ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΧΕΣ ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΜΕ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ
Ενίσχυση λιμένων της χώρας με άξονα τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ

  • Σούδα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη στην υπηρεσία των Αμερικανών
  • Κόμβος «επικίνδυνων υλικών» η αμερικανική βάση στη Σούδα

Αλλεπάλληλα σχέδια γίνονται στην κυβέρνηση και στα αρμόδια επιτελεία για αναδιάρθρωση των ναυτικών υποδομών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όχι όμως με βάση τις πραγματικές ανάγκες άμυνας της χώρας και του λαού, αλλά τα προτάγματα του ευρωατλαντικού άξονα.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δρομολογούνται στη Σούδα, η οποία, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» την Παρασκευή, αναδεικνύεται σε κόμβο (και) «επικίνδυνων υλικών», με άμεσο κίνδυνο για τον λαό των Χανίων από ένα πιθανό ατύχημα μεγάλης έκτασης, και αμείλικτα τα ερωτήματα: Πόσα τέτοια φορτία έχουν ήδη διακινηθεί ή αποθηκευτεί στη Σούδα; Σε ποιες άλλες βάσεις γίνεται παρόμοια διακίνηση; Τι άλλα επικίνδυνα υλικά βρίσκονται αποθηκευμένα στις στρατιωτικές υποδομές που έχουν παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ;

Θυμίζουμε, ναυλομεσίτες έψαξαν, με εντολή του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, πλοίο ικανό να μεταφέρει τουλάχιστον 241 κοντέινερ με προδιαγραφές «συμβατότητας και διαχωρισμού» υλικού «HAZMAT». Σύντμηση του όρου «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνα υλικά», που στη διεθνή βιβλιογραφία αφορά σε τοξικά χημικά, καύσιμα, πυρηνικά απόβλητα, αλλά και βιολογικούς, χημικούς και ραδιολογικούς παράγοντες.

Μάλιστα, οι Αμερικανοί διευκρίνισαν ότι το εν λόγω «επικίνδυνο υλικό» είναι Κατηγορίας Κινδύνου 1, Υποκατηγορίες 1.1D (Hazard Class 1 material, Divisions 1.1D). Στον Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών των ΗΠΑ (Code of Federal Regulations) διαβάζουμε ότι η Hazard Class 1 αφορά «εκρηκτικά που έχουν κίνδυνο μαζικής έκρηξης. Μια μαζική έκρηξη είναι αυτή που επηρεάζει σχεδόν ολόκληρο το φορτίο ακαριαία». Στην υποκατηγορία εμπεριέχονται ουσίες και όπλα όπως η νιτρογλυκερίνη, ο δυναμίτης και οι περισσότεροι τύποι τορπιλών.

Μπαίνει, επίσης, επιμέρους απαίτηση κάθε κοντέινερ να φέρει βάρος 33.400 λίβρες ή 15.160 κιλά ή περίπου 15 τόνους έκαστο. Αρα με τουλάχιστον 241 κοντέινερ μιλάμε για μεταφερόμενο φορτίο βάρους τουλάχιστον 3.653 τόνων επικίνδυνου φορτίου. Κι όλα αυτά με ένα μόνο πλοίο...

«Τόπος εκτέλεσης της σύμβασης» και «περιοχή παράδοσης» δίνεται, με βάση σχετικά έγραφα, ο «Κόλπος της Σούδας», η υποδομή που διατηρούν εκεί οι Αμερικανοί, και ολοένα γιγαντώνεται με τις δύο διαδοχικές «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις, όπως ετοιμάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφτηκαν κατόπιν και υλοποιούνται επί ΝΔ.

Στα της Σούδας θυμίζουμε ότι, όπως αποκάλυψε εδώ και καιρό ο «Ριζοσπάστης», οι Αμερικανοί κατασκευάζουν (με προϋπολογισμό 5 εκατ. δολαρίων) ένα Κέντρο Ανεφοδιασμού, Logistics Support Center (LSC), εμβαδού 1.360 τ.μ., συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), την προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει και χώρο αποθήκευσης HAZMAT, ακριβώς για να διευκολύνεται η βάση στην αποθήκευση, προώθηση, διεκπεραίωση τέτοιων φορτίων.

Αρμόδιοι παράγοντες, σχολιάζοντας την εξέλιξη, την συνδύαζαν με τα ευρύτερα σχέδια που δρομολογούνται στην περιοχή, με απώτερο στόχο το στήσιμο εκεί μιας γιγαντιαίας ναυτικής υποδομής που όχι απλά θα λειτουργεί υποστηρικτικά στη βάση των Αμερικανών, αλλά θα εμβαθύνει το αποτύπωμα των Ευρωατλαντικών στην Ανατολική Μεσόγειο, πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες παρέμβασής τους στην εν λόγω ζώνη.

Εξ ου και η πρεμούρα τους να στήσουν ξανά τον Ναύσταθμο Κρήτης (σήμερα λειτουργεί ως επισκευαστική βάση). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο που δουλεύεται αυτήν τη στιγμή είναι να πάνε εκεί σημαντικό αριθμό φρεγατών (αντί για πυραυλακάτους για τις οποίες έλεγαν παλαιότερα) ώστε να γεμίζουν ταχύτερα με βαριές ελληνικές (άρα και ΝΑΤΟικές) μονάδες την περιοχή. Αλλωστε, οι ελληνικές φρεγάτες συμμετέχουν μόνιμα σε επιχειρήσεις και περιπολίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.

Βέβαια, και αυτό το σχέδιο θα χρυσοπληρωθεί από τον λαό, καθώς αρμόδιες πηγές μιλούν για δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ «για να στηθούν δύο Ναυτικά» (ένα στη Σαλαμίνα κι ένα στην Κρήτη), με βάση ΝΑΤΟικής κοπής σχέδια και προτεραιότητες.

Εξηγούν ότι θα απαιτηθεί μετακίνηση εκεί περίπου 3.500 στελεχών (πληρώματα, προσωπικό υποστήριξης, εκπαιδευτές, μέλη οικογενειών), για τα οποία θα πρέπει να χτιστούν οικήματα (ΣΟΑ). Αλλωστε, έγινε αρμοδίως ήδη μια πρώτη έρευνα, από όπου προέκυψε ότι σε όλο τον νομό των Χανίων διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση περί τα 250 σπίτια και διαμερίσματα. «Αλλά ακόμα και να υπήρχαν σπίτια για ενοικίαση, πώς θα ζητήσει από τον κόσμο να φορτωθεί κι αυτό το βάρος, όταν ακόμα να δοθούν π.χ. τα "πλεύσιμα";», η πρόσθετη αμοιβή που έταξε ο πρωθυπουργός στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Παραπέρα, θα χρειαστούν υποδομές όπως προβλήτες, αποθήκες, χυτήρια, αλλά και χώροι εκπαίδευσης. Π.χ. στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας υπολογίζεται ότι γίνονται πάνω από δέκα σχολεία εξειδίκευσης στελεχών τη βδομάδα, κάτι που θα πρέπει να γίνει και στην Κρήτη, οπότε θα χρειαστεί να στηθεί και μια δεύτερη εκπαιδευτική δομή, αφού, όπως λένε τα ίδια τα στελέχη, «το ΚΕΝΑΠ κάνει άλλα πράγματα». Και πώς αλλιώς εφόσον το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής που λειτουργεί στην περιοχή, τρέχει εξειδικευμένο, δικό του πρόγραμμα στον καταμερισμό της λυκοσυμμαχίας...

Αντίστοιχο χαρακτήρα έχουν τα σχέδιά τους για στήσιμο υποδομών στον Βόλο ώστε να ελλιμενίζονται εκεί μόνιμα τα αρματαγωγά του Στόλου. Το παρουσιάζουν ως αναγκαιότητα προκειμένου να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι πεζοναύτες στα νησιά. Αποσιωπούν ότι γι' αυτόν τον λόγο έλεγαν παλαιότερα μήπως μεταφέρουν την 32 ΤΑΞ ΠΖΝ στον Αυλώνα Αττικής, ή και τμήμα της στη Σαλαμίνα. Διόλου τυχαία, αρμόδια στελέχη εξηγούν στον «Ριζοσπάστη» ότι καμία ανάγκη για την άμυνα των νησιών δεν θα εξυπηρετούσε μια τέτοια ανάπτυξη αφού «σε περίπτωση κρίσης τα αρματαγωγά δεν θα ξεκινήσουν ποτέ μόνα τους για να πάνε κόσμο στα νησιά. Αύτανδρα θα πάνε στον βυθό», αλλά ότι, αντίθετα, χρειάζονται κάλυψη από τον υπόλοιπο στόλο.

Στην πραγματικότητα, θέλουν λοιπόν ενισχυμένη λιμενική υποδομή στον Βόλο, εξειδικευμένη στη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων (προσωπικού, μέσων, όπλων, φορτίων) ώστε να εξυπηρετούνται οι Αμερικανοί που έχουν αναπτυχθεί σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο.

Στο ίδιο πλαίσιο εντείνονται οι προετοιμασίες και στην Αλεξανδρούπολη, την οποία εξελίσσουν σε «Σούδα του Βορρά», με κομβικό ρόλο στην υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων του ευρωατλαντικού άξονα ενάντια στη Ρωσία. Οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει ήδη προσωπικό σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, στα στρατόπεδα «Κανδηλάπτη» (Logistics Support Area «Αlex A») και «Γιαννούλη» (Logistics Support Area «Αlex Β»), όπως και στην έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (με την οποία συνεργάζονται στενά σε όλες τις απανωτές τα τελευταία χρόνια διεκπεραιώσεις δυνάμεών τους) στην πόλη. Και, φυσικά, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, σημεία εισόδου και εξόδου στις σχετικές διεκπεραιώσεις.

Ηδη το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε τρισδιάστατη βυθομέτρηση της λιμενολεκάνης και του διαύλου του λιμένα, ώστε να πιστοποιηθεί ο ασφαλής ελλιμενισμός για μεγάλα μεταγωγικά πλοία των Αμερικανών. Παράλληλα, αρμόδιοι παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι προχωρούν τα σχέδια για επέκταση υποδομών του λιμένα, έτσι ώστε όχι απλά να ελλιμενίζονται αλλά και να υποστηρίζονται εκεί τα μεγάλα αντιτορπιλικά των Αμερικανών, τύπου «Arleigh Burke».


Θ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο στόχαστρο Ρωσία - Κίνα

Στο Βουκουρέστι συναντιούνται Τρίτη και Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με θεματολογία την «υποστήριξη του ΝΑΤΟ στο Κίεβο και άλλους εταίρους», τρόπους παραπέρα ενίσχυσης της λεγόμενης «ανθεκτικότητας» των κρατών - μελών και τις «προκλήσεις που θέτει η Κίνα».

Σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί». Σε αυτό το πλαίσιο, στο Βουκουρέστι, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τον Ουκρανό ομόλογό τους για να συζητήσουν «τις πιο επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας», θέμα που αφορά «αιτήματα» και προς την ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση κι άλλων πυρομαχικών, όπλων και συστημάτων.

Παραπέμποντας, εξάλλου, στη γενικότερη εικόνα, τόνισε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε την επικίνδυνη εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο» και «έτσι πρέπει να αξιολογήσουμε τις εξαρτήσεις μας από άλλα αυταρχικά καθεστώτα, ιδίως από την Κίνα».

Στηλίτευσε, άλλωστε, το γεγονός ότι «επιταχύνει τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της. Εντείνει την παρουσία της από την Αρκτική ως τα Δυτικά Βαλκάνια, από το Διάστημα ως τον κυβερνοχώρο. Και επιδιώκει να ελέγξει κρίσιμες υποδομές των συμμάχων του ΝΑΤΟ». Εξ ου και οι υπουργοί στο Βουκουρέστι «θα δώσουν συνέχεια στις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, όταν συμφώνησαν τη (νέα) Στρατηγική Αντίληψη, όπου αναφέρθηκαν στην Κίνα με τρόπο που δεν είχαμε ξανακάνει σε καμία Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ».

«Βλέπουμε πώς η Κίνα προσπαθεί να ελέγξει τις υποδομές ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη. Το είδαμε με τις συζητήσεις για τα δίκτυα 5G», είπε, ενώ έβαλε και θέματα όπως τις εισαγωγές σπάνιων γαιών από την Κίνα, τον έλεγχο που ασκεί σε αλυσίδες εφοδιασμού «και άλλες πτυχές όπου υπάρχουν πιθανά τρωτά σημεία για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Επομένως, η ανθεκτικότητα είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πρόκληση που μας θέτει η Κίνα», είπε, παραπέμποντας και σε συνεργασία που πρέπει να έχουν επ' αυτού «με τους εταίρους μας στην Ασία και τον Ειρηνικό, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία».

Παραπέρα, ακριβώς στο πλαίσιο εγκόλπωσης «εταίρων» στα ευρωατλαντικά προτάγματα, παρόντες στο Βουκουρέστι θα είναι (για πρώτη φορά στην ιστορία) και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας και της Μολδαβίας που «αντιμετωπίζουν τη ρωσική πίεση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, επομένως στη συνάντησή μας θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να τις βοηθήσουμε να προστατεύσουν την ανεξαρτησία τους και να ενισχύσουν την ικανότητά τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».

Κατέληξε λέγοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα συμμετάσχουν σε όλες τις συζητήσεις στο Βουκουρέστι. Τόνισε ότι «είναι καιρός να οριστικοποιήσουμε τη διαδικασία ένταξής τους και να τους καλωσορίσουμε ως πλήρη μέλη της Συμμαχίας μας».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναγερμός! Οχι στη μετατροπή της Σούδας σε κόμβο μεταφοράς επικίνδυνων υλικών!

Πικετοφορία το Σάββατο 26/11 στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

«Να σημάνει συναγερμός! Οχι στη μετατροπή της Σούδας σε κόμβο μεταφοράς επικίνδυνων υλικών! Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου!». Με αυτό το κάλεσμα, με αφορμή τις αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» για την παραπέρα εμπλοκή της Σούδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών, η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να συμμετάσχει στην πικετοφορία που οργανώνει το Σάββατο 26/11 στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Καλεί τον λαό «να οργανώσει την πάλη του αποφασιστικά, ώστε αυτό το έγκλημα να σταματήσει εδώ! Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας! Να σταματήσει τώρα ο σχεδιασμός για μετατροπή της Σούδας σε κόμβο για τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών. Να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ