ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμή και δόξα στην ΕΠΟΝ

Εκδήλωση τιμής για τα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Αποψη από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Αποψη από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Η πλατεία γέμισε με κόκκινες σημαίες και τα λάβαρα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, ενώ αντηχούσαν τα τραγούδια της Εθνικής μας Αντίστασης, στην εκδήλωση τιμής και αγώνα που πραγματοποίησαν, το Σάββατο το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη η ΚΟΘ του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ για την επέτειο των 65 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Οι συγκεντρωμένοι, αφού άκουσαν τους ομιλητές και παρακολούθησαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ (χρονικό για τα 65χρονα της ΕΠΟΝ), πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Η πορεία κατέληξε στο Αγαλμα της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία, όπου κατατέθηκαν στεφάνια.

«Οπως τότε η ΕΠΟΝ, έτσι και σήμερα η ΚΝΕ, με την καθημερινή της δράση σε όλα τα μέτωπα της ζωής διδάσκει στη νεολαία να μην καταθέτει τα όπλα», είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας. «Να βαδίζει με το κεφάλι ψηλά. Να διεκδικεί ανυποχώρητα ό,τι της ανήκει. Να αγωνίζεται για τη λαϊκή παιδεία, για την ειρήνη, για τη συμμετοχή της νεολαίας στο Αντιμονοπωλιακό, Αντιιμπεριαλιστικό, Δημοκρατικό Μέτωπο. Μιλώντας εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ ο Γιάννης Πατσακίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό και στη σημασία της συγκρότησης, στις 23 Φλεβάρη του 1943, της κορυφαίας αντιστασιακής οργάνωσης της νεολαίας, της ΕΠΟΝ.

Από μέρους της ΚΝΕ, το μέλος του ΚΣ της, ο Θανάσης Χρηστίδης, θα υπογραμμίσει:

«Οπως η ΕΠΟΝ χτες, έτσι και η ΚΝΕ σήμερα βαδίζει στο δύσκολο δρόμο των αγώνων, γιατί καθοδηγείται, επίσης, από τη ραχοκοκαλιά, την ψυχή και το νου της Εθνικής μας Αντίστασης, το ΚΚΕ. Κόντρα σ' αυτούς που χλευάζουν την οργανωμένη συλλογική έκφραση, που θέλουν κάθε νέο μόνο του στη γωνία, που καλλιεργούν αυταπάτες περί... "ανθρώπινου καπιταλισμού", που χειραγωγούν τη συνείδησή μας μέσα από όργανα μαριονέτες όπως τα τοπικά συμβούλια νέων, που καλλιεργούν κλίμα μοιρολατρίας και μειωμένης απαίτησης, απαντάμε ότι η νεολαία έχει πολιτική οργάνωση που απαντάει στις ανησυχίες της, που δίνει διέξοδο και προοπτική και αυτή δεν είναι άλλη από την ΚΝΕ».

«Προσοχή προσοχή σας μιλά η ΕΠΟΝ»!

Με πολλές εκδηλώσεις τίμησαν, το Σαββατοκύριακο, την 65η επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, οι αντιστασιακές οργανώσεις

Προσοχή προσοχή! Σας μιλά η ΕΠΟΝ! Το θρυλικό χωνί της μεγαλύτερης νεολαιίστικης οργάνωσης, 65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, ξαναζωντάνεψε, συμβολικά, το Σαββατοκύριακο στις εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα από τις αντιστασιακές οργανώσεις και τους Απογόνους και Φίλους της ΕΑ και του ΔΣΕ. Η συγκίνηση και περηφάνια ήταν έκδηλα στα μάτια των αγωνιστών και φίλων της Εθνικής μας Αντίστασης, στη «μοναδική» εκδήλωση τιμής που οργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ, η ΠΕΑΦΕ, προχτές την Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που ψυχή του ήταν η πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ Ελένη Μωραΐτη, διηγήσεις για το ιστορικό της ΕΠΟΝ από την ίδρυσή της και τους αγώνες της, αθάνατα ΕΠΟΝίτικα τραγούδια και απαγγελίες ποιημάτων κλπ. Παρόντες στην εκδήλωση τιμής, που κράτησε περίπου 4 ώρες με μουσική και τραγούδι και χορό, ήταν εκατοντάδες 80άρηδες και 90άρηδες ακόμα ΕΠΟΝίτες - κι ανάμεσά τους οι: Νίκος Καραντηνός, Γιώργης Μωραΐτης πρόεδρος ΠΟΑΟ, Χρήστος Τσιντζιλώνης πρόεδρος ΠΕΑΕΑ, ο Ευάγγελος Μαχαίρας, Φοίβος Τσέκερης κ.ά. - μαζί και αρκετοί νεολαίοι της ΚΝΕ. Την εκδήλωση τίμησε από το ΚΚΕ ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος της ΚΕ του, εκπρόσωποι του «Ρ», της ΚΝΕ κ.ά.

Το Σάββατο, 23.2.1943, ανήμερα της επετείου, τίμησαν τα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, καταθέτοντας στεφάνια στο Μνημείο του Αγνωστου στρατιώτη, η ΠΕΑΦΕ και ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ που, χτες το απόγευμα διοργάνωσε, σε κεντρικό θέατρο, συναυλία αφιερωμένη στην ΕΠΟΝ με τη Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς, υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Ρόκκου.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Συνεχίζουμε τον αγώνα

«Το παράδειγμά σας μας οδηγεί στον όμορφο, ανηφορικό δρόμο του αγώνα. Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν, όλα όσα μας στερούν. Την κοινωνία τη σοσιαλιστική, που μπορεί να στεγάσει τα όνειρά μας». Με αυτά τα λόγια, τα μέλη της Τομεακής Οργάνωσης Κοκκινιάς της ΚΝΕ, στη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, με θέμα: «Η συμβολή των μαθητών στην Εθνική Αντίσταση», που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο μπλόκο της Κοκκινιάς, υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα για να γίνουν τα οράματα του σοσιαλισμού πραγματικότητα. Για τη δράση της ΕΠΟΝ, το ιστορικό της ίδρυσής της, αλλά και για τους δεκάδες ΕΠΟΝίτες από τα Κιλικιανά (περιοχή της Κοκκινιάς) που εκτελέστηκαν στη μάντρα του μπλόκου από τους ναζί κατακτητές, μίλησε ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης, γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από την ιστορία των ΕΠΟΝιτών μαθητών του Πειραιά, απαγγέλθηκαν ποιήματα και παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό της εποχής. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε και ο Παναγιώτης Κατηφές, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Κοκκινιάς - Ρέντη του ΚΚΕ.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Οι νεολαίοι έπαιξαν μπάλα για το βουνό

«Για να μην έχουμε πράσινο μόνο στο ...τερέν ...παίζουμε μπάλα στην Πάρνηθα». Το είπαν και το έκαναν πράξη την περασμένη Κυριακή στο δημοτικό γήπεδο των Θρακομακεδόνων στους πρόποδες της Πάρνηθας ΚΝίτες και ΚΝίτισσες μαζί με πολλούς ακόμα νέους αλλά και... μεγαλύτερους.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ για «Δράση τώρα για την Πάρνηθα» συμμετείχαν στο τουρνουά ποδοσφαίρου το οποίο αποτέλεσε την αφετηρία των πρωτοβουλιών τους στο πλαίσιο της δίμηνης καμπάνιας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής για την προστασία του βουνού. Από νωρίς το πρωί ΚΝίτες και ΚΝίτισσες είχαν βρεθεί στο γήπεδο, φροντίζοντας την οργάνωση της εκδήλωσης. Υψωσαν κόκκινες σημαίες, έβαλαν αφίσες και άπλωσαν ένα τεράστιο πανό της ΟΒ Θρακομακεδόνων, στέλνοντας το σύνθημα: «Μην τους αφήσεις σε χλωρό κλαρί γιατί και αυτό... θα το πουλήσουν».

Οπως διαμήνυσαν την Κυριακή ΚΝίτες και ΚΝίτισσες το τουρνουά ήταν η αρχή, ανανεώνοντας το ραντεβού της δράσης τους για την Πάρνηθα για το επόμενο Σαββατοκύριακο με σειρά εκδηλώσεων. Η κορύφωση των πρωτοβουλιών θα είναι τα «αγωνιστικά κούλουμα», που ήδη έχουν αρχίσει να οργανώνουν για την Καθαρή Δευτέρα, στις 10 του Μάρτη, στην οδό Πάρνηθος, στη 16η στάση, με γλέντι, λαϊκή συναυλία, λαγάνες, χαρταετούς, κ.ά.

  • Αύριο Τετάρτη 27 Φλεβάρη οι ΚΟ Μενιδίου διοργανώνουν εκδήλωση στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο Μενιδίου για την Πάρνηθα.
ΓΟΝΕΙΣ «ΙΘΑΚΗΣ»
«Πρόταση συντήρησης του νοσηρού φαινομένου»

«H πρόταση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης κυρίου Φλωρίδη για ελεύθερη διακίνηση υποκατάστατων στοχεύει στη συντήρηση ενός νοσηρού κοινωνικού φαινομένου, που το μόνο που θα προσφέρει στην κοινωνία μας είναι η εδραίωση της ναρκω-κουλτούρας».

Αυτό τονίζει με ανοιχτή του επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία ο Σύλλογος οικογενείας και φίλων ΚΕΘΕΑ - ΙΘΑΚΗ. «Αντί να επικεντρώνεται η προσοχή των διωκτικών αρχών στην καταπολέμηση των ναρκωτικών ουσιαστικά και αποτελεσματικά, ακούμε για ελεύθερη διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών από γιατρούς του ΕΣΥ και από ιδιώτες γιατρούς. Εμείς, οι γονείς που βιώσαμε τα θετικά αποτελέσματα των στεγνών προγραμμάτων και ιδιαίτερα αυτό της Ιθάκης, θεωρούμε άκρως επικίνδυνη τη συγκεκριμένη άποψη του κυρίου Φλωρίδη και απαιτούμε την ανάκλησή της», τονίζεται στην επιστολή.

Και προστίθεται, ότι η ελεύθερη συνταγογράφηση και ιδιαίτερα από ιδιώτες, το μόνο που θα πετύχει, είναι τον ακόμα μεγαλύτερο πλουτισμό κάποιων επιτηδείων.

Πλούσιος απολογισμός

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός της δράσης του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων «ΙΘΑΚΗ» Θεσσαλονίκης καταμετρώντας σημαντικά βήματα στη συσπείρωση και τη δράση του. Ο απολογισμός πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Φλεβάρη σε αίθουσα της ΕΔΟΘ, με προσκεκλημένους το Συνδικάτο Οικοδόμων, εκπρόσωπο του γυναικείου κινήματος της ΟΓΕ, και του ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ του αθλήματος τζούντο.

Το πλατύ άνοιγμα του Συλλόγου στο λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης, και ο συντονισμός της δράσης του με το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και τους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ τέθηκαν στον προσανατολισμό του συλλόγου. Υπογραμμίστηκε, τέλος, η ανάγκη για εξεύρεση μόνιμης στέγης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ