ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντί για την αναγκαία επίταξη, δίνει «δωράκια» δεκάδων εκατομμυρίων στους κλινικάρχες

Κριτική για... τη «μοιρασιά» από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Την ώρα που άνθρωποι ξεψυχούν μόνοι και αβοήθητοι στα σπίτια τους, την ώρα που οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ρίχνονται με αυταπάρνηση στη μάχη για να σώσουν το λαό αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και στην ένταξή τους στον κρατικό μηχανισμό, δίνει νέα «δωράκια» στους κλινικάρχες, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για υπηρεσίες που θα δώσουν «κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής περιστατικού από την ιδιωτική κλινική», όπως αναφέρει απόφαση του υπουργείου Υγείας (23/3/2020), βάσει του σχετικού ΦΕΚ (13/3/2020, αρ. φ. 848).

Η συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας εκτινάσσει το ύψος της αποζημίωσης που θα παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα, για κάθε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, οι ιδιώτες θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με 75 - 85 ευρώ (χρεώνοντας στους ασθενείς πολλαπλάσιες τιμές), ενώ μεγάλες αποζημιώσεις θα δίνονται και για τις μεταφορές κατ' οίκον αυτοληψίας δείγματος και φυσικά «δεν θα εφαρμόζεται clawback και rebate»...

Στο ίδιο ΦΕΚ προβλέπεται επίσης η δυνατότητα των ιδιωτικών κλινικών να αυξήσουν έως και 40% τις κλίνες ΜΕΘ, με απλή γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς έλεγχο καταλληλότητας...

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ικανοποίησε την απαίτηση των κλινικαρχών να βγάλουν λεφτά με ουρά, προσαρμόζοντας τις μπίζνες τους στην πανδημία.

Σχολιάζοντας την άθλια συμφωνία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών κάνει λόγο περί... «τεράστιας ζημιάς που έχουν υποστεί οι ιδιωτικές κλινικές» και αναφέρει ότι «το ελληνικό Δημόσιο έχει έμμεσα δεσμεύσει ένα μικρό κομμάτι (...) κλινών των ΜΕΘ μας», κάνοντας γαργάρα όλα τα παραπάνω.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακολουθώντας τους προκατόχους του διατήρησε το 25% των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ κλειστά, εστιάζει την κριτική του στο πόσο... δίκαιη είναι για όλους τους επιχειρηματίες η μοιρασιά αυτών των άθλιων «δώρων»! Καταγγέλλοντας ότι δίνονται «επιλεκτικά "δωράκια" σε κάποιους», ο βουλευτής του Π. Πολάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (π.χ. 20-25%), για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους»!

ΚΚΕ: Να επιταχθούν άμεσα οι ιδιωτικές μονάδες μαζί με το προσωπικό τους

Με κριτήριο τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, τις πολύ μεγάλες ανάγκες που θα υπάρξουν για κλίνες ΜΕΘ, το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσεί ή εκτίθεται στον κορονοϊό, το ΚΚΕ καλεί από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και ταυτόχρονα να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας:

  • Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
  • Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
  • Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού - που δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.
  • Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση να προσλάβει άμεσα όλους τους γιατρούς που έχουν θέσει υποψηφιότητα για το ΕΣΥ

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την ανάγκη άμεσων προσλήψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας:

«Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει άμεσα πράξη το αίτημα της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών να διοριστεί σε μόνιμες θέσεις το σύνολο των γιατρών που είχε θέσει υποψηφιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ανέρχονται σε 2.000 - 3.000 και που σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή μένουν παροπλισμένοι.

Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για την αναμονή ολοκλήρωσης των κρίσεων. Πρόκειται για ένα ιατρικό δυναμικό έμπειρο, με τίτλο ειδικότητας, το οποίο μπορεί άμεσα να ριχτεί στη μάχη.

Παράλληλα, τονίζουμε ξανά την ανάγκη για άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων».

Διαμαρτυρία σήμερα στον «Ευαγγελισμό»

Συμβολική διαμαρτυρία των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2 μ.μ. στα Επείγοντα του Νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων, για τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας από την πανδημία.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org