ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ «ΚΤΙΡΙΟ ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΨΗΣ - "ΑΝΑΠΟΔΟΣ"»
Μέρα γιορτής και μέρα αγώνα η Κυριακή στη Χαλκίδα

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα | Κάλεσμα συστράτευσης με το ΚΚΕ απευθύνουν με αφορμή την εκδήλωση εργαζόμενοι της περιοχής, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, εκλεγμένοι σε συνδικάτα και στην Τοπική Διοίκηση

Η διαμόρφωση των νέων γραφείων απαίτησε πολλή εθελοντική δουλειά και προσφορά. Το αποτέλεσμα δικαιώνει πλήρως όσους έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για το «στολίδι» αυτό του Κόμματος
Η διαμόρφωση των νέων γραφείων απαίτησε πολλή εθελοντική δουλειά και προσφορά. Το αποτέλεσμα δικαιώνει πλήρως όσους έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για το «στολίδι» αυτό του Κόμματος
Με μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 27 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ. στο δημοτικό κλειστό γήπεδο Χαλκίδας «Μελίνα Μερκούρη», με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος τιμά τα 104 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και γιορτάζει την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων στη Χαλκίδα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Θύμιο Καψή - Ανάποδο από τη θεατρική ομάδα της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, με τους Μανόλη Ανδρουλιδάκη, Ρίτα Αντωνοπούλου και Πολυξένη Καράκογλου.

Νωρίτερα, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των ιδιόκτητων γραφείων της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ στη Χαλκίδα, στην οδό Δημ. Σαμαρτζή 24 και Γκόρτζη, στα οποία θα δοθεί η ονομασία: «Κτίριο Θύμιος Καψής "Ανάποδος"».

Με την εκδήλωση «σφραγίζεται» η ολοκλήρωση του μεγάλου στόχου για την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων της Επιτροπής Περιοχής, στην έδρα της, στη Χαλκίδα, που η εκπλήρωσή του αποτέλεσε υπόσχεση στην οικογένεια του Θύμιου Καψή - Ανάποδου και ηθική δέσμευση στην αδελφή του, Ευσταθία Καψή, που στη μνήμη του έδωσε το έναυσμα για την πραγματοποίησή του.

Παράλληλα, στόχος της Οργάνωσης είναι η εκδήλωση να αποτελέσει σταθμό στο κάλεσμα συμπόρευσης που απευθύνει το Κόμμα, αλλά και ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή.

Κάλεσμα συστράτευσης από φίλους του Κόμματος

Κάλεσμα συστράτευσης και αγώνα με το ΚΚΕ απευθύνουν με κείμενο που υπογράφουν και δίνουν στη δημοσιότητα εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, εκλεγμένοι σε συνδικάτα και στην Τοπική Διοίκηση, καλώντας παράλληλα στη μεγάλη πολιτική πολιτιστική εκδήλωση στη Χαλκίδα την Κυριακή 27 Νοέμβρη, «μέρα γιορτής και μέρα αγώνα» όπως σημειώνουν. Στο κάλεσμα αναφέρουν:

«Οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες. Από παντού προβάλλουν προβλήματα, κίνδυνοι που επιδεινώνουν τη ζωή, τη δουλειά, την οικογένεια, το μέλλον των παιδιών μας.

Το κάλεσμα του ΚΚΕ για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων μέσα σε αυτές τις συνθήκες αποτελεί τη μόνη ελπίδα και εγγύηση ότι κάτι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση.

Βαδίζουμε με το ΚΚΕ, έχουμε συναντηθεί με τους κομμουνιστές μέσα στους καθημερινούς αγώνες για τα δικαιώματά μας ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση όλων των κυβερνήσεων, σκεφτόμαστε πως κάτι παραπάνω πρέπει να γίνει. Παλιότερα μπορεί και να είχαμε κάνει άλλες πολιτικές επιλογές. Σήμερα βλέπουμε πως η αναμονή, η λογική ότι αυτοί που κυβερνούν και νομοθετούν σε βάρος μας θα μας λύσουν τα προβλήματα ή θα μας πετάξουν κάνα ξεροκόμματο δεν μας ταιριάζει. Αυτή η στάση δεν βοηθάει κανέναν, παρά μόνο συντηρεί τη σημερινή ανυπόφορη πραγματικότητα για τους πολλούς.

Γι' αυτό επιλέγουμε να συμπορευτούμε με το ΚΚΕ, παρά τις όποιες επιφυλάξεις και διαφορετικές προσεγγίσεις. Γιατί είναι το μόνο Κόμμα που αποτελεί ασπίδα προστασίας για τα δικαιώματά μας, με έργα και όχι με λόγια. Με το αγωνιστικό παράδειγμα των κομμουνιστών στον χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, στο χωράφι ανάβουν εστίες διεκδίκησης και αγώνα σε κάθε χώρο. Γιατί είναι το μόνο Κόμμα που μας έδωσε αισιοδοξία και ανάταση τις δύσκολες μέρες της πανδημίας, των απαγορεύσεων, της καραντίνας. Γιατί είναι το μόνο Κόμμα που αταλάντευτα, ειλικρινά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στηρίζει τα συμφέροντα των πολλών, τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα ενάντια στα συμφέροντα των λίγων που μας καταδυναστεύουν. Γιατί είναι το μόνο Κόμμα που λέει την αλήθεια για την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, στους ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή μας, τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Γιατί είναι το μόνο Κόμμα που πιστεύει στη δύναμη που έχουν οι άνθρωποι του μόχθου, ότι μας αξίζει και μπορούμε να έχουμε μια κοινωνία καλύτερη για όλους.

Για όλους αυτούς τους λόγους συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ και καλούμε τον καθένα και την καθεμιά που αγωνιά για τη σημερινή κατάσταση, που σκέφτεται ότι κάτι πρέπει να γίνει, να κάνει το ίδιο. Μαζί με το ΚΚΕ να γίνει και ο ίδιος κρίκος για τον μαζικό, ανυποχώρητο, αποφασιστικό αγώνα που σήμερα απαιτείται για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και να ανοίξουμε δρόμο ελπίδας και ζωής για το μέλλον.

Δίνουμε το "παρών" στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ, που πραγματοποιείται εν μέσω σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και μετά από μια μεγάλη απεργία που οι εργαζόμενοι της περιοχής άφησαν ισχυρό στίγμα, σταθμό για την πορεία του αγώνα. Στην εκδήλωση αυτή θα συναντηθούμε όλοι εμείς που παλεύουμε, αγωνιούμε, προβληματιζόμαστε για το καλύτερο μέλλον που έχουμε ανάγκη. Να μη λείψει κανείς!».

Το κείμενο υπογράφουν: ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ, λογιστής. ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΣ, ελεύθερος επαγγελματίας. ΑΘΗΝΑΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, οδοντίατρος. ΑΛΕΞΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, εκπαιδευτικός - συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφυγικής Δομής Ριτσώνας. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, δικηγόρος. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. ΒΛΑΧΟΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, γιατρός. ΒΟΚΟΡΟΚΟΥ ΣΟΦΙΑ, ελεύθερη επαγγελματίας - ανθοπώλης. ΓΚΟΥΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ιδιωτικός υπάλληλος. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΗ, ελεύθερη επαγγελματίας - ανθοπώλης. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ, γιατρός. ΖΑΧΟΣ ΣΤΑΘΗΣ, λογιστής - φοροτεχνικός. ΚΑΓΙΑ ΣΟΥΛΑ. ΚΑΛΗΜΕΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, συνταξιούχος, πρώην μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΤΕΜΠΟ. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, φοροτεχνικός. ΚΑΡΛΑΤΗΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, κτηνίατρος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΠΕΚΕΠΕ. ΚΑΡΤΕΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, αγρότης - συκοπαραγωγός, δημοτικός σύμβουλος Κύμης - Αλιβερίου, ποιητής. ΚΕΝΤΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, αγρότης. ΚΙΟΥΣΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, επισμηναγός ε.α. ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ ΗΛΙΑΣ, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας. ΚΟΥΛΟΥΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. ΜΑΚΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, συνταξιούχος ΙΚΑ, πρώην εργαζόμενος Μεταλλείων Σκαλιστήρη. ΜΑΛΑΚΤΑΡΗΣ ΣTAΥΡΟΣ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΟΛΥΜΠΙΑ, ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Εύβοιας. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Ιστιαίας - Αιδηψού. ΜΠΑΜΠΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων HQF («Μιμίκος»). ΜΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, συνταξιούχος, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Μαρμαρίου. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ, ελεύθερος επαγγελματίας. ΠΑΝΑΓΙΑΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, υποπτέραρχος ε.α. ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, πρώην μέλος του ΔΣ του ΕΚ Εύβοιας. ΣΑΜΠΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. ΣΑΣΑΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, φοροτεχνικός. ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, συνταξιούχος φοροτεχνικός. ΤΣΙΜΙΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, γιατρός, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας. ΤΣΟΥΠΡΟΣ ΔΑΥΙΔ, δασοπόνος. ΦΙΛΙΠΠΑ ΕΦΗ, οδοντίατρος. ΧΑΛΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΑ, ιστορικός.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στη Λαμία συνεχίζεται την Τετάρτη το πολιτικό άνοιγμα

Στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Με μεγάλη πολιτική εκδήλωση στη Λαμία την Τετάρτη 30 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα των Οργανώσεων του Κόμματος σε Ανατολική Στερεά και Εύβοια. «Με την εκδήλωση της Τετάρτης κορυφώνεται μία πλούσια δραστηριότητα που υλοποίησαν το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα, διαδίδοντας πλατιά το κάλεσμα του Κόμματος για συμπόρευση», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ, και προσθέτει:

«Απευθυνθήκαμε στον λαό της Φθιώτιδας και ιδιαίτερα σε όλους όσοι συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα στον μεγάλο αγώνα της ΛΑΡΚΟ, στα μπλόκα των αγροτών, στις κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λαμίας και των ΚΥ, στις κινητοποιήσεις των πλημμυροπαθών, στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, στις κινητοποιήσεις των φοιτητών της πόλης, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που αναπτύχθηκε σε χώρους δουλειάς. Σε όλους αυτούς απλώνουμε το χέρι και τους καλούμε να παρευρεθούν στην εκδήλωση, να ακούσουν και να συζητήσουμε μαζί τους το κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ».

Τύρβη Ηχων

Ποίημα της Μαρίας Κατσικούλη, αφιερωμένο στον Θύμιο Καψή - Ανάποδο

Ανθρωπε,

σκέψου λέει, να φλόγιζαν μεμιάς τα μάτια σου

και να 'βλεπες μπροστά σου να περνούν

χιλιάδες λάβαρα λουσμένα από έναν κόκκινο ουρανό

και ν' άπλωνες τη μεστωμένη σου γροθιά

κει που παλεύει ένα χορτάρι να γενεί στο γύρισμα του χρόνου

να κλέψεις απ' τις μάγισσες τη ζυγαριά του κόσμου.

Οράματα σου έπλεκε η ζωή και έντυνε τους δρόμους

για να περνάς αέρινος κι ειδυλλιακός μες στη δροσιά της άνοιξης

φορώντας ανοιχτό στο βροντερό σου στήθος το πάναγνο λευκό πουκάμισο.

Ανθρωπε,

ξεχάσαμε πως ζηλεύαμε λίγη άνοιξη κι οι σάλπιγγες ηχήσανε νωρίς.

Οι τύραννοι σκαλίζουν ολοένα την κάνη στήνοντας ξένα θεριά

στη γη που κάποτε ύψωνες τη σημαία του αίματός σου.

Σκέψου με τις φωνές σου ν' ανάσταινες ξανά τον ήλιο που κράταγε στη χούφτα της

με μια δρασκελιά να γκρέμιζες τα οδοφράγματα της αδικαίωτης αθωότητας

τους σπόρους που παλεύαν να γενούν ολάνθιστοι μπαξέδες

για να ροδίζουν τα μάγουλα των παιδιών σου

τους στωικούς ίσκιους του μόχθου στης Δευτέρας τα δειλινά

που αγόγγυστα προσμέναν στη γωνιά του δρόμου

ένα φεγγάρι ξέγνοιαστο, ντυμένο σαββατόβραδο.

Ανθρωπε,

μες στις βουβές εικόνες των ματιών σου

μικροί άνθρωποι κουβαλούν τις μεγάλες σκιές τους.

Μάτωσαν τ' αστροφέγγαρα που κένταγες

σαν άστραψαν οι χαρακιές σου μονομιάς

μέσα στις κρύες, τις ανίερες νυχτιές.

Ηχοι που γάζωναν σκληρά το παιδικό σου γέλιο

και σφάλιζαν το αύριο που έστεκε στην πόρτα σου

δήμιοι που χρόνια μπάλωναν ξεδιάντροπα τον κόσμο

με τ' αδούλωτα συνθήματα της ψυχής σου

Ενάρετο αίμα της ζωής που σφούγγιζες στο δίκιο

ξωμάχος μες σε χρώματα βαθιά

στης νύχτας τ' ανθισμένα γιασεμιά

έσταξε η θάλασσα νερά στην κοφτερή την άμμο

Δες πώς διψούν οι κεραυνοί

πώς ξεψυχούν στα χείλη σου οι προσταγές του κόσμου

κι απ' τα παράθυρα πώς φεύγουν οι καιροί

στο δρόμο σε ήθελε άνθρωπε η ζωή!

Για τις φωνές που κοιμούνται κάτω από το χώμα κι έσπειραν το αύριο

για τις καινούριες πολιτείες που θα χτίσεις

για κείνο το δίκιο σου που θ' ανοίγει θάλασσες και θα ενώνει αλφαβητάρια

για τούτη τη φεγγοβόλα γλυκαυγή που περιμένει



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ