ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΡΩΣΙΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ
Στο επίκεντρο η παραπέρα ενίσχυση της πολύπλευρης συνεργασίας

...με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια

Από τη χθεσινή συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον Αλ. Βούτσιτς

Copyright 2021 Sputnik

Από τη χθεσινή συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον Αλ. Βούτσιτς
Πάνω από τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση που είχαν χτες στο Σότσι οι Πρόεδροι Ρωσίας και Σερβίας, Βλ. Πούτιν και Αλ. Βούτσιτς, οι οποίοι συναντήθηκαν για 19η φορά από το 2012 (όταν πρωτοεκλέχτηκε ο Βούτσιτς).

Οπως αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, στην εφ' όλης της ύλης συζήτηση τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα των εξελίξεων των ανταγωνισμών στα Βαλκάνια και ειδικά στο Κόσοβο, η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Σερβίας, η ενεργειακή τροφοδότηση με ρωσικό φυσικό αέριο, μια σειρά από επενδυτικά σχέδια, το διμερές εμπόριο κ.ά.

Ο Αλ. Βούτσιτς δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ότι «θα μου πάρει όλη τη μέρα να σας εξηγήσω όλα αυτά για τα οποία συζητήσαμε. Ο Πούτιν μού έκανε περίπου 90 ερωτήσεις για διάφορα θέματα. Εγώ στάθηκα περίπου σε 10 θέματα, αλλά με μεγάλο εύρος. Μιλήσαμε πολλή ώρα για το Κόσοβο, για την κατάσταση στην περιοχή, για την απροθυμία των Αλβανών να κάνουν αληθινό διάλογο, για τις εξελίξεις στο βορρά του Κοσόβου και των Μετοχίων (όπου προ μηνών σημειώθηκαν πολυήμερες ταραχές με σερβικές και κοσοβάρικες βαριά οπλισμένες δυνάμεις να έχουν παραταχθεί στη μεθόριο), για όλη την περιοχή».

Πρόσθεσε ακόμα ότι συζητήθηκαν και μια σειρά από επενδύσεις που προχωρούν ή σχεδιάζονται, όπως η «ανοικοδόμηση του σιδηροδρομικού δικτύου στο Βελιγράδι, η κατασκευή υπόγειου σιδηροδρόμου, ο τομέας της ραδιοφαρμακολογίας, για τα οποία σύντομα πρόκειται να υπογραφούν συμφωνίες».

«Οταν μιλάς με κάποιον για τρεις ώρες δεν υπάρχει σχεδόν κανένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί. Είμαι πολύ ευγνώμων στον Πούτιν που βρήκε αρκετό χρόνο για τη Σερβία», ανέφερε ο Βούτσιτς, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο ακόμα η Σερβία θα προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο στην ίδια τιμή - δηλαδή με 270 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, όταν η τιμή του αερίου αυτήν τη στιγμή στις διεθνείς αγορές φτάνει μέχρι και τα 1.000 δολάρια - ενώ η ρωσική πλευρά δήλωσε πρόθυμη για σχετική συνεργασία και μετά.

Από τη μεριά του, ο Βλ. Πούτιν έσπευσε να παρατηρήσει ότι «η στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία στον τομέα της Αμυνας προσβλέπει αναμφισβήτητα στο καλό και των δύο χωρών», για να δεχτεί το «ευχαριστούμε» του Βούτσιτς για «τα όμορφα δώρα που λάβαμε» (σ.σ. η Σερβία έχει εκτοξεύσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, με μεγάλο μέρος των αγορών της να είναι ρωσικές) και ανήγγειλε «στο μέλλον, νέες συμφωνίες σε διάφορους τομείς».

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι «παραδώσαμε το (εμβόλιο) "Sputnik V" στη Σερβία, αλλά και δημιουργήσαμε αλυσίδα παραγωγής στο Βελιγράδι, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τη Σερβία όσο και για τις γειτονικές της χώρες, που μπορούν να προμηθευτούν το προϊόν».

Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να αυξηθεί πάνω από 10% ο όγκος του διμερούς εμπορίου.

Συμφωνία Γαλλίας - Κροατίας για αγορά 12 «Rafale»

Την ίδια ώρα που γινόταν η συνάντηση Πούτιν - Βούτσιτς στο Σότσι, η Γαλλία υπέγραφε χτες συμφωνία με την Κροατία για πώληση 12 αεροπλάνων «Rafale» (που φτιάχνει ο γαλλικός κολοσσός «Dassault Aviation»), αποτυπώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τις πυκνές εξελίξεις σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και παρεμβάσεις στα Βαλκάνια.

Χαρακτηριστικά, το Παρίσι σχολίασε για τη συμφωνία ότι «δεν πρόκειται μόνο για ένα εμπορικό συμβόλαιο, αλλά και για την ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας».

Τα 6 από τα 12 αεροπλάνα θα παραδοθούν μέχρι τις αρχές του 2024 και τα υπόλοιπα μέχρι την άνοιξη του 2025.

ΗΠΑ
Εκτόξευση σκάφους για «πειραματικό» χτύπημα σε αστεροειδή

Λίγες μέρες μετά την κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας σχετικά με τη δοκιμή ρωσικού πυραύλου καταστροφής τεχνητών δορυφόρων, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) προχώρησε στην εκτόξευση ρομποτικού σκάφους, με αποστολή να χτυπήσει τον φυσικό δορυφόρο ενός αστεροειδούς που δεν απειλεί τη Γη.

Η αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test) της NASA εκτοξεύτηκε από τη βάση Βάντερμπεργκ στην Καλιφόρνια, πάνω σε ένα πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας «Space X» του Ιλον Μασκ. Το κόστους 330 εκατ. δολαρίων ρομποτικό σκάφος DART, αφού διανύσει μια απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, προορίζεται να συντριβεί στον μικρό δορυφόρο Δίμορφο (διαμέτρου 160 μέτρων) του αστεροειδούς Δίδυμου (διαμέτρου περίπου 800 μέτρων) τον Σεπτέμβρη του 2022.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι πρόκειται για «πρόβα» πλανητικής άμυνας σε περίπτωση που ένας τέτοιος διαστημικός βράχος αποτελέσει απειλή για τη Γη στο μέλλον, ωστόσο είναι σαφές ότι τέτοια «πειράματα» έχουν ευρύτερες προεκτάσεις στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για το προβάδισμα και στον τομέα του Διαστήματος.

Η πρόσκρουση της διαστημοσυσκευής στον αστεροειδή με ταχύτητα 24.000 χιλιομέτρων την ώρα θα έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει κινητική ενέργεια για να τον εκτρέψει ελαφρά από την τροχιά του. Ο «βομβαρδισμός» του Δίμορφου αναμένεται να αλλοιώσει ελαφρά την τροχιά του, ώστε να περιφέρεται πέριξ του Δίδυμου τουλάχιστον 73 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα. Παράλληλα, το DART, δέκα μέρες πριν από την πρόσκρουσή του, θα απελευθερώσει τη μικρή ιταλική διαστημοσυσκευή LICIA Cube που θα πλησιάσει τον Δίμορφο σε απόσταση 55 χιλιομέτρων και θα φωτογραφίσει τα «μεθεόρτια» της πρόσκρουσης.

Στα χνάρια της αμερικανικής αποστολής θα ακολουθήσει η ευρωπαϊκή αποστολή HERA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που θα στείλει μια γερμανικής κατασκευής διαστημοσυσκευή, συνοδευόμενη από δύο μικροδορυφόρους (τα cubesats Milani και Juventas), στον Δίδυμο και στον Δίμορφο, για να τους μελετήσει πιο προσεκτικά και να δει από πρώτο χέρι τον κρατήρα που θα έχει δημιουργηθεί, καθώς και τις άλλες επιπτώσεις της πρόσκρουσης. Η HERA αναμένεται να εκτοξευθεί το 2024 και να φθάσει στον αστεροειδή και το φεγγάρι του στο τέλος του 2026.

  • Στο μεταξύ, η Ρωσία έθεσε χτες σε τροχιά έναν στρατιωτικό δορυφόρο που φέρεται να αποτελεί μέρος της αντιπυραυλικής διαστημικής ασπίδας της. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Russianspaceweb, ο δορυφόρος αποτελεί μέρος της αντιπυραυλικής διαστημικής ασπίδας «Koupol» (Θόλος), που προορίζεται να εντοπίζει από το Διάστημα την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, την πορεία τους και τη ζώνη που αποτελεί στόχο τους. Θεωρείται το αντίστοιχο του αμερικανικού συστήματος SBIRS.
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
«Εκκλήσεις» ΟΗΕ για εκεχειρία «άνευ όρων»

Εκκληση να κηρυχθεί «άμεσα» κατάπαυση πυρός «άνευ όρων» για «να σωθεί» η Αιθιοπία, απηύθυνε από την Κολομβία ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, Α. Αχμεντ, μεταβαίνει στις πρώτες γραμμές του πολέμου τον οποίο διεξάγει εδώ και ένα χρόνο στη βόρεια επαρχία της χώρας, Τιγκράι, κατά του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Τιγκράι (TPLF) που συμμετείχε στις προηγούμενες κυβερνήσεις συνασπισμού.

Ο Γκουτέρες ανέφερε ότι η εκεχειρία «θα επιτρέψει να γίνει διάλογος» μεταξύ των αντίπαλων πλευρών ώστε «να επιλυθεί η κρίση» και η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής «να γίνει εκ νέου παράγοντας σταθερότητας στην περιφέρεια».

Οι προηγούμενες διπλωματικές «διαμεσολαβήσεις» του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης δεν οδήγησαν σε εκεχειρία, έπειτα από έναν χρόνο αιματηρών εχθροπραξιών ανάμεσα στον ομοσπονδιακό στρατό και το TPLF. Το τελευταίο, μάλιστα, μαζί με τον «Στρατό Απελευθέρωσης Ορόμο», αφού απώθησαν τον ομοσπονδιακό στρατό από τα εδάφη τους, απειλούν να καταλάβουν και την πρωτεύουσα, Αντίς Αμπέμπα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο μετά τη διαρροή διοξειδίου του άνθρακα στο πυρηνικό εργοστάσιο «Asco», στην Καταλονία, ανακοίνωσαν προχτές οι υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η διαρροή προκλήθηκε από βλάβη στο σύστημα πρόληψης πυρκαγιάς του εργοστασίου και δεν συνδέεται με οποιοδήποτε ραδιενεργό υλικό.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να αρχίσει από την επόμενη βδομάδα τη συνέχιση του προγράμματος που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Τραμπ, προκειμένου να παραμένουν στο Μεξικό οι μετανάστες που κάνουν αίτηση για άσυλο στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το πρόγραμμα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών», γνωστότερο ως «Παραμείνετε στο Μεξικό».

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Συνεχίζονται η κόντρα και το παζάρι ΕΕ - Πολωνίας για τη θέση των πολωνικών ομίλων στην ΕΕ, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών, καθώς χτες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάνθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έχει την εξουσία να αμφισβητεί τους διορισμούς δικαστών στη χώρα, απορρίπτοντας την απόφαση που είχε εκδώσει αυτό το ευρωπαϊκό όργανο τον περασμένο Μάη.

ΟΤΑΒΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Στον ισχυρισμό ότι η κατάρριψη επιβατικού αεροσκάφους της «Ukraine International Airlines» από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στις 8/1/2020 με αποτέλεσμα τον θάνατο 176 ανθρώπων, ήταν ευθύνη υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων και όχι ένα δυστύχημα που προκλήθηκε από έναν χειριστή πυραυλικού συστήματος κατέληξε έκθεση ειδικών που συντάχτηκε μετά από έρευνα που ζήτησαν οι οικογένειες των θυμάτων. Σημειώνεται ότι η έκθεση δημοσιοποιήθηκε παραμονές της επανέναρξης των παζαριών ΗΠΑ - Ιράν, τη Δευτέρα στη Βιέννη, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας μείωσε τον αριθμό των χωρών (σε 37 από 102) που θα μπορούν να αγοράζουν τεχνολογικές εφαρμογές και άλλα προϊόντα αντικατασκοπείας από ισραηλινές εταιρείες, μετά τις αποκαλύψεις για την εταιρεία «NSO Group» και την εφαρμογή Pegasus σε έξυπνα κινητά που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών κ.ά. Την Τρίτη η αμερικανική «Apple» υπέβαλε μήνυση κατά της «NSO Group» επειδή η εφαρμογή της επιτρέπει την παρακολούθηση των χρηστών σε όλες τις συσκευές της.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Ορκίστηκε χτες η νέα κυβέρνηση που συγκρότησε ο Αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί, τεσσερισήμισι μήνες μετά τη δολοφονία του Προέδρου Ζοβενέλ Μοίζ, ενώ παραμένουν τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

ΣΟΥΔΑΝ
Εντείνονται οι διαδηλώσεις κατά των πραξικοπηματιών

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά χτες στους δρόμους στο Σουδάν, απαιτώντας να εγκαταλείψουν την εξουσία οι πραξικοπηματίες στρατηγοί και απορρίπτοντας τη συμφωνία που έκανε μαζί τους ο Αμπντάλα Χάμντοκ για την επαναφορά του στην πρωθυπουργία και τη συγκρότηση «κυβέρνησης τεχνοκρατών».

Οι διαδηλωτές στο Χαρτούμ, χτυπώντας τύμπανα, φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω ο στρατός», «Εξω οι στρατιωτικοί από την κυβέρνηση».

Ο Σύνδεσμος Σουδανών Επαγγελματιών, που είχε πρωτοστατήσει στις αρχές του 2019 σε κινητοποιήσεις οι οποίες ανέτρεψαν τον τότε Πρόεδρο, Ομάρ Μπασίρ, με νέα ανακοίνωση κάλεσε τον λαό να εντείνει τις διαδηλώσεις μέχρι «η διεφθαρμένη στρατιωτική χούντα να παραιτηθεί και να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη για τα εγκλήματά της».

Από τις 25 Οκτώβρη που έγινε το πραξικόπημα του στρατηγού Μπουρχάν, πάνω από 40 διαδηλωτές (ανάμεσά τους και έφηβοι 15 και 16 ετών) έχουν σκοτωθεί από τα πυρά της αστυνομίας και πολλές εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ