ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο η στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Με «σημαία» τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που σχετίζονται με τον Τουρισμό πορεύεται η κυβέρνηση

Eurokinissi

Με «σημαία» τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που σχετίζονται με τον Τουρισμό πορεύεται η κυβέρνηση
Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τα 113 εκατ. ενώ επίσημα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 2,5 εκατ. θάνατοι. Παράλληλα, οι εμβολιασμοί του πληθυσμού ακόμη και των πιο ισχυρών καπιταλιστικών κρατών προχωρούν με αργούς ρυθμούς, αφού αυτοί καθορίζονται από την εμπορευματοποίηση των φαρμάκων και των εμβολίων, την υπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και την εξέλιξη συνολικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της γεωπολιτικής και οικονομικής κούρσας των εμβολιασμών, στην οποία είναι χωμένη βαθιά η ΕΕ, πραγματοποιήθηκε χτες με τηλεδιάσκεψη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) με τους ηγέτες της λυκοσυμμαχίας να συζητούν για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς οι 27 χώρες - μέλη υπολείπονται χωρών, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, στον εμβολιασμό των πληθυσμών τους.

«Είναι ανάγκη να επιταχύνουμε επειγόντως την αδειοδότηση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων καθώς και τον εμβολιασμό», αναφέρεται στη Δήλωση που υπογράφουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ενόψει της Συνόδου, οι ηγέτες της Πολωνίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Λιθουανίας, ζήτησαν με επιστολή τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η αλυσίδα παραγωγής και διανομής εμβολίων να μεταφερθεί εντός ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγική δυνατότητα για σημερινά και μελλοντικά εμβόλια. Τέτοιες προσπάθειες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και γίνονται διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, αλλά και σε κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, αναγκάστηκε να αναφερθεί στις μεγάλες καθυστερήσεις της παράδοσης των εμβολίων από τις φαρμακευτικές και τα παζάρια που κάνουν. Είπε με νόημα: «Μαζί με τα κράτη - μέλη, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες συμμορφώνονται με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και τηρούν τις συμφωνίες μας» και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε να είμαστε όσον αφορά τον εμβολιασμό». Ισχυρίστηκε δε - ενώ νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις γίνονται πλέον γνωστές και για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 - ότι ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι «είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά είναι εφικτός».

Στο μεταξύ, 3 - 4 εκατ. μονοδοσικά εμβόλια της «Johnson & Johnson» είναι έτοιμα να διανεμηθούν στις ΗΠΑ «την ερχόμενη βδομάδα», εάν χορηγηθεί άδεια κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου στη χώρα, όπως αναμένεται, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων - Φαρμάκων (FDA) επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο 85,9% κατά των σοβαρών μορφών της νόσου στις ΗΠΑ, κατά 81,7% στη Νότια Αφρική και 87,6% στη Βραζιλία.

Συζήτηση και αντιθέσεις για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ συζητήθηκαν επίσης ο συντονισμός στο κλείσιμο συνόρων καθώς και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια «διάσωσης» της ερχόμενης τουριστικής σεζόν και των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, των Μεταφορών κ.ο.κ.

Κυβερνήσεις, όπως η ελληνική και η ισπανική, πιέζουν για γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, με σενάρια μάλιστα που παραπέμπουν σε νέες «εκπτώσεις» στα αναγκαία μέτρα προστασίας των λαών, αυτήν τη φορά στο όνομα των εμβολιασμών. Η πρόταση υποστηρίζεται επίσης κυρίως από χώρες των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό, όπως Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία, Ιταλία.

Γερμανία και η Γαλλία διαφωνούν προς το παρόν, προβάλλοντας τον χαμηλό ρυθμό των εμβολιασμών εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων.

Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορέων (IATA), η οποία επιθυμεί την αναζωογόνηση των αεροπορικών ταξιδιών, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για το κατά πόσον οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου ή έχουν ήδη νοσήσει, μπορούν ακόμα να είναι φορείς του κορονοϊού και να μολύνουν άλλους.

Πιστοποιητικό «πριν από σας, για σας» λέει η κυβέρνηση για τους ομίλους

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε και σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη με «σημαία» της τα συμφέροντα τουριστικών ομίλων, τουρ οπορέιτορς και αερομεταφορέων, και την καθιέρωση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, ακριβώς για να ανοίξει τις πύλες της χώρας, με πρωτόκολλα - λάστιχο για τον λαό και τους εργαζομένους του κλάδου, όπως συνέβη και πέρυσι με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Χαρακτηριστικά, στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων» (αν και είναι ακόμα ερώτημα αν οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό), ενώ, αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση «ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού», επέμεινε ότι «όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση», δείχνοντας και εδώ ποιος κάνει κουμάντο στο σύστημά τους.

«Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», σημείωσε, σκιαγραφώντας μια διαδικασία με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, σπεύδοντας να διευκρινίσει - το κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό - ότι ο ίδιος τάσσεται «υπέρ της καταχώρισης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες».

Ενώ σε μια προσπάθεια να «κάμψει» τους δισταγμούς από τα αντιτιθέμενα συμφέροντα στο εσωτερικό της ΕΕ σημείωσε πως «η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας».

Απορρίπτοντας, εξάλλου, ξανά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες, ώστε να έρθουν το συντομότερο δυνατό όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα για εμβολιασμό του λαού, ο Μητσοτάκης στήριξε, για άλλη μια φορά, την «ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ενωσης», βάζοντας και μια πινελιά περί δήθεν «αυστηρών μηνυμάτων που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχή σκληρά μέτρα για το λαό, «ελεύθερη διέλευση» για το κεφάλαιο

Ανακοίνωση για τη νέα αύξηση κρουσμάτων και την αυστηροποίηση των απαγορεύσεων

Για προσπάθεια ενοχοποίησης του λαού της περιοχής και «απειλές» για αυστηρότερα μέτρα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, την ώρα που τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας μετατρέπουν σε «ρουτίνα» τα κρούσματα στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», σε χώρους δουλειάς και στα σχολεία.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση τονίζει την προσπάθεια τοπικών αρχών, όπως του περιφερειάρχη Ηπείρου της ΝΔ, να ενοχοποιήσουν για τη σημερινή αύξηση των κρουσμάτων τους Αλβανούς και τους υγειονομικούς, όπως αντίστοιχα έπραξαν τον Νοέμβρη, με τους μετανάστες εργάτες στα πτηνοσφαγεία και με τη νεολαία, με στόχο να αποκρύψουν τις δικές τους ευθύνες.

Ενδεικτική είναι η απόφαση να μη γίνονται δωρεάν μαζικά συστηματικά τεστ και άμεση εκτεταμένη ιχνηλάτηση σε κρούσματα, λόγω έλλειψης προσωπικού στην Περιφέρεια Ηπείρου. Αντίστοιχα, η άρνηση αξιοποίησης του εργαστηρίου επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμβάλλει στην έλλειψη οργανωμένης επιστημονικής ενημέρωσης στις πόλεις και στα χωριά, που με τη σειρά τους οδηγεί σε φόβο και πανικό, σε στιγματισμό των κρουσμάτων, αρνήσεις σε εμβολιασμούς και τεστ. Ετσι, αντί για ολοκληρωμένα επιστημονικά μέτρα πρόληψης και στήριξης της δημόσιας υγείας της περιοχής, επιβάλλονται περιορισμοί και απαγορεύσεις στο δήμο Ζίτσας, με απειλές για αυστηροποίησή τους.

Οι 70.000 λιγότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων το 2020, τονίζει η ανακοίνωση, αποδεικνύουν τη μετατροπή του σε νοσοκομείο μίας νόσου, αποτέλεσμα και της άρνησης να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας κ.λπ.) με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, επιλογή που υπαγορεύεται από την πολιτική κόστους - οφέλους. Στην ίδια λογική, μένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Λευκάδας και 5 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Αρτας.

Η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας σχολιάζει ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την προκήρυξη 19 θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ στο ΠΓΝΙ και 8 στο ΓΝ «Χατζηκώστα» αποκρύπτουν τις 112 και 40 κενές θέσεις γιατρών στα δύο νοσοκομεία αντίστοιχα, τις 23 στο ΓΝ Φιλιατών και τις 15 στο ΓΝ Πρέβεζας, με συνέπεια τη διαρκή μετακίνηση του προσωπικού, στο οποίο επιπλέον έχουν ακυρωθεί οι κανονικές άδειες εδώ και ένα χρόνο και έχει εξαντληθεί.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζει ως μοναδική ελπίδα τον εμβολιασμό, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οργάνωσή του, για τις υποδομές που απαιτούνται, με αποτέλεσμα και την αχρήστευση εκατοντάδων δόσεων στα Γιάννενα.

«Η πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, με σύγχρονες υπηρεσίες και προσανατολισμό στην πρόληψη, είναι αναγκαία και ρεαλιστική όσο ποτέ. Εμπόδιο είναι ο καπιταλισμός, που βλέπει τα πάντα ως εμπορεύματα, το Φάρμακο, την Υγεία, όλες τις ανάγκες του λαού. Ο καπιταλισμός είναι ο εχθρός από τον οποίο ο λαός πρέπει να απαλλαγεί», τονίζει η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και καλεί το λαό της περιοχής σε οργανωμένο αγώνα για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων του στην υγεία και στο εισόδημα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Νέα κρούσματα στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»

Ακόμη 3 κρούσματα διαγνώστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα, ανάμεσα στα οποία και νοσηλευτή που είχε ολοκληρώσει τις δύο δόσεις εμβολίων. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Φλεβάρη έχουν διαγνωστεί 15 κρούσματα, ανάμεσα στα οποία και νοσηλεύτριας που έχει διασωληνωθεί, αποτυπώνοντας τη μεγάλη έκταση της ενδονοσοκομειακής διασποράς, ως συνέπεια της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, με τις εκπτώσεις στην ιχνηλάτηση, τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο και την άρνηση για μαζικές προσλήψεις.

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΓΝ «Χατζηκώστα» τονίζει μεταξύ άλλων: «2,5 βδομάδες τώρα διοίκηση του ΓΝ "Χατζηκώστα" και 6η ΥΠΕ τηρούν σιγή ασυρμάτου», δίνοντας πάσα στον περιφερειάρχη Ηπείρου (ΝΔ), ο οποίος στοχοποιεί τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί είτε λόγω αντενδείξεων είτε για άλλους λόγους και τους τσουβαλιάζει με τους κάθε λογής «αρνητές».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η απουσία συστηματικών προληπτικών ελέγχων στο προσωπικό, οι ανεπαρκείς και με λάθος μέθοδο ιχνηλατήσεις, η έλλειψη μέσων υψηλής ατομικής προστασίας, οι μετακινήσεις του εξαντλημένου προσωπικού από κλινική σε κλινική και η απουσία ενημέρωσης για την κατάσταση της διασποράς στο νοσοκομείο, αποτελούν αθροιστικά κάποιες από τις αιτίες οι οποίες συνεισφέρουν στην εξάπλωση της διασποράς». Τονίζει, τέλος, την ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ