ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο

Το Σάββατο 14 Γενάρη 2023, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο τιμά η ΚΕ του ΚΚΕ με συναυλία που διοργανώνει το Σάββατο 14 Γενάρη 2023, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), στις 19.30.

Στη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Ηρώ Σαΐα.

Την ορχήστρα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης.

Πρόκειται για ένα μεγάλο και ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός. Η κοινή διοργάνωση της συναυλίας με τον Σταύρο Ξαρχάκο αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι το ΚΚΕ είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που μπορεί να τιμήσει την έκταση και την ένταση του έργου αυτού του μεγάλου δημιουργού, ενός από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής. Οπως είχε πει και ο Δ. Κουτσούμπας στον σύντομο χαιρετισμό του σε συναυλία που διοργανώθηκε προς τιμήν του Στ. Ξαρχάκου το καλοκαίρι στο Περιστέρι, «η τέχνη σου, που ημερεύει την ψυχή και εξυψώνει τον άνθρωπο, αποτελεί μεγάλη συνεισφορά και στον δικό μας αγώνα για έναν ανώτερο πολιτισμό, όπου "ο άνθρωπος θα πάψει για τον άνθρωπο να είναι λύκος"».

***

Ο Σταύρος Ξαρχάκος γεννήθηκε το 1939 στα Εξάρχεια. Από μικρό παιδί όλους του τους φόβους τους ξόρκιζε η γιαγιά του με την κιθάρα και το τραγούδι της. Η μουσική για εκείνον έγινε το καταφύγιό του. «H Μουσική ήταν η απόλυτη και καθημερινή μου ενασχόληση. Ευτύχησα να έχω σπουδαίους και εμπνευσμένους δασκάλους. Τον Στράτο Παγιουμτζή, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Νίκο Γκάτσο, την Νάντια Μπουλανζέ, τον Ντέιβιντ Ντάιαμοντ και τον Λέοναρντ Μπερνστάιν.

Ετσι έμαθα να μιλώ όσο μπορώ λιγότερο. Ετσι έμαθα να ακούω και να αφουγκράζομαι όσο μπορώ περισσότερο. Ετσι έμαθα ότι στις πέντε οριζόντιες γραμμές του πενταγράμμου δεν κάθονται μαύρα στίγματα αλλά χελιδόνια που τραγουδούν αδιάκοπα. Αλλά για να τα ακούσεις πρέπει να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη τους...», θα αναφέρει ο Σ. Ξαρχάκος χρόνια αργότερα κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Η δημιουργική του διαδρομή μετρά 60 χρόνια και ένα πλούσιο και πολυεπίπεδο έργο. Εχει γράψει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το αρχαίο δράμα, όπερες. Σπουδαίοι είναι οι κύκλοι τραγουδιών του σε ποίηση μεγάλων ποιητών και στιχουργών. Εχει συνεργαστεί με σπουδαίους ερμηνευτές όπως τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Νίκο Ξυλούρη, την Βίκυ Μοσχολιού, την Μαρία Δημητριάδη, τον Νίκο Δημητράτο, την Νάνα Μούσχουρη, την Σωτηρία Λεονάρδου κ.ά.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διακινούνται από τις Οργανώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Με τον Σπύρο Κοντούλη, ανιψιό του ΕΑΜίτη ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Η πλακέτα προς τιμήν του Σπύρου Κοντούλη στη Νέα Φιλαδέλφεια
Η πλακέτα προς τιμήν του Σπύρου Κοντούλη στη Νέα Φιλαδέλφεια
Με τον Σπύρο Κοντούλη, ανιψιό του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης Σπύρου Κοντούλη, συναντήθηκε την Παρασκευή στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Αφορμή αποτέλεσε η εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του Κόμματος την περασμένη Κυριακή 20/11, με την τοποθέτηση πλακέτας για τον Κοντούλη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Σπ. Κοντούλης ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την τιμητική εκδήλωση που πραγματοποίησε το Κόμμα, ενώ αναφέρθηκε και στην ιστορία της οικογένειάς του, που διώχτηκε τη δεκαετία του '40 για τη δράση της την περίοδο της Κατοχής και αργότερα. Εμφανώς συγκινημένος, ο Σπύρος Κοντούλης, γεννημένος το 1944, εξήγησε ότι πήρε το όνομα του θείου του και ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του.

Ο Δ. Κουτσούμπας δώρισε στον Σπ. Κοντούλη την έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «1922 - Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», ενώ από τη μεριά του ο Σπ. Κοντούλης δώρισε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το βιβλίο του Σπύρου Τζόκα «Η κραυγή της σιωπής», που αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειας του Σπύρου Κοντούλη.

Πατριδογνωμόνιο
Η πολιτική του καμπινέ

Η ανακούφιση του εντέρου είναι θεμελιώδης οργανική λειτουργία για την ανθρώπινη υγεία. Η ανακούφιση της αγοράς στο τέλος κάθε φθινοπώρου, πριν τον μαραθώνιο των χειμερινών γιορτών, δεν ξέρω πόσο συμβάλλει στη γενική κοινωνική υγεία. Αυτό το ξεφόρτωμα προϊόντων και ιδεών περί αυτά έχει εξελιχθεί σε μια πολιτική κι έναν πολιτισμό του καμπινέ, κυριολεκτικά, ωσάν ο μικρός Χριστός να γεννάται σήμερον ως παγκόσμιο και πανθρησκευτικό μάλιστα σύμβολο του homo katanaloticus. Στο ιμπέριουμ της ελεύθερης αγοράς το ξεστοκάρισμα έχει αλλοτριώσει κάθε αντίληψη για το ωραίο, το προσιτό, το χαρούμενο, αυτό που οι παλιότεροι έλεγαν μονολεκτικά ευωχία. Απευθυνόμενοι σε ανθρώπους φτωχούς, μετρημένους, με το ζωνάρι σφιγμένο, ακόμα και σε απελπισμένους άφραγκους πολίτες, που εκβιάζονται από το κλίμα των αγορών να χαρούν και να πανηγυρίσουν ξεπαγιασμένοι στο καταχείμωνο, θεοποιώντας μια έννοια πολύσημη και γενικότερα αρνητική, μετατρέποντάς την σε δήθεν θετική: έκπτωση. Σε όλα.

Κι εδώ για να ξεπεραστεί κάθε φραγμός ή γνώση, κάθε κατάλοιπο κριτικής σκέψης, με ιερό κανόνα αυτό στο βάθος του άηθες «είμαστε οι επιλογές μας», που στέκει όμως μόνο για ανθρώπους απελευθερωμένους από την ανάγκη, πετάνε και ιδέες, καινοτομίες μέσα στην καταναλωτική σκουπιδοθάλασσα. Είδα λοιπόν τις προάλλες δυο απ΄ αυτές, τις ιδέες προϊόντα, που η μία εμπεριέχει και δήθεν κοινωνικό παρεμβατισμό, η δε άλλη πλασαρίστηκε ως αγιοβασιλιάτικη διακόσμηση που οφείλει να φτάνει ως την τουαλέτα.

Στην πρώτη οι Γιαπωνέζοι που καθαρίζουν ακόμα και τα γήπεδα απ' τα σκουπίδια τους ως φίλαθλοι κι εμφανίζονται πολιτισμικά καθαρότεροι των καθαρών, κυκλοφόρησαν χαρτί τουαλέτας με τυπωμένες φράσεις αποτροπής της αυτοκτονίας και πρόληψης του αυτοκτονικού ιδεασμού!... Αδυνατώ να συλλάβω την ιδέα πως κάποιος θα επηρεαστεί εν μέσω μάλιστα μαύρης καταναλωτικής Παρασκευής από αυτό το μαυραγορίτικο κοινωνικό μάρκετινγκ, που, κατά τους ισχυρισμούς των εμπνευστών του, στοχεύει κυρίως στους εφήβους. Την ώρα που κάνουν την ανάγκη τους.

Στη δεύτερη το σετάκι για την τουαλέτα περιλαμβάνει ένα κάλυμμα για το καζανάκι, υφασμάτινο και με γουνάκι άσπρο κόκκινο, που είναι το μπούστο του Αη - Βασίλη, το πατάκι είναι ζωγραφιστές οι μπότες του και το καπάκι της τουαλέτας επενδύεται με τη μούρη του Αη - Βασίλη με τον σκούφο, τα γένια, τα φουσκωτά του μάγουλα. Το σηκώνεις κι αφοδεύεις στα μούτρα του.

Πες πες και δείξε δείξε αυτή η ελευθεραγορίτικη προπαγάνδα γκαβώνει εκατομμύρια ανθρώπους όπου Γης, το ίδιο και τους θιασώτες και τους εχθρούς του κάθε Αη - Βασίλη. Θολώνει την κρίση κι εθίζει στην άμβλυνση κάθε αισθητικού κριτηρίου, μετατρέποντας την αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι σε σκέτο είναι. Ξέρω. Η αναμενόμενη αντίδραση, απ' όσους νομίζουν ότι κατέχουν το αντίδοτο στη νόσο αυτή, είναι το συνηθισμένο «εμένα δε με αφορά». Κι εκεί είναι που παρουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης, πριν γίνει ακατάσχετη διάρροια επικοινωνίας με τον διπλανό μόνο μέσω χρημάτων.

Τρανό παράδειγμα ο πάπαρδος της Κιβωτού. Δε θα το πάω σε βάθος. Θα μείνω στην πολιτική του καμπινέ, του ξεφορτώματος περισσευάμενων χρημάτων και ιδιωτικής κάλυψης των γενικών κοινωνικών αναγκών. Δεν παραξενεύτηκε κανείς από δωρητές, φιλάνθρωπους ή ακόμα και αυτούς τους ανθρώπους σε ανάγκη που έστειλαν τα παιδιά τους στην Κιβωτό, ακόμα χειρότερα από εργαζόμενους έμμισθα ή εθελοντικά στις δομές, που τον έβλεπαν να κυκλοφορεί με τζιπάρα των εκατό χιλιάδων ευρώ και οδηγό, αυτός και η συμβία του. Δεν έκανε κανείς τη μαθηματική πράξη ή απλά τον κόπο να διατυπώσει την υπόθεση σε πόση φροντίδα αντιστοιχεί το ποσό για το όχημα. Δεν αντέταξε μισός, εικοσιπέντε χρόνια τώρα, την ταπεινότητα των πετεινών τ΄ ουρανού, που όφειλε, μα την πίστη μου, να εκπέμπει κι όχι να κοπρίζει το ράσο. Ολοι γκαβώθηκαν. Κι αγόρασαν συγχώρεση πλουτισμού κι ένα χαπάκι ανθρωπισμού, ακριβώς όπως η τουαλέτα Αη - Βασίλης. Συνειδητά ή ασυνείδητα, αφελώς ή πονηρά, η ζωή θα δείξει. Πάντως, ενοχικά όσο και το κράτος που εφηύρε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για να κυβερνάει από το παρασκήνιο και να χειραγωγεί τις μάζες. Οσο κι η δικαιοσύνη που είναι τυφλή κατά ταξική περίσταση. Κι είναι αυτή η γκαβομάρα που θα επιστρατεύσει ως αποτελεσματικό υπερασπιστικό του όπλο ο πατήρ Α., με μάστερ στη θεωρία του φαίνεσθαι ή όπως το ΄λεγε πιο απλά η μάνα μου «όπως σε βλέπουν έτσι σε τρατάρουν»....


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

«Παραμύθι χωρίς όνομα» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ

Την Κυριακή 27 Νοέμβρη στις 19.30 στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ

Η παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που ανεβάζει η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, παρουσιάζεται την Κυριακή 27 Νοέμβρη στις 19.30 στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό. Κεντρικό θέμα είναι ο πόλεμος και η στάση που καλείται να κρατήσει ο λαός σε τέτοιους καιρούς. Η παράσταση αφιερώνεται στον αγαπημένο σύντροφο Κώστα Καζάκο, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή. Συγκίνηση προκαλεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κ. Καζάκος είχε συμβάλει καθοριστικά στην πρώτη απόπειρα της θεατρικής ομάδας να ανεβάσει το συγκεκριμένο έργο.

  • Προσκλήσεις διατίθενται μέσω των Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ