Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κ. Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ, επισκέφτηκε τη δομή της ΒΙΑΛ και είχε συναντήσεις με εργαζόμενους και φορείς
Αρχικά το κλιμάκιο επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Τεκμηρίωσης στο παλιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, όπου διαπίστωσε από κοντά την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι κυνηγημένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη βαρβαρότητα, όπως και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο που προσπαθούν να τους συνδράμουν. Η πλειοψηφία όσων βρίσκονται στο Κέντρο είναι πρόσφυγες από την Παλαιστίνη που έφυγαν από τη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή, την φτώχεια και την ανέχεια, τη Σομαλία, που είναι στο στόχαστρο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν επεμβάσεις, πολέμους και κακουχίες.
Αν και ο κόσμος που διαμένει στο ΚΥΤ, σε σχέση με το 2016 είναι αρκετά λιγότερος, γύρω στα 400 άτομα, ανάμεσά τους και μικρός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων, εξακολουθούν να ζουν σαν φυλακισμένοι στα συρματοπλέγματα, σε κοντέινερ, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής.
Ο διοικητής του Κέντρου, Παναγιώτης Κιμουρτζής, με τον οποίο συναντήθηκε το κλιμάκιο του Κόμματος, επισήμανε τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, με κυριότερο το πρόβλημα ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι και σε εργολάβους που λήγουν οι συμβάσεις τους και θα οξυνθούν τα προβλήματα.
Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική είναι η έλλειψη μόνιμου γιατρού στο Κέντρο (έρχεται μόνο περιοδικά στρατιωτικός γιατρός) ενώ στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριέται το νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικά τις απογευματινές ώρες τις υγιειονομικές υπηρεσίες διεκπεραιώνουν οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ. Οι συμβασιούχοι δε του ΕΟΔΥ, που προσλήφθηκαν λόγω πανδημίας, είναι αντιμέτωποι με τη λήξη της σύμβασης από τη Δευτέρα, χωρίς να γνωρίζουν αν θα συνεχίσουν να εργάζονται.
Αλλά και οι εργολαβικοί με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις στην καθαριότητα, στη φύλαξη και άλλες τεχνικές υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν την ίδια κατάσταση το επόμενο διάστημα, την ίδια στιγμή που οι εργολάβοι απολαμβάνουν πολύχρονες συμβάσεις παραχώρησης και τις αντίστοιχες παχυλές αμοιβές για να δίνουν μισθούς πείνας, ενώ δεν έχουν λυθεί ακόμα και ζητήματα υγιεινής (ακόμα οι εργαζόμενοι απαιτούν να έχουν μια δεύτερη τουαλέτα). Επίσης είναι χωρίς επίδομα για Βαρέα και Ανθυγιεινά και χωρίς επίδομα θέσης ειδικά όσοι κάνουν ιδιαίτερα εξειδικευμένη εργασία, νομικής συνδρομής, διερμηνείας κ.λπ.
Τα στελέχη του ΚΚΕ συναντήθηκαν επίσης με τη Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων, που απαιτεί να μη γίνει το νησί φυλακή της ΕΕ και αποθήκη ψυχών.
Το μεσημέρι, το κλιμάκιο του ΚΚΕ και στελέχη της ΤΕ Χίου έδωσαν συνέντευξη Τύπου σε τοπικά ΜΜΕ και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κατοίκους των χωριών Συκιάδας και Λαγκαδά, στο κεντρικό καφενείο της Συκιάδας, στην περιοχή που θέλουν κυβέρνηση και ΕΕ να στήσουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους κατατρεγμένους.
Στην παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου, ο Κ. Παπαδάκης, αφού πρώτα αναφέρθηκε εκτενώς στα τελευταία γεγονότα με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που την προκάλεσε, στη συμμετοχή της Ελλάδας με ευθύνη των κυβερνήσεων στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Τις συνέπειες αυτών των ανταγωνισμών τις πληρώνουν οι λαοί και με το αίμα τους, με προσφυγιά και με νέο γύρο ακρίβειας στην Ενέργεια, στα καύσιμα, στο σιτάρι και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Το συμφέρον των λαών είναι να μη διαλέξουν στρατόπεδο και να οργανώσουν τη δική τους αυτοτελή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
(...) Το κρίσιμο είναι η απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που ανοίγουν και την όρεξη της τουρκικής αστικής τάξης με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και το Κυπριακό, εκμεταλλευόμενη και την περίσταση.
(...) Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σε κάθε αστική κυβέρνηση, καμιά εμπιστοσύνη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ που αποδεδειγμένα καμιά προστασία κι ασφάλεια δεν παρέχουν, το αντίθετο η εμπλοκή της Ελλάδας εντείνει τους ανταγωνισμούς και τους κινδύνους κι αυτό μπορεί και το καταλαβαίνει ακόμα περισσότερο ο λαός στα νησιά, όπως εδώ στη Χίο, που χρειάζεται να επαγρυπνεί.
Απαιτούμε καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, που έσπειραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, να μην υπάρξει καμιά αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων. Να μην υπάρξει καμία αποστολή στρατευμάτων εκτός συνόρων, να μην επικυρωθεί η επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία που βυθίζει τη χώρα μας όλο και περισσότερο στα πολεμικά πεδία.
Το συμπέρασμα είναι ένα: Καμία ασφάλεια δεν υπάρχει στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με τον λαό κυρίαρχο, με την εξουσία, στον τόπο του. Αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις που ζούμε αυτές τις μέρες διδάσκουν και για το Προσφυγικό. Την ώρα που η κυβέρνηση κομπάζει για τη μείωση των ροών, όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν στην αύξηση των προσφυγικών κυμάτων από το Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία και τώρα την Ουκρανία.
Και τι λένε στους κατατρεγμένους - θύματα των ανταγωνισμών τους; Οτι αφού εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τους περιμένουν οι φυλακές της ΕΕ εδώ στα νησιά».
Σε σχέση με την επίσκεψη ανέφερε: «Στη σημερινή επίσκεψή μας στη ΒΙΑΛ επιβεβαιώθηκε ότι παρά τις προσπάθειες του ελάχιστου προσωπικού είναι απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ανάμεσά τους και μικρά ανήλικα παιδιά, ασυνόδευτα, χωρίς καν γιατρό αλλά μόνο ...δανεικό για λίγες ώρες από τον στρατό. Είναι κάλπικο και αποπροσανατολιστικό το δίλημμα ανοιχτή ή κλειστή δομή. Απαντάμε καθαρά: Ούτε ανοιχτή ούτε κλειστή αθλιότητα, ούτε ανοιχτή ούτε κλειστή απανθρωπιά. Πρόκειται για ούτως ή άλλως απαράδεκτη μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών, για τους οποίους προβλέπονται άγρια καταστολή, υπερδομές - φυλακές της ΕΕ, με χωροφύλακα τη Frontex.
Οι άθλιες, ΝΑΤΟικού τύπου υπερδομές - φυλακές, όπως αυτή που εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση στη Σάμο, στην Κω και τη Λέρο αντικαθιστούν τις προηγούμενες εξίσου απάνθρωπες τύπου Μόριας, ΒΙΑΛ ή στο Βαθύ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και διαιωνίζεται ο εγκλωβισμός. Την ώρα που το κράτος αποδεικνύεται αναποτελεσματικό και αφήνει απροστάτευτο τον λαό σε κάθε χιονιά, πλημμύρα, φωτιά, σε λίγους μόνο μήνες χτίζει με "φαστ τρακ" διαδικασίες αυτές τις φυλακές. Είναι ψέμα ότι θα ησυχάσει η Χίος αν προχωρήσει η υπερδομή - φυλακή. Οι πόλεμοι φουντώνουν, οι ροές συνεχίζονται και τα ναυάγια δεν σταματούν.
Στο διά ταύτα, η Χίος και τα άλλα νησιά παραμένουν σταθμός εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων. Κυβέρνηση της ΝΔ και ΕΕ προωθούν το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο περιορίζοντας περαιτέρω την έννοια του πρόσφυγα και όσων χρήζουν ασύλου και διεθνούς προστασίας και μάλιστα με πολλά "αν" και "εφόσον". Για την πλειοψηφία των κατατρεγμένων προβλέπεται απέλαση πίσω στην κόλαση του πολέμου, ενώ σύμφωνα με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις της νέας Σένγκεν προβλέπεται κι επιστροφή προσφύγων από άλλα κράτη - μέλη πίσω στην Ελλάδα. Να γιατί παρά τις συγκριτικά μικρότερες ροές η χωρητικότητα των υπερδομών - φυλακών που ετοιμάζουν είναι πολλαπλάσια. Ξέρουν επίσης καλά π.χ. ότι προβλέπονται ιδιαίτερα από το Αφγανιστάν νέα κύματα προσφύγων για το 2022. Είναι πολύτιμη η παρακαταθήκη του αγώνα του χιώτικου και λεσβιακού λαού. Η επιμονή και η αποφασιστικότητα της πάλης τους ξεπερνά τις κυβερνητικές απειλές, τη βάρβαρη καταστολή σε βάρος της κινητοποίησης ενάντια στη σχεδιαζόμενη φυλακή της ΕΕ στο Θόλος και ταυτόχρονα ενάντια στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης που επιχειρεί η κυβέρνηση, με τις διώξεις κατοίκων που συμμετείχαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Χίου και στα Μεστά στις 6 Γενάρη, αποτρέποντας το ξεφόρτωμα μηχανημάτων που προορίζονταν για την κατασκευή της φυλακής. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με το κυβερνητικό κρυφτούλι με τις τοποθεσίες, τα παζάρια και τα παιχνίδια με την Τοπική Διοίκηση κι άλλους παράγοντες θα πετύχουν τα σχέδιά τους.
Το μαζικό συλλαλητήριο της Τετάρτης αποτελεί μια ακόμα απάντηση ότι φυλακή της ΕΕ δεν πρόκειται να γίνει ούτε στο Θόλος ούτε πουθενά και ότι πρέπει να καταργηθούν όλα των hot spot. Απαιτούμε εδώ και τώρα να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας με την ευθύνη ΟΗΕ και ΕΕ, με παροχή των αναγκαίων ταξιδιωτικών εγγράφων προς τις χώρες πραγματικού προορισμού των προσφύγων και όχι εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, χωρίς απελάσεις, υπερδομές - φυλακές, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, με κατάργηση της εργασιακής γαλέρας των συμβασιούχων τύπου ΕΟΔΥ, ΙΔΑΧ, χωρίς ΜΚΟ, με ένταξη όλων των εργαζομένων τους στις κρατικές δομές, όλοι τους με μόνιμη και σταθερή δουλειά».