ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Ενταση μεταξύ κυβέρνησης και Ενόπλων Δυνάμεων

Κλιμακώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στον απόηχο της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Απο τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ερεβαν υπέρ του Ν. Πασινιάν

PHOTOLURE

Απο τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ερεβαν υπέρ του Ν. Πασινιάν
ΕΡΕΒΑΝ.--

Κλιμακώνεται η ένταση στην Αρμενία, όπου τους τελευταίους μήνες γίνονται διαδηλώσεις και η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, στον απόηχο της πολεμικής σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά την οποία το Αζερμπαϊτζάν επανέκτησε εδάφη που είχε καταλάβει η Αρμενία τη δεκαετία του '90.

Χτες ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε αρχικά «απόπειρα πραξικοπήματος», ενώ στη συνέχεια εκτίμησε πως «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν συγκρούσεις».

Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας κάλεσε τον Πασινιάν και το κόμμα του να παραιτηθούν και ο Αρμένιος πρωθυπουργός προχώρησε στην παύση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Ονίκ Γκασπαριάν. Είχε προηγηθεί προχτές η παύση του αναπληρωτή αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος έθεσε δημόσια σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος «Iskander» κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οπως ισχυρίστηκε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, τα πυραυλικά συστήματα «Iskander» δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, η κυβέρνηση «δεν είναι πλέον σε θέση να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται», ενώ κατηγορεί τον Πασινιάν για επιθέσεις «που αποσκοπούν στην απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, «Ευημερούσα Αρμενία», που πρωτοστατεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην οδηγήσει τη χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο και την αιματοχυσία. Ο Πασινιάν έχει μία τελευταία ευκαιρία να αποχωρήσει χωρίς ταραχές».

Τόσο υποστηρικτές του Πασινιάν όσο και της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν χτες στο Ερεβάν. Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης κινήθηκαν προς το Κοινοβούλιο, όπου επρόκειτο να συζητηθούν η απόσυρση του στρατιωτικού νόμου που είχε επιβληθεί με την έναρξη των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και η εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε «ανησυχία» για την κατάσταση στην Αρμενία, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και επεσήμανε ότι η κρίση αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της χώρας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και εντός του πλαισίου του Συντάγματος.

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία διαμεσολάβησε για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η οποία θεωρήθηκε συνθηκολόγηση από την αντιπολίτευση της Αρμενίας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταδίκασε την «απόπειρα πραξικοπήματος» - όπως τη χαρακτήρισε - κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο ο στρατός να ζητεί την παραίτηση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την «ελπίδα» ότι θα αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και επεσήμανε ότι «οι πολιτικές διαφορές θα πρέπει να επιλύονται αυστηρά στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».

Επέκταση των ισραηλινών πυρηνικών εγκαταστάσεων

Ενώ αυξάνονται οι πιέσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Βραβείο υποκρισίας θα μπορούσε να διεκδικήσει το Ισραήλ, καθώς επιλέγει αυτήν την περίοδο να επεκτείνει τις (υπόγειες και μη) κτιριακές εγκαταστάσεις του «μυστικού» πυρηνικού σταθμού και προγράμματος πυρηνικών όπλων που έχει στήσει στην έρημο Νέγκεβ, κοντά στην πόλη Ντιμόνα, ενώ παράλληλα κάνει οτιδήποτε για να παρεμποδίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή Συμφωνία του 2015.

Δορυφορικές φωτογραφίες που εξασφάλισε χτες το «Associated Press» από εμπορικούς δορυφόρους της εταιρείας «Planet Labs Inc.» αποκαλύπτουν την εικόνα εργασιών εκσκαφής (σε μεγάλο βάθος και έκταση) σε μία αρκετά μεγάλη περιοχή της πόλης Ντιμόνα, πολύ κοντά στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Σιμόν Πέρες». Εκεί θεωρείται ότι υπάρχει σε λειτουργία από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 πυρηνικός σταθμός που δημιουργήθηκε μυστικά, με τη βοήθεια της Γαλλίας, εν αγνοία (τότε...) των ΗΠΑ. Εκτοτε εμπλουτίστηκε και με τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών βομβών. Ειδικοί εκτιμούν πως στο Κέντρο φυλάσσονται τουλάχιστον 80 πυρηνικές κεφαλές, που μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους διαφόρων τύπων. Εκτιμάται επίσης ότι οι ισραηλινές αρχές, που δεν έχουν επιβεβαιώσει αλλά ούτε και διαψεύσει την ύπαρξη του (κατά τ' άλλα μυστικού) πυρηνικού προγράμματος της χώρας, ενδεχομένως δρομολογούν επέκταση για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου πυρηνικού σταθμού που λειτουργεί στο υπέδαφος.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες, έκανε λόγο για «καθαρή υποκρισία» και χαρακτήρισε «ανοησίες» οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα την ώρα που όλοι κάνουν τα στραβά μάτια για το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα...

Δεν είναι μόνο οι Ισραηλινοί που εντείνουν τις πιέσεις σε βάρος του Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Προχτές το βράδυ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ζήτησε από το Ιράν να αποδεχθεί «διπλωματικές προτάσεις» που έρχονται από δυτικές χώρες ώστε να επανέλθει πλήρως στη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν προκλητικά και μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018, επιβάλλοντας σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Επιπλέον ο Μάας κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι «υπονομεύει τη διαφάνεια», επειδή ξεκίνησε τον περιορισμό επιθεωρήσεων που μπορούν να διενεργούν οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. «Το Ιράν πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι είναι σημαντικό να αποκλιμακώσει την ένταση και να δεχτεί την προσφορά διπλωματίας που υπάρχει στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης αυτής από τη μεριά των ΗΠΑ», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Τέλος, χτες ο πρίγκιπας Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα, διάδοχος στο θρόνο του Μπαχρέιν και πρωθυπουργός του κρατιδίου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με κεντρικό θέμα την επανάληψη των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το «Associated Press», ο Χαλίφα τόνισε στον Νετανιάχου «τη σημασία συμμετοχής» περιφερειακών χωρών σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ώστε «να στηριχθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή».

ΗΠΑ
«Μαρτύριο της σταγόνας» για 1,3 εκατ. Τεξανούς

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το «μαρτύριο της σταγόνας» για 1,3 εκατομμύρια Τεξανούς συνεχίζεται καθώς παραμένουν δίχως νερό εδώ και μέρες σε περίπου 200 κομητείες λόγω των σπασμένων σωλήνων και αγωγών από την κακοκαιρία. Η απελευθέρωση της Ενέργειας και της υδροδότησης στην «ενεργειακή καρδιά» των ΗΠΑ και η παραγωγή για την κερδοφορία μιας χούφτας μονοπωλίων έχουν ολέθρια αποτελέσματα για το λαό.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Περιβαλλοντική Ποιότητα (TCEQ) προσπάθησε να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις από τα προβλήματα υδροδότησης λέγοντας πως ο αριθμός αυτός είναι σαφώς χαμηλότερος σε σύγκριση με τα 3,4 εκατομμύρια των ανθρώπων που αντιμετώπιζαν προβλήματα υδροδότησης την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη, τα 8 εκατομμύρια τη Δευτέρα και τα 9 εκατομμύρια την Κυριακή, όταν επρόκειτο περίπου για το ένα τρίτο του πληθυσμού της πολιτείας.

Περίπου 853 εταιρείες ύδρευσης εξακολουθούσαν να συνιστούν στους πολίτες να βράζουν το νερό προτού το καταναλώσουν!

Το σίριαλ της ενδοαστικής κόντρας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει την κονταρομαχία με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο για την προώθηση και ψήφιση νέου μποναμά προς τα μονοπώλια, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, ενώ δεν λείπουν και προβλέψεις να δοθούν μερικά «ψίχουλα» στους μισθούς εργαζομένων ...με στόχο να πάει το κατώτατο ωρομίσθιο σταδιακά σε μερικά χρόνια (!) σε 15 δολάρια, μετά από πολλές δεκαετίες «παγώματος» των μισθών.

Στη Γερουσία, στη διάρκεια ακρόασης της (ινδικής καταγωγής) Νίρα Τάντεν, προτεινόμενης για τη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Προϋπολογισμού, οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν και δεν ενέκριναν το διορισμό της λόγω των σκληρών και απαξιωτικών αναφορών της στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τις οποίες είχε κάνει σε λογαριασμούς που διατηρεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΗΠΑ
«Υπαρξιακή απειλή» η Ρωσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

«Υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους» χαρακτήρισε τη Ρωσία στέλεχος του Πενταγώνου, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως ο οξυμένος παγκόσμιος ανταγωνισμός ενδέχεται να οδηγήσει και σε έναν «παγκόσμιο πόλεμο εξουσίας». Και αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν πως η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας έχει στρατηγικό χαρακτήρα στον παγκόσμιο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού. Η νίκη (των ΗΠΑ) σε αυτήν την εποχή διασφαλίζει ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός εξουσίας δεν θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος εξουσίας», σημειώνει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς.

«Παρά την εκτεταμένη διεθνή καταδίκη και τις συνεχιζόμενες οικονομικές κυρώσεις, η Ρωσία επιδίδεται σε αποσταθεροποιητικές και κακοήθεις δραστηριότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές από αυτές συμβαίνουν κοντά στην Ευρώπη», είπε ο Αμερικανός πτέραρχος.

Απαριθμώντας τις ρωσικές επιθετικές ενέργειες, είπε πως η Ρωσία προσπαθεί - μεταξύ άλλων - «να εκφοβίσει, να αποδυναμώσει και να διαιρέσει τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ».

Παράλληλα απασχολεί ο όλο και πιο έντονος ανταγωνισμός διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή της Αρκτικής, όπου το λιώσιμο των πάγων αποκαλύπτει πλούσιο ορυκτό πλούτο και εμπορικές διαδρομές.

Ο Γουόλτερς υπογράμμισε ότι η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν να στρατιωτικοποιούν την περιοχή της Αρκτικής «και επιδιώκουν να δημιουργήσουν οικονομικά βήματα για να αποκτήσουν επιρροή στην περιφερειακή διακυβέρνηση».

Ανησυχίες για τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας εξέφρασε και ο διοικητής του 2ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Αντριου Λιούις. Παραδέχτηκε ότι η Ρωσία, από γεωγραφική σκοπιά, «έχει όλους τους λόγους να αναπτύξει δραστηριότητα στην περιοχή» - μια μπηχτή για την Κίνα που αυτοχαρακτηρίζεται κράτος που συνορεύει με την Αρκτική.

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ κάλεσε σε νέες επαφές μεταξύ των Γενικών Επιτελείων στρατών των χωρών της Αρκτικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ