ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 22ο Συνέδριο

Στο Ανόι του Βιετνάμ, 73 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΣΕ

Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 22ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε από τις 21 Νοέμβρη στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 αντιπροσώπων από 57 αντιιμπεριαλιστικά κινήματα απ' όλο τον κόσμο.

Σε μια εμβληματική χώρα, της οποίας ο λαός πάλεψε και νίκησε όσο λίγοι άλλοι λαοί παντοδύναμους αντιπάλους, όπως την Ιαπωνική Αυτοκρατορία ως εισβολέα, τους Γάλλους αποικιοκράτες που κατείχαν την Ινδοκίνα και τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές που μακέλεψαν τη χώρα, με πάνω από 3 εκατομμύρια νεκρούς και με συνέπειες μέχρι σήμερα.

Στο Συνέδριο συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ αποτελούμενη από τους Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα του ΠΣΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Ηρακλή Τσαβδαρίδη, εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και Γρηγόρη Αναγνώστου, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.

Το 22ο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με σύνθημα «Δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη και αλληλεγγύη, για έναν κόσμο της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης», εξέλεξε τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ, που αποτελείται από 40 οργανώσεις. Στην πρώτη της Σύνοδο η νέα Εκτελεστική Επιτροπή εξέλεξε 13μελή Γραμματεία, η οποία αποτελείται από κινήματα από τις παρακάτω χώρες: Ινδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, ΗΠΑ, Νότια Αφρική, Παλαιστίνη, Κούβα, Κύπρο, Συρία, Σουδάν, Βραζιλία, Νεπάλ και Ιαπωνία.

Ο Θ. Παφίλης παρουσίασε την έκθεση δράσης του ΠΣΕ
Ο Θ. Παφίλης παρουσίασε την έκθεση δράσης του ΠΣΕ
Νέος πρόεδρος του ΠΣΕ αναδείχθηκε ο Πάλαμπ Σεγκούπτα, από την Πανινδική Οργάνωση για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη (AIPSO), ενώ στις θέσεις του γενικού και του εκτελεστικού γραμματέα επανεξελέγησαν οι Θ. Παφίλης και Ηρ. Τσαβδαρίδης αντίστοιχα, εκπροσωπώντας την ΕΕΔΥΕ.

Κρατάμε ψηλά τη σημαία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και της αλληλεγγύης

Μετά τη Σύνοδο της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής στις 21 Νοέμβρη, οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν στις 22 Νοέμβρη με την ομιλία της απερχόμενης προέδρου του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες.

Ακολούθως παρουσιάστηκε η έκθεση δράσης του ΠΣΕ από τον απερχόμενο γενικό γραμματέα, Θανάση Παφίλη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του ΠΣΕ την Επιτροπή Ειρήνης Βιετνάμ και εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του ΠΣΕ στον ηρωικό λαό του Βιετνάμ, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 21ο Συνέδριο του ΠΣΕ στο Σάο Λουίς, το ΠΣΕ ανέπτυξε μια πολύμορφη δράση σε συνθήκες έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα στα μονοπώλια και στα κράτη που γεννούν τους πολέμους, σε συνθήκες έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη, στους λαούς, στη νεολαία, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης που επιδεινώνει τη ζωή των λαών για τα κέρδη των λίγων, αυτών που κλέβουν τον πλούτο από τους πολλούς που τον παράγουν».

Ανέδειξε την πλούσια δράση του ΠΣΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τις δράσεις αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης, της Δυτικής Σαχάρας, της Κούβας, της Βενεζουέλας, αλλά και στους λαούς του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης, που ήταν τα θύματα των πολύχρονων ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και συμμάχους τους.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, αφού καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε: «Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνη του 2022, ανασκόπησε, ανανέωσε και επιτάχυνε μια σειρά αποφάσεων των προηγούμενων χρόνων. Η πολεμική αυτή μηχανή αυξάνει την επιθετικότητά της ακόμη περισσότερο μέσω της στρατηγικής "ΝΑΤΟ 2030" και της Νέας Στρατηγικής Αντίληψης που προετοιμάζει για τον επόμενο χρόνο. Παλιότερα και νέα προσχήματα, όπως οι υβριδικές απειλές, η κυβερνοασφάλεια και η αποκαλούμενη κλιματική κρίση, η ενεργειακή κρίση κ.ά., επιστρατεύονται ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για νέες επεμβάσεις. Το ΠΣΕ συμμετείχε στη μαζική διαδήλωση της 26ης Ιούνη στη Μαδρίτη, με τη δική του διακριτή παρουσία. (....) Η στρατηγική "ΝΑΤΟ 2030" προβλέπει την ενίσχυση των στρατιωτικών μέσων της συμμαχίας, αλλά και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της, τη σχεδιασμένη επέκτασή της σε όλο τον κόσμο, τη διεύρυνσή της με νέα μέλη και την ανάπτυξη συνεργασιών με δεκάδες κράτη, τον σχηματισμό ετοιμοπόλεμων μονάδων μάχης, την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, την αποστολή στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, γύρω από την Ουκρανία. Σε αυτό στοχεύει η δημιουργία των 30 μονάδων Πεζικού, 30 μονάδων Ναυτικού και 30 μονάδων Αεροπορίας, οι οποίες, όντας πλήρως εξοπλισμένες, έχουν την ικανότητα να παρεμβαίνουν εντός 30 ημερών σε οποιοδήποτε μέτωπο επιλέγεται από το ΝΑΤΟ. Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις έχουν απλωθεί σε όλη την υδρόγειο, από το Αφγανιστάν και το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου μέχρι τη Βαλτική, τον Καύκασο, τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Αφρική».

Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ, ανέδειξε την παραπέρα στρατιωτικοποίησή της για να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, μέσω της «Παγκόσμιας Στρατηγικής» της αλλά και της «Στρατηγικής Αντίληψης», ώστε να μπορεί να επιχειρεί τόσο αυτόνομα όσο και συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, γεγονός που αποτυπώνεται εκτός των άλλων με τη συγκρότηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων, του Ευρωστρατού κ.λπ. στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ).

Καταλήγοντας, σημείωσε: «Παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, είμαστε αισιόδοξοι ότι το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα δυναμώνει και το Συνέδριό μας αποτελεί μια τέτοια απόδειξη, ότι κρατάμε ψηλά τη σημαία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και της αλληλεγγύης».

Οι λαοί έχουμε να βαδίσουμε τον δικό μας δρόμο

Στην έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βιετνάμ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Uong Chu Luu. Επίσης, παρευρέθηκε και χαιρέτισε εκ μέρους της Βουλής και το μέλος του ΠΓ του ΚΚ Βιετνάμ, Tran Thanh Man, καθώς και η Nguyen Phoung Gna, πρόεδρος της Βιετναμέζικης Ενωσης για τη Φιλία των Λαών (VUFO). Στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής, με απόφαση του Προέδρου του Βιετνάμ, απονεμήθηκε το Ανώτατο Παράσημο Φιλίας στο ΠΣΕ και ξεχωριστά στους Σ. Γκόμες, Θ. Παφίλη και Ηρ. Τσαβδαρίδη, για την προσφορά τους στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Παρέμβαση εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ στο 22ο Συνέδριο του ΠΣΕ έκανε ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός της γραμματέας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πολύμορφη δράση της ΕΕΔΥΕ ενάντια στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στις κινητοποιήσεις ενάντια στη Συμφωνία «Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ κ.λπ. Υπογράμμισε την επιδίωξη της ΕΕΔΥΕ να εκφράζεται με όρους κινήματος η αντίθεση του λαού στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να μπαίνουν νέες δυνάμεις στον αγώνα, «να κατανοείται ότι οι λαοί έχουμε τον δικό μας δρόμο να βαδίσουμε: Αυτόν της σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό, τον δρόμο της κοινής πάλης με τους γείτονες λαούς, ενάντια στα συμφέροντα της αστικής τάξης και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της».

Παράλληλα με τις εργασίες του 22ου Συνεδρίου, οι αντιπρόσωποι είχαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ, τις τοπικές αρχές του Ανόι, τον πρόεδρο της ΚΕ του Πατριωτικού Μετώπου του Βιετνάμ, καθώς και με στελέχη της Επιτροπής Ειρήνης Βιετνάμ και της VUFO, που ήταν οι οικοδεσπότες του Συνεδρίου.

Τέλος, το Συνέδριο του ΠΣΕ συζήτησε και ενέκρινε ομόφωνα πολιτική διακήρυξη.


ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παζαρεύουν συμβιβασμούς για αντιμετώπιση αντιπάλων και «εταίρων»

Για «κοινή επιθυμία» Γαλλίας και Γερμανίας «να επιμείνουν σε συγκλίσεις αντί να επισημαίνουν διαφωνίες» έκαναν λόγο την Παρασκευή γαλλικές διπλωματικές πηγές, ενώ η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Της συνάντησης των δύο ηγετών προηγήθηκε ένα μπαράζ συναντήσεων μεταξύ υπουργών της Γαλλίας και της Γερμανίας μέσα στη βδομάδα, για την «αναθέρμανση» του γαλλογερμανικού άξονα, υπογραμμίζοντας τις «προκλήσεις ανταγωνιστικότητας» που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια τόσο από «στρατηγικούς ανταγωνιστές», όπως η Κίνα, όσο και από «συμμάχους», όπως οι ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ανέφεραν ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία δέχεται διπλό χτύπημα στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ: Τόσο με τις τιμές Ενέργειας στην Ευρώπη, που εκτιμάται ότι θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ, όσο και με μέτρα που λαμβάνει η Ουάσιγκτον για τη στήριξη της δικής της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως το τεράστιο πρόγραμμα επιδοτήσεων στα αμερικανικά μονοπώλια, ύψους 369 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη των «πράσινων» βιομηχανιών, στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Βέβαια, οι παραπάνω κοινές ανησυχίες των γερμανικών και γαλλικών μονοπωλίων δεν αναιρούν τις μεγάλες αντιθέσεις που παραμένουν μεταξύ τους. Τέτοιες αντιθέσεις - με πιο χαρακτηριστική την αντιπαράθεση γύρω από το τεράστιο πακέτο του Βερολίνου για τη στήριξη των γερμανικών μονοπωλίων από το «ενεργειακό κόστος» - είχαν οδηγήσει στην αναβολή της γαλλογερμανικής Συνόδου Κορυφής που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβρη (πλέον φέρεται να προετοιμάζεται για τον Γενάρη). Οι ίδιες γαλλικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι «τα ζητήματα που ήταν πολύπλοκα πριν από έναν μήνα εξακολουθούν να είναι περίπλοκα», αλλά «όλοι φαίνεται να έχουν καταλάβει πως επείγει να γίνει εκ νέου ένεση τόνωσης της διμερούς σχέσης».

Το γραφείο της Μπορν διέρρεε ακόμα ότι «και οι δύο χώρες ανυπομονούν να ενισχύσουν και να επανεκκινήσουν τις γαλλογερμανικές σχέσεις σε όλους τους τομείς», ισχυριζόμενο ότι η αναβολή της συνάντησης τον Οκτώβρη «συνδέεται με την επιθυμία η σχέση να εμβαθύνει και να υπάρξουν περισσότερα συγκεκριμένα αποτελέσματα». Μιλώντας για «ιστορική ευθύνη» που μοιράζονται οι δύο χώρες, προσέθετε ότι «η διμερής συνεργασία είναι απόλυτα ουσιώδης για να προετοιμαστεί το έδαφος για τους ευρωπαϊκούς συμβιβασμούς» συνολικά.

Την περασμένη Τετάρτη είχαν συναντηθεί και οι υπουργοί Οικονομικών, συμφωνώντας ότι Γαλλία και Γερμανία «έχουν να παίξουν ρόλο - κλειδί στην κρίση και στις προκλήσεις ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη». Τόνισαν τη σημασία «πανευρωπαϊκής» και όχι απλά γαλλογερμανικής δράσης, ώστε «να καταστούν οι εταιρείες μας ικανές να ευημερήσουν μέσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», αλλά και «να εμποδιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις των προστατευτικών μέτρων που παίρνουν τρίτες χώρες».

Ηταν ενδεικτικό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Χάμπεκ, επέκρινε ανοιχτά τα νέα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να αντιμετωπίσει την πληθωριστική πίεση απέναντι στα αμερικανικά μονοπώλια, υποστηρίζοντας ότι αυτά «δεν ανταποκρίνονται σε νόμους που καθορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου» και συνδέοντάς τα με «παραβίαση κανόνων». Ο δε Γάλλος ομόλογός του Μπρουνό Λεμέρ υπερθεμάτισε, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ πρέπει πολύ απλά να μάθει να αμύνεται (...) Οι μεγάλες δυνάμεις δεν προσφέρουν η μία στην άλλη οικονομικά δώρα...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ