ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ «ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ»
Προτείνουν κι άλλα χαράτσια για ασθενείς ασφαλισμένους

Τα άγρια χαράτσια που πληρώνουν απ' την τσέπη τους οι Ελληνες για την υγεία τους, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και η δραματική μείωση της χρηματοδότησης της Υγείας από το κράτος, αποτυπώνονται στο Τριμηνιαίο Οικονομικό Δελτίο που εκδίδει η «Aλφα Μπανκ». Oι συντάκτες του Δελτίου προτείνουν πολιτικές για ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και την παραπέρα μείωση της χρηματοδότησης της Υγείας, την παραπέρα λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις, τη δημιουργία όρων ανταγωνιστικότητας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την αύξηση των χαρατσιών που πληρώνουν οι ασθενείς για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οικονομικού Δελτίου, οι δαπάνες Υγείας το 2008 στην Ελλάδα, αποτελούσαν το 9,7% του ΑΕΠ, με την ιδιωτική δαπάνη που πληρώνουν απευθείας απ' την τσέπη τους τα νοικοκυριά να έχει εκτιναχθεί στο 3,8% του ΑΕΠ (ο μέσος όρος της ιδιωτικής δαπάνης στις 31 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 2,5% του ΑΕΠ). Η κρατική χρηματοδότηση στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε λιγότερο απ' το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών για την Υγεία (2,8% του ΑΕΠ ή ποσοστό 27,8% επί της συνολικής δαπάνης) και προβλέπεται στο Μνημόνιο να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΑΤ) καλύπτουν το 3% του ΑΕΠ.

Απ' το 3,8% του ΑΕΠ που πληρώνουν οι ασθενείς, το 3,5% αφορά απευθείας πληρωμές και το 0,3% το κόστος που πληρώνουν στην ιδιωτική ασφάλιση. Η χαμηλή δαπάνη για ιδιωτική ασφάλιση - και μάλιστα όταν η ιδιωτική δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα είναι απ' τις μεγαλύτερες στον κόσμο - είναι άλλωστε ένα απ' τα σημεία που... στιγματίζονται στο Οικονομικό Δελτίο της «Αλφα Μπανκ». «...Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν κατάφεραν να αποκτήσουν την αναγκαία αξιοπιστία και να προσελκύσουν εγκαίρως την αποταμίευση των εργαζομένων (από την νεαρή ηλικία τους) για πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη», αναφέρει το Δελτίο.

Από τις ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών το 66% αφορούν σε εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες (εκ των οποίων 31,1% σε οδοντιατρικές υπηρεσίες), το 15% νοσοκομειακές υπηρεσίες, ενώ το 20% των ιδιωτικών δαπανών σε νοσοκομειακές υπηρεσίες αφορούν άτυπες πληρωμές, που σύμφωνα με το Δελτίο «αποδυναμώνουν την αναπτυξιακή δυναμική της ιδιωτικής αγοράς ασφαλίσεων».

Επίθεση στο δικαίωμα του λαού για δωρεάν Υγεία

Οι συντάκτες του Δελτίου επιτίθενται ευθέως στο δικαίωμα του λαού σε αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας μιλώντας για «δόγμα της δωρεάν Υγείας» και γενικότερα των δωρεάν κοινωνικών αγαθών (δωρεάν παραλίες, φθηνές συγκοινωνίες κλπ.).

«Οι Ελληνες πολίτες (τόσο οι χαμηλόμισθοι όσο και οι υψηλόμισθοι) θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τώρα ότι στη ζωή τίποτα δεν είναι "δωρεάν", ιδιαιτέρως στην Ελλάδα και προπάντων στον κλάδο της Υγείας», αναφέρουν αποτυπώνοντας ακριβώς όσα προβλέπει ο νέος νόμος της κυβέρνησης που περιλαμβάνει ένα ελάχιστο πακέτο παροχών στους ασθενείς ασφαλισμένους αλλά και την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις. Ισχυρίζονται ότι το κράτος στην Ελλάδα είχε αναλάβει εξαιρετικά υψηλές υποχρεώσεις για τις συντάξεις και τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη των πολιτών και ότι οι δαπάνες για τα «φερόμενα ως "κοινωνικά αγαθά" (τα "μη εμπορεύματα")» καλύπτονταν ως σήμερα με ανεξέλεγκτο δανεισμό με αποτέλεσμα «να περιέλθει η χώρα στη βαθιά κρίση δημοσίου χρέους που ήδη βιώνουμε»! Η λαθροχειρία τους σε όλο της το μεγαλείο. Δείχνουν ως αιτία για την οικονομική κρίση το χρέος, στη λογική της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, όταν η κρίση είναι καπιταλιστική και συνδέεται άμεσα με το ότι οι καπιταλιστές έχουν κυριολεκτικά «μπουκώσει» από τα κέρδη.

Σ' αυτή λοιπόν τη λογική, προτείνουν την επιτάχυνση πολιτικών αποφάσεων που ούτως ή άλλως παίρνονται εδώ και χρόνια απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη λογική ότι η Υγεία για το λαό είναι κόστος και εμπόδιο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών της πλουτοκρατίας. Συγκεκριμένα, «ο ασθενής με την είσοδό του στο νοσοκομείο να γνωρίζει το κόστος της περίθαλψης και να καταβάλλει αυτό το κόστος»... για να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης της Υγείας. Ακόμα: «σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος νοσηλείας τους και στο κόστος των φαρμάκων που καταναλώνουν, με σκοπό να μειωθεί κατά το δυνατό η σημερινή μάστιγα της υπερσυνταγογραφήσεως φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων».

Ζητούν μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατικών νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων και του ανταγωνισμού των κρατικών δομών με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. «Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα στο δημόσιο τομέα Υγείας να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα με ισοδύναμα μέσα και πολιτικές», αναφέρεται επί λέξει στο Δελτίο. Επίσης, τα «ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να συμβάλλονται και να συνεργάζονται».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...

«Η διαρκής απορία που βασάνιζε τον ελληνικό λαό επί 10 μήνες (...) αν είστε πολιτικά ανεπαρκής ή αν είχατε σχέδιο, λύθηκε προχθές. Το έγκλημα ήταν εκ προμελέτης! Με σχέδιο οδηγήσατε τη χώρα στο ΔΝΤ (...) Κύριε Πρωθυπουργέ, εμείς αυτό το οποίο εσείς κάνετε (...) το ονομάζουμε εθελοδουλία. Δεν έχουμε κατοχή στη χώρα. Εθελοντικά προσφύγατε εκεί με δική σας επιλογή (...) Εχετε όμως ένα τελευταίο χαρτί στα χέρια σας, εκτός και αν είναι και αυτό σημαδεμένο. Πολύ πιθανόν. Το τελευταίο χαρτί είναι να αρνηθείτε το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, δε θα έχουμε άλλο διαπραγματευτικό όπλο, προσφεύγοντας στον ελληνικό λαό, σε δημοψήφισμα. Αλλιώς αν το αρνηθείτε, κοντοζυγώνει η ώρα που θα σας αρνηθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός και μάλιστα με πολύ οδυνηρό τρόπο για σας, κύριε Πρωθυπουργέ».

Πρόκειται για απόσπασμα από ομιλία στη Βουλή χτες του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Καλά θα κάνει, βέβαια, η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να μη μιλά εξ ονόματος του λαού, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να διατυπώσει αστειότητες όπως οι παραπάνω. Η ίδια ήταν που απηύθυνε στην κυβέρνηση χαρακτηρισμούς όπως «ανεπαρκής», «ανίκανη», «άτολμη», ότι «δεν εφαρμόζει το πρόγραμμά της» κ.ο.κ. Για να συσκοτίσει ότι απολύτως συνειδητά η κυβέρνηση υλοποιεί αυτήν την πολιτική, στο πλαίσιο της γενικότερης ευρωενωσιακής φιλομονοπωλιακής στρατηγικής. Και παρότι ο Αλ. Τσίπρας ανακάλυψε ...χτες ότι επρόκειτο περί «έγκλημα εκ προμελέτης» συνέχισε να εγκαλεί την κυβέρνηση για εθελοδουλία! Σαν να την υπέταξαν στην τρόικα και όχι σαν συνειδητά στρατευμένη στην προώθηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης μαζί με την τρόικα. Οσο για τον καημό και τον πόνο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μην τυχόν και αρνηθεί ο λαός αυτήν την κυβέρνηση, τι να πούμε; Ως εδώ φτάνει η φιλολαϊκή τους έγνοια. Να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να έλθει μια άλλη αστική κυβέρνηση. Ισως και με τους ίδιους γαρνιτούρα...

***

Διαθέσιμος ανακράζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο εκκολαπτόμενος διαχειριστής του συστήματος, πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, μην τυχόν και τον αφήσει η άρχουσα τάξη έξω απ' τους σχεδιασμούς της για το πολιτικό σύστημα. Μιλώντας χτες στο ΑΛΤΕΡ δήλωσε πως το κόμμα του είναι μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αυτό που μπορεί να δημιουργήσει μια προοπτική για τη χώρα. Μάλιστα, εξέφρασε τη χαρά του γιατί «έχει ανοίξει ένας δίαυλος κοινής αντίληψης και επικοινωνίας σε σημαντικά θέματα της χώρας» μεταξύ των τριών αυτών κομμάτων, χειροκροτώντας τον ...εαυτό του για το γεγονός ότι «θέματα που αναδείξαμε και προβάλαμε επί μια δεκαετία, όπως το άσυλο, η λαθρομετανάστευση, η ΑΟΖ, κ.λπ. έχουν υιοθετηθεί, και είναι στην πρώτη γραμμή της ατζέντας και των δύο άλλων κομμάτων»!

Βέβαια, χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει. Κόμματα που εκπροσωπούν τα μονοπώλια δεν μπορεί παρά να συμπλέουν πολιτικά. Αλλωστε, ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο πρόεδρός του, εκτός απ' το να χειροκροτούν τον εαυτό τους, χειροκροτούν πρώτοι κάθε αντιδραστικό, αντιλαϊκό μέτρο, ενώ η μοναδική τους ένσταση αφορά στο ότι δεν αρκούν όσα έχουν παρθεί, αλλά χρειάζονται κι άλλα, προκειμένου να γονατίσει οριστικά ο λαός και να ανυψωθούν στα ουράνια τα κέρδη της πλουτοκρατίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ