ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Ασυζητητί στα ... αζήτητα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι προτάσεις του ΚΚΕ

Ασυζητητί απορρίφθηκαν χτες από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα που δεν έβγαλαν άχνα, οι τρεις τροπολογίες που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή και προέβλεπαν την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.

Οι τροπολογίες είχαν κατατεθεί από το ΚΚΕ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αναμενόταν χτες αργά το βράδυ να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και λοιποί επιδόθηκαν στις γνωστές κοκορομαχίες για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος «σωτήρας» για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Ομως, την ώρα του «διά ταύτα», όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν μερικά μέτρα για την ανακούφιση έστω των φτωχών αγροτών και την προστασία του εισοδήματός τους από την ακρίβεια και τα καιρικά φαινόμενα, έκαναν το κορόιδο.

«Φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ εσείς δεν ήσασταν που ψηφίζατε μαζί το τρίτο μνημόνιο που εκτόξευσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης; Εσείς ήσασταν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Εχθρικό, εξάλλου, για τους αγρότες είναι και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά τη χωροθέτηση και την αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οπως ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης, το νομοσχέδιο διαιωνίζει τα χαράτσια για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, ενώ έρχεται να ρυθμίσει και τα εκκρεμή ζητήματα για τη χρήση γης προς όφελος των μονοπωλίων. Ερχεται μάλιστα σε μια περίοδο, που οξύνονται παραπέρα τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σημείωσε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου αναγκάζουν τους κτηνοτρόφους να συγκεντρώνουν μία στοίβα δικαιολογητικά και μελέτες για να πάρουν άδεια λειτουργίας στα μαντριά τους, όταν τα έργα υποδομής (ηλεκτροδότηση, οδικό δίκτυο κ.λπ.) είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα. Βέβαια, σημείωσε ότι το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις αυτά τα λύνουν στο δευτερόλεπτο όταν πρόκειται για επενδύσεις και κυρίως ΑΕΠ. Επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει η αδειοδότηση να γίνεται με μία αίτηση και μία υπεύθυνη δήλωση και, μάλιστα, ζήτησε η διαδικασία να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να ενταχθούν και οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα μαντριά καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού για να αποζημιωθούν.

Τον λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, επισημαίνοντας ότι μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση των βιοπαλαιστών αγροτών, γιατί «ο μικρός κτηνοτρόφος είναι μπελάς για την κερδοφορία του κεφαλαίου, καθώς δεν είναι ανταγωνιστικός, γι' αυτό στόχος της ΕΕ, μέσω της ΚΑΠ, είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων του αγροτικού τομέα και η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια». Και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την ΚΥΑ για τους βοσκότοπους που μειώνει τις επιδοτήσεις για τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους, οδηγώντας τους στο ξεκλήρισμα.

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στη Λάρισα έταζε ενίσχυση, στη Βουλή απέρριπτε τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφισή τους!

Μια «σούπα» ξαναζεσταμένων αυταπατών, στοχευμένων κυρίως στους αγρότες, «σέρβιρε» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά την περιοδεία του χτες στη Λάρισα. Ανάμεσα σε άλλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για «ανεπαρκή μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα», «αυξημένο κόστος παραγωγής» και «καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ», σαν να έπεσαν όλα αυτά από τον ουρανό.

Σαν να μην είναι όλα αυτά συνέπειες της πολιτικής της ΚΑΠ της ΕΕ, που και ο ίδιος υπηρέτησε ως κυβέρνηση, ενώ σήμερα υπόσχεται ότι θα την εφαρμόσει με πιο «δίκαιο» τρόπο, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους βιοπαλαιστές αγρότες ότι μπορούν τα συμφέροντα και οι ανάγκες τους να συνυπάρξουν με τα κέρδη των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των μονοπωλίων του αγροτοδιατροφικού τομέα, που η ενίσχυσή τους είναι η βασική αποστολή της ΚΑΠ.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ακρίβεια και στην πανδημία, αποδίδοντας τη σημερινή κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα σε διαχειριστικές αστοχίες και αδράνειες της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε ως δήθεν «εναλλακτική» την «προοδευτική κυβέρνηση» με τη συγκρότηση αντιδεξιών μετώπων και με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2013, όταν ο Αλ. Τσίπρας, ανεβασμένος σε τρακτέρ, πουλούσε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, αυτοί δεν ξέχασαν την κυβερνητική του θητεία που μεσολάβησε, κατά την οποία γνώρισαν από πρώτο χέρι την πολιτική του, υλοποιώντας όπως και οι άλλες κυβερνήσεις τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, ψηφίζοντας μια σειρά από μέτρα που τις συνέπειές τους ζουν στο πετσί τους οι σημερινοί αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Γι' αυτά τα μέτρα, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, Αγροτικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι πέρασαν μερόνυχτα στους δρόμους και στα μπλόκα, παλεύοντας ενάντια στην εφαρμογή τους, για την ανακούφιση και την επιβίωση των λαϊκών οικογενειών στην ύπαιθρο.

Ποιος δεν θυμάται άραγε την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών, που ανέβασε στα ύψη το κόστος παραγωγής, την ώρα που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να μπουκώνει το κεφάλαιο με απαλλαγές δισεκατομμυρίων; Οι αγρότες έχουν και σήμερα να λένε για τη σύνταξη πείνας των 94 ευρώ, συν το ανταποδοτικό ποσό από τις εισφορές δεκάδων χρόνων, που καταδικάζει την πλειοψηφία όσων βγαίνουν στη σύνταξη να ζήσουν με περίπου 340 ευρώ τον μήνα.

Ποιος ξεχνάει τα μέτρα που επιχείρησε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Φορολογικό το 2016, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις; Δίπλα σ' αυτά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν και οξύνθηκαν οι ανεπάρκειες και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, «πάγωσε» η εκτροπή του Αχελώου, που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στους παραγωγούς, συνεχίστηκαν η ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, η παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας για τους αγρότες και τις οικογένειές τους.

Κι επειδή η πολιτική του δεν αφορά μόνο το χτες, ποιος ξεχνάει ότι στο Κοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε - κάνοντας την πάπια - τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση των αγροτών;

Μπορεί, τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ να νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους, όμως οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία της Λάρισας είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που θεωρεί τη λαϊκή Υγεία «κόστος» και ταυτόχρονα πεδίο επιχειρηματικής δράσης.

Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι οι εκατοντάδες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα των νοσοκομείων της πόλης, οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές αφού η μείωση των προϋπολογισμών των δύο νοσοκομείων από το 2015 μέχρι σήμερα έφτασε το 50%, η εγκατάλειψη των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο. Αυτή η κατάσταση οδήγησε την πόλη της Λάρισας να είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας, με 2.000 κλίνες, πολύ περισσότερες από αυτές των δημόσιων νοσοκομείων.

Ακόμα και σήμερα, ως αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να προτείνει να τοποθετηθεί υπουργός Υγείας «κοινής αποδοχής», προφανώς για να επισφραγίσει πανηγυρικά την ταύτιση των δύο κομμάτων σε αυτήν την εγκληματική πολιτική.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η ημερίδα για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. πραγματοποιείται εκδήλωση - τηλεδιάσκεψη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, με θέμα «Η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στην εκδήλωση θα γίνουν δύο κεντρικές εισηγήσεις: Από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, με θέμα «Η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, οι συμφωνίες και οι κανονισμοί όξυνσης του προβλήματος. Το Προσφυγικό ως γεωπολιτικό εργαλείο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς», και από την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, με θέμα «Η πολιτική διαχείρισης του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι επικίνδυνοι νόμοι τους και οι θέσεις του ΚΚΕ» -

Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και θα παρέμβουν εκπρόσωποι από το ΚΚ Τουρκίας, το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, το ΚΚ Σουηδίας και το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας. Θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις από στελέχη του εργατικού κινήματος, επιτροπών αγώνα και φορέων από Λέσβο, Σάμο και Χίο, καθώς και από εκπροσώπους εργαζομένων σε δομές.

Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά στο YouTube (https://youtu.be/VAg2-EMmYY0)

Εμπλοκές

Τέσσερις εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμφωνία στον τομέα του φυσικού αερίου

«

Μνημόνιο Κατανόησης» για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου υπέγραψε χτες στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla.

Η υπογραφή του χτεσινού μνημονίου αποτελεί συνέχεια της στενής συνεργασίας που αναπτύσσουν οι δύο χώρες με επίκεντρο την Ενέργεια, ενώ έχει προηγηθεί τον προηγούμενο Οκτώβρη ανάλογη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου. Το χτεσινό μνημόνιο εστιάζει στην εμπορία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου και την προοπτική διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, το «Μνημόνιο Κατανόησης» που υπογράφηκε χτες ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών στους τρεις τομείς συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων.

Παράλληλα, ο Κ. Σκρέκας συμμετείχε στις εργασίες της 6ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα αλλά και οι «μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι του Φόρουμ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ