ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προβληματίζονται πώς... θα «ξαναπουλήσουν» το «προϊόν»

Αναμόρφωση της «κεντροδεξιάς», αντίστοιχη με αυτή της σοσιαλδημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνουν στελέχη και επιτελεία της ΝΔ και του συστήματος

«Πολιτικό προϊόν που θα αγοράζεται από το εκλογικό σώμα», αναζητούν στη ΝΔ και τα επιτελεία του συστήματος

Eurokinissi

«Πολιτικό προϊόν που θα αγοράζεται από το εκλογικό σώμα», αναζητούν στη ΝΔ και τα επιτελεία του συστήματος
«Η ΝΔ από το 1999 που ήταν ένα φθαρμένο προϊόν, μέχρι σήμερα δεν επιδιορθώθηκε. Ακολούθησε η περίοδος Σαμαρά, με λαϊκισμό και δεξιά στροφή που την οδήγησε σε μια άλλη, τοξική φάση. Δηλαδή, το προϊόν δεν "αγοράζεται" πλέον από το εκλογικό σώμα, είναι τοξικό. Από εκεί και πέρα, ήρθαν όλες οι παθογένειες (...) Δεν έχει μείνει τίποτα από τον πολιτικό λόγο οποιουδήποτε (...) Υπάρχει γύμνια στελεχιακού δυναμικού. Η ΝΔ δεν περνά απλά μια κρίση (...) Μιλάμε για βαθιά παρακμή (...) Πρέπει ο επόμενος αρχηγός να επιχειρήσει δομικές αλλαγές που θα οδηγήσουν και σε διασπάσεις, διότι αλλαγές χωρίς ρήξεις δεν γίνονται...»

Τάδε έφη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο πολιτικός αναλυτής και στενός συνεργάτης παλαιότερα του τότε προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, Γ. Λούλης, δημοσιοποιώντας ευρύτερα απόψεις που εκφράζουν και μια σειρά κορυφαία στελέχη στο εσωτερικό της παράταξης.

Απόψεις στο φόντο όχι μόνο του «φιάσκου» της προηγούμενης Κυριακής, όταν δεν κατάφεραν να κάνουν εσωκομματικές εκλογές λόγω «τεχνικών δυσκολιών» (αν και εμπειρότατα στελέχη όπως η Ντ. Μπακογιάννη μιλάνε ανοικτά ακόμα και για σαμποτάζ...), αλλά και των αλλεπάλληλων εκλογικών ηττών, της κόντρας μεταξύ των 4 υποψηφίων προέδρων, της κόντρας μεταξύ Μεϊμαράκη και Σαμαρά, σεναρίων περί διάσπασης του κόμματος στα δύο ή και τρία, και εκτιμήσεων ότι η ΝΔ αδυνατεί να παίξει πια το ρόλο της ως «αξιόπιστος» κεντροδεξιός πυλώνας του αστικού πολιτικού σκηνικού, ικανός να αναλάβει την αστική διακυβέρνηση, ενσωματώνοντας ευρύτερα στρώματα στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Εξ ου και ο όλος προβληματισμός, στη ΝΔ αλλά και ευρύτερα στα αστικά επιτελεία, για το πώς θα γίνουν τέτοιες «δομικές αλλαγές», ώστε να λανσάρουν στο λαό κάτι «νέο», πώς θα στήσουν ένα «προϊόν» που να μπορεί, σύμφωνα με την ορολογία τους, «να αγοράζεται από το εκλογικό σώμα»... Προβληματίζονται, με άλλα λόγια, πώς θα πετύχουν και στα... «κεντροδεξιά» του αστικού πολιτικού συστήματος, μια αναμόρφωση αντίστοιχη με αυτή που έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία.

Σε μια τέτοια βάση, ο Λούλης πρόσθεσε ότι: «Η ΝΔ έχει φτάσει στο ναδίρ (...) Ο Α. Τσίπρας ήταν κάτι διαφορετικό. Είχαν παρακμάσει οι άλλοι τόσο πολύ, που ξεχώριζε ακόμα και ως αρνητική επιλογή. Τα δύο μεγάλα κόμματα που κατέρρευσαν τον έφεραν στην εξουσία. Αν δεν αλλάξουν από μέσα τους, αυτά τα κόμματα θα συρρικνωθούν. Η αλλαγή όμως προϋποθέτει ρήξεις και αυτό σημαίνει καινούργια πράγματα. Είτε τα ίδια αλλάζοντας ριζικά, είτε άλλα πολιτικά προϊόντα...».

Και κατέληξε για τη ΝΔ: «Το πρόβλημα είναι οι τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί. Εάν το κόμμα δεν πάψει να είναι λαϊκίστικο, εάν δεν βρει καινούργιους ανθρώπους και δεν κάνει άνοιγμα στο κέντρο, θα συρρικνώνεται συνεχώς. Ο κ. Τσίπρας με ένα αριστερό κόμμα έχει καταφέρει να αλώσει το μεσαίο χώρο».

«Να κλείσει και να ξανανοίξει...»

Το γεγονός ότι τέτοιες απόψεις εκφράζονται ως προβληματισμός σε μια σειρά αστικά επιτελεία φαίνεται και από όσα έγραφε προχτές μια από τις ναυαρχίδες του αστικού Τύπου, η «Καθημερινή», στο κύριο άρθρο της, με τίτλο «Να ξανανοίξει σε νέες βάσεις»:

«Δεν είναι θέαμα αυτό που παρουσιάζει τούτες τις ώρες η ΝΔ και την ευθύνη έχουν άπαντες, και αυτοί που βρίσκονται επί σκηνής και όσοι κινούνται στο παρασκήνιο. Την ώρα που η χώρα (σ.σ: η ντόπια αστική τάξη, εννοεί) έχει ανάγκη μία αξιόπιστη αντιπολίτευση, η ΝΔ εμφανίζεται κυριολεκτικά να μην μπορεί να "δέσει τα κορδόνια της" (...) Το "κόμμα", με τη στενή έννοια του όρου, είναι προφανές ότι πρέπει να κλείσει και να ξανανοίξει σε εντελώς νέες βάσεις. Πρόκειται για γερασμένο, χρεοκοπημένο μηχανισμό που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις πολιτικές και επικοινωνιακές ανάγκες της εποχής, όπως έχει επανειλημμένως αποδειχθεί. Η ΝΔ δεν είναι "μαγαζί για πέταμα", όπως εύκολα συμπεραίνουν πολλοί. Θα μετατραπεί όμως σε "μαγαζάκια" και συνιδιοκτησίες φέουδων, παρεών και εξωθεσμικών κέντρων αν δεν σοβαρευθούν οι βασικοί, εμφανείς και αφανείς, πρωταγωνιστές».

Ισως με αντίστοιχες αγωνίες για το μέλλον της ΝΔ και της εγχώριας κεντροδεξιάς γενικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ένας εκ των υποψηφίων προέδρων, έσπευσε χτες να δηλώσει ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και ενωμένη κεντροδεξιά».

Βέβαια, στο διά ταύτα, και πέρα από τα όσα, τελικά, ακούγονται μόνο ως ευχολόγια, τα στελέχη της ΝΔ μεταξύ τους δεν έχουν καταφέρει κάτι παραπάνω από το απλά να κουκουλώσουν, τις τελευταίες ώρες, τα προβλήματα και τις κόντρες που ξεδιπλώθηκαν προηγούμενα. Δείγμα κι αυτό των αδυναμιών που μια σειρά αστικά επιτελεία καταλογίζουν στη ΝΔ.

Ενδεικτικά, προχτές βράδυ στη πεντάωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ που έληξε μετά τα μεσάνυκτα δεν πάρθηκε καμία συγκεκριμένη απόφαση, παρά μόνο εκφράστηκαν γενικές προθέσεις: Οι 4 υποψήφιοι πρόεδροι κάποια στιγμή, «το συντομότερο δυνατό», να συναντηθούν. Να οριστεί νέος πρόεδρος στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) που τρέχει τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου (προαλείφεται ο αρχαιότερος των βουλευτών τους, Γ. Τραγάκης), να οριστεί μια 5μελής κοινοβουλευτική επιτροπή που να επιβλέπει τη λειτουργία της ΚΕΦΕ, χωρίς ούτε σε αυτήν την περίπτωση να καταληχτεί ποιοι βουλευτές θα την απαρτίζουν. Να πάνε στις εκλογές «το συντομότερο δυνατό», αλλά κανείς τους - κι ενώ πετάνε ημερομηνίες για τις 5, τις 6 ή τις 13 Δεκέμβρη - δεν μπορεί να απορρίψει το ενδεχόμενο κάλπες να στηθούν ακόμα και σε 6 βδομάδες από τώρα (Γενάρη του 2016), όπως ειπώθηκε προχτές σε πηγαδάκι έξω από την αίθουσα που συνεδρίαζαν...

ΠΟΤΑΜΙ
Θέλει να κατοχυρώσει διακριτό ρόλο χωρίς να ρίχνει «γέφυρες»

Τη δική του εκδοχή «εθνικής συνεννόησης» πάνω στα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου δημοσιοποίησε, για άλλη μια φορά, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με υποστηρικτές του κόμματός του. Ταυτόχρονα, επανέλαβε επιφυλάξεις που διατηρούν στο Ποτάμι για συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ, στην προοπτική συγκρότησης «τρίτου πόλου» αστικής διαχείρισης. Επιπλέον, απηύθυνε πρόσκληση σε «απογοητευμένους» ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του κόμματός του, ώστε να διεκδικήσει σημαντικότερο ρόλο ακριβώς στη διαχείριση της εξουσίας του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση «πώς απαντάμε στην πρόσκληση Τσίπρα για εθνική συνεννόηση», ο Στ. Θεοδωράκης είπε: «Ο κ. Τσίπρας έχει στο μυαλό του αυτός να κυβερνά και εμείς να συζητάμε. Εχει τη διάθεση ο κ. Τσίπρας να συζητήσει τα επείγοντα προβλήματα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή; Σ' αυτή τη συζήτηση είμαστε ανοιχτοί. Αλλά σ' ένα διάλογο που είναι προκάλυμμα για να μπορέσουν να εδραιώσουν το καθεστώς τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εμείς δε συμμετέχουμε». Αλλωστε, σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συντηρητική δύναμη (...) Εμείς υπερασπιζόμαστε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

Σε ερώτημα για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Το ΠΑΣΟΚ εκπέμπει ένα θολό μήνυμα. Αλλοτε προοδευτικό, άλλοτε συντηρητικό. Το κίνημά μας ιδρύθηκε γιατί είχαμε απέναντί μας ένα επικίνδυνο παλιό σύστημα και έναν ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να μοιάσει στο παλιό. Εμείς ιδρυθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε το μακρύ χέρι των κομμάτων στο κράτος. Αυτά δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην εξουσία. Δε θα συνεργαστούμε, λοιπόν, με τους κομματικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για πολλά από τα λάθη του παρελθόντος».

Τέλος, πρόσθεσε: «Ελπίζω μέχρι το Συνέδριο (σ.σ. του Ποταμιού το Φλεβάρη) να έχουν προστεθεί στο Ποτάμι νέοι άνθρωποι, νέες φιλελεύθερες δυνάμεις. Αυτοί που μέχρι χτες έβλεπαν ότι η ΝΔ θα μπορούσε να είναι λύση και δεν είναι. Αυτοί οι προοδευτικοί φιλελεύθεροι της ΝΔ πρέπει να έρθουν στο Ποτάμι. Μαζί με τις προοδευτικές κεντροαριστερές δυνάμεις. Οι άνθρωποι που πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λύση και τώρα τραβάνε τα μαλλιά τους και λένε "πώς προδοθήκαμε", πρέπει να έρθουν στο Ποτάμι».

ΠΑΣΟΚ
Καταγγέλλει τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης προτείνοντας... δικά του

Αρνητική συνεχίζει να εμφανίζεται, προσώρας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην πρόσκληση της συγκυβέρνησης για «εθνικό διάλογο», καθώς «τρέχουν» οι συνολικότερες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Ενδεικτικά, μιλώντας σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, η Φ. Γεννηματά είπε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε τώρα να μιλήσει για "διάλογο". Τώρα που η κρίση και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του είναι σε όλους ορατά. Ο διάλογος που ζητά είναι προσχηματικός. Αναζητά "συνενόχους". Συνυπεύθυνους στις προειλημμένες καταστροφικές αποφάσεις τους».

Υποστήριξε για παράδειγμα ότι «η κυβέρνηση της δήθεν αριστεράς αποδομεί και διαλύει το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης» και έστειλε σήμα στο Μαξίμου ότι «δεν θα βρείτε στο ΠΑΣΟΚ συνενόχους». Αποσιώπησε, βέβαια, ότι βάση των νέων αντιασφαλιστικών αλλαγών, είναι τόσο οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όσο και το τρίτο μνημόνιο που υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ.

Η στήριξη της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου άλλωστε ήταν εμφανής και στις... αντιπροτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως για «ενίσχυση του ρόλου της επαγγελματικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων», «βασική σύνταξη ως αφετηρία για όλους τους συνταξιούχους» που θα «προσαυξάνεται για κάθε έτος ασφάλισης πάνω από τη βασική», με σύστημα για την κύρια σύνταξη «αναδιανεμητικό και διανεμητικό προκαθορισμένων εισφορών και παροχών» και «ανταποδοτικότητα για εκείνους που έχουν καταβάλει περισσότερες εισφορές στο σύστημα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ