ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι έρευνες στη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου»

Συνεχίζονται οι έρευνες στις δομές της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», που ο ιδρυτής της και στελέχη της δέχονται σωρεία καταγγελιών από πρώην εργαζόμενους και τρόφιμους για κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις, εξαναγκασμό σε εργασία, συνθήκες βίας και τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα ερευνώνται και οι οικονομικές δραστηριότητες της οργάνωσης. Μετά την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στη δομή της ΜΚΟ της Χίου, η Ασφάλεια Καλαμάτας βρέθηκε την Παρασκευή στην «Κιβωτό» και το ίδιο έγινε και σε άλλες δομές.

Πρόκειται - θυμίζουμε - για μια ΜΚΟ και τον ιδρυτή της, ιερέα Αντώνη Παπανικολάου, πολύ προβεβλημένους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα αστικά ΜΜΕ, με βραβεύσεις και πιστοποιήσεις, με τελευταία τον Απρίλη του 2021 από το υπουργείο Εργασίας, ως «φορέα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Και η σημερινή κυβέρνηση και η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, που τώρα ...«σκίζουν τα ρούχα τους» για την προστασία των παιδιών, όλα αυτά τα χρόνια επιβράβευαν τη δράση διαφόρων ΜΚΟ, «φιλάνθρωπων» και αετονύχηδων στον τομέα αυτό, παλιότερες καταγγελίες εργαζομένων έμεναν στα συρτάρια και το κράτος τους απαλλασσόταν από την ευθύνη του.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δωρεές και χορηγίες από το 2007 έως το 2022 κυμαίνονται κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, με περισσότερα από 30 εκατ. την τελευταία πενταετία. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει 12 μάρτυρες, ενώ οι εισαγγελείς Ανηλίκων αναμένεται να ζητήσουν τις απόρρητες αναφορές κοινωνικών λειτουργών για τα παιδιά, στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν καταγγείλει κακοποίηση αλλά και εκείνα για τα οποία υπάρχει υποψία ότι πιθανώς έχουν κακοποιηθεί. Την Παρασκευή έγινε και μια σύλληψη διοικητικής υπαλλήλου στη δομή στην Καλαμάτα, για παράνομη οπλοκατοχή. Το όπλο, ισχυρίστηκε η ίδια, πιθανώς υπήρχε εκεί πριν την εγκατάσταση της δομής.Στην συνέχεια η υπάλληλος αφέθηκε ελεύθερη.

Ο ιερέας που ίδρυσε τη ΜΚΟ και το πρώην ΔΣ της ετοιμάζουν την υπεράσπισή τους, δηλώντας ότι γίνεται «συκοφάντησή» τους.

Πολιτικό μνημόσυνο για τον Πανάγο Κούτουλα

Στη μνήμη του συζύγου, πατέρα, παππού και συντρόφου Πανάγου Κούτουλα η οικογένειά του πραγματοποίησε πολιτικό μνημόσυνο μπροστά στο μνήμα του που βρίσκεται στο χωριό Σερνικάκι Αμφισσας όπου γεννήθηκε.

Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν η οικογένειά του, συγγενείς, ανίψια με τις οικογένειές τους, φίλοι και εκ μέρους της ΚΟ Αμφισσας του ΚΚΕ ο Γιάννης Παναγής και ο Αντώνης Αλεξός, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας.

Ο Πανάγος Κούτουλας συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ ΝΕΩΝ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Το 1947 βγήκε αντάρτης στη 2η Μεραρχία του Διαμαντή. Αναδείχτηκε σε αξιωματικό Π.Ε. λόχου. Το καλοκαίρι του 1949 όντας στον Γράμμο εντάχθηκε στο συγκρότημα Φλωράκη - Μπελογιάννη. Συμμετείχε στις πιο δύσκολες επιχειρήσεις του ΔΣΕ.

Στις Λαϊκές Δημοκρατίες σπούδασε, απόχτησε μαρξιστική - λενινιστική μόρφωση, δούλεψε στον κομματικό μηχανισμό - στον ιδεολογικό τομέα. Ηταν υπεύθυνος του περιοδικού "Νέος Κόσμος". Το 9ο Συνέδριο, εκτιμώντας την πίστη, την αφοσίωση, τη δράση και τις ικανότητές του, τον ανέδειξε μέλος της ΚΕ. Μετά τη μεταπολίτευση, το 1975, ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού "Κομμουνιστική Επιθεώρηση". Στο 10ο Συνέδριο επανεκλέχτηκε στην ΚΕ του Κόμματος.

Στη μνήμη του, η σύζυγό του Θωμαή, οι γιοι του Αστέρης και Δημήτρης και τα εγγόνια του, προσφέρουν 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αργυρούπολης.

Η Γιώτα Νέγκα για λίγες παραστάσεις στο «Αλσος»

Κάθε Παρασκευή στις 21.00 για λίγες παραστάσεις, η Γιώτα Νέγκα θα μας τραγουδάει στο θέατρο «Αλσος» (Ευελπίδων 4, Κυψέλη, Πεδίον του Αρεως) σε μια παράσταση με τίτλο «Κρυφές Γωνιές».

Οπως αυτοσυστήνεται η ίδια, «γαλουχήθηκα από τους ήχους του μπουζουκιού του Γιώργου Ζαμπέτα και τα jazz ένστικτα της Nina Simone. Εμαθα να τραγουδάω μελετώντας τους αμανέδες των Σμυρνιών αλλά και τα τρυφερά κρεσέντο της Βίκυς Μοσχολιού. "Ενηλικιώθηκα" μέσα από το συνειρμικό λόγο του Μάνου Χατζιδάκι και το ρομαντικό ρεαλισμό της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Διάβασα τις πρώτες μου παρτιτούρες γραμμένες από τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και έφθασα να τραγουδάω τις σκέψεις του Σταμάτη Κραουνάκη, του Οδυσσέα Ιωάννου, του Θέμη Καραμουρατίδη, του Θοδωρή Γκόνη, του Νίκου Μωραΐτη. Σας μοιάζουν μεγάλες αυτές οι αποστάσεις; Κι όμως, δεν είναι. Είναι ένας δρόμος φτιαγμένος από διαφορετικές υφές και χρώματα που συνθέτουν τον κόσμο μου. Εναν κόσμο φτιαγμένο από φως, με πολλές Κρυφές Γωνιές που περιμένουν να συστηθούν. Αυτές που θα αποκαλύψω για πρώτη φορά φέτος, στη σκηνή του Αλσους. Σε μια "χειροποίητη παράσταση", με όλα τα αντιθετικά υλικά από τα οποία είμαι φτιαγμένη».

Τηλέφωνα επικοινωνίας - κρατήσεων: 210.8831.487 & 210.8227.471

Προπώληση: viva.gr, Public, και στα ταμεία του θεάτρου www.theatroalsos.gr

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για τη σχολική βία

Ημερίδα για τη σχολική βία, με τίτλο «Γιατί "φουντώνει" η βία στα σχολεία; Ποιες είναι οι αιτίες και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης; Ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς;», οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, την Κυριακή 4 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης. Θα μιλήσει η Λίλιαν Αθανασοπούλου, ψυχίατρος παιδιών - εφήβων, συντονίστρια διευθύντρια ΕΣΥ, Τμήμα παιδιών - εφήβων Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Νίκη Ρέντζιου, κοινωνική λειτουργός, στο Κοινωνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Γιώργος Τσαγκάρης, κοινωνικός λειτουργός, εργαζόμενος στην Κοινωνική Υπηρεσία δήμου Κορδελιού - Ευόσμου. Μπάνε Πρέλεβιτς, πρώην επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής. Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, φοιτήτρια - αθλήτρια (νικήτρια του Μαραθωνίου της Αθήνας).

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις στη δίκη για το Μάτι

Ξεκίνησε την Παρασκευή η πρώτη μαρτυρία συγγενούς θύματος στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη άρχισε στα τέλη Οκτώβρη. Η πρώτη μάρτυρας, μια δικηγόρος που έχασε τον αδελφό της, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «ο αδελφός μου ίσως και να είχε σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις αρχές». Ο αδελφός της επέστρεφε από την εργασία του στο Μαρούσι στο σπίτι του στη Νέα Μάκρη. Ενώ συνήθως επέλεγε τη διαδρομή από Διόνυσο, λόγω της φωτιάς που είχε ξεκινήσει, απέφυγε τη διαδρομή αυτή και του υποδείχτηκε να πάει από την Μαραθώνος. Σύμφωνα με το βούλευμα, στο εδώλιο βρίσκονται 21 κατηγορούμενοι για τον θάνατο 104 πολιτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων τον Ιούλη του 2018, που αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές κατηγορίες, τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Ανάμεσα στους 21 κατηγορούμενους είναι και το πρόσωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά, το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο και με το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

ΠΑΜΕ
Το Σάββατο η γιορτή για τα παιδιά

Γιορτή για τα παιδιά, με θέατρο, παραμύθια, παιχνίδι και τραγούδι, οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 26 Νοέμβρη στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «Studio» (Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής). Την ίδια μέρα η παιδική ραδιοφωνική εκπομπή «Αγριόχηνες», του διαδικτυακού ραδιοφώνου του ΠΑΜΕ, θα μεταδοθεί ζωντανά από τη γιορτή και καλεί τους μικρούς της ακροατές, όλα τα παιδιά να γνωριστούν από κοντά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο θα παρουσιάσει την παράσταση «Το Παντζαράκι».

Νέα παράταση για την απολογία της Πισπιρίγκου

Στις 21 Δεκέμβρη θα απολογηθεί τελικά η Ρούλα Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για τη δολοφονία και των άλλων δύο παιδιών της, της Μαλένας, 3,5 ετών, και της Ιριδας, μόλις 6 μηνών. Η 33χρονη, που είχε λάβει προθεσμία για την Παρασκευή, μέσω του συνηγόρου της υπέβαλε αιτήματα - τα οποία έγιναν δεκτά από την ανακρίτρια - για κλήτευση αρκετών μαρτύρων αλλά και ακυρότητας της διαδικασίας. Το δεύτερο θα εξεταστεί από δικαστικό συμβούλιο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 4 Δεκέμβρη

Την τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του πραγματοποιεί ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό» την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος) στις 11 π.μ., με ώρα προσέλευσης 10 π.μ.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, στο email του Συλλόγου studofsoc@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6974822914 και 6974394464.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ