ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με μαζικό συλλαλητήριο έδωσαν απάντηση στον αυταρχισμό και στην καταστολή

Ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Αθήνα
Αθήνα
Ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της πολιτικής καταστολής, κλιμάκωσης του αγώνα μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, έστειλαν για άλλη μια φορά οι φοιτητές μέσα από το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χτες στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στο πλευρό τους εργατικά σωματεία, φορείς και μαθητές.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε δοθεί για τις 11 το πρωί έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ, το χώρο όπου τη Δευτέρα εξελίχθηκε η πρωτοφανής βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, που κατέληξε με τη σύλληψη 31 φοιτητών μετά από άγριο ξυλοδαρμό. Η δίκη, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει χτες στο πλαίσιο του αυτοφώρου, λόγω των μέτρων για την πανδημία, αποσύρθηκε από το πινάκιο και αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος.

Οι φοιτητές, που μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις έχουν αποφασίσει συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους του ΑΠΘ, πανεπιστημιακούς δασκάλους και εργαζόμενους άλλων κλάδων.

Στην κεφαλή, το πανό των φοιτητικών συλλόγων δήλωνε ότι η καταστολή δεν θα περάσει και ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη δεν θα εφαρμοστεί, ενώ παράλληλα απαιτούσε μέτρα ώστε να ανοίξουν οι σχολές, αθώωση των συλληφθέντων και καταδίκη των πρυτανικών αρχών, που έφεραν τα ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας καλούσαν το λαό να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του.

Η πορεία κατέληξε στο σιδερόφρακτο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, που φυλασσόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, διμοιρίες και κλούβες των ΜΑΤ.

Εκεί βροντοφώναξαν πως «με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία» και διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα σπάζοντας στην πράξη τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις, μέχρι την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν νέες πολύμορφες δράσεις, με ορίζοντα και τη 10η Μάρτη, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το κλείσιμο των σχολών!

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Μαζικό αγωνιστικό ραντεβού σε Αθήνα και άλλες πόλεις

Στους δρόμους της Αθήνας διαδήλωσαν και πάλι χτες οι φοιτητές, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για να γίνουν «ξανά φοιτητές», σε ανοιχτές και ασφαλείς σχολές, δίνοντας παράλληλα έμπρακτη απάντηση στις προσπάθειες τρομοκράτησης και απαιτώντας «έξω η αστυνομία από τις σχολές».

Το χτεσινό μεγάλο και ιδιαίτερα μαχητικό συλλαλητήριο ήταν η συνέχεια πολύμορφων κινητοποιήσεων και μαζικών διαδικασιών που κλιμακώνονται, με ψηφισμένο τον νόμο που εντείνει την καταστολή στα πανεπιστήμια και φέρνει νέα εμπόδια, με δηλωμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει το «λουκέτο» στις σχολές και κατά το εαρινό εξάμηνο.

Λάρισα
Λάρισα
Οι φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους δήλωσαν ότι «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά», ότι «από τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία - δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία» και ότι «ασφάλεια για τους φοιτητές είναι μέτρα υγείας και ανοιχτές σχολές». «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», δήλωναν οι φοιτητές, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υποχωρούν μπροστά στις προσπάθειες καταστολής των διεκδικήσεων, ενώ με πικέτες και φωτογραφίες κατήγγειλαν το όργιο καταστολής στο ΑΠΘ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με τα πανό τους η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής, ενώ το «παρών» έδωσαν και εκπαιδευτικοί.

Ηδη 28 φοιτητικοί σύλλογοι της Αττικής έχουν προγραμματίσει το επόμενο κεντρικό αγωνιστικό ραντεβού για τις 10 Μάρτη, με νέο συλλαλητήριο τη μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος με κλειστά πανεπιστήμια.

Σε κινητοποιήσεις για τη συνέχιση των σπουδών τους, ενάντια στον νόμο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια και κατά του αυταρχισμού, προχώρησαν χτες φοιτητές και στην Πάτρα, στην Κοζάνη, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στη Λάρισα, όπου διαδήλωσαν μαζικά φοιτητές από τις σχολές Υγείας.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Πάτρα
Πάτρα
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΤΟΥ ΑΠΘ
Συμπαράσταση στους φοιτητές

Την αγανάκτηση και την έντονη διαμαρτυρία τους για την αστυνομική επέμβαση στο ΑΠΘ, κατόπιν εντολής του πρύτανη, εκφράζουν διδάσκοντες και διδάσκουσες του Ιδρύματος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Ιστορίας - Αρχαιολογίας) ως ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισαν αποχή από την εκπαιδευτική διαδικασία την τρέχουσα βδομάδα.

Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν γίνει γνωστές μέσα από κείμενα που υπογράφουν και διακινούν δεκάδες πανεπιστημιακοί στα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Ιστορίας - Αρχαιολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Φιλολογίας κ.ά.

Στο κείμενό τους οι διδάσκοντες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ χαρακτηρίζουν την επέμβαση της αστυνομίας «απαράδεκτη, αναίτια και βάναυση», προσθέτοντας ότι οι φοιτητές «αντιμετωπίστηκαν, με ευθύνη των πρυτανικών αρχών, με επαίσχυντη βαρβαρότητα, με ρίψη χημικών και τελικά με τη σύλληψή τους». Σημειώνουν ότι τα γεγονότα της Δευτέρας αποδεικνύουν τις συνέπειες που θα έχει ο νέος νόμος για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, δηλώνοντας την αντίθεσή τους σ' αυτόν και απαιτούν για τους συλληφθέντες την άμεση απαλλαγή τους από τις κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί.

Στο ίδιο πνεύμα και οι διδάσκοντες/-ουσες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας κάνουν λόγο για «βάναυση επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, μετά από πρόσκληση του Πρύτανη, απτό αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου νόμου».

Οι διδάσκοντες του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καταδικάζουν την επίθεση και δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ξαναγίνουν μάρτυρες τέτοιων βίαιων επεισοδίων που καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατίας.

Οι διδάσκοντες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών καταδικάζουν την αστυνομική βία και τις συλλήψεις φοιτητών και καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΑΠΘ, που «σε εναρμόνιση με τις επιλογές του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επιλέγει την καταστολή και τη βία ως λύση για τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου».

Τέλος και οι διδάσκοντες του Τμήματος Φιλολογίας εκφράζουν αγανάκτηση για όσα είδαν να συμβαίνουν στο πανεπιστήμιο και την άρνησή τους να εργάζονται σε ένα περιβάλλον «όπου τέτοια φαινόμενα θα αποτελούν την καθημερινή μας πραγματικότητα. Βρίσκουμε τουλάχιστον ειρωνικό, αν όχι οξύμωρο, οι νόμοι που υποτίθεται ότι προασπίζουν την ακαδημαϊκή ελευθερία, ασφάλεια και προστασία όλων (ακαδημαϊκών, διοικητικών, φοιτητ(ρι)ών) να εισάγουν στα πανεπιστήμια τη βία και τις δυνάμεις καταστολής εναντίον φοιτητ(ρι)ών μας κατ' αυτόν τον τρόπο».

  • Την αλληλεγγύη της στους φοιτητές της Ελλάδας και τους αγώνες τους ενάντια στην καταστολή και τον πρόσφατο νόμο εξέφρασε η Προοδευτική Ενωση Κυπρίων Φοιτητών, που ανάρτησε σχετικό πανό απέναντι από την Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο.
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στα μέλη της ΚΝΕ δεν πιάνουν οι απειλές των φασιστοειδών!

Τα θρασύδειλα φασιστοειδή, που για άλλη μια φορά, κινούμενα στο σκοτάδι και φορώντας κουκούλες, όπως συνηθίζουν, στις 24/2, στοχοποίησαν και απείλησαν μαθήτρια, μέλος της ΚΝΕ, στα Γιαννιτσά, καταγγέλλουν οι Οργανώσεις Πέλλας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ και η ΤΟ Πέλλας της ΚΝΕ σημειώνουν: «Τους ενοχλεί που τα μέλη της ΚΝΕ αγωνιστήκαμε για να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Παιδεία, ότι αγωνιζόμαστε για γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να λειτουργούν τα σχολεία με ασφάλεια. Τους ενοχλεί τελικά που καλούμε κάθε νέο να αγωνιστεί για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, γιατί εκεί δεν θα έχουν θέση το μίσος και το ρατσιστικό δηλητήριο που χύνουν.

Τα βάζουν με αυτούς που τους χαλάνε τα σχέδια, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ δεν πιάνουν οι απειλές τους, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δεν λύγισαν σε καμία περίοδο της ιστορικής πορείας του αυτά τα 102 χρόνια.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα μας σταματήσουν, θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού των Γιαννιτσών και όλης της χώρας. Για μια άλλη κοινωνία απαλλαγμένη από τα παράσιτα που υπερασπίζονται τέτοιες ομάδες και στην οποία θα μπορούν ο λαός και τα παιδιά του να απολαύσουν όλα τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας και επιστήμης, το Σοσιαλισμό!

Δεν θα τους περάσει, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ