ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΑΤΡΑ
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας για άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δομών

Κινητοποίηση από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σωματεία και φορείς της πόλης

Οι εκπρόσωποι των σωματείων επιδίδουν την επιστολή στον Β. Κικίλια
Οι εκπρόσωποι των σωματείων επιδίδουν την επιστολή στον Β. Κικίλια
Αγωνιστικά «υποδέχτηκαν» τον υπουργό Υγείας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου υγειονομικοί, σωματεία, φορείς με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, απαιτώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθότι και τα νοσοκομεία της Αχαΐας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, με κλινικές φρακαρισμένες, ελάχιστα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, χιλιάδες ασθενείς άλλων νόσων αποκλεισμένους και το προσωπικό εξουθενωμένο.

Αφορμή για τη χτεσινή κινητοποίηση στάθηκαν τα εγκαίνια της Καρδιοχειρουργικής κλινικής. Η αντιπροσωπεία επέδωσε στον υπουργό την ανοιχτή επιστολή με τις υπογραφές μέχρι στιγμής άνω των 80 σωματείων και φορέων, που απαιτούν μέτρα όπως: Αμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Ενίσχυση όλων των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος», άμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής, να επιταχθούν το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ολύμπιον» και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα του νομού.

Οσον αφορά τα εγκαίνια της Καρδιοχειρουργικής, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι «ήταν αίτημα χρόνων των υγειονομικών, των σωματείων των νοσοκομείων, όλων των φορέων και συνδικάτων της πόλης», όμως «για να λειτουργήσει, προϋποθέτει άμεση ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ Καρδιοχειρουργικής (που σήμερα οι λιγοστές που υπήρχαν έχουν γίνει ΜΕΘ Covid), χειρουργεία, πρόσληψη εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού και ταυτόχρονα επαναλειτουργία του Νοσοκομείου "Νοσημάτων Θώρακος". Προϋποθέτει τη συνολική ενίσχυση των νοσοκομείων της Πάτρας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Στο πλευρό των εργαζομένων η δημοτική αρχή Πατρέων

Eurokinissi

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, μεταφέροντας τη στήριξη της δημοτικής αρχής στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ τόνισε: «Οταν αγωνιζόμαστε και απαιτούμε τα αυτονόητα, αυτά ικανοποιούνται, έστω και αργά. Στο θέμα της Καρδιοχειρουργικής κλινικής, που τη ζητάμε από το 2017, οπότε και σταμάτησε να λειτουργεί, μπήκε σήμερα το νερό στο αυλάκι. Ολο αυτό όμως, για να έχει αποτέλεσμα, όπως το περιμένει ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα, πρέπει να λειτουργήσει σωστά, αλλά και να παρθούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, γιατί τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία Covid. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο "Νοσημάτων Θώρακος" και να αξιοποιηθεί ως νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 στη Δυτική Ελλάδα, να γίνει πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού και να αυξηθούν οι ΜΕΘ, για να μη βρεθούμε μετά από λίγες μέρες και τα σημερινά εγκαίνια, μπροστά στο φαινόμενο να μη λειτουργεί η Καρδιοχειρουργική ή να υπολειτουργεί».

Αμέσως μετά ο δήμαρχος παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου, ενώ στην υπηρεσιακή συζήτηση που ακολούθησε, για τη λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι θετικό το ότι κατασκευάστηκε η Καρδιοχειρουργική κλινική. Πέρα από τις παρατηρήσεις που έγιναν για τη βελτίωση του νοσοκομείου - και συμφωνώ μ' αυτές - να προσθέσω ότι οι προσδοκίες της Πάτρας, ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας για τη σωστή λειτουργία της κλινικής, είναι μεγάλες. Πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, που είναι γνωστά, ώστε να κερδίσει έμπρακτα την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και τα σημερινά εγκαίνια να μην είναι απλά μια φωτοβολίδα που θα σβήσει άδοξα μετά από λίγες μέρες».

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Αντί να ενισχύεται κλείνουν κλινικές!

Νέα αγωνιστική παρέμβαση χτες από σωματεία που δρουν στη Δυτική Αττική

Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου «Θριάσιο» και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκησή του πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου), τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Εργαζομένων ΓΝΕ «Θριάσιο» και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας.

Τα σωματεία απαίτησαν να ανακληθεί το κλείσιμο των δύο κλινών της Γενικής ΜΕΘ, να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για το κλείσιμο κλινικών (παιδιατρικής και ορθοπαιδικής), να ενισχυθεί το Θριάσιο Νοσοκομείο με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό με προτεραιότητα στις κλινικές και ΜΕΘ Covid, να μονιμοποιηθούν οι δεκάδες συμβασιούχοι του νοσοκομείου που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες και σε πολλούς από αυτούς η σύμβασή τους λήγει τον Οκτώβρη. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το μοναδικό νοσοκομείο σε μια τεράστια περιοχή, όπως είναι αυτή της Δυτικής Αττικής, όπου λειτουργούν εκατοντάδες εργοστάσια και άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς, ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, μεταξύ αυτών και από τις δύο κλινικές, ορθοπαιδική και παιδιατρική.

Αντιπροσωπεία των σωματείων παρουσίασε το πλαίσιο αιτημάτων στη συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου, ο οποίος δεσμεύθηκε πως δεν υπάρχει κίνδυνος αναστολής λειτουργίας της ορθοπαιδικής, παραδέχτηκε ωστόσο την πιθανότητα να μην υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας παιδιών στην παιδιατρική κλινική και να λειτουργούν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία και το τμήμα Επειγόντων για παιδιά. Αναγνώρισε την ανάγκη επαναλειτουργίας των δύο κλινών ΜΕΘ, χωρίς όμως να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο έχει πάρει απόφαση για νέα κινητοποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα στην Ελευσίνα, προβάλλοντας το αίτημα ενίσχυσης του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της περιοχής με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Σαρώνει ο ιός, αύξηση διασωληνωμένων και νεκρών

Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και το σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο

Ανοχύρωτο απέναντι στην αναμενόμενη αναζωπύρωση της νόσου, έναν χρόνο ακριβώς μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, παραμένει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Πλέον εκατοντάδες είναι οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός εισαγωγών για τις υπόλοιπες ασθένειες, καθώς χιλιάδες χρονίως πάσχοντες είναι εδώ και έναν χρόνο αποκλεισμένοι από την αναγκαία για αυτούς ιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πληρότητα στο σύνολο των ΜΕΘ στην Αττική ξεπερνά το 95%, τα παθολογικά και καρδιαγγειακά περιστατικά φτάνουν στα νοσοκομεία όλο και πιο επιβαρυμένα, τα ράντζα κατακλύζουν όλο και περισσότερα νοσοκομεία. Χτες μετατράπηκε και η ΜΕΘ του «Ερυθρού Σταυρού» σε ΜΕΘ Covid, και οι υγειονομικοί πλέον κάνουν τα πάντα, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, ενώ οι μετακινήσεις τους από το ένα τμήμα ή νοσοκομείο στο άλλο είναι ο κανόνας, που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως «ενίσχυση».

Την ίδια στιγμή που η κατάσταση στο σύστημα Υγείας χειροτερεύει, αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων από Covid-19. Χτες άλλοι 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν είναι 1.784.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασε σε 367 (από 248 την 1η Φλεβάρη), με διάμεση ηλικία τα 69 έτη.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χτες 292 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 186.469 και των θανάτων σε 6.410.

Από τα 1.784 νέα κρούσματα, 13 είναι εισαγόμενα, 61 υπό διερεύνηση, στην Αττική εντοπίστηκαν 880 κρούσματα (Ανατολική Αττική 86, Βόρειος Τομέας 94, Δυτική Αττική 41, Δυτική Αθήνα 156, Κέντρο 241, Νότιος Τομέας 87, Πειραιάς 152, Νήσων 23), στη Θεσσαλονίκη 183, στην Αχαΐα 103, στη Λάρισα 41, στην Αρκαδία 26, στη Φθιώτιδα 21.

Στο μεταξύ, σε 1.018 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τριών μεταλλάξεων στη χώρα. Μετά τη γονιδιωματική ανάλυση σε νέα δείγματα (αφορούν την περίοδο 5 Γενάρη - 18 Φλεβάρη) αναδείχθηκαν συνολικά 242 στελέχη με μεταλλάξεις. Συγκεκριμένα: 226 κρούσματα από τη μετάλλαξη της Μ. Βρετανίας (η συντριπτική πλειοψηφία τους εντοπίζεται στην Αττική και τα υπόλοιπα σε 28 ΠΕ), 12 από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής (όλα στη Θεσσαλονίκη) και 1 από τη μετάλλαξη της Ουγκάντας (στο κέντρο της Αθήνας).

Συσκέψεις εργαζομένων σήμερα σε νοσοκομεία
  • Σε συνέλευση γιατρών καλεί στη 1.30 μ.μ., μπροστά από το παλιό κτίριο, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
  • Σε σύσκεψη συμβασιούχων στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου προχωρά στη 1.30 μ.μ. το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, καθώς ήδη λήγουν οι συμβάσεις 350 εργαζομένων σε διάφορους κλάδους και έπεται συνέχεια, με τους υπόλοιπους συμβασιούχους, στις αρχές του 2022.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org