ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Το «καμιά γυναίκα απροστάτευτη» απαιτεί διεκδίκηση και αγώνα!

Διαμαρτυρία της ΟΓΕ στο υπουργείο Εργασίας

«Δυναμώνουμε τη συλλογική πάλη ενάντια στη βία των εκμεταλλευτών μας». Το μήνυμα αυτό έστειλε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με την παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 25/11 στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Απευθυνόμενη σε όλες τις γυναίκες της βιοπάλης που οργίζονται με τη βία και την κακοποίηση, που αγωνιούν μπροστά στα φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτήν την περίοδο, που νιώθουν εγκλωβισμένες μέσα στις βάρβαρες συνθήκες ζωής και δουλειάς που αντιμετωπίζουν, τις κάλεσε να αντλήσουν κουράγιο και δύναμη από τη συλλογική οργάνωση.

Με τις πικέτες, τα πανό και τα συνθήματά τους, γυναίκες από Συλλόγους και Ομάδες της Ομοσπονδίας απαίτησαν δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές δομές για την πρόληψη, την προστασία γυναικών και παιδιών από τη βία, την ολόπλευρη κοινωνική, νομική, ψυχολογική, οικονομική στήριξη των θυμάτων. Διεκδίκησαν «ξενώνες με μόνιμο προσωπικό, χωρίς ιδιώτες και ΜΚΟ», ενώ κατήγγειλαν το πρόσφορο έδαφος που δημιουργεί η έλλειψη πρόνοιας για να θεριεύουν η εκμετάλλευση και η κακοποίηση.

Από την πίσω πόρτα η υφυπουργός

Οπως κατήγγειλε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, η υφυπουργός Δ. Μιχαηλίδου δεν δέχθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας. Μάλιστα, αποχώρησε από το υπουργείο ενώ η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη, προφανώς «για να πάρει μέρος στις φιέστες που οργανώνει η κυβέρνηση» με αφορμή την 25η Νοέμβρη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ καθώς και οι Σύλλογοι Οικότροφων της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών και των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ. «Ο σάπιος κόσμος μάς φέρνει ασφυξία! Αγώνας για τις ανάγκες μας, πρόληψη και προστασία», έγραψαν στο πανό τους. Το δικό τους «παρών» έδωσαν και οι μαθητές με τη Συντονιστική τους Επιτροπή, διεκδικώντας «μέτρα προστασίας σε όλα τα σχολεία».

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ προκειμένου να διατρανώσουμε τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση που νιώθουμε για τη βία κατά των γυναικών με όποια μορφή κι αν εκφράζεται», σημείωσε η Κωνσταντίνα Τσότρα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, και πρόσθεσε:

«Δεν είναι ατομικό ζήτημα της κάθε γυναίκας να σπάσει τη σιωπή της, όπως προβάλλεται από την κυβέρνηση, άλλα κόμματα, ΜΜΕ, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το θάρρος, η τόλμη, η χειραφέτηση και η αντοχή απέναντι στις πιέσεις μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, που είναι το πραγματικό δίχτυ ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, που είναι η ασπίδα προστασίας για τη γυναίκα».

Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής, και ο Γιώργος Παυλής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και του 15μελούς 15ου ΓΕΛ Αθηνών.

Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε την Παρασκευή και στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, από εκπροσώπους Φοιτητικών Συλλόγων, με σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή για τις πραγματικές αιτίες της βίας κατά των γυναικών! Οπλα μας η αλληλεγγύη και ο αγώνας!». Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Δασολογίας, Νομικής, ΜΜΕ, ΠΤΔΕ, Μηχανικών και Επιστημών Υγείας του ΔΙΠΑΕ και των Οικότροφων.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Μαζικές εξορμήσεις και άλλες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Στο Κιλκίς έγινε πικετοφορία και στις Σέρρες κοινή εκδήλωση του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών και του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται επίσης οι εξής εκδηλώσεις:

  • Σάββατο 26/11: Από τον Σύλλογο Γυναικών Συκεών, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Κυριακή 27/11: Από τον Σύλλογο Γυναικών Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου, στις 6.30 μ.μ. Από τον Σύλλογο Γυναικών Κιλκίς, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Δευτέρα 28/11: Από την Ομάδα Γυναικών Ευκαρπίας, παρεμβάσεις σε σχολεία, πάρκα και καταστήματα. Από την Ομάδα Γυναικών δήμου Χαλκηδόνας, στις 6.30 μ.μ., παρεμβάσεις σε Χαλκηδόνα και Λουδία. Την Τρίτη 29/11, παρέμβαση στη λαϊκή αγορά του Βαθύλακκου.
  • Τετάρτη 30/11: Οι Σύλλογοι και Ομάδες του δήμου Θεσσαλονίκης, μαζί με τα Σωματεία Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμποροϋπαλλήλων και Λογιστών, στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΘ, διοργανώνουν εκδήλωση για την παρενόχληση στους χώρους δουλειάς και την προστασία των παιδιών.
Το ΠΑΜΕ

Την αλληλεγγύη του σε κάθε γυναίκα «που βιώνει τη βία, την ανασφάλεια στον χώρο δουλειάς, στην καθημερινή ζωή», εξέφρασε το ΠΑΜΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Με ανακοίνωσή του καλεί τα σωματεία «να δυναμώσουν τον αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας, ώστε καμία εργαζόμενη να μην είναι ευάλωτη σε οικονομικές, κοινωνικές πιέσεις κι εκβιασμούς».

«Ασπίδα προστασίας για κάθε γυναίκα της εργατικής τάξης, για τα παιδιά της είναι ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του κινήματος, η συμμετοχή στον αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Ετσι σπάει ο φόβος, η απομόνωση, για να μη βρίσκουν έδαφος ακραίες και βίαιες συμπεριφορές», καταλήγει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΛΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Επετειακές διαβεβαιώσεις για ... «μηδενική ανοχή»

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της 3ης τακτικής ετήσιας έκθεσης για τις γυναίκες - θύματα κακοποίησης

Οι συνήθεις ανούσιες διαβεβαιώσεις για τη «μηδενική ανοχή» στο φαινόμενο της βίας και η αναπαραγωγή των χιλιοειπωμένων προτροπών στα θύματα να «σπάσουν τη σιωπή τους» συνόδευσαν τις παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Σε αυτό το μήκος κύματος, η υφυπουργός Εργασίας, Μ. Συρεγγέλα, χαρακτήρισε την Παγκόσμια Μέρα «μία ευκαιρία να αναλογιστούμε την ατομική ευθύνη σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα», προτρέποντας τα θύματα «να μιλάνε και να καταγγέλλουν» και «όλοι μαζί να σπάσουμε τον κύκλο της βίας».

Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, επισκεπτόμενος το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών στον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, προέταξε την ανάγκη «να σπάσει η σιωπή, να υπάρξει το θάρρος στις γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά έμφυλης βίας» και άφησε σε δεύτερο πλάνο την ανάγκη «να φτιάξουμε δομές».

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της 3ης ετήσιας έκθεσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του υπουργείου Εργασίας, αποτυπώνουν - αν και όχι στην πλήρη διάσταση - την έκταση του προβλήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που προχώρησαν σε καταγγελία έφτασε το 2021 τις 7.375, καταγράφοντας ραγδαία αύξηση σε σύγκριση με το 2020 (4.264 καταγγελίες γυναικών). Το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστών αποτελούσαν οι σύζυγοι των θυμάτων (34,9%), ακολουθούσαν οι μόνιμοι σύντροφοι (11,7%), οι τέως σύζυγοι (6,5%) και οι τέως σύντροφοι (6,3%).

Ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν από άνδρες του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ανήλθε σε 23 (ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2010 που συλλέγονται σχετικά στοιχεία). Μάλιστα, οι γυναικοκτονίες αποτέλεσαν, για πρώτη φορά μέσα σε αυτά τα 12 έτη, τη συντριπτική πλειοψηφία των καταγεγραμμένων ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες (69,7%). Οι δράστες ήταν στο 65,3% των δολοφονιών αυτών νυν ή πρώην σύντροφοι ή σύζυγοι των θυμάτων.

Οσον αφορά τη στατική καταγραφή των βιασμών, τα στοιχεία της Αστυνομίας για το 2021 καταγράφουν 353 περιστατικά εξιχνιασθέντων και μη εξιχνιασθέντων βιασμών (330 κακουργήματα και 23 πλημμελήματα). Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει πως τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος του εγκλήματος του βιασμού, ενώ διαφεύγουν της στατιστικής αποτύπωσης περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων ή άλλων μορφών σεξουαλικής βίας.

Από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του δικτύου δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ υποστηρίχθηκαν πανελλαδικά 5.295 γυναίκες (περίοδος αναφοράς από 1/11/2021 έως 30/9/2022). Οσον αφορά τα αιτήματά τους, το 31,2% αναζήτησε νομική στήριξη, το 29,7% ψυχολογική στήριξη - συμβουλευτική, το 13,1% πληροφόρηση, το 11,4% κοινωνική στήριξη και το 4,6% φιλοξενία στους ξενώνες. Σε ποσοστό 41,4% ήταν άνεργες.

Την περίοδο αναφοράς στους Ξενώνες του Δικτύου φιλοξενήθηκαν 223 γυναίκες και 251 παιδιά, εκ των οποίων οι 53 γυναίκες και τα 81 παιδιά ήταν πρόσφυγες. Οι φιλοξενούμενες γυναίκες σε ποσοστό 83% ανέφεραν ότι ήταν άνεργες. Τέλος, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 10.324 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.969 αφορούσαν σε περιστατικά βίας.

Από τα στοιχεία για το 2021 επιβεβαιώνεται η επιτακτική ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, υποστήριξης, ουσιαστικής βοήθειας των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με βίαιες, παθογόνες διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις. Επιβεβαιώνεται επίσης η ανάγκη για εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδηλώσεις:

-- Το Σάββατο 26/11, στις 18.30, στην εναλλακτική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την Μαρία Αραπογιάννη, μέλος της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, και νέες κοπέλες.

-- Την Κυριακή 27/11, στις 11 το πρωί, στο καφέ Doufas (Κηφισίας 36), η ΚΟΒ Καλαμαριάς οργανώνει εκδήλωση με ομιλήτρια την Αθανασία Χατζή, υπεύθυνη του Τμήματος Γυναικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Επίσης, η ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ προγραμματίζει τις εξής εκδηλώσεις:

-- Στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Κυριακή 27/11, στις 7 μ.μ., ισόγειο Α' ΦΕΠΑ. Θα μιλήσει η Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.

-- Στις Σχολές Υγείας, την Τρίτη 29/11, στις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο Παθ. Αν. της Ιατρικής Σχολής. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ασπίδα προστασίας ο συλλογικός αγώνας, η πάλη για την ανατροπή του κόσμου της ανισοτιμίας και της εκμετάλλευσης

Σε δήλωσή του για την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει: «Καταδικάζουμε τα φρικιαστικά εγκλήματα κακοποίησης σε βάρος γυναικών, παιδιών, που δικαίως προκαλούν τη λαϊκή οργή. Η αγανάκτηση μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη οργάνωσης και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των γυναικών, των παιδιών, για ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη. Ασπίδα προστασίας κάθε γυναίκας από την πολύμορφη βία είναι ο αγώνας ενάντια στην πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, που υποκαθιστούν την κρατική ευθύνη με την παραπέρα εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ στον τομέα της πρόληψης και κοινωνικής προστασίας. Μπορούμε να νικήσουμε τη θλίψη με τη θέληση της δράσης για την ανατροπή του κόσμου της εκμετάλλευσης, της βίας, της γυναικείας ανισοτιμίας, που γεννά τους δράστες - τέρατα και τις σάπιες αξίες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ