ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδιας κοπής η στρατηγική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ

Με προκλητικά ιδεολογήματα, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε χτες στη Βουλή να υπερασπιστεί τον πόλεμο που κήρυξε στο λαό για λογαριασμό της πλουτοκρατίας

Πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος είναι η απάντηση στη συντονισμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει στο λαό η πλουτοκρατία και οι πολιτικές της δυνάμεις
Πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος είναι η απάντηση στη συντονισμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει στο λαό η πλουτοκρατία και οι πολιτικές της δυνάμεις
Ως παράδειγμα αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης προς τη Ελλάδα (!) θέλησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός το μνημόνιο και την πολιτική που το επιβάλλει, μιλώντας χτες στη Βουλή. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε την ντόπια και ευρωενωσιακή πλουτοκρατία ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές θα συνεχιστούν πιο εντατικά το επόμενο διάστημα, στη δοσμένη στρατηγική για ακόμα μεγαλύτερο φτήνεμα της εργατικής δύναμης.

Αφορμή για τα παραπάνω έδωσε η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζοντας την όποια κριτική στο χρόνο, κατά τον οποίο ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε την οικονομική συνδρομή του ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείων. Αφήνοντας στο απυρόβλητο την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε λαβή στον πρωθυπουργό να υπερασπιστεί την ΕΕ, παρουσιάζοντας προκλητικά την κυβέρνηση να δίνει μάχη για την απαλλαγή δήθεν της χώρας από «δάνειες δυνάμεις», όπως είπε.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης «ευεργετική» για τον τόπο και ισχυρίστηκε ότι «αυτό που καταφέραμε, πέρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν πρωτοφανές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», καθώς «μας δάνεισαν οι λαοί της ευρωζώνης» και «δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά για μια χώρα δάνειο παρόμοιου μεγέθους, ένα δάνειο ύψους 110 δισεκατομμυρίων».

Κρύβοντας ότι το δανειακό μνημόνιο αφορά συμφωνίες μεταξύ καπιταλιστικών κυβερνήσεων που έχουν κοινό στόχο να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της ΕΕ και των μονοπωλίων της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «οι λαοί της ευρωζώνης, πέραν της Σλοβακίας, πληρώνουν το μερίδιο του λέοντος των 110 δισεκατομμυρίων» και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν είναι ευχαριστημένος γι' αυτή τη σχέση εξάρτησης με τους άλλους στην οποία μας "έριξε" η προηγούμενη κυβέρνηση». Στο ίδιο μοτίβο, είπε πως «οι φορολογούμενοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι αυτών των χωρών πληρώνουν για την Ελλάδα».

Στο διά ταύτα, υποστήριξε ότι «εμείς προχωράμε και θα συνεχίσουμε τις ευεργετικές και προοδευτικές αλλαγές στον τόπο. Οι πραγματικές αλλαγές γίνονται τώρα», αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο άνοιγμα επαγγελμάτων και στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας και στα άλλα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Προκλητικά υποστήριξε πως «όταν μιλώ για αλλαγή, δεν εννοώ, βέβαια, το κόψιμο μισθών ή συντάξεων ή την αύξηση του ΦΠΑ», ισχυριζόμενος ότι «αυτές ήταν αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να σταθεί η Ελλάδα όρθια και να μην γκρεμοτσακιστεί η χώρα. Δεν αποτελούν, όμως, αλλαγές. Τότε ήταν η μόνη ελπίδα, για να φύγουμε από τον κίνδυνο».

Στο ίδιο μοτίβο, και με στόχο να παρουσιάσει την κυβέρνηση σαν «σωτήρα» δήθεν της χώρας, ο Γ. Πεταλωτής έλεγε το μεσημέρι στους δημοσιογράφους ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι άκρως απαραίτητες και θα πρέπει ακόμη περισσότερο, με πιο γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσουν (...) Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Γι' αυτό, αυτή η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά κάθε μέρα για να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες σαφώς είναι μπροστά μας και δεν έχει τελειώσει τίποτε».

Με ΕΕ και ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία που αποφάσισε η κυβέρνηση να προσφύγει σε δανειοδότηση από το ΔΝΤ, παράλληλα με τις διαβουλεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη με την ΕΕ και την ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι υπήρχαν επαφές από το τέλος του 2009, λέγοντας πως «εγώ ζήτησα προσωπικά από τον Ντομινίκ Στράους Καν την αρωγή και σε τεχνική βοήθεια», όμως «δεν ζητήσαμε την οικονομική στήριξη, δηλαδή την υπαγωγή μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Χρησιμοποίησε μάλιστα σαν άλλοθι τα υψηλά ελλείμματα που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, για τα οποία, όπως είπε, προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ δε γνώριζε το μέγεθός τους. Οπως είναι γνωστό, μετά τις εκλογές τα ελλείμματα παρουσιάστηκαν αναθεωρημένα προς τα πάνω στη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ και έτσι δόθηκε το έναυσμα για την προσχεδιασμένη προσφυγή στην τρόικα, στην οποία το ΔΝΤ συμμετέχει με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.

Ρίχνοντας άσφαιρα πυρά στη στρατηγική που καταδικάζει το λαό στη φτώχεια, με ή χωρίς μνημόνιο, ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για μία «διαρκή απορία που βασάνιζε τον ελληνικό λαό επί δέκα μήνες, αν δηλαδή είστε πολιτικά ανεπαρκής ή αν είχατε σχέδιο. Το έγκλημα ήταν εκ προμελέτης. Με σχέδιο οδηγήσατε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Στο διά ταύτα, αναλώθηκε στο να καλλιεργεί αυταπάτες για το ρόλο της κυβέρνησης και της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, καλώντας τον πρωθυπουργό να δείξει διαπραγματευτική πυγμή και «να πιέσετε την κυρία Μέρκελ, όπως κάνουν και άλλες χώρες για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που θα βάλει σε ένα στενό κορσέ για δεκαετίες την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, όλη την Ευρώπη». Ζήτησε ακόμα να γίνει δημοψήφισμα για το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Εταιρείες - φασόν στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα στρατηγικού τομέα προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου

Το σφιχτό εναγκαλισμό και την εξάρτηση της αμυντικής βιομηχανίας από τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των ιδιωτών προωθεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε χτες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αναγγέλλοντας ενίσχυση των ιδιωτικοποιήσεων και «κοινοπρακτικά σχήματα» με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., αναφέρθηκε στα χρέη των εταιρειών του κλάδου, καταμερίζοντάς τα ως εξής: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) 1,2 δισεκατομμύρια, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία 700 εκατομμύρια και Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων 100 εκατομμύρια. Με όχημα αυτά τα χρέη, η κυβέρνηση προωθεί την ολοκληρωτική παράδοση της αμυντικής βιομηχανίας στους ντόπιους πλουτοκράτες και τα ξένα μονοπώλια, καθώς εκτός από την ΕΕ, ενδιαφέρον γι' αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα έχουν δείξει και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση διαθέτει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αμυντική βιομηχανική μας βάση μέσα στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Οδηγιών», υποστηρίζοντας συνολικά ότι «θέλουμε να βελτιώσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, να υπάρξουν συμπαραγωγές για τη δημιουργία σύγχρονων αμυντικών προϊόντων και στρατηγικών συνεργασιών».

Επί της ουσίας, ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε το σχεδιασμό για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών συστημάτων παραγωγής είτε όπλων, είτε άλλων εξαρτημάτων που έχουν σχέση με τον ευρωστρατό και με τις Ενοπλες Δυνάμεις, με στόχο να γίνει η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης ανταγωνιστική προς τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριες επιχειρήσεις, που είναι στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας, θα μετατραπούν ακόμα περισσότερο σε εταιρείες φασόν, παρά τις τεράστιες παραγωγικές τους δυνατότητες και το εξειδικευμένο προσωπικό τους.

Εξειδικεύοντας αυτή την πολιτική, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η ΕΑΒ μπορεί να γίνει πλατφόρμα συνεργασίας αμυντικών βιομηχανιών του ιδιωτικού τομέα μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα και να συνεργαστεί και με τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας των ΑΕΙ και των ΤΕΙ», δείχνοντας ταυτόχρονα τον προσανατολισμό που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την οποία συνδέει ολοένα και περισσότερο με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά και του ΝΑΤΟ, στους σχεδιασμούς του οποίου υποτάσσεται ο στρατιωτικός προσανατολισμός της χώρας μας.

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΟ, είπε ότι αυτή «έχει περάσει, μετά από τη συμβολική τιμή που προσέφερε ο "Ομιλος Μυτιληναίου" στο Ελληνικό Δημόσιο, για να αναδιοργανωθεί και να επανιδιωτικοποιηθεί σε άλλες βάσεις», να επιστρέψει δηλαδή με προίκα σε άλλους ιδιώτες επενδυτές. Τέλος, σημείωσε ότι «στόχος μας είναι η διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου στις αμυντικές βιομηχανίες, καθώς και οι συνεργασίες με πολλές χώρες - βεβαίως και με το Ισραήλ - στην τεχνολογική αυτή βάση».

ΚΚΕ
Να απαλλαχθεί ο λαός από σάπια ιδεολογήματα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την ομιλία του πρωθυπουργού σχετικά με την οικονομία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Οτι η κυβέρνηση κατέφυγε στη βοήθεια της τρόικας συνειδητά και με σχέδιο, για να επιβάλει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα ήταν εξαρχής ολοφάνερο. Δεν το έβλεπαν μόνο όσοι δεν ήθελαν να το δουν και αυτοί που αθωώνουν τις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας και την ΕΕ.

Για να αντιμετωπίσει ο λαός τη βάρβαρη πολιτική πρέπει να απαλλαχθεί από τα ιδεολογήματα των κομμάτων των μονοπωλίων και της ΕΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ