέρα την προηγούμενή βδομάδα έκανε 187 κατ' οίκον δειγματοληψίες (187x350 = 65.450 ευρώ). Τα στέλνει στο Παστέρ. Ξεμένει από κιτ λήψης δειγμάτων και έχει κρατήσει κάποιες δεκάδες για τους... VIP πελάτες του.

-- «Μητέρα»: Δεν χρεώνουν δείγματα στο προσωπικό, τα έστελναν στο «Αlab», ένα ιδιωτικό που έκανε την εξέταση (ας ελπίσουμε pcr - δηλαδή μοριακό έλεγχο - και όχι rapid test, που μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) και τώρα στην Ιατρική Σχολή.

-- «Βιοϊατρική»: Είναι το μόνο που έχει μοριακό τμήμα και κάνει τα τεστ από την Παρασκευή 20/3. Νωρίτερα και από εκεί πήγαιναν τα δείγματα για να δουλευτούν στην Ιατρική και το Παστέρ. Το διαφήμιζε μάλιστα και ο Πορτοσάλτε στον «ΣΚΑΪ», ότι μόνο με 120 ευρώ κάνεις τη δουλειά σου χωρίς καν να βγεις από το αυτοκίνητο...

-- «Ιατροί κατ' οίκον 1144»: Διαφημίζουν ότι κάνουν pcr, ότι συνεργεία με ειδικό εξοπλισμό και στολές πραγματοποιούν δειγματοληψίες κατ' οίκον και τα μεταφέρουν σε εξειδικευμένο εργαστήριο. Κι αυτοί τα πηγαίνουν στο Παστέρ.

Στο βωμό του κέρδους καταπατούνται οι έννοιες της Πρόληψης και της δημόσιας Υγείας

Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολύ σοβαρά:

1. Είναι αισχρό από την κυβέρνηση το να στέλνει κόσμο στα ιδιωτικά διαγνωστικά. Τη στιγμή που καλεί όσους έχουν ήπια συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης να μείνουν σπίτι και να μην κάνουν το τεστ, λέει ανοιχτά πως όποιος θέλει μπορεί να πάει στα ιδιωτικά. Οι οδηγίες που βγαίνουν από τον ΕΟΔΥ, όλο και περιορίζουν τα κριτήρια ορισμού του ύποπτου κρούσματος για το οποίο θα σταλεί δείγμα από δημόσιες μονάδες. Ο ίδιος ο Τσιόδρας είπε: «Δεν θα κάνουμε το τεστ σε ήπια συμπτώματα, για όποιον θέλει υπάρχουν τα ιδιωτικά». Δηλαδή κριτήριο γίνεται η τσέπη...

2. Αρνούνται να κάνουν τεστ σε υγειονομικούς, βγάζουν πρωτόκολλα και κόφτες για να περιορίσουν τα τεστ (τρεις τύποι κινδύνου έκθεσης, λέει ο ΕΟΔΥ), περιορίζουν τα κριτήρια μόνο στις ευπαθείς ομάδες, στη βαριά νόσο κ.λπ. και την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά στέλνουν ανεξέλεγκτα. Καθημερινά φτάνουν καταγγελίες στα εκλεγμένα συνδικαλιστικά όργανα, που λένε πως οι επιτροπές λοιμώξεων των δημόσιων νοσοκομείων ή διάφοροι υπεύθυνοι - προϊστάμενοι κ.λπ., αρνούνται να διενεργήσουν τεστ για τον SARS-CoV-2 σε υγειονομικούς που εμφανίζουν συμπτώματα ή έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που μετά την άρνηση να γίνει στο δημόσιο νοσοκομείο πήγαν σε ιδιωτικό και βγήκε θετικό τεστ (όπως σε εργαζόμενο του ΚΑΤ και του «Αλεξάνδρα»).

3. Λένε να μη συρρέουν στα νοσοκομεία, για να μην υπάρχει διασπορά. Αραγε στα ιδιωτικά δεν διασπείρεται η νόσος;;

4. Πόσο επιβαρύνονται τα 2 πιστοποιημένα εργαστήρια διενέργειας pcr για τον SARS-CoV-2 (Παστέρ και Ιατρική Σχολή) όταν δέχονται χιλιάδες δείγματα από τον ιδιωτικό τομέα; Αλόγιστη χρήση δηλαδή, με βασική ένδειξη την ταρίφα που πληρώνει ο κόσμος. Οι ιδιώτες πληρώνονται αδρά και προκαλούν συμφόρηση στα ίδια εργαστήρια που στέλνει και το ΕΣΥ. Δεν λειτουργούν απλά παράλληλα στο ΕΣΥ, λειτουργούν ενάντια στον συλλογικό σχεδιασμό.

5. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, αντί για επίταξη η κυβέρνηση με την πρόσφατη ΠΝΠ διπλασιάζει την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν «ενοίκιο» πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα! Στη βάση μάλιστα των σχετικών ΠΝΠ, το υπουργείο Υγείας δεσμεύει πιστώσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, «για την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων - κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου».

Στον βωμό του κέρδους των ιδιωτικών κλινικών καταπατούνται οι έννοιες της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας Υγείας. Οσο λειτουργούν οι ιδιωτικές κλινικές με σκοπό τον πλουτισμό των μετόχων και δεν επιτάσσονται στις ανάγκες του δημόσιου συστήματος, τόσο θα κινδυνεύει η ζωή των ασθενών και των εργαζομένων σε αυτές.

Τώρα χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών και εξοπλισμός τους με το απαραίτητο υλικό για την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και την ελαχιστοποίηση του ρίσκου της ενδο-νοσοκομειακής μετάδοσης του κορονοϊού.

Η πανδημία δεν σταματά με την ατομική ευθύνη, θέλει μέτρα δραστικά και ενίσχυση και ισχυροποίηση της δημόσιας Υγείας: Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Αμεση επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα. Διενέργεια τεστ για κορονοϊό σε όλο το προσωπικό. Απαγόρευση της διενέργειας τεστ στον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και κιτ που διαθέτουν. Διενέργεια τεστ μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Γ. Ο.

Δεν περισσεύει κανένας γιατρός, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Δήλωση του Χρ. Παπάζογλου, με αφορμή την πρόταση της ηγεσίας του ΠΙΣ για αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων

Την... αναστολή της λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων, επικαλούμενη την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, προτείνει η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Τα μέσα προστασίας είναι προφανώς αναγκαία για γιατρούς και ασθενείς και πρέπει να εξασφαλιστούν από την κυβέρνηση, ωστόσο αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η ίδια ηγεσία του ΠΙΣ ήταν αυτή που ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη η επιδημία στην Κίνα και προ των πυλών η εξάπλωσή της στην Ευρώπη, αντί να παρεμβαίνει προς την κυβέρνηση για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της, για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, πρωτοστατούσε σε παρεμβάσεις για το πώς θα περπατήσει παραπέρα η εμπορευματοποίηση στα δημόσια νοσοκομεία, διοργάνωνε συμπόσια για τις ΣΔΙΤ, ενώ την ίδια «λύση» προωθεί και σήμερα...

Είναι η ίδια ηγεσία που ακόμα και τώρα, που έχει προκύψει πρόβλημα στην επάρκεια των διαγνωστικών τεστ, δεν λέει κουβέντα για τους επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας που ακολουθούν την τακτική τού «περάστε κόσμε», με κριτήριο τα κέρδη τους...

Δραστήριοι μόνο για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Με αφορμή την εν λόγω πρόταση της ηγεσίας του ΠΙΣ, ο Χρήστος Παπάζογλου, μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, εκλεγμένος με τη «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών, σημειώνει σε δήλωσή του:

«Την ώρα που μισθωτοί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία παλεύουν χωρίς ούτε καν τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κινδύνους οι ίδιοι και οι ασθενείς τους, αλλά και να αυξάνεται η διασπορά του κορονοϊού...

Την ώρα που ασθενείς με κορονοϊό δεν νοσηλεύονται σε οργανωμένες δομές ώστε να διασφαλίζεται η επίβλεψη της υγείας τους, η ασφαλής αποθεραπεία τους αλλά και η προστασία συγγενικού περιβάλλοντος και ευπαθών ομάδων από την εξάπλωση της πανδημίας, την ώρα που αυτοί οι ασθενείς καταδικάζονται να μένουν σπίτι με κινδύνους για την υγεία τους αλλά και για τη δημόσια υγεία...

Την ώρα που νέες δομές Υγείας, ΜΕΘ, νοσηλευτήρια, δομές για οργανωμένη καραντίνα, δομές έκτακτες και μόνιμες είναι απόλυτα αναγκαίες...

Αυτήν την ώρα επιλέγει η ηγεσία του ΠΙΣ να καλέσει τα ιδιωτικά ιατρεία να επιλέξουν την αναστολή λειτουργίας, επικαλούμενη την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας από την αγορά...

Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο εκφράζει την απογοήτευσή της η ηγεσία του ΠΙΣ γιατί "δεν συμπεριλήφθηκε (ο ιατρικός κόσμος...) από την κυβέρνηση στα οικονομικά μέτρα στήριξης"!

Παράλληλα, βέβαια, ποιεί την νήσσαν και στηρίζει ανερυθρίαστα αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις που περιορίζουν την καραντίνα από τις 14 στις 7 μέρες για τους γιατρούς και συνολικά τους υγειονομικούς με έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή διαγνωσμένο με κορονοϊό.

Σε ό,τι αφορά όμως τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, η ηγεσία του ΠΙΣ είναι και αποτελεσματική και ουσιαστική και δραστήρια. Διεκδικεί και προτείνει τη συνεργασία του δημόσιου συστήματος Υγείας με ιδιωτικές κλινικές, προτείνει δηλαδή νέα ΣΔΙΤ, νέα κέρδη για όσους θα εκμεταλλεύονται τις αυξημένες ανάγκες εν μέσω πανδημίας για να πουλάνε στο Δημόσιο κλίνες ΜΕΘ, υποδομές, κλινικές ή εργαστήρια... Στηρίζει και εμπλουτίζει την κυβερνητική γραμμή, που την ώρα της μάχης με τον κορονοϊό, μέσω της συμφωνίας για την αξιοποίηση κλινών ιδιωτικών ΜΕΘ, εξασφαλίζει στις ιδιωτικές κλινικές αυξημένη πελατεία διπλασιάζοντας την ημερήσια αποζημίωσή τους για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ από τα 800 στα 1.500 ευρώ!

Στις επάλξεις του αγώνα για να στηρίξουμε όλους όσοι έχουν ανάγκη

Τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους γιατρούς και τους υγειονομικούς μπορούν και επιβάλλεται με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστούν και να διανέμονται δωρεάν και σε επαρκή αριθμό.

Μέτρα στήριξης και προστασίας αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών είναι απαραίτητα και η κυβέρνηση οφείλει να τα διασφαλίσει.

Δεν περισσεύει κανένας γιατρός από τα δημόσια νοσοκομεία, κανένας νοσηλευτής, κανένας υγειονομικός και για αυτό απαιτούμε άμεσα τη διασφάλιση του συνόλου των συλλογικών μέτρων προστασίας και των Μέσων Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς, ενώ παράλληλα διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις για την αποτελεσματική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Δεν περισσεύει κανένας συνάδελφος από τον ιδιωτικό τομέα και κανένα εργαστήριο, κλινική ή ΜΕΘ και για αυτό σε αντιπαράθεση με τη γραμμή της ηγεσίας του ΠΙΣ απαιτούμε την άμεση επίταξη του συνόλου των ιδιωτικών δομών Υγείας, κρεβάτια, εξοπλισμό, προσωπικό, τεστ ανίχνευσης, διαγνωστικά εργαστήρια κ.ά.

Δεν περισσεύει κανένας αυτοαπασχολούμενος και για αυτό επιμένουμε στο κάλεσμα της ΔΗΠΑΚ, να ενταχθούν υποχρεωτικά στο κεντρικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας με τους ίδιους όρους εργασιακούς και μισθολογικούς με τους συναδέλφους μας στο ΕΣΥ. Για να στελεχωθούν οργανωμένα πρόσθετες αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ. Για να στελεχωθούν χώροι ασφαλούς νοσηλείας και αποτελεσματικής - ανθρώπινης μόνωσης ασθενών με ήπια κλινική εικόνα. Για να διαμορφωθεί δίκτυο για την εξέταση ασθενών - ευπαθών ομάδων, που απαιτείται να παραμείνουν σπίτι για να μην εκτεθούν στον κορονοϊό.

Το επόμενο διάστημα, ακόμη περισσότερο, οι γιατροί της ΔΗΠΑΚ, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, θα είμαστε στις επάλξεις του αγώνα για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη, για να παρέχουμε ιατρική βοήθεια, για να ενημερώσουμε και να στηρίξουμε συνανθρώπους μας, να διακινήσουμε τις θέσεις της ΔΗΠΑΚ. Για να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας στα νοσοκομεία στον άνισο αγώνα ενάντια στον κορονοϊό, αλλά και τα δίκαια αιτήματα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Για να μην πεθάνει κανένας ασθενής μόνος και αβοήθητος στο σπίτι, να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική που εμποδίζει την αξιοποίηση επιστημονικών επιτευγμάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας».

Στα 821 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 22 οι θάνατοι

Στα 821 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, καθώς χτες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 78 νέα κρούσματα.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι 134 άνθρωποι νοσηλεύονται (το 60% είναι άνδρες). Οι 53 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία 67 έτη, ενώ οι περισσότεροι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Ο αριθμός των θανάτων ανέβηκε στους 22 συνολικά (μέσος όρος ηλικίας 75 έτη) και αφορά 18 άνδρες και 4 γυναίκες. Εξιτήριο έχουν πάρει 36 άνθρωποι, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 10.000 εργαστηριακά τεστ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σ. Τσιόδρα, ο ιός δεν έχει μέχρι στιγμής εκθετική αύξηση στην Ελλάδα. Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στα σπίτια με ηλικιωμένους, σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα με χρόνιους πάσχοντες, τονίζοντας πως «η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τα γηροκομεία χτυπιούνται πιο σκληρά από τον κορονοϊό».

Αναφορικά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που δείχνουν περισσότερους νοσηλευόμενους και θανάτους στον ανδρικό πληθυσμό, είπε ότι αυτό πιθανόν οφείλεται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά (π.χ. κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ) και στο ρόλο των γυναικείων οιστρογόνων.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην οδηγία για κατ' οίκον νοσηλεία όταν υπάρχουν ήπια συμπτώματα, συνέστησε «τακτική και καθημερινή κατά προτίμηση επικοινωνία με επαγγελματία Υγείας», τον «προσωπικό θεράποντα ιατρό», όταν στην πραγματικότητα η διαχρονική εγκατάλειψη της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας στερεί στην πράξη αυτήν τη δυνατότητα για την πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού.

Επαναλαμβάνοντας ότι «τα νοσοκομεία μπορούν να λειτουργήσουν ως εστία διασποράς», ανέφερε ότι οι υγειονομικοί είναι μέσα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και εντάσσονται στα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο αν εμφανίζουν συμπτώματα. Να σημειωθεί ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία περίπου το 11% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι υγειονομικοί, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να νοσήσει το 30%, ωστόσο αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ελλείψεις βασικών μέσων ατομικής προστασίας, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμες το επόμενο διάστημα 500 κινητές μονάδες ανίχνευσης του ιού, χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ, όπως και ότι έχει ξεκινήσει η τρισδιάστατη εκτύπωση προστατευτικών μασκών. Σχετικά με την οδηγία του ΠΙΣ για αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων, ισχυρίστηκε ότι το κράτος θα καλύψει την ανάγκη τους για μέσα προστασίας. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις σοβαρές ελλείψεις σε μέσα προστασίας καταγράφονται στα δημόσια νοσοκομεία που βρίσκονται στο επίκεντρο της μάχης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ