ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αναγκαία και επίκαιρη η πρόταση του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ

Σε εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μίλησε χτες ο Νίκος Σοφιανός

Με μαζική συμμετοχή σπουδαστών, εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε χτες, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση που διοργάνωσαν η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, για τις εξελίξεις στα ΤΕΙ και την πρόταση του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στο ΤΕΙ, ο Νίκος Σοφιανός συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού.

Ο Νίκος Σοφιανός παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ και τη θέση του στην πολιτική πρόταση εξουσίας που καταθέτει το Κόμμα στο λαό. Για τα προβλήματα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τις ευθύνες των φοιτητικών παρατάξεων, αλλά και την ανάγκη ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, μίλησαν η Ρένα Τηλικίδου, εκπαιδευτικός του ΤΕΙ και ο Μάριος Ζούρκας από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Αναδείχτηκε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι τόσο αναγκαία όσο και επίκαιρη. Είναι σύγχρονη, γιατί απαντά στο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων σήμερα. Απαντά στις εξελίξεις των επιστημονικών αντικειμένων, αλλά και στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε ότι όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις, στα ΤΕΙ, όπως και η σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζει ο λαός μας, έχουν κοινό υπόβαθρο και είναι το σύστημα που ο χαρακτήρας της παραγωγής του στηρίζεται στην κερδοφορία μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών. «Αυτή είναι η ρίζα των προβλημάτων και από αυτήν τη ρίζα δεν έχουμε δικαίωμα να ξεφύγουμε, δεν έχουμε δικαίωμα να το πάρουμε από μπροστά μας», είπε.

Σημείωσε ότι «ο αγώνας και η πάλη για σπουδές σύγχρονες, ενταγμένες σε ένα σύστημα Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης το οποίο δένεται, είναι νύχι - κρέας, με μια άλλη οικονομία, την οικονομία που στο κέντρο της έχει τις ανάγκες του λαού, του τόπου, αυτό το αίτημα, μέσα από την πείρα, που μπορεί να δουλευτεί, μπορεί να αγκαλιάσει σήμερα και να σηματοδοτήσει τους νέους αγώνες που έρχονται. Και αυτοί οι αγώνες θα γίνουν στη βάση τού να αντιμετωπίσουμε την οξύτητα των προβλημάτων και των συνεπειών που φέρνει αυτή η πολιτική.

Είναι κρίσιμο σήμερα, οι δυνάμεις της ΚΝΕ, οι δυνάμεις που μαζί με την ΚΝΕ δουλεύουνε μέσα στο ΜΑΣ, να συμβάλουν σε μια αγωνιστική αφύπνιση, να δείξουν δηλαδή ότι οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα και να παλέψουν άμεσα μέτρα για να μπορούν έστω και με αυτές τις δυσκολίες να λειτουργήσουν οι σχολές και να παλέψουν για άμεσα μέτρα για τη σίτιση, τη στέγαση, τη μεταφορά, αλλά και να ωριμάζουν στη σκέψη του σπουδαστή ότι δεν είναι η επιστήμη μας μια στενά ειδικευμένη διαδικασία που θα μας δώσει την ικανότητα να χειριστούμε κάτι. Επιστήμη σημαίνει ολοκληρωμένη γνώση πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, τη διεκδικούμε αυτή τη γνώση, και θεωρούμε ότι η πρόταση του Κόμματός μας απαντάει και στο παρόν, αλλά και στην άμεση προοπτική που μπορεί να έχει ο λαός μας, ακολουθώντας το δρόμο της ανατροπής το δρόμο της ρήξης με το κεφάλαιο και την εξουσία του».

«Πάμε θέατρο» για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και η παιδική θεατρική ομάδα πάνε θέατρο!

Καλούν όλα τα παιδιά από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και τις πρώτες του Γυμνασίου να παρακολουθήσουν την παράσταση «Το καπλάνι της βιτρίνας», βασισμένο στο αγαπημένο μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη, την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, στις 11.30, στο θέατρο «Βρετάνια» (Πανεπιστημίου 7).

«Καλοκαίρι στη Σάμο του 1936. Η Μέλια και η Μυρτώ, δυο μικρά κορίτσια, μεγαλώνουν στη Σάμο με τον παππού τους. Ο παππούς τους τους διηγείται, αντί για παραμύθια, μύθους και θρύλους για τους αρχαίους Ελληνες. Το καπλάνι, ένα βαλσαμωμένο αιλουροειδές, που βρίσκεται μέσα στη βιτρίνα του σαλονιού του σπιτιού τους, αποτελεί το αντικείμενο των μαγικών ιστοριών που τους διηγείται ο ξάδερφός τους ο Νίκος, φοιτητής στην Αθήνα, αλλά και συνωμοτικό μέσο επικοινωνίας μαζί του. Η επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά φέρνει τέλος στην παιδική αθωότητα και τα δύο κορίτσια θα βρεθούν αντιμέτωπα με προβληματισμούς και καταστάσεις...».

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 6942693007.

Τιμές εισιτηρίου: 5 ευρώ για τα παιδιά και 10 ευρώ για μεγάλους.

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον Γ. Ρίτσο στη Φιλοσοφική Αθήνας

Ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο εκδηλώσεων, με αφορμή τα 25 χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Φιλοσοφικής Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Την πρώτη μέρα, την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Παναγιώτης Ζουγανέλης εκ μέρους της ΚΟΒ Φιλοσοφικής, ενώ ένα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η κοσμήτορας της Σχολής, Ελένη Καραμολέγκου.

Προβλήθηκαν ακόμα αποσπάσματα από το βίντεο για τη ζωή, τη δράση και το έργο του Ρίτσου, που κυκλοφορεί με τα πρακτικά του Συνεδρίου που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν του ποιητή και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, για την κεντρική ομιλία με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος, ο πιο δικός μας ξένος».

Παρεμβάσεις, ακόμα, έκαναν ο φιλόλογος Χρίστος Τούμπουρος, με θέμα: «Ο Ρίτσος στην εκπαίδευση», η φιλόλογος Χρυσούλα Κάρτσακα, με θέμα: «Γιάννης Ρίτσος: Ερημωμένα χωριά, μια διδακτική πρόταση», η Αννα Λάζου, λέκτορας Φιλοσοφίας του Τμήματος ΦΠΨ, με θέμα: «Λογοτεχνική σχέση Ρίτσου - Χικμέτ». Τέλος, παρέμβαση έκανε και ο φοιτητής της Φιλολογίας, Νίκος Μαρινάκης, με θέμα «Τειρεσίας: μια πολυφωνική εξαίρεση».

Χτες, η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων περιελάμβανε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Απαγγέλθηκε η «Σονάτα του Σεληνόφωτος», ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Ρίτσου, που ήταν πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής του...

Εκδηλώσεις σε σχολές

Εκδηλώσεις σε σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάνουν αυτές τις μέρες Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ:

Σήμερα, Πέμπτη

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, στις 12.30 μ.μ., σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ο πάγος έσπασε. Ο δρόμος χαράχθηκε. 98 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση», θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Στις Εστίες της ΑΣΠΑΙΤΕ, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η φοιτητική εστία στο Σοσιαλισμό».

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στη 1 μ.μ., στο Πορτοκαλί αμφιθέατρο σε συγκέντρωση με θέμα: «Ευρώ ή δραχμή; Γίνεται φιλολαϊκή η οικονομία αν αλλάξει το νόμισμα;» θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

Στη Φιλοσοφική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Β', εκδήλωση με τίτλο «στο Παρίσι νεκροί, η Μεσόγειος νεκροταφείο, ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους», όπου θα μιλήσουν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ