ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Πρωτοβουλίες με ορίζοντα τη 48ωρη απεργία

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης, με αίτημα αιχμής να αποσυρθεί το σχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
«Στο πόδι» βρίσκονται εργατικά σωματεία και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, που συνεχίζουν τη δράση τους και παίρνουν πρωτοβουλίες, με αίτημα αιχμής να αποσυρθεί το σχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, καλούν σε 48ωρη απεργία - απάντηση, αν η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σήμερα Παρασκευή, τα Σωματεία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γουνεργατών και Γουνεργατριών Σιάτιστας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, διοργανώνουν συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Επίσης, προγραμματίζονται τα εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή

-- Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 6.30 μ.μ., μαζί με αυτοαπασχολούμενους λογιστές που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ. Καλεί, επίσης, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 2/3.

-- Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου διοργανώνει σύσκεψη σωματείων και φορέων, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

  • Αύριο, Σάββατο

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

  • Τη Δευτέρα 29/2

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής καλεί σε σύσκεψη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου πρώην Εμπορικής (Ευπόλιδος 12, 8ος όροφος).

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει πορεία από τα γραφεία του προς το κέντρο της πόλης, στις 7 μ.μ. Επίσης, σχεδιάζει περιοδείες και παρεμβάσεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ κι άλλα Ταμεία.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής καλεί σε σύσκεψη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου πρώην Εμπορικής (Ευπόλιδος 12, 8ος όροφος).

  • Την Τρίτη 1/3

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής την Τρίτη 1/3 σχεδιάζει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 2 μ.μ., με αιχμή το Ασφαλιστικό και τα ΒΑΕ.

  • Την Τετάρτη 2/3

-- Τρία σωματεία της Μεσσηνίας (Οικοδόμων, Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ) καλούν σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.

-- Τρία σωματεία της Μεσσηνίας (Οικοδόμων, Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ) καλούν σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.

-- Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων Μηχανικών - Τεχνικών, Δικηγόρων, Υγειονομικών (Γιατροί, Φαρμακοποιοί και Οδοντίατροι) και Οικονομολόγων οργανώνουν κινητοποίηση, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Ενόψει της κινητοποίησης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 29/2, στις 12 μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος).

-- Παρεμβάσεις στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ θα κάνουν την Τετάρτη 2/3 Σωματεία και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων. Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων καλεί στις 8 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ (Ακαδημίας 22). Εμπορικοί Σύλλογοι και Ενώσεις ΕΒΕ της Νοτιοδυτικής Αθήνας (Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα) καλούν στις 8 π.μ. σε κινητοποίηση στον ΟΑΕΕ στο Αιγάλεω (Ιερά Οδός 310).

Περιφερειακές συγκεντρώσεις από τους συνταξιούχους

Με περιφερειακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις της χώρας συνεχίζουν οι συνταξιούχοι τη δράση τους, απαιτώντας την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στην Αττική, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ καλούν σε πανσυνταξιουχική συγκέντρωση την Πέμπτη 10/3, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Συγκεντρώσεις θα γίνουν, επίσης, στις εξής πόλεις: Την Τετάρτη 2/3 σε Πύργο (πλατεία ΟΤΕ), Λαμία και Αρτα. Τη Δευτέρα 7/3 στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Κομοτηνή. Την Τρίτη 8/3 στη Θεσσαλονίκη. Την Τετάρτη 9/3 στη Λάρισα (κεντρική πλατεία). Επίσης, τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου και ΤΣΑ της Πάτρας θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα στις 12 μ., στο Εργατικό Κέντρο (4ος όροφος), για να κάνουν πλατιά γνωστή την παμπελοποννησιακή κινητοποίηση. Η αναχώρηση από την Πάτρα για το συλλαλητήριο στον Πύργο, στις 2/3, θα γίνει με πούλμαν, στις 8 π.μ., από την πλατεία Τριών Συμμάχων.

Τέλος, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών καλεί στην ετήσια απολογιστική της συνέλευση με τα εξής θέματα: 1. Απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου 2. Οικονομικός απολογισμός - ισολογισμός - προϋπολογισμός 3. Εκθεση ελεγκτικής επιτροπής - απαλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου - ψήφισμα. Η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης θα γίνει στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52), στις 9 Μάρτη και ώρα 10 π.μ. Αν δεν υπάρξει απαρτία, θα γίνει δεύτερη ΓΣ στις 16 Μάρτη. Οριστικά, με οποιονδήποτε αριθμό παρόντων, η ΓΣ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 23 Μάρτη στον ίδιο χώρο και ώρα.

Συντονισμός σωματείων και φορέων στο Βόλο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Κεντρικής Ελλάδας στο Βόλο διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», τα εργατικά σωματεία σε «Ιμάντα», ΒΕΜΕΚΕΠ, «Λεβεντέρη» και η εργοστασιακή επιτροπή «Κιολεΐδη», αντιδρώντας στην αντεργατική πολιτική της συγκυβέρνησης και των βιομηχάνων. Θα ακολουθήσει συλλαλητήριο την 1η Μάρτη στην πλατεία Πανεπιστημίου για το Ασφαλιστικό.

Τα προβλήματα των εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις έχουν οξυνθεί. Στον «Κιολεΐδη» είναι απλήρωτοι για 13 μήνες, στον «Λεβεντέρη» έγιναν 11 απολύσεις μέσα στο 2016 και η εργοδοσία προχώρησε σε νέα μονομερή εκ περιτροπής εργασία, για πέμπτη συνεχή χρονιά. Στον «Ιμάντα» συνεχίζονται απολύσεις και «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και στη ΒΕΜΕΚΕΠ έγιναν 11 απολύσεις από τους 180 εργαζόμενους μέσα στο 2016, ενώ σκοπός είναι να απολυθούν 30 και να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις με μικρότερες αποδοχές.

Στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης τα Σωματεία Τύπου και Χάρτου, Τροφίμων και Ποτών, ΟΤΑ, Οικοδόμων Σκοπέλου, Καθαριστριών, Φαρμακοϋπαλλήλων, Δικαστικών Υπαλλήλων, οι Επιτροπές Αγώνα Επισιτισμού, Οικοδόμων Βόλου, Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Φοιτητών ΙΑΚΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Επιτροπή Αγώνα Εμπόρων Βόλου, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών και το Αγροτικό Μπλόκο Αερινού.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προσπάθεια αλλοίωσης του συσχετισμού

Πρόκληση για τους αντιπροσώπους του 34ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά αποτελεί η στάση των δυνάμεων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που επιχειρούν με δικαστικές αποφάσεις να αλλοιώσουν τη σύνθεση του Συνεδρίου, παραβιάζοντας τις αποφάσεις και το καταστατικό του ΕΚΠ. Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν και από μεθαύριο ξεκινάνε οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), «με την έναρξη του Συνεδρίου (19-2-2016) για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων αποφάσισε τον αποκλεισμό του σωματείου "Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων Φύλαξης" (ΠΑΣΕΦ), επειδή στο πρακτικό αρχαιρεσιών του για την εκλογή αντιπροσώπων στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο έγραφε Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και χωρίς να αναγράφεται ο αριθμός των ψηφισάντων.

Η διοίκηση του ΠΑΣΕΦ προχώρησε και σε παραχάραξη του πρακτικού μετατρέποντας το "Α" σε "Π", από ΕΚΑ σε ΕΚΠ. Αυτή η διοίκηση - και χωρίς να παραβρεθεί, αλλά με παρουσία του επικεφαλής του ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ, Θ. Βασιλόπουλου - είχαν το θράσος να προσφύγουν δικαστικώς, απαιτώντας τη συμμετοχή του σωματείου στο Συνέδριο του ΕΚΠ.

Αντίστοιχα, η διοίκηση της "Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού" (ΠΕΑΘΕΝ), αρνούμενη να καταθέσει έγκαιρα ένα από τα βασικά δικαιολογητικά (Μητρώο Μελών), όπως προβλέπεται από το καταστατικό του ΕΚΠ, επιχειρεί εφτά μέρες μετά την έναρξη του Συνεδρίου να συμμετέχει με δικαστικές μεθοδεύσεις και παρά το γεγονός της ομόφωνης απόφασης των συνέδρων για αποκλεισμό του».

Στόχος αυτών των μεθοδεύσεων από τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι να αποτρέψουν την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, σημειώνει η ΔΕΣΚ και καλεί τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου του ΕΚΠ «να ενισχύσουν με την ψήφο τους τις δυνάμεις ΔΕΣΚ/ΠΑΜΕ, για την ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του».

Δύο νεκροί εργάτες στην Ικαρία

Τραγικό θάνατο βρήκαν χτες το πρωί δύο εργάτες σε εργοτάξιο της κατασκευαστικής εταιρείας «Development SA» στο νησί της Ικαρίας. Πρόκειται για τον 59χρονο Ηλία Γενούζο και τον 52χρονο Ηλία Καρούτσο, οι οποίοι δούλευαν στην κατασκευή του δρόμου Νας - Κάλαμος, έργο χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια, το οποίο έχει αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρεία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο εργάτες φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στον ταινιόδρομο που μεταφέρει τις πέτρες στο μηχάνημα του σπαστήρα.

Κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και Τεχνικών και συμμετέχοντας στη στάση εργασίας του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι μηχανικοί πραγματοποίησαν χτες το πρωί συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ και στη συνέχεια διαδήλωση προς το υπουργείο Εργασίας. Συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης έκαναν χτες και οι δικηγόροι. Μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι συμμετείχαν στο μπλοκ των Επιτροπών Αγώνα, κάτω από το σύνθημα «Οχι στα παζάρια και στο συμβιβασμό να μην περάσει λέμε το Ασφαλιστικό». Αντιπροσωπεία της Ολομέλειας συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον ενημέρωσε για τα αιτήματά τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ