ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Σφαγιασμός των δαπανών και σύνθλιψη υπηρεσιών

Οι δαπάνες θα περιοριστούν στο 6% - από 9,7% - του ΑΕΠ περιορίζοντας τις παροχές σε ένα ελάχιστο και υποβαθμισμένο πακέτο

Σε σφαγιασμό των δαπανών της Υγείας οδηγούν τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να καθηλωθούν στο επίπεδο του 6% - ή και κάτω από αυτό - σύμφωνα με τη νέα αναθεώρηση του μνημονίου.

Αυτό σημαίνει μια μείωση των δαπανών Υγείας κατά 3,7% ως ποσοστού του ΑΕΠ και θα επιτευχθεί με συγχωνεύσεις, συνδιοικήσεις και αλλαγές χρήσεων των νοσοκομείων, τη διαμόρφωση ενός ελάχιστου πακέτου παροχών, πρωτίστως στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, απ' το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τη μέτρηση της αποδοτικότητας των υγειονομικών μονάδων, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων. Οδηγό για την κυβέρνηση θα αποτελέσει η έκθεση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που δημιουργήθηκε σε συμφωνία με την τρόικα. Η έκθεση θα «προβλέπει ποσοτικούς στόχους σε όλους τους τομείς έτσι ώστε να συμβάλει στη διατήρηση των δαπανών για την Υγεία ως ποσοστού του ΑΕΠ σταθερών στο , ή κάτω απ' το 6%» αναφέρεται στο μνημόνιο. Με αυτόν τον τρόπο διαψεύδεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που στην πρώτη συνεδρίαση (25.1.2011) της ομάδας των Εμπειρογνωμόνων υποστήριξε ότι το 6% αφορά μόνο τις δημόσιες - και όχι τις συνολικές - δαπάνες Υγείας.

Οι άγριες περικοπές των δαπανών θα σημάνουν συγχωνεύσεις και συνδιοικήσεις νοσοκομείων σε κάθε περιφέρεια. Ιδιαίτερα τα μικρά θα αλλάξουν χρήσεις και θα κατευθυνθούν σε τομείς όπως η αποκατάσταση και οι θεραπείες π.χ. του καρκίνου. Η κοινή λειτουργία των νοσοκομείων προβλέπεται σε περιοχές με περισσότερα από ένα νοσοκομεία (με εξαίρεση τα πανεπιστημιακά).

Για το προσωπικό των υγειονομικών μονάδων προβλέπονται μισθολογικές ανατροπές καθώς και σύνδεση των μισθών τους με βάση δείκτες, όπως η «σύνδεση μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας παροχής υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης έναντι της εξειδικευμένης και της νοσοκομειακής περίθαλψης». Δηλαδή, εκείνοι που θα κρατάνε πιο μακριά τους ασθενείς από βασικές παροχές στα νοσοκομεία θα έχουν και οικονομικές επιβραβεύσεις. Επίσης κίνητρα θα δίνονται με βάση την αποδοτικότητα στην παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών και στην κατανάλωση φαρμάκων. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι θα μετατραπούν σε λάστιχα καθώς «αυξάνει η κινητικότητα του προσωπικού εντός και μεταξύ των υγειονομικών περιφερειών».

Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας «η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης εξίσωσης μεταξύ των ταμείων σε ό,τι αφορά στα ποσοστά των εισφορών και στα πακέτα των ελαχίστων παροχών, με στόχο την πλήρη εξίσωσή τους μέχρι το 2012, με βάση το Νόμο 3655/2008». Μοχλός γι' αυτό θα είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) - που θα λειτουργήσει καθολικά απ' τις αρχές του καλοκαιριού - και μέσω αυτού θα επεκταθεί ο τρόπος αμοιβής των συμβεβλημένων γιατρών, όπως γίνεται σήμερα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Δηλαδή, με αμοιβή ανά επίσκεψη και με ανώτατο όριο αμοιβής του γιατρού, ο οποίος θα έχει υπό την εποπτεία του συγκεκριμένο αριθμό ασθενών.

Στον τομέα του φαρμάκου τα πρόσθετα μέτρα αναφέρονται στην προώθηση της χρήσης των γενοσήμων (αντίγραφων) φαρμάκων, η οποία - καθώς λείπουν οι δυνατότητες ελέγχου της βιοϊσοδυναμίας (εάν δηλαδή μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στον ασθενή) - εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς καθώς θα προτιμηθούν «φτηνά» φάρμακα, αλλά αμφίβολης ποιότητας.

ΟΠΑΔ
Μετέωρο προσωπικό και νέα χαράτσια

Καμιά απάντηση δεν πήραν χτες οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) για την τύχη τους μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Με την ψηφισθείσα διάταξη καταργούνται οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΑΔ, ενώ διατηρείται η κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού και οι περιφερειακές υπηρεσίες του Τομέα Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων μόνο για τις παροχές σε χρήμα, αφήνοντας σε Υπουργική Απόφαση την τύχη του συνόλου των Εργαζομένων στον Οργανισμό. Επίσης με τον ίδιο νόμο προβλέπεται η μετατροπή του ΟΠΑΔ σε Ταμείο μέχρι την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ (έξι μήνες δηλαδή μετά τη δημοσίευση του Νόμου).

Χτες οι εργαζόμενοι είχαν κινητοποιήσεις και έκαναν συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, όπου είχαν συνάντηση με τον διοικητή του ΟΠΑΔ Κυριάκο Σουλιώτη, ενώ στη συνέχεια είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν - χωρίς να πάρουν απάντηση - να επιλέξουν αν θα δουλέψουν στον ΟΠΑΔ ή στον ΕΟΠΥΥ και να γίνει άμεση νομοθετική ρύθμιση για μεταβατική περίοδο μέχρι να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες.

Δραματική μείωση του προσωπικού

Το προσωπικό του ΟΠΑΔ μειώθηκε δραματικά όταν από 1.250 άτομα το 2009 έπεσαν στα 700 το 2010. Επίσης παρά την αύξηση των ασφαλισμένων από 950.000 το 2003 σε 1.550.000 το 2010 οι επιχορηγήσεις απ' το κράτος προς τον ΟΠΑΔ ήταν δυσανάλογες: Από 1,017 το 2006 έφτασαν σε 1,29 το 2009, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σωρευτικό έλλειμμα 1,767 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι να μην πληρώνονται ούτε οι ασφαλισμένοι για εξετάσεις, ούτε οι φαρμακοποιοί για τα φάρμακα, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων απ' την 1.3.2011.

Τέλος, εγκρίθηκε ο νέος Κανονισμός παροχών που διατηρεί τις συμμετοχές των ασφαλισμένων στις δαπάνες Υγείας - φτάνουν κλιμακωτά μέχρι και 40%- καταργεί την επίσκεψη σε μη συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΟΠΑΔ και επιβάλλει νέο χαράτσι 25% σε όσους ασφαλισμένους νοσηλεύονται σε ιδιωτική κλινική δημόσιου νοσοκομείου στο εξωτερικό. Μέσα από αυτές τις περικοπές το 2010 οι δαπάνες του ΟΠΑΔ μειώθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του

Σοβαρές δυσλειτουργίες λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και στοιχειώδη υλικά παρουσιάζει το νέο νοσοκομείο της Κέρκυρας κατήγγειλε χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους, ζητώντας την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είπε, είναι ότι στο νέο νοσοκομείο των 330 κλινών εργάζεται το ίδιο ακριβώς προσωπικό που δούλευε στο παλιό νοσοκομείο, το οποίος όμως ήταν 220 κλινών. Είναι, τόνισε, πρακτικά αδύνατον να υπάρξει έτσι ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και είναι ενδεικτικό ότι κενά παραμένουν τα 2/3 των οργανικών θέσεων που αντιστοιχούν σε 600 θέσεις.

Εκτός των άλλων, είπε ο βουλευτής, υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε στοιχειώδη ιατρικά υλικά, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν και απλές ιατρικές πράξεις.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης ισχυρίστηκε το νέο νοσοκομείο της Κέρκυρας αποτελεί πραγματικό στολίδι και είπε ότι παρέχει στους κατοίκους της περιοχής όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες. Ανέφερε δε ότι το υπουργείο έδωσε στο νοσοκομείο 90 νέες θέσεις και είπε ότι μόνο τον Γενάρη παρουσιάστηκε ένα διαδικαστικό πρόβλημα λειτουργίας του νοσοκομείου, το οποίο όμως αντιμετωπίστηκε.

Συνολικά 119 θάνατοι από τη γρίπη

Σε φάση υψηλής δραστηριότητας της γρίπης, αλλά με σαφείς πτωτικές τάσεις την τελευταία βδομάδα, βρίσκεται η χώρα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Εως χτες 110 ασθενείς, σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης, νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 119 θάνατοι. Παρά τη μείωση της εμφάνισης της γρίπης στην κοινότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες βδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται η προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων. Συνιστά τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επίσης ότι είναι αναγκαίο οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα γρίπης να αποφεύγουν το συγχρωτισμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ