ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Φτηνοί αντιπερισπασμοί για την υπεράσπιση του σάπιου συστήματος

Eurokinissi

Σε αντιπερισπασμούς κατέφυγε ο Κυρ. Μητσοτάκης χτες στις τοποθετήσεις του στη Βουλή, προσπαθώντας να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την υπόθεση Λιγνάδη, συνολικά για τη διατήρηση ενός νομοθετικού πλαισίου που παράγει δράστες και θύματα, ενώ ταυτόχρονα εκβιάζει τη σιωπή τους.

Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για οποιοδήποτε άλλο θέμα της επικαιρότητας που ταλανίζει το λαό (πανδημία, αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια κ.λπ.) και προσπαθώντας να εμφανιστεί ως φορέας της κάθαρσης, αράδιασε ως πανάκεια μια σειρά από αλλαγές στο λεγόμενο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου όπως είπε να «αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα εξουσιαστικής και σεξουαλικής κακοποίησης», ζητώντας ταυτόχρονα να μη μετατραπεί η διαδικασία σε «ένα ακόμα πεδίο φτηνής κομματικής αντιπαράθεσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, βέβαια, έπαιξε την κοκορομαχία του με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ποιος λασπώνει περισσότερο τον άλλο με κατηγορίες για υπόθαλψη ή και εμπλοκή σε ζητήματα παιδεραστίας, και αντέτεινε - σε δείγμα τάχα της αθωότητας της ΝΔ σε τέτοια θέματα - ότι η κυβέρνησή του «έλυσε» το πρόβλημα με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Μίλησε για σχετικές αλλαγές που φέρνει στον Ποινικό Κώδικα και προανήγγειλε τη λειτουργία κυβερνητικής ιστοσελίδας (metoo.gov.gr) όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης γύρω από το θέμα, και επιπλέον θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες, μέσω «chat», σε πραγματικό χρόνο.

Παραπέρα, σε μια πρόβλεψη που εμπεριέχει στοιχεία φακελώματος, είπε ότι θεσπίζεται (σε «συνεργασία» με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ΕΛ.ΑΣ.) ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες (πλην των εκπαιδευτικών) οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με «αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής» (π.χ. προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές).

Προσπερνώντας δε την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, είπε ότι σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή σύμβαση (η λεγόμενη 190) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΙLO) «για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης», μια σύμβαση βέβαια στον πυρήνα της οποίας μπαίνει ως κίνητρο η «προώθηση βιώσιμων επιχειρήσεων», δηλαδή κανόνες με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα. Ακόμα, θεσπίζονται «υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν», μια πρόβλεψη που βρωμοκοπά νέες προσπάθειες φίμωσης των εργαζομένων.

Αγγίζοντας τα όρια της αστειότητας, ανέφερε, ως παράδειγμα πρακτικών που θα λύσουν τάχα τα προβλήματα, την «πολιτική "open door"»: «Ενας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου και η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή, για λόγους ευνόητους...».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, και στο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ και των Σωμάτων Ασφαλείας θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Τέλος, εξήγγειλε την επέκταση του προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλα τα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Λιγνάδη, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει «άβρεχτη» από τον ορυμαγδό των καταγγελιών και της σαπίλας του συστήματός τους, αρνήθηκε ότι τον γνώριζε προσωπικά, προσθέτοντας ότι ο Δ. Λιγνάδης τοποθετήθηκε διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο «από την υπουργό Πολιτισμού, και όταν τοποθετήθηκε ουδείς ανέφερε οτιδήποτε εναντίον του», αλλά όταν υπήρξε καταγγελία σε βάρος του «οδηγήθηκε σε παραίτηση». Κάλυψε την Λίνα Μενδώνη, λέγοντας ότι «είναι μία αποτελεσματική υπουργός» και αναγνωρίζοντάς της ότι επί ημερών της «προχωρούν πολύ μεγάλα έργα, τα οποία ενόχλησαν ενδεχομένως, όπως το Ελληνικό, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης». Της καταλόγισε μόνο ως «μεγάλο λάθος» ότι «φορτισμένη συναισθηματικά, χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη "επικίνδυνο"».

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθειά του να «διορθώσει», υποτίθεται, τις χυδαιότητες που ξεστόμισε ο για πολλά χρόνια στενός του συνεργάτης, βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μ. Λαζαρίδης, ο οποίος, ξεθάβοντας χυδαιότητες «copy - paste» από τη χρυσαυγίτικη προπαγάνδα και επικαλούμενος ανυπόγραφο αντικομμουνιστικό δημοσίευμα ιστοσελίδας, χαρακτήρισε «κίναιδο και παιδεραστή» τον Αρη Βελουχιώτη, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, σε μια φτηνή προσπάθεια να αντιπαρατεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που βρήκε να πει επ' αυτού ο Μητσοτάκης ήταν ότι ζήτησε από τον Λαζαρίδη να ανακαλέσει γιατί «χρησιμοποίησε μία αναφορά, τη λέξη "κίναιδος", την οποία θεωρώ βαθιά προσβλητική για τους ομοφυλόφιλους συμπολίτες μας», «διότι η κυβέρνηση αυτή τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», με άγχος για τα ψηφαλάκια. Τέλος, σε μία ακόμα αντικομμουνιστική τοποθέτηση, επιστράτευσε τη σταλινολογία στον ψευτοκαβγά του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Κραυγές πολλές αλλά ούτε λέξη για την ουσία

Ευκαιρία για υποδαύλιση της δικομματικής κοκορομαχίας βρήκε ο Αλ. Τσίπρας στο φόντο της υπόθεσης Λιγνάδη και των άλλων καταγγελιών για κακοποιήσεις κάθε είδους στο χώρο του Πολιτισμού, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Η αντιπαράθεση με τη ΝΔ κινήθηκε μακριά και από την ουσία του προβλήματος και προφανώς από τις ευθύνες που μοιράζονται για τη διαιώνιση του πλαισίου που αναπαράγει τέτοιες συμπεριφορές, τις κοινές τους ευθύνες για το εργασιακό και ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο που αποθρασύνει τους δράστες. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ως κυβέρνηση προώθησε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με βάση τις οποίες πέφτουν σήμερα στα μαλακά οι ένοχοι για σεξουαλική παρενόχληση.

Στο φόντο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη για ολιγωρίες, λάθη και παραλείψεις, κατήγγειλε πολιτικές ευθύνες και συγκάλυψη, επιχειρώντας να εγκλωβίσει όλη την αντιπαράθεση γύρω από την παραίτηση ή μη της υπουργού Πολιτισμού. Απαντώντας στα όσα προσάπτει η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιθέσεις μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι διαφωνεί «κάθετα, κατηγορηματικά, με πολλά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολογίου σάς καταλογίζει».

Στράφηκε και πιο συγκεκριμένα κατά της υπουργού Πολιτισμού μιλώντας για «σκάνδαλο Μενδώνη - Λιγνάδη» αλλά και για το λόγο ότι κατάργησε τον διαγωνισμό για την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, παρότι την ίδια μέθοδο είχε ακολουθήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δική του κυβερνητική θητεία. Ενώ επανήλθε πολλές φορές στο αίτημα να αποπεμφθεί η υπουργός Πολιτισμού.

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Περίσσεψαν οι διάφορες υποκριτικές κορόνες και αντιπαραθέσεις από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να μείνουν στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή πολιτική και η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, στον βούρκο του οποίου καλλιεργούνται και οι εγκληματικές πράξεις, όπως αυτές που καταγγέλλονται στο χώρο του Πολιτισμού.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, παραπονέθηκε για στημένο δίπολο και ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι «σύμμαχοι σε μια αδιέξοδη αντιπαράθεση, με κενό βιογραφικό μεταρρυθμίσεων».

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την υπόθεση αυτή για να κρύψει την «ανικανότητά της» και την ανεπάρκεια του «επιτελικού κράτους της» στη «διαχείριση της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών», ενώ την παρότρυνε να παραδειγματιστεί ...από τη διαχείριση «της μεγαλύτερης φυσικής καταστροφής, του σεισμού του 1999 στην Αττική, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Τότε δηλαδή που εκατοντάδες εργάτες θάφτηκαν κάτω από τα εργοστάσια - φέρετρα (π.χ. στη ΡΙΚΟΜΕΞ), που θα έπρεπε έγκαιρα να είχαν κατεδαφιστεί, και χιλιάδες άστεγοι επί βδομάδες δεν είχαν δει ούτε σκηνή για να ακουμπήσουν.

Στις δε προτάσεις που παρέθεσε η Φ. Γεννηματά για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους δουλειάς ήταν να εφαρμοστεί η διεθνής σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας - κάτι που ήδη εξάλλου προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, συμπλήρωσε το όλο σκηνικό με αντικομμουνισμό, ενώ έσταξε και το ρατσιστικό, εθνικιστικό του δηλητήριο. Ετσι, για να καλύψει τις επιπτώσεις από την επιχειρηματική δράση και στα ΜΜΕ, που ενισχύει η αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, έκανε λόγο για ...«καθεστώς Σοβιετικής Ενωσης» και «κομμουνιστικό καθεστώς Στάλιν». Μίλησε για «νεο-Ελλάδα που δημιουργήθηκε από το 1974» και η οποία «ανέχεται τον βιασμό», αλλά και ότι «οι λαθρομετανάστες παίρνουν επίδομα 500 ευρώ», κ.ο.κ.

Οσο για την ομιλία του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη, ήταν ένα συνονθύλευμα που περιείχε αναλύσεις για τη «χρεοδουλοπαροικία» και την «ταξικότητα της πατριαρχίας, που είναι η επέκταση της σεξουαλικής βίας», τη «νεοφιλελεύθερη τυραννία του θεάματος και της προπαγάνδας» και άλλα παρόμοια που συσκοτίζουν, για να βγαίνει τελικά λάδι το σύστημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ