ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Θα μας βρουν μπροστά τους...

Ο «Ρ» συζητά με αγρότες που βρίσκονται σχεδόν ένα μήνα στο μπλόκο της Νίκαιας

Καινούριες δυνάμεις μπήκαν στο αγωνιστικό σχολειό των μπλόκων κατά τη διάρκεια των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, προσπαθώντας να δώσουν και να πάρουν νέες απαντήσεις στα παλιά ερωτήματα: Ποιο είναι το μέλλον της αγροτιάς στην Ελλάδα; Είναι όλοι οι αγρότες ίδιοι; Τι χρειάζεται για να βγουν νικηφόρα τα αγροτικά μπλόκα; Ενα μήνα σχεδόν τα τρακτέρ της Θεσσαλίας... «συνωστίζονται» κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου, με τους αγρότες που νυχθημερόν κινούνται ανάμεσα στα κιόσκια και στις φωτιές που ανάβουν για να αντιμετωπίσουν το «τσουχτερό» κρύο, να διεκδικούν την επιβίωσή τους, προβάλλοντας αιτήματα που αντικειμενικά πλέον αναζητούν λύσεις πέραν του δοσμένου - καταστροφικού και γι' αυτούς και για τα λαϊκά στρώματα της πόλης - δρόμου ανάπτυξης.

Σε μεγάλο βαθμό, αν όχι συνολικά, μια σειρά συνηθισμένα συνθήματα έχουν για την κοινή, όσο κοινή μπορεί να είναι, συνείδηση που αναπτύσσει ο «αγρότης του μπλόκου» τετριμμένο χαρακτήρα: Τα κοινοτικά προγράμματα είναι «για τους λίγους», τα αγροτικά δάνεια δεν ενισχύουν τον παραγωγό αλλά «του περνάνε θηλιά στο λαιμό», δε θέλουν να ενισχύουν την αγροτική παραγωγή, αλλά να «φυτέψουν» παντού «λαμπογυάλια» (σ.σ. φωτοβολταϊκά).

Το περασμένο Σάββατο βρεθήκαμε στο μπλόκο της Νίκαιας. Σε μία πιστή καταγραφή των προβλημάτων που ακολουθεί, γίνεται ολοφάνερο ότι στην αγροτική συνείδηση ενισχύεται όλο και περισσότερο ένα στοιχείο ποιοτικά διαφορετικό από πριν. Στοιχείο ...«επικίνδυνο» για τους αστούς και την εξουσία τους: Οι μικρομεσαίοι αγρότες καταλαβαίνουν ότι κυβέρνηση, τραπεζίτης, εμπορομεσάζοντας, οι «μεγάλοι» ντόπιοι και ξένοι, δουλεύουν με σχέδιο για να ξεπαστρέψουν τη φτωχή αγροτιά. Κουβεντιάζουν όλο και περισσότερο ότι η επιβίωσή τους περνά από άλλο δρόμο και ότι πρέπει με άλλα μέσα να την υπερασπίσουν...

«Νέα παιδιά μπήκαν στον αγώνα»

Από τη συζήτηση με τους αγρότες
Από τη συζήτηση με τους αγρότες
Ο Αχιλλέας Γακόπουλος, 69 ετών από το Γραμματικό Καρδίτσας, είναι ένας «παλαίμαχος» των μπλόκων που καλλιεργεί ακόμη τα χωράφια του για να ζήσει. Οπως μας λέει «έχει μπει νέος κόσμος στις κινητοποιήσεις, πολλά παιδιά φέτος παίρνουν το "βάπτισμα του πυρός" καθώς για πρώτη φορά συμμετέχουν στα μπλόκα. Εχουν αναζητήσεις, αναρωτιούνται και για τα όρια του αγώνα και το πώς θα μπορέσει αυτό το κίνημα να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά. Δε "μασάνε" τόσο εύκολα τα παραμύθια όπως οι παλιότεροι, γιατί γι' αυτούς η οικονομική καταστροφή είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο». Είναι ο πρώτος αγρότης που συναντήσαμε και ήρθε μόνος του να μας μιλήσει όταν είδε στα χέρια μας τον «Ρ»...

Λίγο πιο κάτω μπαίνουμε στο αντίσκηνο που έχουν στήσει αγρότες - μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Κοσκινά Καρδίτσας. Η βαμβακοκαλλιέργεια της περιοχής πλήττεται τα τελευταία χρόνια συστηματικά από το «πράσινο σκουλήκι», ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας, εξαιτίας και του αντιαγροτικού κανονισμού αποζημιώσεων που έχει βυθιστεί το εισόδημά τους. Οπως μας λέει ο Νώντας Λόιας για να μην πάει χαμένη εντελώς η σοδειά απαιτούνται κατά μέσο όρο τέσσερα ψεκάσματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής, αφού κάθε ψέκασμα κοστίζει 4 ευρώ ανά στρέμμα. Αν υπολογιστεί ως μέσος όρος απόδοσης ανά στρέμμα για το βαμβάκι στην περιοχή τα 300 κιλά, ο παραγωγός προσδοκά περί τα 30 - 40 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή για 100 στρέμματα που είναι ο μέσος όρος καλλιέργειας στην περιοχή, μιλάμε για 3.000 με 4.000 ευρώ το χρόνο από την εμπορική τιμή διάθεσης του προϊόντος.

«Υπολογίστε ακόμη, προσθέτει ο Γιώργος Τίκας, ότι όλοι μας χρωστάμε στις τράπεζες οπότε και η επιδότηση που κατατίθεται στους λογαριασμούς μας παρακρατείται πριν προλάβουμε να δούμε καν πολλές φορές ότι μπήκαν στους λογαριασμούς μας». Τα πράγματα από φέτος γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, εξαιτίας της άρνησης των προμηθευτών και εμπόρων να δώσουν με πίστωση αγροτικά εφόδια. «Θέλουν όλα τα χρήματα μπροστά για να σου δώσουν σπόρους ή λιπάσματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα καύσιμα. Τα πρατήρια, και με το δίκιο τους, δε θα γεμίσουν τα ρεζερβουάρ αν δεν πληρώσεις επιτόπου», λέει ο Θανάσης Κούλπας.

Σάββατο απόγευμα, διόδια Μορφοχωρίου Λάρισας: Οι αγρότες «ανοίγουν» τους δρόμους...
Σάββατο απόγευμα, διόδια Μορφοχωρίου Λάρισας: Οι αγρότες «ανοίγουν» τους δρόμους...
«Είναι δυνατόν να υπάρχει 23% ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια; Τι είναι τα λιπάσματα και οι σπόροι, είδη πολυτελείας; Πώς θα παράξω εγώ φτηνά, για να φάει φτηνά και ο εργαζόμενος και ο άνεργος της πόλης; Πώς θα πάρει η μεταποιητική βιομηχανία φτηνή αγροτική πρώτη ύλη, για να παράξει φτηνά προϊόντα; Δεν τους φτάνει, δηλαδή, που όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε τα κάνουμε εισαγωγή, πρέπει να σταματήσουμε στο τέλος να παράγουμε και τρόφιμα; Να τρώτε στην Αθήνα λεμόνια Αργεντινής και σκόρδα Κίνας;» καταιγισμός ερωτήσεων από τον Ν. Λόια...

«Τα προγράμματα είναι για τους λίγους»

Ο Κώστας Τσουκαλάς 43 ετών, από τον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά Καρδίτσας, στέκεται στην «κοροϊδία», όπως λέει χαρακτηριστικά, των «σχεδίων βελτίωσης», τα «επιδοτούμενα» προγράμματα της ΕΕ για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών. «Για να εγκριθεί η πρόταση του κάθε αγρότη, λέει, θα πρέπει κατ' αρχήν να βάλει το μεγαλύτερος μέρος της επένδυσης, το 60% περίπου, σε μετρητά ο ίδιος. Ποιος αγρότης μικρός ή μεσαίος είναι σε θέση σήμερα να διαθέτει μετρητά; Εδώ λέμε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο στα τρακτέρ να ξεκινήσουμε το όργωμα. Καθαρή κοροϊδία, για να ακούν άνθρωποι της πόλης και να λένε να, τόσα δισ. τσάμπα από την Ευρωπαϊκή Ενωση παίρνουν οι αγρότες, δεν τους φτάνουν; Τα πράγματα είναι καθαρά, τα επιδοτούμενα προγράμματα δεν είναι για μας τους μικρούς αγρότες».

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών, με το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση να επαίρονται επειδή αυτή θα δοθεί κατά έξι μήνες νωρίτερα από το συνηθισμένο, Φλεβάρη δηλαδή αντί για Ιούνη. «Κατ' αρχήν δεν πήραμε ακόμη ούτε σεντς. Αλλά ας πούμε ότι μας δίνονται αυτά τα χρήματα τις επόμενες μέρες, νομίζουν ότι θα σωθεί η κατάσταση;» λέει ο ξανά ο Θ. Κούλπας. «Παίζουν με τις λέξεις εκεί στην κυβέρνηση και από κοντά παπαγαλίζουν και οι δικοί τους οι δημοσιογράφοι», παρεμβαίνει ο Γ. Τίκας: «Για ποια προκαταβολή μιλάνε; Αυτά είναι περσινά λεφτά, είναι η επιστροφή για το πετρέλαιο του 2012. Τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, μας έδωσαν τα λεφτά του 2011, τα οποία έχουν κοπεί έτσι κι αλλιώς κατά 30%.»

Μέσα σε όλα αυτά είχαμε και την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. «Ηταν που ήταν άσχημα τα πράγματα με τα δάνεια, τώρα γίνονται ακόμη χειρότερα. Αγροτικά δάνεια πλέον για τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών δε χορηγούνται, αλλά ας πούμε ότι υπάρχουν μικροί ή μεσαίοι αγρότες που δεν είχαν εκτεθεί σε δανεισμό τα προηγούμενα χρόνια, τους ζητάνε επιτόκιο 7,5% από 3,5% που ήταν πριν από δύο ή τρία χρόνια. Αν δεν είσαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα λάβεις πίστωση με 10,7% επιτόκιο», λέει ο Θανάσης Καϊδαντζής, 50 ετών βαμβακοκαλλιεργητής συνολικής έκτασης 45 στρεμμάτων. Οπως λέει ο ίδιος, ανήκει στην κατηγορία του αγροτοεργάτη, καθώς η έκταση που διαθέτει είναι πολύ μικρή για να αποδώσει εισόδημα, όχι «αξιοπρέπειας» ούτε καν «επιβίωσης» με τα σημερινά δεδομένα. Αναγκαστικά αναζητά μεροκάματο και στην οικοδομή, μόνο που τα τελευταία 2 χρόνια έχει κι αυτό μειωθεί κατά πολύ, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος έχει καταρρεύσει και στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Ο Βάιος Φίλος, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Προαστίου Καρδίτσας, ενός συλλόγου που κατά κύριο λόγο τα μέλη του ασχολούνται με την καλλιέργεια πεπονιού, μας παρουσιάζει ανάλογα προβλήματα που έχουν και οι συνάδελφοί του βαμβακοκαλλιεργητές: Πτώση τιμών παραγωγού, ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, μείωση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ έναντι ζημιών που συμβαίνουν πολύ συχνά σε μία ευπαθή καλλιέργεια όπως είναι η συγκεκριμένη. «Η μέση τιμή που αγοράζουν οι εμπορομεσάζοντες το προϊόν μας είναι γύρω στα 15 λεπτά το κιλό, όταν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη έχει πάνω από 1 έως 1,5 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι όλη αυτή τη διαφορά την καρπώνονται άνθρωποι που δεν παίζουν κανέναν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή. Ακόμη κι όταν προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τις κεντρικές λαχαναγορές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, πέσαμε "πάνω σε τοίχο". Μας είπανε ότι δεν μπορούν να αγοράσουν κατευθείαν από εμάς, γιατί αν παραμέριζαν τους μεσάζοντες μόνο για ένα προϊόν, εκείνοι είναι σε θέση να σταματήσουν τον εφοδιασμό των υπολοίπων προϊόντων. Είναι ένα τεράστιο "κύκλωμα" που δεν σπάει με την "καλή διάθεση" του ενός ή του άλλου. Χρειάζεται άλλου τύπου οργάνωση και σχεδιασμός στη διάθεση των προϊόντων», καταλήγει.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Προκλητική άρνηση στα αιτήματα της αγροτιάς

Σήμερα στις 11 π.μ. γίνονται λαϊκές συνελεύσεις στα μπλόκα για την κλιμάκωση και τη μορφή του αγώνα

Συνελεύσεις μικρομεσαίων αγροτών στα μπλόκα θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί, προκειμένου οι αγωνιζόμενοι αγρότες να αποφασίσουν την παραπέρα μορφή του αγώνα τους.

Αυτό δήλωσε χτες ο Βαγγέλης Μπούτας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών εκπρόσωποι 28 μπλόκων της χώρας με τέσσερις υπουργούς, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος. Συνάντηση στην οποία δεν αναλήφθηκε καμία δέσμευση από κυβερνητικής πλευράς για την ικανοποίηση κάποιου από τα 16 αιτήματα που τέθηκαν. Για μια ακόμα φορά ανακυκλώθηκε το γνωστό τροπάρι για τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που δεν αφήνουν περιθώρια ικανοποίησης των αιτημάτων.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Τους είπαμε ότι μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια οι δυνατότητες είναι μικρές, παρ' όλα αυτά όμως προσπαθούμε και η προσπάθεια συνεχίζεται. Πάντα όμως μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους εταίρους, έχει ψηφίσει η Βουλή και βάσει των οποίων συνεχίζουμε και παίρνουμε τις δόσεις».

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύει το όριο των 40 χρόνων ασφάλισης και των 62 ετών για όσους ασφαλίστηκαν στο ΟΓΑ μετά το 1988. Το θέμα είναι ότι οι αγρότες ζητούν αξιοπρεπή σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες και όχι στα 67 που τους πήγε τώρα το μνημόνιο.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι εξετάζεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 4.000 ευρώ να μπορούν να παίρνουν σύνταξη και να παρακρατείται το ποσό από την καταβαλλόμενη σύνταξη. Ομως, η πολιτική του μνημονίου και της ΚΑΠ έχει φτάσει τη φτωχή αγροτιά ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές να μην μπορεί να πληρώσει. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι εξετάζεται η κάρτα πετρελαίου, η οποία θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό καθεστώς των βιβλίων εσόδων - εξόδων από το 2014. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες όμως ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως παίρνουν οι εφοπλιστές. Ακόμα για το φτηνό νυχτερινό αγροτικό ρεύμα αυτό που ειπώθηκε αρμοδίως στη διάρκεια της σύσκεψης είναι ότι θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα και ότι είναι τεχνικώς δύσκολο να γίνει σύντομα πράξη. Ειπώθηκε ότι μπορούν να μπουν μέχρι το Μάη του 2014 το πολύ γύρω στους 15.000 μετρητές σε σύνολο 210.000 γεωτρήσεων και σταδιακά στις υπόλοιπες γεωτρήσεις. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες ζητούν 30% μείωση της τιμής του ρεύματος.

Ο Β. Μπούτας

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, τόνισε: «Μετά από αίτημά μας και τη βοήθεια - παρέμβαση της Γενικής Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, έγινε αυτή η συνάντηση σήμερα (σ.σ. χτες) με τους τέσσερις υπουργούς. Συζητήσαμε επί των 16 αιτημάτων, που έχουν τα μπλόκα που συσπειρώνονται και είναι 28 αυτά τα μπλόκα. Σε αντίθεση με 5 - 6 που είναι από τους άλλους και οι οποίοι αποχωρούν.

Ο κύριος Στουρνάρας και οι άλλοι υπουργοί επικαλέστηκαν τη δημοσιονομική προσαρμογή και είπαν ότι δεν μπορούν να μας ικανοποιήσουν τα αιτήματα. Αν καμία φορά η οικονομία ανακάμψει τότε θα δει η κυβέρνηση τι μπορεί να μας ικανοποιήσει. Για μας και το είπαμε πάρα πολλές φορές, αυτός ο αγώνας που κάνουμε 30 μέρες τώρα, αλλά και προηγούμενα, είναι αγώνας επιβίωσης. Θα τον συνεχίσουμε και θα τον κλιμακώσουμε και καλούμε τους αγρότες αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 11 το πρωί στα μπλόκα να κάνουμε συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την παραπέρα μορφή».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Καλά κρατούν οι δουλειές τους

Οι δουλειές των μεγαλοεξαγωγέων καλά κρατούν, σύμφωνα με τα τελευταία προσωρινά στοιχεία σχετικά με τις εμπορευματικές συναλλαγές, ενώ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κάνει λόγο για «εντυπωσιακά αποτελέσματα» κατά την τελευταία τριετία, την περίοδο, δηλαδή, που βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και κλιμακώνεται η βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων. Οι ίδιοι, πάντως, διακρίνουν «εμπόδια» στην κερδοφόρα δράση τους, που αποδίδουν στην ύφεση στην Ευρώπη και στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, για να προβάλλουν σειρά αξιώσεων για περαιτέρω προκλητικές παροχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, στο δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 2012 οι εξαγωγές (χωρίς τα πετρελαιοειδή) αυξήθηκαν κατά 5,1% και διαμορφώθηκαν σε 17,004 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι συνυπολογίζοντας τα πετρελαιοειδή θα διαμορφωθούν στα 24,5 δισ. ευρώ. Μείωση εμφανίζουν οι εξαγωγές κατά το μήνα Δεκέμβρη, κατά 15% , που διαμορφώθηκαν στα 1,295 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγείς επικαλούνται τις επιδόσεις σε δολάρια όπου εμφανίζεται αρνητικό πρόσημο λόγω της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου (-2,9%) και καταλήγουν ότι «περαιτέρω αύξηση του ευρώ θα αποδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων προς τις τρίτες χώρες το 2013». Μεταξύ άλλων δράττονται της ευκαιρίας να μιλήσουν για «επιτακτική ανάγκη να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα» οι αξιώσεις τους για αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση της στήριξης των επιχειρήσεών τους, άμεσες επιστροφές ΦΠΑ, «ελαφρύνσεις φορολογικών και γραφειοκρατικών βαρών και του μη μισθολογικού κόστους παραγωγής».

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, εμφανίζονται μειωμένες στο δωδεκάμηνο του 2012 κατά 6%, ενώ αυξήθηκαν κατά 1,1% το Δεκέμβρη. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου χωρίς τα πετρελαιοειδή μειώθηκε κατά 17,2%.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «ΙΚΕΑ»
Διακινούσε κεφτεδάκια με κιμά αλόγου

Κιμάς αλόγου εντοπίστηκε σε φορτία με κατεψυγμένα κεφτεδάκια που προορίζονταν για τα εστιατόρια οκτώ καταστημάτων της πολυεθνικής ΙΚΕΑ, όπως επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η σουηδική εταιρεία, ενώ με χτεσινή ανακοίνωσή της η θυγατρική στην Ελλάδα ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι «για προληπτικούς λόγους» διακόπτεται η πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος και στα καταστήματα που λειτουργούν εδώ.

Οπως έγινε γνωστό, η κτηνιατρική υπηρεσία της Τσεχίας εντόπισε κιμά αλόγου σε φορτία κατεψυγμένων γευμάτων για την ΙΚΕΑ και τα οποία είχαν παρασκευαστεί στη Σουηδία.

Συνολικά η υπηρεσία μπλόκαρε φορτία 760 κιλών, ενώ η μητρική IKEA Σουηδίας ανέφερε, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ότι οι δικοί της έλεγχοι δεν αποκάλυψαν ίχνη κρέατος αλόγου, αλλά εξαιτίας των «ανησυχιών μεταξύ των καταναλωτών» σταματά τις πωλήσεις του προϊόντος στη χώρα.

Οι χώρες στις οποίες επιβεβαιώνεται από τη μητρική ότι πωλείται το συγκεκριμένο γεύμα είναι οι: Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Γαλλία κ.ά., ενώ δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως εάν θα διακοπεί η διάθεσή του σε όλα τα καταστήματα.

  • Στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ένα σώμα που αδιαφορεί παντελώς για την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν οι εργαζόμενοι και κάνουν το παν για να διευκολύνουν τα σχέδια των πολυεθνικών, επανήλθε χτες το θέμα της ανίχνευσης αλογίσιου κρέατος σε έτοιμα γεύματα, που διατίθενται σε χώρες της ΕΕ, χωρίς αυτό να αναγράφεται στις συσκευασίες, με ένα νέο ευχολόγιο περί αυστηρότερου πλαισίου αναγραφής του είδους και της προέλευσης του κρέατος σε αυτά.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοροϊδία και εμπαιγμός της κυβέρνησης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνάντηση των αγροτών με τους συναρμόδιους υπουργούς:

«Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης, απέναντι στα δίκαια αιτήματα για την επιβίωση της αγροτιάς, συνεχίστηκε και στη συνάντηση του συντονιστικού των 28 μπλόκων με τους 4 συναρμόδιους υπουργούς.

Τα "στενά δημοσιονομικά" δεν επιτρέπουν να ζήσει η μικρομεσαία αγροτιά, αλλά επιβάλλουν να συνεχιστεί ο βίαιος θάνατός της, για να κυριαρχήσει η καπιταλιστική μεγαλοϊδιοκτησία. Γι' αυτό, λεφτά υπάρχουν μόνο και αποκλειστικά για τις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική είναι βαθιά σκληρή και αντιδραστική για τους αγρότες και όλο τον εργαζόμενο λαό. Η ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι η λύση και στα προβλήματα της αγροτιάς και ο δρόμος για να το πετύχει είναι η οργάνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ