ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ευρωατλαντικά σχέδια και Ενέργεια «σφραγίζουν» τις εξελίξεις

Στις 27 - 29 Απρίλη η Διάσκεψη για το Κυπριακό που οργανώνει ο ΟΗΕ

INTIME NEWS

Τη σύγκληση της «άτυπης συνάντησης "5+1" για το Κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου» ανακοίνωσε χτες ο Στ. Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, με σκοπό «να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του Κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

Η προετοιμασία της Διάσκεψης έχει αναζωπυρώσει εδώ και καιρό τις διεργασίες για τους όρους της διχοτόμησης του νησιού, με φόντο επενδυτικά και ευρύτερα γεωπολιτικά σχέδια που προωθούν στην περιοχή οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Παράλληλα, την επόμενη βδομάδα φτάνει στην Κύπρο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ χτες έγινε γνωστό ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει τηλεφωνική συνομιλία και με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Ο Ν. Αναστασιάδης χαιρέτισε χτες την ανακοίνωση ημερομηνίας για τη Διάσκεψη, επαναλαμβάνοντας τις προσδοκίες περί μετεξέλιξης «της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία» αλλά και παραπέμποντας σταθερά σε αποφάσεις συναντήσεων που δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να ανοίξουν το δρόμο ακόμα περισσότερο στην επισφράγιση της διχοτόμησης, για να «τρέξουν» τα ΝΑΤΟικά σχέδια και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί.

Από τη μεριά του ψευδοκράτους, ο «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι «η "5+1" δεν πρέπει και δεν θα είναι η συνέχεια της διαδικασίας που κατέρρευσε στο Κραν Μοντάνα το 2017. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν πρέπει να είναι και δεν θα είναι στην "5+1" (...) Αυτή η συνάντηση δεν είναι μια συνάντηση ανοιχτού τέλους». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ψευδοκράτος δεν συμφωνεί με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΕ στις συναντήσεις, αλλά «αν κάποιος από την ΕΕ θέλει να βρίσκεται στη γειτονιά όπου θα γίνονται οι συναντήσεις, ας βρίσκεται». Αναφέρθηκε σε «δικαιολογημένες αμφιβολίες», λόγω προηγούμενων εμπειριών, ισχυρίστηκε δε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πάρει μέρος «με καλή πρόθεση» και ότι στην περίπτωση που πράξει το ίδιο και η απέναντι πλευρά, θα δημιουργηθεί μια «στροφή προς το μέλλον». Καταλήγοντας, πάντως, ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στη συνάντηση «δεν θα είναι το τέλος του κόσμου». «Κινούμαστε γνωρίζοντας ότι έχουμε κι άλλες επιλογές πέραν μιας νέας συμφωνίας με τους Ελληνοκύπριους», σημείωσε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, από τη Βουδαπέστη όπου συνάντησε τον Ούγγρο ομόλογό του, δήλωσε ότι «διαπραγματευόμασταν εδώ και 50 χρόνια για τη λύση ομοσπονδίας, ωστόσο οι προσπάθειες απέτυχαν επειδή η ελληνική πλευρά δεν το ήθελε» και συνέχισε: «Θα δούμε και το ενεργειακό ζήτημα, εκεί που λέμε πως πρέπει να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός ανάμεσα στους Ελληνες και τους Τούρκους. Επειτα, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη λύση. Θα πάμε στη Γενεύη ως Τουρκία και Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, από τις 27 έως τις 29 Απριλίου, και θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας πάνω σε αυτό το θέμα».

«Εποικοδομητικά» για τα διχοτομικά σχέδια

Στην Αθήνα, το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του χαιρέτισε την ανακοίνωση του γγ του ΟΗΕ, λέγοντας πως «στόχος της εν λόγω διάσκεψης είναι να βρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία», την ώρα που όλα τα ευρωατλαντικής κοπής σχέδιά τους οδηγούν σε διχοτόμηση. Κατέληξε δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα, με την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης, προτίθεται να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης, συνεισφέροντας εποικοδομητικά στις προσπάθειες επίτευξης του στόχου της άτυπης διάσκεψης».

Την ίδια ώρα - και ενώ η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Αγκυρας σε σχέση με τις ημερομηνίες που της έχει προτείνει για τον επόμενο, 62ο γύρο διερευνητικών επαφών, ο οποίος είναι να γίνει στην Ελλάδα - ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», σημείωσε ότι η Αθήνα δέχεται να συνομιλήσει με την Αγκυρα αλλά μόνο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Την ίδια ώρα βέβαια η τουρκική ηγεσία σπρώχνει όλα τα θέματα στο τραπέζι («γκρίζες ζώνες», αποστρατιωτικοποίηση νησιών κ.λπ.), όπως δείχνει και το πρόσφατο «σουλάτσο» του «Τσεσμέ» στην καρδιά του Αιγαίου, ενώ χτες το τουρκικό πλοίο απομακρύνθηκε από την περιοχή της σχετικής παράνομης NAVTEX.

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός θύμισε ότι όταν ανέλαβε την εξουσία έτεινε «χείρα φιλίας» στον Ρ. Τ. Ερντογάν, προσθέτοντας όμως ότι για να είναι «εποικοδομητικές» οι επαφές ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει «να χαμηλώσει τους τόνους στη ρητορική του».

Παραπέρα, μιλώντας για το Μεταναστευτικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέρριψε ισχυρισμούς περί «push backs», οι οποίοι σύμφωνα με το Μαξίμου «εκπορεύονται κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας», και τόνισε: «Προστατεύουμε τα σύνορά μας και δεν επιτρέπουμε να εργαλειοποιούνται οι πρόσφυγες για την άσκηση πολιτικής πίεσης». Ολα αυτά από την κυβέρνηση που κρατά σε ισχύ την άθλια Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει στη χώρα μας και κάνει «χαρτί» στα χέρια των ανταγωνισμών τους κυνηγημένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Σημειωτέον, τα Ελληνοτουρκικά αναμένεται να θιγούν σήμερα στη δεύτερη μέρα συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο, παρουσία και του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, προγραμματίζεται να εστιάσει στη λεγόμενη Νότια Γειτονία, σε «στρατηγική συζήτηση» των ηγετών σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της περιοχής, ενώ παραπέρα, στη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, αναμένεται να παρουσιάσει έκθεση συνολικά για την πορεία και τις προοπτικές των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Σήμερα οι ηγέτες θα έχουν «στρατηγική συζήτηση» σχετικά με τη λεγόμενη ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, με στόχο τους την «ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να δρα αυτόνομα και να προωθεί τα στρατηγικά συμφέροντα και τις αξίες της στην παγκόσμια σκηνή», με ταυτόχρονη «ανάπτυξη των εταιρικών σχέσεων της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ιδίως με το ΝΑΤΟ».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ επανέφεραν την τουρκική αγορά των ρωσικών συστημάτων «S-400», με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι να «παροτρύνει» τους Τούρκους «και πάλι, να μη διατηρήσουν τους "S-400"». «Πιστεύουμε ότι είναι ασυμβίβαστοι με το μαχητικό αεροσκάφος "F-35" και η Τουρκία παραμένει σε αναστολή από αυτό το πρόγραμμα», είπε ο Κίρμπι και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες την τελευταία δεκαετία να αγοράσει από τις ΗΠΑ το σύστημα αεροπορικής άμυνας "Patriot", αλλά αντ' αυτού επέλεξε το σύστημα "S-400"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ