ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Σε πολιτική εκδήλωση για τα 95 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Χαλκίδας - Θήβας, μίλησε την Κυριακή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας (αποσπάσματα από την ομιλία δημοσιεύονται στις σελίδες 4 - 5). Το αμφιθέατρο της πρώην Νομαρχίας στη Χαλκίδα γέμισε με ανθρώπους κάθε ηλικίας, ενώ στην είσοδο στήθηκε γιγαντοοθόνη για όσους δεν χωρούσαν στην αίθουσα.

Στην εκδήλωση απαγγέλθηκαν ποιήματα, έγινε προβολή βίντεο για την εμφάνιση της εργατικής τάξης, την οργάνωση του προλεταριάτου ως τάξης και την ίδρυση του ΚΚΕ, ενώ μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, ακολούθησε συναυλία από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Νωρίτερα, την Κυριακή το απόγευμα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τα ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων «Τσιμέντων Χαλκίδας», ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ, «Μηχανικής» (πρ. Τσαούσογλου), Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας.

Το πρόβλημα είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης

Ρεπορτάζ από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τις διοικήσεις των Σωματείων Εργαζομένων της περιοχής

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τα σωματεία των εργαζομένων
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τα σωματεία των εργαζομένων
Ανοίγοντας τη συνάντηση με τις διοικήσεις των Σωματείων Εργαζομένων της περιοχής, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε ένα σχόλιο για τις «περιβόητες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με την ΕΕ, με τα ταξίδια του πρωθυπουργού». Οπως είπε, συζητάνε αν θα παρθούν νέα μέτρα, αν θα έρθει η δόση ή όχι, μια συζήτηση που επαναλαμβάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Από την αρχή το ΚΚΕ έλεγε ότι με διαπραγματεύσεις, με «ικανότερους διαχειριστές, καλούς ή κακούς διαπραγματευτές, δεν λύνεται το πρόβλημα. Διαπραγμάτευση με την ΕΕ, μέσα στην ΕΕ σημαίνει νέα μέτρα. Κι αυτό αφορά κι εσάς, και τα σωματεία και τους κλάδους που πλήττονται αυτή τη στιγμή και εδώ στη Χαλκίδα».

«Νέα αντιλαϊκά μέτρα θα έρθουν και η διαπάλη γίνεται για τον ανταγωνισμό μεγάλων μονοπωλίων», που έχει φτάσει στα ύψη, σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και υπογράμμισε ότι η μια εκδοχή διαχείρισης - της κυβέρνησης - «που προβλέπει επιμήκυνση του χρέους δεν είναι σε αντίθεση με την πρόταση του ΔΝΤ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει "κούρεμα" του χρέους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν κάνει τρία "κουρέματα" μέχρι τώρα και ξέρουμε από την ίδια μας την πείρα τι σημαίνει άλλο "κούρεμα", σημαίνει νέα αντιλαϊκά μέτρα».

Το πρόβλημα είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, σημείωσε σχετικά με τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο στην Εύβοια και κρατούν «ομήρους» τους εργαζόμενους ή κάνουν ομαδικές απολύσεις. «Αυτός είναι που φέρνει καπιταλιστικές κρίσεις, αυτός είναι που κλείνει εργοστάσια. Αυτός είναι που και όταν τα ανοίγει παίρνει εργάτες για να τους ξεζουμίσει ξανά, χωρίς δικαιώματα. Αρα αυτό το ζήτημα που είναι κυρίαρχο σήμερα και επιταχύνεται λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι ότι γίνεται πιο άγρια, πιο βίαιη η επίθεση του κεφαλαίου, των καπιταλιστών, των εργοδοτών ενάντια στον εργάτη», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, και συμπλήρωσε: «Ακόμη και αναιμική ανάπτυξη να έχουμε εμείς εκτιμάμε - σκεφτείτε το αυτό - ότι τα δικαιώματα, οι κατακτήσεις, οι μισθοί, οι εργασιακές σχέσεις που είχαμε δεν πρόκειται να ξανάρθουν».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως ο καπιταλιστής ενδιαφέρεται πώς θα απομυζήσει περισσότερα κέρδη, γι' αυτό γίνονται οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές, φεύγει από τον ένα κλάδο και πάει σε άλλον, παίρνει την επιχείρηση, την παραγωγή ή την έδρα και πάει σε άλλες χώρες.

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, είναι πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και ανέφερε παραδείγματα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια. Ομως, για να αξιοποιηθεί αυτός ο πλούτος σε όφελος των εργαζομένων, χρειάζεται άλλη οικονομία, άλλη εξουσία, λαϊκή. Υπάρχουν ανάγκες σε υποδομές, αλλά δεν αξιοποιείται ο πλούτος της χώρας για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες γιατί η παραγωγή δεν είναι κοινωνικοποιημένη, δεν υπάρχει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός. Ο πλούτος είναι στα χέρια λίγων, των καπιταλιστών.

Κατέληξε λέγοντας πως «σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινείται και η πάλη του λαού μας» και πως το ΚΚΕ παλεύει καθημερινά, δίπλα στους εργαζόμενους για όλα τα προβλήματα και «θέλουμε και περισσότερη δύναμη να μας δώσει ο λαός για να μπορούμε να δουλέψουμε πιο αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση».

Λουκέτα, ομηρία και απληρωσιά των εργαζομένων

Οι εργοδότες προχωρούν σε παύση ή αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων κρατώντας τον πλούτο στα χέρια τους και περιμένοντας το αύριο, τις νέες εργασιακές σχέσεις, είπαν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του Σωματείου των Τσιμέντων Χαλκίδας (Lafarge). Τόνισαν πως πολύ πριν τα μνημόνια και τα μέτρα οι εργοδότες τους ζητούσαν περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, μέχρι που αυτές νομοθετήθηκαν. Ο Ηλ. Κούκουρας, πρόεδρος του Σωματείου, αναφέρθηκε στην αιτιολογία που έκλεισε η εταιρεία το εργοστάσιο της Χαλκίδας: «Λόγω περιορισμένης ζήτησης στην αγορά του τσιμέντου, το εργοστάσιο είναι μη βιώσιμο. Δεν είναι ότι το εργοστάσιο είναι παλιό, αντιπαραγωγικό κ.λπ. Δεν το χρειάζομαι, λέει, αυτό το εργοστάσιο». Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον 9ο μήνα ομαδικών απολύσεων και έχουν απολυθεί 71 εργαζόμενοι.

Ο Θ. Γιαπλές, πρόεδρος του Σωματείου της χημικής βιομηχανίας ΙΝΤΕΡΚΕΜ, περιέγραψε την ομηρία στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, που δεν είναι ούτε απολυμένοι, ούτε όμως εργάζονται. Είναι εδώ και 18 μήνες απλήρωτοι και 11 μήνες ανασφάλιστοι επειδή ήταν σε επίσχεση εργασίας, όπως τους απάντησε το ΙΚΑ! «Η εφορία καραδοκεί να μας πάρει το σπίτι, το αυτοκίνητο για τα χρέη μας», είπε, ενώ τόνισε τους κινδύνους που υπάρχουν όταν μια χημική βιομηχανία με γεμάτες δεξαμενές μένει εκτός λειτουργίας για τόσους μήνες.

Σε αντίστοιχη κατάσταση είναι και οι 77 εναπομείναντες εργαζόμενοι της ξυλοβιομηχανίας ΣΕΛΜΑΝ: Ούτε εργαζόμενοι, ούτε απολυμένοι, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα.

Ο Δ. Κόκκινος, εκ μέρους του Σωματείου στα Ελληνικά Σωληνουργεία, όπου εργαζόμενοι είναι 26 μήνες απλήρωτοι και είναι σε επίσχεση εργασίας, ανέφερε: «Τα προβλήματα είναι μεγάλα, πολλοί εργαζόμενοι τρέφονται στα συσσίτια, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα, είχαμε απόπειρα αυτοκτονίας ενός συναδέλφου».

Ο Β. Ροντός, από το Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΕΟΣΕΤ, είπε πως είναι σε επίσχεση εργασίας από το Φλεβάρη, τους χρωστούν δεδουλευμένα, τους ζητούν να απολυθούν χωρίς αποζημιώσεις. «Οι ιδιοκτήτες είναι εξαφανισμένοι, ενώ τα μαγαζιά δουλεύουν κανονικά. Η παραγωγή έχει σταματήσει και γίνονται εισαγωγές από άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Η Μ. Σμυρναίου, εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Εύβοιας, αναφέρθηκε στους εκατοντάδες εργαζόμενους μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ που είναι στο άρθρο 99 και οι οποίοι είναι 18 μήνες απλήρωτοι, ανασφάλιστοι: «Κλείνουν καταστήματα και οι εργαζόμενοι απολύονται χωρίς αποζημιώσεις, δέχονται πιέσεις», σημείωσε, με την «υπόσχεση» ότι θα τους προσλάβει ο άλλος επενδυτής κ.λπ.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ζήτησαν παρέμβαση από το ΚΚΕ ώστε να δοθούν επιδόματα και να παρθούν μέτρα στήριξης των απλήρωτων, υπό «ομηρία» και απολυμένων εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην Κοζάνη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για τα 95 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης, στις 6.30 μ.μ.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανώλη Ανδρουλιδάκη.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η έγνοια των εργαζομένων

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Εκτός, όμως, το επικοινωνιακό στοιχείο, το «σίριαλ» της διαπραγμάτευσης αντανακλά και υπαρκτές διαφορές στα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης, μαζί και της ελληνικής. Το παζάρι που εκτυλίσσεται δεν περιορίζεται όμως στην Ελλάδα: Εχει άμεση σχέση με αντιθέσεις που, σε συνθήκες κρίσης, οξύνονται μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά και ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Στη δεδομένη φάση, φαίνεται να εντείνεται η συζήτηση στην Ευρωζώνη, για την ανάγκη χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, συζήτηση στην οποία πρωτοστατούν οι αστικές τάξεις των λεγόμενων «κρατών του νότου», θεωρώντας ότι η αλλαγή του μείγματος διαχείρισης θα συμβάλει στην καπιταλιστική ανάκαμψη. Σε αυτήν τη βάση διαπραγματεύεται και η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου. Το τι πετυχαίνει και το τι δεν πετυχαίνει σε αυτήν τη διαπραγμάτευση -για την οποία κόπτεται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν μπορεί να αποτελεί την έγνοια της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Ολοι οι παράγοντες του παζαριού συγκλίνουν -η κυβέρνηση, η τρόικα και τα κόμματα που υπερασπίζονται την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων- στο βασικό τους στόχο, την καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία περνά αναγκαστικά μέσα από παλιά και νέα, «διαρθρωτικά» και «οριζόντια», αντιλαϊκά μέτρα. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να προσπεράσουν τόσο τον αποπροσανατολισμό, όσο και την επιχείρηση να συγκλίνουν αυτοί με τους στόχους των μονοπωλίων και της ΕΕ. Εξοδος από την κρίση προς όφελος και του λαού και του κεφαλαίου δεν μπορεί να υπάρξει. Ο λαός πρέπει να οργανώσει τη δική του αντεπίθεση, για να ανακόψει την επίθεση, για να σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ