ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
«Χτίζει» νέες ανατροπές πάνω στους νόμους των προηγούμενων

Νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εξομοίωση παροχών προς τα κάτω, αύξηση εισφορών, αλλά και νέους φόρους προβλέπει η «μεταρρύθμιση»

Τις ανατροπές που έχει ήδη δρομολογήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο και στην Κοινωνική Ασφάλιση, επιταχύνει η χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε ο υπουργός, είναι να νομοθετήσει μέσα στο Δεκέμβρη το σύνολο των νέων μέτρων, σε συνεργασία με τους «θεσμούς» (!), καθώς το νέο Ασφαλιστικό αποτελεί στοιχείο της πρώτης «αξιολόγησης».

Οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου εντάσσονται στην κλιμακούμενη προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, να κρύψει το νέο αντιασφαλιστικό πακέτο κάτω από ηχηρές φράσεις για «κοινωνική δικαιοσύνη» και «προστασία των πλέον αδύναμων».

Στην πράξη και αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση που εγκαινιάστηκαν πριν 15 χρόνια και κορυφώθηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες των συνταξιούχων και όλων των ασφαλισμένων.

Ετσι, η ανακοίνωση της αντιπροεδρίας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση «εισηγείται μια μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική», η οποία έχει στόχο να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο ασφαλιστικό σύστημα»...

Πράγματι, η λεγόμενη «νέα μεταρρύθμιση» εντάσσεται σε μια στρατηγική, μόνο που αυτή είναι η ίδια με όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι η στρατηγική αποδόμησης της Κοινωνικής Ασφάλισης και των δραστικών περικοπών συντάξεων και παροχών σε όλα τα Ταμεία και ιδιαίτερα σε βάρος της νέας γενιάς.

Γι' αυτό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη «μεταρρύθμιση» που προωθεί, αφήνει ανέγγιχτο όλο το νομοθετικό αντιδραστικό πλαίσιο που ψηφίστηκε για την Ασφάλιση τα έξι τελευταία χρόνια, αποδέχεται και νομιμοποιεί το νέο σύστημα που εγκαινιάστηκε το 2010 με τους νόμους 3863 και 3865, όπως και τον 4093 του 2012 και άλλους που ακολούθησαν.

Με «μπούσουλα» τον 3863/2010

Πάνω σε αυτό το σύστημα «χτίζει» εκ νέου σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο και για νέες διαρκείς παρεμβάσεις στο μέλλον, όταν κριθεί σκόπιμο. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί το «νέο» - υποτίθεται - σχήμα της «εθνικής» και «αναλογικής» σύνταξης, το οποίο αποτελεί παραλλαγή της «βασικής» και «αναλογικής» που είχε θεσμοθετηθεί με τον 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), τον οποίο κατήγγειλε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, η κυβέρνηση τον αντιγράφει σε ακόμα χειρότερη εκδοχή και τον παρουσιάζει ως «μεταρρύθμιση». Ομως, είναι γνωστό ότι τόσο ο νόμος 3863/2010 όσο και το σημερινό αντίγραφό του, κρίσιμες παράμετροι του οποίου δεν αποκαλύπτονται ακόμα από την κυβέρνηση, οδηγούν μεταξύ άλλων σε:

  • Συνταξιοδότηση στο 67ο έτος της ηλικίας για όλους τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.
  • Δικαίωμα σε ολόκληρη σύνταξη μόνο στην περίπτωση 12.000 ημερών ασφάλισης (40 συναπτά έτη), αντί των 10.500 ενσήμων που ίσχυε πριν. Εννοείται ότι στις σημερινές συνθήκες ελαστικών σχέσεων εργασίας και υψηλής ανεργίας αυτό είναι αδύνατο, ειδικά για τη νέα γενιά, η οποία καταδικάζεται σε συντάξεις προνοιακού επιδόματος.
  • Δραστική μείωση της κύριας σύνταξης, αφού ως συντάξιμος μισθός θα λογίζεται ο μέσος μισθός όλων των χρόνων εργασίας και όχι ο μισθός των τελευταίων ετών. Το ποσοστό αναπλήρωσης, από το 70% και 80% για 35 χρόνια ασφάλισης, μειώνεται με τον 3863 στο 48% για 40 χρόνια εργασίας, ενώ η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει μέχρι στιγμής το δικό της ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς είναι πιθανό να είναι ακόμα μικρότερο και απ' αυτό.
  • Στο ποσό της «αναλογικής σύνταξης» θα προστίθεται η λεγόμενη «εθνική σύνταξη» (ή η «βασική» σύμφωνα με το νόμο 3863). Ομως αυτή, με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ορίζεται στο όριο της φτώχειας (380-390 ευρώ) και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες που προβλέπονται στο αναλογικό τμήμα. Επομένως, το συνολικό αποτέλεσμα θα οδηγεί σε συντάξεις που καμία σχέση δεν έχουν ακόμα και με τα σημερινά επίπεδα.
  • Ακόμα χειρότερα, στη νέα «μεταρρύθμιση» η «εθνική σύνταξη» ενδέχεται να συνδέεται με εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια, κάτι υπήρχε ως πρόβλεψη στο μνημόνιο. Γι' αυτό η κυβέρνηση κρατάει μέχρι στιγμής ως επτασφράγιστο μυστικό και δεν ξεκαθαρίζει ούτε το ποσοστό αναπλήρωσης στον υπολογισμό του αναλογικού τμήματος της σύνταξης, ούτε δεσμεύεται για τους όρους και τις προϋποθέσεις απόδοσης της «εθνικής» σύνταξης.
Κι άλλες ανατροπές...

Επιπλέον, στο νέο σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση:

  • Ενοποιεί σε ένα υπέρ-ταμείο όλες τις κύριες συντάξεις και κάνει λόγο για «ενιαίους κανόνες για όλους». Βέβαια, η ενοποίηση θα γίνει στο χαμηλότερο παρανομαστή, στον «πάτο του βαρελιού», αφού όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν λιγότερες παροχές και χαμηλότερες συντάξεις.
  • Την ίδια ώρα, όσα Ταμεία (π.χ. αγρότες) είχαν χαμηλότερες εισφορές, θα αυξηθούν και αυτές προς επίτευξη της «ισονομίας». Στα πλαίσια αυτά, ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει ότι θα υποχρεώσει τους αγρότες να καταβάλλουν επιπλέον 102 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει στη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ «ενιαίοι κανόνες για όλους»!
  • Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ακόμα ότι «ενισχύει την προστασία των πλέων αδύναμων»! Αυτά λέγονται την ώρα που με το 3ο μνημόνιο, το οποίο αποτυπώνεται ατόφιο στη νέα «μεταρρύθμιση»:

-- Καταργεί το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αρχίζοντας από το 2016, που τους κλέβει από την τσέπη τουλάχιστον 223 εκατ. ευρώ.

-- Μείωσε τις κατώτερες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους τουλάχιστον κατά 20% (π.χ. ΙΚΑ από τα 486 στα 392 ευρώ).

-- Στους νέους συνταξιούχους με 4.500-5.000 ένσημα και χαμηλούς μισθούς, που δεν κατοχυρώνουν τα κατώτερα όρια, θα αποδίδεται μόνο το οργανικό μέρος της σύνταξης που αναλογεί στις εισφορές τους, αν δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

  • Σύμφωνα, επίσης, με την επίσημη ανακοίνωση, προβλέπεται η θεσμοθέτηση «ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων», που δεν αποκλείει την επιβολή ενός νέου «πόρου - φόρου» στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
  • Καθόλου τυχαία, στην ίδια ανακοίνωση δε γίνεται η παραμικρή αναφορά στον «επανυπολογισμό» των συντάξεων και στις περικοπές στις αποδιδόμενες συντάξεις, για τις οποίες είχε κατ' επανάληψη μιλήσει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας. Πάντως, αν ο υπολογισμός αυτός γίνει τελικά σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, δηλαδή το νέο σύστημα που περιγράφεται στην ανακοίνωση, τότε θα οδηγήσει σε πραγματική «σφαγή» των συντάξεων που αποδίδονται.
  • Οσο για τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες μειώσεις για το επόμενο έτος μπορεί να φτάσουν και το 8%, ενώ στα εφάπαξ προϋπολογίζεται μόνο για το επόμενο έτος μείωση κατά 86,9 εκατομμύρια ευρώ...
Κάτω τα χέρια από την Ασφάλιση!

Από τη χθεσινή κινητοποίηση
Από τη χθεσινή κινητοποίηση
«Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση και τα ΒΑΕ». Με αυτό το σύνθημα να κυριαρχεί, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Η πρωτοβουλία, που είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων από κλάδους που απασχολούν εργαζόμενους στα ΒΑΕ, πήρε το χαρακτήρα προετοιμασίας της πανεργατικής απεργίας στις 3 Δεκέμβρη. «Ολοι στο δρόμο να ξεσηκωθούμε, στις 3 Δεκέμβρη όλοι απεργούμε»: Το σύνθημα αυτό ακούστηκε πολλές φορές, καθώς η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ομόνοιας και κατέληξε ξανά σε αυτή, μέσω των οδών Σταδίου, Ερμού και Αθηνάς. Η πορεία στάθηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο. Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, εξήγησε πως ο υπουργός επανέλαβε τις ίδιες λέξεις που τα σωματεία έχουν ακούσει από όλους τους προκατόχους του. «Δικαιοσύνη», «ισότητα», «αξιοκρατία» είναι οι συνήθεις εκφράσεις, με τις οποίες όλες οι κυβερνήσεις περιβάλλουν την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οσο για τις συντάξεις, ο Γ. Κατρούγκαλος τις συνέδεσε γενικά με τις «αντοχές της οικονομίας», γεγονός που πρέπει να σημάνει συναγερμό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αιτία πολέμου η νέα επίθεση στην Ασφάλιση

Σε σχόλιο, σχετικά με τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Στο λεξιλόγιο κυβέρνησης και κεφαλαίου "αναδιανομή" και "δικαιοσύνη" στο Ασφαλιστικό σημαίνει: Αγριο τσεκούρι στις συντάξεις και αντικατάστασή τους από ένα επίδομα πτωχοκομείου (εθνική σύνταξη), που κι αυτό ακόμη θα δίνεται υπό προϋποθέσεις. Συμπίεση των παροχών στο ελάχιστο, μέσω της ενοποίησης των Ταμείων και της προς τα κάτω εξίσωσης. Παράδοση των εργαζομένων στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων Υγείας. Η εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και δεσμεύσεων των μνημονίων αποτελεί για τους εργαζόμενους αιτία πολέμου και πρέπει να δοθεί μαχητική απάντηση, με τη μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία, στις 3 Δεκέμβρη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ