ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Χρήστο Δίγκογλου

Σιγοτραγουδώντας τη Διεθνή και φωνάζοντας το σύνθημα «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι αποχαιρέτησαν το Σάββατο 23/11 στη Θεσσαλονίκη τον σ. Χρήστο Δίγκογλου, έναν από τους τελευταίους της θρυλικής γενιάς των κομμουνιστών, που «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών.

Ο Χρ. Δίγκογλου κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία που έγινε στην πλατεία απέναντι από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου, στα Κοιμητήρια της Θέρμης.

Οι σύντροφοί του τον σκέπασαν με το τιμημένο λάβαρο του ΚΚΕ, του Κόμματος που υπηρέτησε μέχρι την τελευταία του πνοή. Δίπλα του τιμητική φρουρά στάθηκαν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος της ΚΕ, μέλη της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης, στελέχη της ΚΝΕ, συναγωνιστές του.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Με «σπασμένη» φωνή αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του σ. Χρ. Δίγκογλου, που όπως είπε ταυτίστηκε με την ιδεολογία και τους σκοπούς του Κόμματος και θυσίασε τα καλύτερά του χρόνια στον αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας. Αποχαιρετώντας τον εκ μέρους του Κόμματος, είπε: «Σύντροφε Χρήστο, κοιμήσου ήσυχος. Το Κόμμα σου, το ΚΚΕ, θα στέκει πάντα ακλόνητο. Είναι χιλιάδες αυτοί που συνεχίζουν το έργο σου. Αύριο θα είναι ποτάμι. Οι ιδέες μας, οι ιδέες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, είναι παντοδύναμες και ανίκητες».

Λίγα λόγια είπε και ο εγγονός του, Χρήστος, δίνοντας την υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα στο δρόμο του.

Τα συναισθήματα κορυφώθηκαν όταν από το μεγάφωνο ακούστηκε η φωνή του συντρόφου Χρήστου σε ένα ηχητικό απόσπασμα από αφήγηση για ντοκιμαντέρ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας για τον ΔΣΕ. Ο «καπετάνιος», όπως τον φώναζαν με σεβασμό και αγάπη οι νεότεροι, με καθαρή και δυνατή φωνή αποχαιρέτησε κι αυτός με τη σειρά του συγγενείς, φίλους και συντρόφους. Ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά: «Και σήμερα αν χρειαστεί, όλοι οι σύντροφοι που πολέμησαν θα δώσουν και πάλι και τη ζωή τους ακόμα για την εκπλήρωση αυτών των ιδανικών». Και αμέσως μετά τραγουδά το «Βροντάει ο Ολυμπος και πάλι».

Μια ζωή στον αγώνα

Ο Χρήστος Δίγκογλου γεννήθηκε το 1923 στην Κούκλενα της Βουλγαρίας, κοντά στη Φιλιππούπολη, και το 1924 η οικογένειά του, πρόσφυγες αγρότες, εγκαταστάθηκαν στις Βαρβάρες Βέροιας. Το 1942 οργανώθηκε στην ΕΑΜική Αντίσταση, το Νοέμβρη του 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ και ο ίδιος ζήτησε να καταταγεί στον ΕΛΑΣ εθελοντικά, πράγμα που έγινε στα τέλη του 1943. Συμμετείχε σε μάχες κατά των Γερμανών σε διάφορες επιχειρήσεις και τελικά στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ ως μαχητής της 10ης Μεραρχίας, με τμήματα της οποίας έλαβε μέρος στην καταδίωξη των γερμανικών στρατευμάτων.

Μετά τη Βάρκιζα γνώρισε διώξεις, συλλήψεις και βασανιστήρια, όπως πολλοί κομμουνιστές και αντιστασιακοί, θύματα της αστικής μεταβαρκιζιανής τρομοκρατίας. Το Μάρτη του 1946 εντάχθηκε σε ένοπλη ομάδα καταδιωκόμενων, η οποία απαντούσε στα χτυπήματα του ταξικού εχθρού. Ο πατέρας του και άλλοι συγγενείς του εκτελέστηκαν την περίοδο αυτή. Με την ίδρυση του ΔΣΕ εντάχθηκε απευθείας στις δυνάμεις του. Φοίτησε στην Α' Σειρά Δοκίμων στη Σχολή Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ και αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού το 1947. Λίγο πριν από την αναχώρησή του, γνώρισε την συντρόφισσα της ζωής του, σ. Κυριακή Σαββίδου. Οταν επέστρεψε, ανέλαβε διοικητής λόχου στα Πιέρια.

Ελαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις στο Βέρμιο, στα Πιέρια, μέχρι τα Αγραφα. Τον Απρίλη του 1948 μετατέθηκε στην 107η Ταξιαρχία του ΔΣΕ στο Βίτσι, οπότε προήχθη σε λοχαγό. Συμμετείχε σε αρκετές μάχες για την υπεράσπιση του Γράμμου το καλοκαίρι του 1948, όπως και στο Μάλι Μάδι. Μέσα στη φωτιά της μάχης, κάτω από τα πυρά του εχθρού, γεννήθηκε η κόρη του Ελένη.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ στην Αλβανία, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη (ΕΣΣΔ). Αρχικά εργάστηκε στην παραγωγή, ως εργάτης σε εργοστάσιο κατασκευής εκσκαφέων. Το 1952 επελέγη να φοιτήσει σε στρατιωτική σχολή της ΕΣΣΔ μαζί με άλλα στελέχη του ΔΣΕ. Το 1954, όταν επέστρεψε από τη σχολή, ανέλαβε πρόεδρος παραρτήματος πολιτικών προσφύγων. Στη συνέχεια φοίτησε και πάλι σε ανώτατη κομματική σχολή.

Κατά τη διάρκεια της χούντας (1967 - 1974), του ανατέθηκαν από το ΚΚΕ δύο παράνομες αποστολές στην Ελλάδα, το 1971 και το 1972. Την ίδια χρονιά εξελέγη Β' Γραμματέας της ΚΟ Τασκένδης του ΚΚΕ.

Επαναπατρίστηκε το 1977. Μέχρι τη συνταξιοδότησή του εργάστηκε σε διάφορες δουλειές. Ανέλαβε αμέσως υπεύθυνες κομματικές θέσεις στη Δράμα και στη Θεσσαλονίκη. Εξελέγη αντιπρόσωπος στο 9ο και στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ενίσχυσε το κίνημα των πολιτικών προσφύγων και των αντιστασιακών.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων

ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Το γεγονός ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει ως απαραίτητο «μακρύ χέρι» της την καταστολή, την επιβολή «του νόμου και της τάξης», επιβεβαιώνει το ότι καλούνται για εξηγήσεις Καρδιτσιώτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση φορέων της πόλης μπροστά στο δημαρχείο τον περασμένο Αύγουστο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Αγραφα. Να σημειωθεί ότι με τη δράση αυτή απέτρεψαν τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Καρδίτσας, η οποία δρομολογούσε τις διαδικασίες για την ανέγερση του αιολικού πάρκου στα Αγραφα. Σε αυτήν την κινητοποίηση η αστυνομία είχε επιτεθεί στους διαδηλωτές, ενώ όλο το καλοκαίρι στα βουνά των Αγράφων υπήρχε παρουσία πρωτοφανούς αστυνομικής δύναμης ανδρών των ΜΑΤ και ανδρών της Ασφάλειας για να διαφυλάξουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη συγκεκριμένη περιοχή. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές των Αγράφων θα έχουν ως αποτέλεσμα να παραδοθεί η περιουσία του λαού στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων και να προκληθεί μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ τονίζει: «Για άλλη μια φορά οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους χτύπησαν και στην Καρδίτσα. Με κλήσεις της αστυνομίας προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον καθένα και την καθεμιά που αμφισβητεί και αντιπαρατίθεται στις επιλογές της κυβέρνησης και στους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου για την αύξηση της κερδοφορίας του. Μετά τα "αγροτοδικεία" και "μαθητοδικεία", που η δραστηριότητά τους βρίσκεται σε εξέλιξη, προστίθεται ένα ακόμα κρούσμα τρομοκράτησης. Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ καταγγέλλει την επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων. Το δόγμα "νόμος και τάξη", που με ιδιαίτερο ζήλο εφαρμόζουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, δεν θα περάσει. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν πως το λαϊκό κίνημα θα φοβηθεί και θα συμβιβαστεί. Η λαϊκή πάλη ούτε υποχώρησε ούτε υποχωρεί με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις».

Πρωτοβουλίες ΚΟ στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης

Αύριο Τετάρτη, οι Οργανώσεις Γκύζη Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν στη συναυλία που διοργανώνουν στο «Ιλιον PLUS» (Κοδριγκτώνος 17) με τους Αλέξανδρο Δάικο, Παντελή Πέτρου, Κυριάκο Πέτρου, Νίκο Χριστόπουλο και Χρήστο Κυριαζή. Οι πόρτες ανοίγουν στις 8 μ.μ.

Την Παρασκευή 29 Νοέμβρη:

-- Η ΤΕ Δράμας διοργανώνει συνεστίαση, στις 8.30 μ.μ. στο εστιατόριο «Νησάκι». Θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Ανωγείων καλεί σε συγκέντρωση - συνεστίαση στα Ανώγεια, στις 7 το βράδυ στην ταβέρνα «ΑΕΤΟΣ». Θα μιλήσει Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 30 Νοέμβρη:

-- Η ΤΕ Μεσσηνίας διοργανώνει γλέντι - συνεστίαση, στις 9 μ.μ., στο εξοχικό κέντρο Κουκούτση. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ Καντάνου - Σελίνου Χανίων του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση - συνεστίαση, στις 8 μ.μ. στην ταβέρνα «Μεσόστρατο» στην Κάντανο.

-- Οι ΚΟ Αλιβερίου και Αυλωναρίου Εύβοιας διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ., στο «Κτήμα Κέκη» στο Νεοχώρι.

-- Η ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας διοργανώνει λαϊκό γλέντι στον Μάραθο, στις 8 μ.μ.

-- Οι Οργανώσεις Καισαριανής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προβάλλουν το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ «Ο δρόμος μας», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών).

Κυριακή 1 Δεκέμβρη:

Οι ΚΟ Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ και η ΤΟ Γκράβας - Γαλατσίου της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στο Κλειστό Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου, που περιλαμβάνει stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο και ροκ συναυλία με τους «Kollektiva».

-- Οι ΚΟ Ν. Αρτάκης και Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στη 1 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Νέας Αρτάκης.

Εκθεση βιβλίου στη Λάρισα

Τριήμερη έκθεση βιβλίου διοργανώνεται στο χώρο του «Μύλου» στις 16, 17 και 18 Δεκέμβρη, όπου θα δοθεί η ευκαιρία στους Λαρισαίους να έρθουν σε επαφή με εκατοντάδες τίτλους βιβλίων και να δουν την έκθεση που ετοίμασε η ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ, με αρχειακό υλικό και θέμα την Κομμουνιστική Διεθνή.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Τρίτη 17 Δεκέμβρη πραγματοποιείται εκδήλωση με την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για την παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ