ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
Ματιές πίσω από τη βιτρίνα

Με αφορμή το Μουντιάλ στο Κατάρ, η Οργάνωση ΣΕΦΑΑ Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με καλεσμένους τον ποδοσφαιριστή Νίκο Παπαδόπουλο και τον δημοσιογράφο Νίκο Αγγελίδη

RIZOSPASTIS

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε στις 24 Νοέμβρη η ΟΒ της ΚΝΕ στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ, με θέμα «Μουντιάλ 2022: Ο χορός των εκατομμυρίων στις φαβέλες του κόσμου». Καλεσμένοι και ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο ποδοσφαιριστής του Αστέρα Τρίπολης Νίκος Παπαδόπουλος και ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης, ενώ μίλησε επίσης ο Γεράσιμος Χατζηχρονόγλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΣΕΦΑΑ.

Τις ομιλίες ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, με πολλούς παρευρισκόμενους να τοποθετούνται ή να απευθύνουν ερωτήσεις στους ομιλητές. Στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα όπως οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης στους παίκτες (π.χ. τραυματισμοί λόγω πολλών υποχρεώσεων), το δόγμα του «no politica» της FIFA, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παίκτες των μικρότερων κατηγοριών, η θέση των ποδοσφαιριστών σήμερα πάνω σε σοβαρά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα κ.λπ. Επίσης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη θέση και τον ρόλο των φοιτητών της ΣΕΦΑΑ ως μελλοντικών μελών της αθλητικής κοινότητας.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Ανδρέας Σοφιανός, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ αυτό το διάστημα για εκδηλώσεις στις σχολές πάνω στο αντικείμενό τους. Στην περίπτωση των ΣΕΦΑΑ και με αφορμή τη διεξαγωγή του Μουντιάλ αυτές τις μέρες, σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν σημαντικά ζητήματα γύρω από τη φετινή διοργάνωση, όπως ο θάνατος 6.500 εργατών στα έργα υποδομής, και άλλα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τον ρόλο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου ως μέσου για τα κέρδη των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του λαοφιλούς αθλήματος, αλλά και με τη λειτουργία του ως βιτρίνας προκειμένου να εξυπηρετηθούν απώτεροι σκοποί, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες διακρατικές συμφωνίες σε διάφορους τομείς - π.χ. στην Ενέργεια - τις οποίες υπέγραψε η κυβέρνηση του Κατάρ.

***

Από την εκδήλωση της ΚΝΕ στη ΣΕΦΑΑ

RIZOSPASTIS

Από την εκδήλωση της ΚΝΕ στη ΣΕΦΑΑ
Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο πώς και στο ποδόσφαιρο παίκτες, φίλαθλοι κ.λπ. αντιμετωπίζονται ως προϊόντα και μέσο προκειμένου να έρθουν τα κέρδη, ενώ την ίδια στιγμή, με βάση και αυτά που γνωρίζουμε για τα όσα συνέβησαν στα έργα του Μουντιάλ του Κατάρ, με τους χιλιάδες θανάτους των εργατών, αποδεικνύεται ότι οι εργάτες είναι αυτοί που παράγουν για τα κέρδη των λίγων και πολλές φορές με τίμημα ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Οσον αφορά το Μουντιάλ του Κατάρ, πέρα από τα παραπάνω επεσήμανε ότι θα πρέπει να σταθούμε και στον τρόπο με τον οποίο έγινε η ανάθεση της διοργάνωσης, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, μέσω σκανδάλων διαφθοράς και χρηματισμού παραγόντων της FIFA, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τις πρακτικές και τη σαπίλα των όσων παίζονται πίσω από τη βιτρίνα του σημερινού ποδοσφαίρου. Επίσης καυτηρίασε το δόγμα «no politica» της FIFA για τις διοργανώσεις της και γενικότερα στο ποδόσφαιρο, το οποίο μάλιστα ήρθε στο προσκήνιο ιδιαίτερα στο φετινό Μουντιάλ, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις αντιδράσεις για τα όσα έχουν συμβεί. Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο δόγμα ουσιαστικά «άκρως πολιτικό» από μέρους της FIFA, που στόχο έχει, μέσω της «ουδετερότητας» που επικαλείται, να οδηγήσει στην απάθεια και να μη θίγονται σημαντικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Ρίχνει έτσι «στάχτη στα μάτια» παικτών και φιλάθλων, ενώ συν τοις άλλοις και η εφαρμογή του είναι άκρως μεροληπτική.


RIZOSPASTIS

Σε άλλο σημείο ο τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπαίκτες του στις μικρότερες κατηγορίες και στα ερασιτεχνικά: Οι μισθοί δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που προβάλλονται και οι οποίοι αφορούν μόνο μια μικρή ελίτ, η ασφαλιστική κάλυψη είναι αλά καρτ (π.χ. διακοπή την περίοδο του καλοκαιριού), με αποτέλεσμα σε περιπτώσεις τραυματισμών να χρειάζονται να βάλουν από την τσέπη τους υπέρογκα ποσά, και επιπρόσθετα βρίσκονται «στον αέρα» επαγγελματικά μετά τη λήξη της ποδοσφαιρικής τους πορείας. Γι' αυτά τα ζητήματα το κράτος δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα την παραμικρή ουσιαστική λύση, επεσήμανε και τόνισε ότι και σε αυτήν την περίπτωση γίνεται εμφανές πως ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις στο ποδόσφαιρο, γενικότερα στον αθλητισμό.

***

Από την πλευρά του ο Νίκος Αγγελίδης αναφέρθηκε στα όσα συνοδεύουν το Μουντιάλ του Κατάρ, από τα σκάνδαλα διαφθοράς για την ανάληψή του και τους θανάτους των εργατών στα έργα μέχρι τη φίμωση μέσω λογοκρισίας που έχει επιβληθεί σε παίκτες και θεατές, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις για τα αιματοβαμμένα έργα και για άλλα ζητήματα στη χώρα. Ειδική αναφορά έκανε στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και στις περίεργες εφαρμογές που υποχρεώθηκαν να κατεβάσουν στα κινητά τους όσοι ταξίδεψαν στο Κατάρ, με άλλοθι τη διευκόλυνση στις μετακινήσεις τους αλλά στην πραγματικότητα εγκυμονώντας κινδύνους γενικότερης παρακολούθησης. Μίλησε επίσης για τα τεράστια κέρδη που υπολογίζουν διοργανωτές και πολυεθνικές μέσω του Μουντιάλ και τα οποία αναμένεται να αγγίξουν τα 17 δισ. δολάρια. Πάνω σ' αυτό εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με το ότι στο λεγόμενο business plan τα αναμενόμενα κέρδη ήταν περίπου 20 δισ. δολάρια, ποσό δέλεαρ για τα αχόρταγα κοράκια του συστήματος, κάτι που σημαίνει ότι τα σχέδια για να «πιαστεί ο στόχος» είναι πιθανό να στοιχίσουν τις ζωές κι άλλων ανθρώπων.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι και στο παρελθόν ποδοσφαιρικές διοργανώσεις λειτούργησαν πολλές φορές ως βιτρίνα για να κρυφτεί η πραγματικότητα ή να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί, όπως στις περιπτώσεις των Μουντιάλ του 1934 στην Ιταλία του Μουσολίνι και του 1978 στην Αργεντινή του Βιντέλα. Αναφέρθηκε ακόμα στις διεθνείς αντιδράσεις κατά της διοργάνωσης που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα από προσωπικότητες του ποδοσφαίρου και φιλάθλους, ενώ ανέδειξε και την περίπτωση του Ιταλού ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Λουκαρέλι, αρχηγού της Λιβόρνο, η οποία θυμίζει ότι στον κατήφορο του ποδοσφαίρου των επιχειρηματιών παίκτες και φίλαθλοι μπορούν να αντιπαραβάλουν την εκδοχή ενός άλλου ποδοσφαίρου, αδιαπραγμάτευτου, ανυπότακτου, αντιεπιχειρηματικού, γνήσιου και όμορφου.

***

Ο τελευταίος ομιλητής, Γεράσιμος Χατζηχρονόγλου, επίσης με αφορμή το τουρνουά του Κατάρ, μίλησε για τα πανάκριβα «παιχνίδια» κέρδους των πολυεθνικών της διοργάνωσης του Μουντιάλ, που ποτίστηκαν με το αίμα των νεκρών εργατών, χαρακτηρίζοντας τα όσα συνέβησαν καραμπινάτα εργοδοτικά εγκλήματα, σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζονται οι διοργανωτές της FIFA και του Κατάρ. Η θέση των φοιτητών της Σχολής Φυσικής Αγωγής θα πρέπει να είναι απέναντι από τις λογικές που επιβάλλει σήμερα ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, υπογράμμισε, για να καταλήξει ότι ο αθλητισμός θα πρέπει να αποτελεί έναν μαζικό χώρο όπου όλοι πρέπει να έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα της συμμετοχής - και όπου όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, θα μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της άθλησης για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.


Το πρόγραμμα του τριημέρου 26-28/11
Σάββατο 26/11

12.00 Τυνησία - Αυστραλία

15.00 Πολωνία - Σαουδική Αραβία

18.00 Γαλλία - Δανία

21.00 Αργεντινή - Μεξικό

Κυριακή 27/11

12.00 Ιαπωνία - Κόστα Ρίκα

15.00 Βέλγιο - Μαρόκο

18.00 Κροατία - Καναδάς

21.00 Ισπανία - Γερμανία

Δευτέρα 28/11

12.00 Καμερούν - Σερβία

15.00 Νότια Κορέα - Γκάνα

18.00 Βραζιλία - Ελβετία

21.00 Ουρουγουάη - Πορτογαλία

Ολοι οι αγώνες μεταδίδονται από τον ΑΝΤ1 και τον ΑΝΤ1+



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ