ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εγκλημα η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην προωθούμενη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων που είναι φιλέτα, εξέφρασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).

Μετά τη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό και είχε διάρκεια μία ώρα, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αεροδρομίων της χώρας, που είναι φιλέτα, που συνεπάγεται ιδιωτικοποίηση και όλων των υπηρεσιών που παρέχονται, και της ασφάλειας θα έλεγα των πτήσεων, επιταχύνουμε και μεις την αντίδρασή μας σε αυτό το έγκλημα. Το κυρίως ζήτημα είναι να συνειδητοποιηθεί από ολόκληρο τον ελληνικό λαό ότι αυτή η ιδιωτικοποίηση θα φέρει αυξήσεις στο κόστος της λειτουργίας των αεροδρομίων και στα εισιτήρια, αλλά κατά τη γνώμη μας δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και σε αυτό που λέμε ασφάλεια πτήσεων, δεδομένου ότι οι ιδιώτες δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις και εμπιστοσύνη, αφού τα πάντα γι' αυτούς έχουν σχέση με το κέρδος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασ. Αλεβιζόπουλος δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ θα προχωρήσουν σε σκληρή αναμέτρηση για την ανατροπή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.

ΑΓΡΟΤΕΣ
Αύριο συγκεντρώσεις σε Καρδίτσα - Λέσβο

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται αύριο Τετάρτη, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, σε Καρδίτσα και Λέσβο.

Στην Καρδίτσα η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στη Δημοτική Αγορά της πόλης, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΕΟΑΣΚ). Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση - κάλεσμα προς τον αγροτικό κόσμο της περιοχής υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας εναντίον αυτής της πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, επιχειρώντας να την παρουσιάσουν σαν μονόδρομο για να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια στους μικρομεσαίους αγρότες.

Η συγκέντρωση της Λέσβου, θα γίνει πλατεία Σαπφούς στις 11 το πρωί, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών του νησιού. Στο κάλεσμα της ΣΕΑ επισημαίνεται ότι η κατάσταση για τους αγροτοκτηνοτρόφους χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει, αφού «τα κοράκια της ιδιωτικής οικονομίας, αποθρασυμένα, από τη στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση και η ΕΕ αφανίζουν το εισόδημά μας. Τα 2,65 ευρώ που μας δίνουν για το λάδι είναι τιμή πέρα για πέρα εξευτελιστική, αφού πριν 3 χρόνια αυτή ήταν ίδια. Το ίδιο εξευτελιστική είναι και η τιμή των 0,82 λεπτών το κιλό για το γάλα και τα 3,5 ευρώ για το κρέας».

Ανακοίνωση συμπαράστασης στο αυριανό συλλαλητήριο εξέδωσε και η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, καλώντας τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού να συνδέσουν τους αγώνες τους για την επίλυση των σημερινών προβλημάτων τους, με την πάλη «για μια άλλη πολιτική, που με μοχλό τον παραγωγικό συνεταιρισμό και την αμέριστη συμπαράσταση του κράτους θα αναπτύξει την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και θα διασφαλίζει το μέλλον της υπαίθρου».

ΚΑΒΑΛΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην απελευθέρωση της Ενέργειας

Αύριο στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Κήπο της Καβάλας

Συγκέντρωση ενάντια στην απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας στο πλαίσιο της οποίας η ΔΕΗ ΑΕ σχεδιάζει να στήσει σε συνεργασία με γερμανική πολυεθνική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα στην Καβάλα, διοργανώνουν η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) και η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ), αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Κήπο της Καβάλας. Καλούν το λαό να συμμετάσχει μαζικά και να διεκδικήσει ολόπλευρη ανάπτυξη σε όφελος του λαού με βάση όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της περιοχής, να απαιτήσει ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, που θα αναπτύσσεται αξιοποιώντας όλες τις πηγές ενέργειας και θα εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για το λαό, θέσεις εργασίας, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, προστασία της δημόσιας υγείας και προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αντίθεση με τους αιρετούς του δικομματισμού (νομάρχης, δήμαρχος), το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ και άλλους φορείς, που προσπαθούν να εντάξουν τον αγώνα του λαού της Καβάλας στο επικοινωνιακό παιχνίδι οικοδόμησης του οικολογικού προφίλ της νέας γενιάς των ηγετών τους και να εγκλωβίσουν τις διεκδικήσεις τους ενάντια στο ρυπογόνο καύσιμο, η ΔΑΣ και η ΝΑΣ προτάσσουν το κύριο: Ανάπτυξη από ποιον και σε όφελος ποιου.

Αυτό ανέδειξαν και μέσα από την ημερίδα που πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής με θέμα την Ενέργεια. Στην ημερίδα μίλησαν ο Βασίλης Λιόγκας, δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ, ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ - Τμ. Αν. Μακεδονίας, ο Βαγγέλης Παππάς, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων KAVALA OIL, ο Γιώργος Τσιμενίδης, πρόεδρος εργαζομένων ΒΦΛ ΑΕ και ο Σωτήρης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων - Τμ. Αν. Μακεδονίας.

Κοινή διαπίστωση ήταν πως το εργοστάσιο παραγωγής Ενέργειας από λιθάνθρακα, που σχεδιάζει να δημιουργήσει στην Καβάλα η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη RWE, θα επιφέρει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και την τοπική οικονομία, θα υπονομεύει τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της ΒΦΛ.

Συνοψίζοντας τις εργασίες, ο Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε: «Μπορούμε να πούμε όχι στο λιθανθρακικό σταθμό, αλλά ναι στις πολιτικές προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση για οικιακή χρήση, την παραγωγή λιπασμάτων για τον αγροτικό τομέα, την τουριστική ανάπτυξη. Μ' αυτή τη λογική πρέπει να ξεδιπλωθούν αγώνες όχι ενάντια σε μια πηγή ενέργειας, αλλά απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες μας στο βωμό του κέρδους, που εμποδίζει να αξιοποιηθούν οι πηγές ενέργειας προς όφελος των αναγκών μας».

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Ερχεται καταιγίδα ανατιμήσεων

Πρόσχημα οι ...τιμές του πετρελαίου

Νέο κύμα ανατιμήσεων σε μεταφορές και συγκοινωνίες αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, πέραν του υπερδιπλασιασμού στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, που έχει αποφασίσει ήδη η κυβέρνηση, με έναρξη από την Πρωτομαγιά.

Οι τσουχτερές αυξήσεις σε κόμιστρα ταξί, φορτηγών ΔΧ, βυτιοφόρων, εισιτήρια υπεραστικών και αστικών ΚΤΕΛ, εισιτήρια ΟΣΕ και εμπορευματικές μεταφορές, που επιβάλλονται με πρόσχημα τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ και βυτιοφόρων διεκδικούν αυξήσεις 13,7%, οι λεωφορειούχοι των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ 10% και οι ιδιοκτήτες ταξί ζητούν μεσοσταθμικές αυξήσεις γύρω στο 12%.

Τέλος, οι αρμόδιοι του ΟΣΕ εισηγούνται αυξήσεις 7% στις τιμές των εισιτηρίων στις γραμμές Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Πειραιάς - Χαλκίδα και Πειραιάς - Κιάτο, καθώς και τις εμπορευματικές μεταφορές.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κόντρα ΔΕΗ - ΠΕΣΙΝΕ

Σε κλοιό επιχειρηματικών ανταγωνισμών βρίσκεται ο κλάδος της Ενέργειας στη χώρα, με συνεχείς εναλλαγές σε συμμαχίες και συμπράξεις, ενώ αντίθετα σε κάθε περίπτωση και εκδοχή των ανταγωνισμών που έχουν ξεσπάσει, βρίσκονται τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων για φτηνό ρεύμα. Χτες δημοσιοποιήθηκε η κόντρα ΔΕΗ - Μυτιληναίου, με αφορμή τα τιμολόγια που πληρώνει η πρώην ΠΕΣΙΝΕ στη ΔΕΗ. Ο επιχειρηματικός όμιλος δηλώνει πως τα τιμολόγια είναι ακριβά και ότι η ΔΕΗ λειτουργεί με έντονη κρατική παρέμβαση και σε μονοπωλιακή βάση. Η ΔΕΗ με τη σειρά της απάντησε ότι η ΠΕΣΙΝΕ υπέπεσε «σε σοβαρό ολίσθημα όταν αναφέρεται σε δήθεν εξωθεσμικές παρεμβάσεις», αποκαλύπτει ότι οι τιμές πώλησης είναι φτηνότερες από αυτές που λέει η ιδιωτική εταιρεία και καλεί τον Μυτιληναίο αν του φαίνεται ακριβό το ρεύμα να απευθυνθεί σε άλλο προμηθευτή...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ