ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Νοέμβρη 2017
Σελ. /32
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΝΔΡΑΣ
Κινδύνεψαν χιλιάδες εργαζόμενοι...

Ο «Ριζοσπάστης» παρακολούθησε περιοδεία συνδικάτων σε μεγάλους χώρους δουλειάς στην περιοχή

Οχήματα και κοντέινερ παρασύρθηκαν σαν καρυδότσουφλα στο αμαξοστάσιο του δήμου
Οχήματα και κοντέινερ παρασύρθηκαν σαν καρυδότσουφλα στο αμαξοστάσιο του δήμου
Στον τραγικό απολογισμό των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, από καθαρή τύχη δεν προστέθηκαν εργαζόμενοι από τους χιλιάδες που δουλεύουν στη Βιομηχανική Περιοχή της Μάνδρας, όπως φάνηκε και από περιοδείες που έκαναν συνδικάτα προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η ανυπαρξία ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας.

Από την πρώτη μέρα, λίγες ώρες μετά την πλημμύρα στη Μάνδρα, έγινε αντιληπτό ότι πολλά εργοστάσια πλημμύρισαν σε βαθμό που θα μπορούσε να απειλήσει τις ζωές εργατών, ενώ οι υλικές ζημιές, ιδιαίτερα σε ορισμένα από αυτά, είναι πολύ μεγάλες.

Ο κίνδυνος που διέτρεξαν οι εργαζόμενοι αναδεικνύει τον άναρχο αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, επιβεβαιώνει ότι και η δημιουργία των βιομηχανικών περιοχών και οι υποδομές που συνδέονται με αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη την προστασία των χιλιάδων εργαζομένων, παρά μόνο πώς θα υπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Αν ήμασταν εδώ θα είχαμε σίγουρα ακόμα περισσότερα θύματα...»

Στη διαδρομή που ακολούθησαν οι όγκοι της λάσπης, η κατάσταση είναι τραγική. Σε κάποιες επιχειρήσεις γίνονται εργασίες καθαρισμού, κάποιες υπολειτουργούν, κάποιες είναι εντελώς κλειστές.

Στην «Johnson & Johnson» πλημμύρισε η αποθήκη...
Στην «Johnson & Johnson» πλημμύρισε η αποθήκη...
Πρώτος σταθμός της περιοδείας συνδικάτων που παρακολούθησε ο «Ριζοσπάστης» ήταν το αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας, τοποθετημένο πάνω στη διαδρομή τους ενός από τα δύο ρέματα που πλημμύρισαν την περιοχή, όπως και άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς με πολλούς εργαζόμενους. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Η πλειοψηφία του στόλου των οχημάτων του δήμου, πάνω από δέκα, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και δεν λειτουργούν. Τσακισμένα κοντέινερ από νταλίκες που βρίσκονταν πιο ψηλά, σχεδόν άμορφες μάζες από σίδερα πια, παρασύρθηκαν από την τεράστια ορμή του νερού και αποτέθηκαν στο αμαξοστάσιο. Κάποια από τα κοντέινερ του ίδιου του αμαξοστασίου έχουν καταστραφεί από το νερό. «Σταθήκαμε πολύ τυχεροί», λέει ένας εργάτης, «η πλημμύρα έγινε πριν πιάσουμε δουλειά. Αν ήμασταν εδώ θα είχαμε σίγουρα ακόμα περισσότερα θύματα». Στο εργοτάξιο δουλεύουν περίπου 50 εργάτες...

Πιο κάτω βρίσκονται μεγάλες αποθήκες του αλυσίδας σούπερ μάρκετ «My Market», όπου απασχολούνται περίπου 180 εργαζόμενοι. Η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει μεταφερθεί σε άλλες αποθήκες της επιχείρησης, καθώς η πλημμύρα έχει προκαλέσει κι εκεί μεγάλη καταστροφή. Πολλοί δούλευαν την ώρα της πλημμύρας. Η λέξη «τύχη» ακούστηκε και πάλι, σε μια προσπάθεια να εξηγηθεί πώς γλίτωσαν. Οπως λένε συνεργεία που έχουν αναλάβει την καθαριότητα του χώρου, το μέρος είχε γεμίσει από παρασυρμένα αυτοκίνητα και άλλα ογκώδη αντικείμενα που είχε μεταφέρει το νερό.

Στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα η λάσπη και τα νερά έχουν κατακλύσει το εργοστάσιο σε κάθε μεριά του. Και εκεί μεγάλα αντικείμενα έχουν μεταφερθεί από αλλού στον προαύλιο χώρο, αναποδογυρισμένα, το ένα πάνω στο άλλο. Την ώρα της ξαφνικής πλημμύρας ήταν εκεί 60 εργάτες, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα.

Ανάλογες εικόνες και στο εργοστάσιο της «Johnson & Johnson», όπου πλημμύρισε η αποθήκη και οι εργάτες για να γλιτώσουν ανέβηκαν στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Ούτε εκεί δούλευε τη μέρα της περιοδείας τίποτα.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν στα «Praktiker», όπου και η λάσπη κατέκλυσε το κατάστημα. Από την πρώτη στιγμή το επιχειρησιακό σωματείο έκανε παρέμβαση, ζητώντας να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η υγεία των εργαζομένων.

Ενα από τα ζητούμενα σε αυτήν τη φάση είναι πριν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν για δουλειά, να ληφθούν μέτρα που διασφαλίζουν την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων, αλλά και ότι οι εργασίες επισκευής και καθαρισμού θα γίνουν με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Η περιοδεία των συνδικάτων υπογράμμισε ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να κάνει δική του υπόθεση την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Σε μια περιοχή όπως η ΒΙΠΕ Μάνδρας και γενικότερα η περιοχή του Θριασίου, όπου επικρατεί η άναρχη γειτνίαση βιομηχανίας - κατοικίας, επιβάλλεται η αγωνιστική διεκδίκηση όχι μόνο αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και προστασίας των κατοίκων από πιθανά Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης. Τέτοια ατυχήματα, άλλωστε, μπορούν να προκληθούν από φυσικές καταστροφές απέναντι στις οποίες, όπως αποδεικνύεται κάθε φορά που συμβαίνουν, το αστικό κράτος δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Γεμάτο νερό και λάσπη το εργοστάσιο των ΕΑΣ
Γεμάτο νερό και λάσπη το εργοστάσιο των ΕΑΣ
Πολύμορφες παρεμβάσεις αλληλεγγύης από συνδικάτα και φορείς

Από την κινητοποίηση στην περιφέρεια την περασμένη Τρίτη
Από την κινητοποίηση στην περιφέρεια την περασμένη Τρίτη
Από τις πρώτες μέρες των καταστροφικών πλημμυρών στη Δυτική Αττική, συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πήραν πρωτοβουλίες για την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πληγέντες, για την οργάνωση της πάλης για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και ουσιαστικής ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών στις πληγείσες περιοχές.

Το Σάββατο 18/11, με την πρωτοβουλία μιας σειράς ταξικών συνδικάτων και μετά από κάλεσμα που απηύθυναν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Θριάσιο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Ελευσίνα. Σε αυτήν αποφασίστηκαν μια σειρά δράσεις, ενώ μέσα από τη συζήτηση διαμορφώθηκε και εμπλουτίστηκε το πλαίσιο αιτημάτων.

Τη Δευτέρα 20/11, αντιπροσωπείες των συνδικάτων προχώρησαν σε διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στην κεντρική πλατεία της Μάνδρας, για τους πληγέντες της περιοχής. Παράλληλα, εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, ομάδες γυναικών, Λαϊκές Επιτροπές, συνεχίζουν τη συγκέντρωση βοήθειας, ενώ η ΟΒΣΑ απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη της να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα λαϊκά νοικοκυριά και καταστήματα που υπέστησαν ζημιές και να βοηθήσουν στην επισκευή μικροζημιών.

Τη Τρίτη 31/11, τα συνδικάτα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και της Λαϊκής Επιτροπής Ελευσίνας. Με τα συνθήματά τους και τα πανό τους απαίτησαν αντιπλημμυρικά έργα, αποζημιώσεις στο 100%, έργα για τις λαϊκές ανάγκες, όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου. Από τη μεριά της, η περιφερειακή αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) προχώρησε σε μια προαποφασισμένη «απόδραση», διακόπτοντας το Συμβούλιο, για να μη δώσει λόγο για τις τεράστιες ευθύνες που τη βαραίνουν μαζί με την κυβέρνηση, τη σημερινή και τις προηγούμενες.

Οι δράσεις των συνδικάτων συνεχίζονται, μεταξύ άλλων με περιοδείες και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για να καταγραφούν τα προβλήματα από τις πλημμύρες, να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.

Τα αιτήματα των συνδικάτων

Τα σωματεία έχουν διαμορφώσει το εξής πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων:

-- Αμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.

-- Αμεση καταγραφή των ζημιών, σε περιουσίες και μικρές επιχειρήσεις και αποζημίωση στο σύνολό τους (100%).

-- Μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες που μένουνε σε «παραπήγματα» στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, της Μάνδρας και της Μαγούλας.

-- Ενίσχυση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων. Δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μαγούλα.

-- Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του και να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα.

-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

-- Αποκλειστικά δωρεάν και με ασφάλεια μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Ειδικά στη Νέα Πέραμο, όπου οι μαθητές αναγκάζονται να περπατούν αυτόν το δρόμο «καρμανιόλα» έξω από το στρατόπεδο Πυροβολικού.

-- Κατάργηση διοδίων Αττικής και Εθνικής Οδού, για να μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των περιοχών.

-- Αμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αέρας στα πανιά» της εργοδοτικής ασυδοσίας

Τις «πλάτες» που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μάνδρας αποτυπώνουν ανάγλυφα οι ανακοινώσεις που έβγαλε το υπουργείο Εργασίας μετά τις πλημμύρες:

-- Αντί να επιβάλει στους εργοδότες τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στις πληγείσες περιοχές, η κυβέρνηση και το υπουργείο έκαναν ...«συστάσεις». Συγκεκριμένα, ρίχνοντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους, το υπουργείο σημείωνε ότι «συνιστάται στους εργαζομένους να μην επιστρέψουν στην εργασία τους, εάν δεν ληφθούν από τον εργοδότη όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή παροχή της εργασίας τους και τη διασφάλιση της υγείας και της ακεραιότητάς τους».

-- Αντί να υποχρεώσει τους εργοδότες να καταβάλουν τα μεροκάματα σε όσους εργαζόμενους δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά λόγω των καιρικών συνθηκών, η κυβέρνηση κάνει λόγο για ...«διατήρηση της αξίωσης καταβολής μισθού». Λέει συγκεκριμένα: «Εάν, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας, ο εργαζόμενος δεν μεταβεί στην εργασία του, παρά τη λειτουργία της επιχείρησης, ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωση καταβολής μισθού».

-- Αντί να διασφαλίσει τα μεροκάματα των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους, το υπουργείο επεμβαίνει αποφασιστικά για να απαλλάξει την εργοδοσία από την καταβολή τους. Οπως αναφέρει, «εάν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών και οι εργαζόμενοί της δεν προσέλθουν στην εργασία τους για τον ίδιο λόγο, εφαρμόζεται ο κανόνας της κοινής απαλλαγής των μερών ως προς τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους».

Αγνοούνται μετανάστες εργάτες;

ύΕρωτήματα ανακύπτουν για την τύχη μεταναστών που ζούσαν και δούλευαν στις περιοχές που πλημμύρισαν. Πολύ περισσότερο που μαρτυρίες κατοίκων στη Μάνδρα, αλλά και μεταναστών, κάνουν λόγο και για άλλους ανθρώπους που έχουν χαθεί τα ίχνη τους από τη μέρα της πλημμύρας, σημειώνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μέγαρα.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να δώσουν απαντήσεις, ωστόσο η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δηλώνει «άγνοια»! Τα ερωτήματα ενισχύονται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι μαρτυρίες αναφέρουν ειδικά διαμορφωμένα υπόγεια μέσα σε επιχειρήσεις με κρεβάτια για να κοιμούνται μετανάστες εργάτες, ακόμα και 50 άτομα στον ίδο χώρο!

Την περασμένη Τετάρτη, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από προέδρους Ομοσπονδιών, συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας και έθεσε το ζήτημα των χιλιάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα - κατά περίεργο τρόπο - δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο στοιχείο για την τύχη τους, αν έχουν πάθει και τι ζημιές, αν υπάρχουν θύματα ανάμεσά τους. Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, η απάντηση της υπουργού ήταν ότι δεν «γνωρίζει» και ότι περιμένει να ολοκληρωθεί το έργο της Πυροσβεστικής...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ