ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Ενίσχυση συνεργασίας με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού οι «τεράστιες ευκαιρίες ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή»... που μυρίζει μπαρούτι

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των Αλ. Τσίπρα και Μπ. Νετανιάχου

Andrea Bonetti

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των Αλ. Τσίπρα και Μπ. Νετανιάχου
Την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης να βαθύνει τον άξονά της με αυτήν του Ισραήλ υπηρετεί η επίσκεψη που πραγματοποιεί σε αυτό ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, από χτες, οπότε και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Μπ. Νετανιάχου, τον υπουργό Ενέργειας Γ. Στάινιτζ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.ά. Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρ. Ρίβλιν, και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Παλαιστίνη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, και τον πρωθυπουργό, Ρ. Χαμντάλα.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια που προηγούμενες κυβερνήσεις ξεκίνησαν για ενίσχυση της θέσης του εγχώριου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, όπου ανταγωνίζονται πολλά και διαφορετικά μονοπώλια για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, εμπορικών διαύλων κ.ά., η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει την ενίσχυση της οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής, συνεργασίας με το Ισραήλ.

Για τέτοιου είδους κοινά συμφέροντα μίλησε, εξάλλου, και ο Μπ. Νετανιάχου, εκφράζοντας την αστική τάξη της χώρας του. Διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι η κυβέρνησή του θα ενθαρρύνει επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου διαμορφώνεται ευνοϊκότερο πεδίο με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, τις οποίες αναγνώρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η οικονομία θα επανέλθει». «Οι συζητήσεις μας ήταν πολύ βαθιές και πολύ παραγωγικές, όπως άλλωστε ελπίζουμε να είναι η συνεργασία που θα έχουμε στην έρευνα, στην τεχνολογία, στην Ενέργεια, στον Πολιτισμό (...) και το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε τη δημόσια ασφάλεια και να πατάξουμε την τρομοκρατία», δήλωσε.

Απ' την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας, μίλησε για «ουσιαστική τροχιά στρατηγικής συνεργασίας», υποδεικνύοντας και αυτός τους τομείς όπου βλέπει περισσότερο «ψητό» το κεφάλαιο: «Θα μπορούσαμε να κάνουμε ουσιαστικότερα βήματα ενίσχυσης των επενδύσεων, ανάμεσα στις δύο χώρες», ανέφερε, και πρόσθεσε «επικεντρώνουμε τις συνομιλίες στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε διάφορες μορφές Ενέργειας, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στις υδάτινες τεχνολογίες, στις θαλάσσιες μεταφορές, στην ενίσχυση της συνεργασίας στον Τουρισμό».

«Φίλος και σύμμαχος» το ισραηλινό κράτος...

Ο πρωθυπουργός «διαφήμισε», με μεγαλύτερη έμφαση, τις «τεράστιες ευκαιρίες», που, όπως είπε, «ανοίγονται μπροστά μας στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή», για «έρευνα, εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι με σκοπό την ανάπτυξη παραπέρα αυτής της συνεργασίας, αποφασίστηκε νέα διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας - Ισραήλ τον ερχόμενο Γενάρη και αμέσως μετά τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ,«προκειμένου να δούμε σε ποιους τομείς μπορεί να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, ώστε οι συνομιλίες που σήμερα κάναμε, εντοπίζοντας πεδία συνεργασίας, να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και να μη μείνουμε μόνο σε συζητήσεις».

Εμπλεος υποκρισίας, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε να ομνύει στη σταθερότητα και ειρήνη στην πολύπαθη απ' τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις περιοχή, με «πρώτα βιολιά» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Κι αυτά λίγες μέρες αφότου η κυβέρνησή του συμφώνησε στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, στο όνομα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών. «Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την ανάγκη να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα, να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης τζιχαντισμού και να ενθαρρύνουμε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για τερματισμό του πολέμου στη Συρία», υποστήριξε.

Και καθώς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ο Αλ. Τσίπρας βάφτισε «φίλο και σύμμαχο» το Ισραήλ - πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στην ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία - προσπερνώντας το έγκλημα διαρκείας που διαπράττει σε βάρος των Παλαιστινίων και συνολικότερα την εχθρική στάση του απέναντι στους λαούς της περιοχής. Μάλιστα, τσουβαλιάζοντας τους θύτες και τα θύματα, καταδίκασε τις «τρομοκρατικές ενέργειες» των Παλαιστινίων και τη «βία κατά αμάχων» των Ισραηλινών...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποφασιστική πάλη ενάντια στην πολιτική που οδηγεί το λαό σε νέες περιπέτειες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ και την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπ. Νετανιάχου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Πριν λίγες μέρες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο Συμβούλιο υπουργών Αμυνας της ΕΕ, συμφώνησε για την ενεργοποίηση του άρθρου 42, παράγραφος 7, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, στο όνομα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών.

Χτες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμπορεύτηκε με την απόφαση του ΝΑΤΟ να δώσει κάλυψη στην επικίνδυνη ενέργεια της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο.

Σήμερα, ο κ. Τσίπρας στο Ισραήλ, προωθώντας την πολιτικο-στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, αποκάλεσε προκλητικά το ισραηλινό κράτος "φίλο" και "σύμμαχο", δίνοντας στήριξη στις εγκληματικές επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού και την εχθρική στάση κατά των λαών της περιοχής.

Συνολικά, ο στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ελληνικών μονοπωλίων στην περιοχή κάνει καθημερινά την αποκαλούμενη "πολυδιάστατη κυβερνητική πολιτική" πιο επικίνδυνη για το λαό μας, εμπλέκοντας πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές δυνάμεις της χώρας μας, επιβάλλεται να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να αντιπαλέψουν αποφασιστικά την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε νέες περιπέτειες το λαό μας».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στις 29 Νοέμβρη η εκδήλωση στο Γοργοπόταμο

Την 73η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου τιμά η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), με εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 29/11, στις 11.30 π.μ., στο Γοργοπόταμο.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει εκπρόσωπος του ΚΣ της ΚΝΕ. Εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γρηγόρης Τουγλίδης, Α΄ Αντιπρόεδρος.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα παραρτήματα να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

  • Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση, που θα αναχωρήσει στις 7 π.μ. από την Αγία Τριάδα Πειραιά. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210.4124.696.
  • Να πάρουν μέρος στην εκδήλωση στο Γοργοπόταμο καλεί τα μέλη του το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η αναχώρηση θα γίνει από την πλατεία Εβραίων της Λάρισας, στις 7.30 π.μ.
  • Το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση, που θα αναχωρήσει από το Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες στα τηλ. 2310.225.250 και 6977.917.192.
  • Το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ενημερώνει ότι δρομολογεί πούλμαν. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 697.9795.771.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ