ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γονατίσει ο λαός!

«Ταχύτερος βηματισμός» για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών. Στα τάρταρα οι μισθοί με νέα βύθιση για το 2013

Η επιτάχυνση και κλιμάκωση των σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων αποτελεί το αντίδοτο για τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση και για την επάνοδο των μονοπωλίων σε φάση εντατικής κερδοφορίας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία, με την ετήσια έκθεση του διοικητή Γ. Προβόπουλου για το έτος 2012 τονίζει: Η «μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη ύφεση επιτάσσει ταχύτερο βηματισμό», ότι σε «κάθε περίπτωση η ύφεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ιδίως για τη χαλάρωση της προσπάθειας», γιατί διαφορετικά η «εμπιστοσύνη που κερδήθηκε με επώδυνες θυσίες θα κλονιστεί καίρια»...

Προϋπόθεση για τη διαμόρφωση «κλίματος εμπιστοσύνης» από τα μονοπώλια και τους λεγόμενους «επενδυτές» είναι το τσάκισμα κάθε λαϊκής παρέμβασης. Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας προκάλεσε λέγοντας ότι η «προβολή ακραίων ή άκαιρων διεκδικήσεων από κοινωνικές ομάδες δεν συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή», ότι οι «έκνομες ενέργειες που στρέφονται κατά της δραστηριότητας των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα βλαπτικές για το επενδυτικό κλίμα και υπονομεύουν τις προοπτικές ανάκαμψης». Η Τράπεζα της Ελλάδας όπως και οι άλλοι Οργανισμοί του κεφαλαίου ομολογούν ότι έχει πέσει ολοκληρωτικά έξω στις προηγούμενες εκτιμήσεις τους τόσο όσο προς τη διάρκεια όσο και ως προς το βαθμό όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης. Η όποια ανάκαμψη του ΑΕΠ μετατίθεται πλέον για το 2014. Η κατρακύλα για φέτος εκτιμάται στο 4,5%, ενώ η επίσημη ανεργία θα απογειωθεί σε νέα ύψη.

Η ανάκτηση πόντων ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου προϋποθέτει νέα αντιλαϊκά μέρα, παραπέρα μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους τόσο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, νέους ασήκωτους φόρους και βαριά χαράτσια σε συνέχεια αυτών που ήδη ψήφισαν και εφαρμόζουν.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας:

Μισθοί - μεροκάματα: Οι «ονομαστικές αποδοχές» (μεικτά προ φόρων) για το 2013 αναμένεται να συρρικνωθούν σε ποσοστό 7,7% σε συνέχεια ρυθμών πτώσης: 2012: 6,6%, 2011: 1,7%, 2010: 4,6%. Είναι φανερό, δηλαδή, ότι για φέτος (2013) περιμένουν τους μεγαλύτερους ρυθμούς κατρακύλας και αυτό χωρίς να υπολογίζουν τους φόρους και τα άλλα χαράτσια. Επίσης, για το 2013 η «δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές ανά μισθωτό» θα μειωθεί σε ποσοστό 7,9% (2012: 6%, 2011: 0,7%, 2010: 4%), δηλαδή φέτος θα καταγραφεί ο μεγαλύτερος ρυθμός κατρακύλας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρηματικών και ατομικών συμβάσεων, για την ώρα, αφορούν στο 19% των μισθωτών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και μειώσεις μέσω κλαδικών συμβάσεων το 20% με 25%, σημειώνοντας ότι η «διαδικασία της προς τα κάτω προσαρμογής των αποδοχών θα συνεχιστεί και το 2013».

«Ανταγωνιστικότητα»: Μέσα στο 2013 θα έχει «ανακτηθεί ολόκληρη η απώλεια ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, εξέλιξη που έχει να κάνει με την κατεδάφιση και αφαίρεση των εργατικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το 2013 θα «ανακτηθεί η απώλεια» της περιόδου 2001 - 2009 και επιπλέον θα «εμφανίσει βελτίωση της τάξης του 2% σε σύγκριση με το επίπεδο του έτους 2000». Στην τριετία 2010 - 2012, η σωρευτική «μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» έφτασε στο 16,1% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και 10,9% στο σύνολο της οικονομίας. Στην αντίπερα όχθη και σε αγεφύρωτη αντίθεση με τα εργατικά δικαιώματα, «ανακτήθηκε» το 70,5% της απώλειας ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης και το 76,5% σε σχέση με τους 28 κυριότερους «εμπορικούς εταίρους».

Νέοι φόροι: Οι διατάξεις του φορολογικού νόμου (κατάργηση αφορολόγητου παιδιών, φοροελαφρύνσεων κ.ά.), όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδας, θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία, κατά τη συγκυβέρνηση 2,3 δισ. ευρώ και κατά τους υπολογισμούς της Κομισιόν 1 δισ. ευρώ. Είναι φανερό ότι αρχίζουν να προετοιμάζουν το έδαφος και για τα πρόσθετα αντιλαϊκά χαράτσια, προκειμένου να συγκλίνουν στους αντιλαϊκούς στόχους. Με σαθρό άλλοθι τη «μείωση της φοροδιαφυγής», η Τράπεζα της Ελλάδας βάζει το στόχο στη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» και στον «περιορισμό των δαπανών», όπως ονομάζουν τις όποιες φορο-ελαφρύνσεις για κατηγορίες των εργαζομένων και του πληθυσμού.

Ξένες «επενδύσεις»: Το παράδειγμα, για την Τράπεζα της Ελλάδας, δίνει το πλιάτσικο των μονοπωλίων που συντελέστηκε μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες! Το «παράδειγμα», όπως λένε, «όπου από το 1994 και έπειτα, οι αποκρατικοποιήσεις λειτούργησαν ως κίνητρο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων». Λόγος γίνεται και για την παροχή «κινήτρων» προσέλκυσης, «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διαμόρφωση κεντρικού κρατικού μηχανισμού αδειοδότησης σε «στρατηγικές επενδύσεις», τη λειτουργία της διαδικασίας «fast track» για την έγκριση «μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων».

Κόκκινα δάνεια: Απογείωση καταγράφουν τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο». Τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες (στοιχεία Σεπτ. 2012) αποτελούν το 20,2% της μάζας των στεγαστικών δανείων (από 14,9% το Δεκ. 2011). Το ποσοστό των καταναλωτικών δανείων «σε καθυστέρηση» εκτινάχτηκε στο 36,3% (από 28,2%).

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Χωρίς επίδομα ανεργίας η συντριπτική πλειοψηφία

Μεγάλη πολιτική εξαπάτηση αποδεικνύεται τελικά το επίδομα ανεργίας για τους άνεργους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που αν και εδώ και δύο χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πληρώνουν το μηνιαίο χαράτσι των 10 ευρώ, τελικά από το βοήθημα αποκλείονται οι 9 στους 10 ανέργους. Εκεί οδηγεί το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης του υπουργού Εργασίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις για το βοήθημα ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που δημοσιεύτηκε χτες.

Σύμφωνα με αυτή, το πενιχρό βοήθημα των 360 ευρώ θα δίνεται από 3 έως 9 μήνες, ανάλογα με το συνολικό χρόνο ασφάλισης του κάθε ανέργου, με μίνιμουμ τα τρία χρόνια ασφάλισης, αλλά και απ' αυτό αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των άνεργων αυτοαπασχολούμενων καθώς τίθενται αυστηρά εισοδηματικά και ασφαλιστικά κριτήρια.

Ετσι, από το βοήθημα αποκλείονται όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι δεν έχουν εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται. Ομως, στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και των «λουκέτων» οι μικρέμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες που αναγκάζονται να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους, κατά τεκμήριο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και τα χρέη προς τον ασφαλιστικό τους φορέα τους πνίγουν. Δεύτερη βασική προϋπόθεση είναι ο όρος, την προηγούμενη διετία (2011 - 2012) που ο άνεργος είχε την επιχείρησή του, το συνολικό καθαρό ατομικό του εισόδημα να μην ξεπερνά το ποσό των 20.000 ευρώ (δηλαδή, μέσος όρος ετησίως τα 10.000) και το οικογενειακό του από οποιαδήποτε πηγή τα 30.000 ευρώ αθροιστικά. Τρίτη βασική προϋπόθεση είναι ο άνεργος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του σε πρόσωπα α' και β' βαθμού συγγένειας, ενώ πρέπει να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Οσον αφορά στο χρόνο καταβολής του βοηθήματος η απόφαση προβλέπει: Για χρόνο ασφάλισης 3 έως 4 πλήρη έτη καταβάλλεται βοήθημα για 3 μήνες, για χρόνο ασφάλισης 5 έως 6 έτη καταβάλλεται για 4 μήνες, για 7 έως 8 έτη καταβάλλεται για 5 μήνες, 9 έως 10 έτη για 6 μήνες, 11 έως 12 έτη για 7 μήνες, για 13 έως 14 έτη καταβάλλεται για 8 μήνες, για χρόνο ασφάλισης 15 έτη και άνω καταβάλλεται βοήθημα για 9 μήνες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την έκθεση Προβόπουλου:

«Ο εκπρόσωπος του τραπεζικού κεφαλαίου απαίτησε τη συνέχιση και κλιμάκωση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Από την αναιμική ανάκαμψη που προέβλεψε για το 2014, και αν αυτή γίνει, δεν θα υπάρξει καμιά βελτίωση για τους εργαζόμενους, αντίθετα θα συνεχίσουν να ζουν στην ανεργία, με μισθούς πείνας και άλλα χειρότερα μέτρα, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό και κερδοφόρο το κεφάλαιο που δρα στη χώρα. Γι' αυτό ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας χαρακτήρισε ως ακραίες και ενοχοποίησε ως υπονόμευση την πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να ξεμπερδεύουν με τα ιδεολογήματα που δικαιολογούν τη σφαγή των δικαιωμάτων τους, ο μεγάλος τους εχθρός που πρέπει να πολεμήσουν με την οργάνωση και τη συμμαχία τους είναι τα μονοπώλια, η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ