ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΡΙΓΑ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ
ΝΑΤΟ: Παγκόσμια μηχανή ολέθρου

Motion Team

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που γίνεται στη Ρίγα αυτές τις μέρες, δεν είναι μια οποιαδήποτε Σύνοδος. Αναμένεται να πάρει σημαντικές αποφάσεις και μέτρα, προκειμένου να ισχυροποιηθεί ο στρατιωτικοπολιτικός συνασπισμός του ΝΑΤΟ, στην κατεύθυνση της προώθησης της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής για τη διεύρυνση των σφαιρών επιρροής και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς της ενέργειας.

Δεν μπορεί να μας διαφύγει της προσοχής ότι γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία δυναμώνουν τόσο η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα όσο και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως και ανάμεσα σε άλλα ανερχόμενα περιφερειακά καπιταλιστικά κράτη. Οι ίδιες οι εργασίες της Συνόδου και οι αποφάσεις που καλείται να πάρει, συνδέονται άμεσα και στενά με τη συνολική στρατηγική επιδίωξη του ιμπεριαλισμού ως κοινωνικοπολιτικού συστήματος αλλά και πιο ειδικά, με τις επιδιώξεις της αμερικανικής πολιτικής, των σχεδίων και στόχων του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, ώστε να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία σε όλους τους τομείς της διεθνούς πολιτικής.

Οι επιδιώξεις αυτής της Συνόδου είχαν προσδιοριστεί και προετοιμαστεί στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που είχε γίνει στη Σόφια την περασμένη άνοιξη, στις 27 και 28 Απρίλη. Εκεί, συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την οργανωτική και πολιτική ενίσχυση του ΝΑΤΟ, ώστε να ανταποκριθεί στη νέα αποστολή του ως παγκόσμιος χωροφύλακας. Αυτά τα μέτρα ακριβώς θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες στη Ρίγα της Λετονίας.

  • Βασική επιδίωξη είναι να χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ ως «ομπρέλα» για τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την Κασπία, αναλαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο στα επιθετικά σχέδια για τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και των αγωγών μεταφοράς τους στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό πιθανόν θα ανατεθούν στο ΝΑΤΟ καθήκοντα σε ό,τι αφορά την «ενεργειακή ασφάλεια», δηλαδή, να αναλάβει την «ασφάλεια των αγωγών και των ενεργειακών πηγών», σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα, τουλάχιστον με βάση τα όσα είχε πει φέτος την άνοιξη σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
  • Να θυμίσουμε, επίσης, ότι στα σχέδιά τους είναι να πάρουν αποφάσεις για ενίσχυση των επεμβάσεων και των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Σουδάν. Ταυτόχρονα, να παραμείνει και να ενισχυθεί η ΝΑΤΟική παρουσία και έλεγχος στο Κοσσυφοπέδιο, γενικότερα στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και συνολικά στα Βαλκάνια.
  • Ο «νέος» ρόλος του ΝΑΤΟ με αυτήν τη Σύνοδο ενισχύεται με νέες «στρατηγικές συμμαχίες», με «μακρινές» χώρες, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ν. Κορέα, η Ιαπωνία. Τα «ανοίγματα» αυτά αναμένονται να γίνουν στα πρότυπα των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, που, όπως είναι γνωστό, οδήγησαν αργότερα στην ένταξή τους στην πάλαι ποτέ «Ατλαντική Συμμαχία». Μάλιστα, οι πρέσβεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έχουν ήδη συμφωνήσει στη «δημιουργία μιας συνεργασίας παγκόσμιας έκτασης». Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι «χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς και έχουν αξιόμαχες δυνάμεις, ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις όπως αυτές στο Αφγανιστάν».
  • Παράλληλα, προωθούνται μια σειρά αλλαγές που θα κάνουν πιο ευέλικτη και αποτελεσματική τη μηχανή του θανάτου. Μεταξύ άλλων, προωθείται η κατάργηση της ομοφωνίας και του βέτο, ώστε να μπορεί το ΝΑΤΟ να επεμβαίνει μέσα σε λίγα 24ωρα οπουδήποτε στον πλανήτη. Μάλιστα, ωμά πριν από δύο βδομάδες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, με τη θρασύτητα που διακρίνει τους λακέδες των ιμπεριαλιστών, έθεσε και το ζήτημα ότι δεν μπορούν να πληρώνουν τα έξοδα των στρατιωτικών αποστολών και των άλλων εκστρατευτικών σωμάτων μόνο οι χώρες που συμμετέχουν ενεργά και δραστήρια και «τα δίνουν όλα», αλλά από δω και πέρα όλες οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ προς απόδειξη της «συμμαχικής τους συνείδησης» πρέπει να συμμετέχουν οικονομικά επί ίσοις όροις, πράγμα που σημαίνει, εκτός των άλλων, και «πλήρωνε πάλι λαέ ακόμα περισσότερα από όσα πληρώνεις μέχρι τώρα για την εταιρεία των ΝΑΤΟικών δολοφόνων»!
  • Οπωσδήποτε η Σύνοδος θα αξιοποιηθεί για τη συνέχιση της εκστρατείας που είχε ξεκινήσει από πέρσι η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, γνωστό κοράκι του πολέμου Κοντολίζα Ράις, για τη δημιουργία της «συμμαχίας των προθύμων» για νέες πιθανές επιθέσεις και επεμβάσεις - στρατιωτικές, οικονομικές, πολιτικές - κατά λαών και χωρών, όπως είναι το Ιράν, η Συρία, η Β. Κορέα κ.λπ.
  • Στη Σόφια, συζητήθηκαν και ζητήματα στρατιωτικής μεταρρύθμισης του ΝΑΤΟ, η πολιτική «ανοιχτών θυρών», οι σχέσεις της συμμαχίας με την Ουκρανία και τη Γεωργία. Οι συζητήσεις αυτές, με απαίτηση των ΗΠΑ, θα συνεχιστούν στη Ρίγα. Παράλληλα, ενδεχόμενη ένταξη, όμως μετά το 2008, ίσως υπάρξει για την Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, ενώ θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο επέκτασης της «εταιρικής σχέσης» προς τη Σερβία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο.
  • Αγνωστο ακόμα είναι πόσο θα προχωρήσουν σε αυτήν τη Σύνοδο για υλοποίηση σχεδιασμοί και προσπάθειες που όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, έχουν στόχο να ενταχθούν σε μια πορεία στο ΝΑΤΟ, καταρχήν ως «συνεργάτες», χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία ή η Κολομβία, γεγονός που πριν από μήνες είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή του και το ΚΚ Κολομβίας. Προφανώς, οι επιδιώξεις αυτές έχουν να κάνουν και με το ενδιαφέρον του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού να «καλύπτει» όσο μπορεί τα «νώτα» του, μιας και παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις διεργασίες που αναπτύσσονται σε μια σειρά από κινήματα και χώρες στο Νότο της αμερικανικής ηπείρου.

Είναι φανερός ο συνολικός στόχος. Για τα 2 βασικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο χώρος της ονομαζόμενης Ευρασίας (Κεντρική, Ανατολική Ευρώπη, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, Μέση Ανατολή, ΝΑ Ασία κ.λπ.), πρέπει να παραμείνει το κατά Μπρεζίνσκι «κύριο γεωπολιτικό λάφυρο». Σε αυτόν το στόχο πρωταρχικό ρόλο θέλουν να παίξει το ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση όχι μόνο των σημερινών, αλλά και των μακροπρόθεσμων, μελλοντικών συμφερόντων τους. Αλλωστε, η αμερικανική πολιτική θεωρεί ότι «χωρίς το ΝΑΤΟ η Ευρώπη όχι μόνο θα γινόταν σχεδόν αμέσως ευάλωτη αλλά επίσης θα κατακερματιζόταν πολιτικά. Το ΝΑΤΟ εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και παρέχει σταθερό πλαίσιο για να επιδιωχτεί η ευρωπαϊκή ενότητα. Αυτό καθιστά το ΝΑΤΟ τόσο ζωτικό ιστορικά για την Ευρώπη... Προκύπτει ότι μια ευρύτερη Ευρώπη και ένα διευρυνόμενο ΝΑΤΟ θα υπηρετήσουν τους βραχυπρόθεσμους, καθώς και τους μακροπρόθεσμους στόχους της πολιτικής των ΗΠΑ...». Ενώ για το ρόλο της Ρωσίας τονίζουν ότι «η μοναδική πραγματικά γεωστρατηγική επιλογή - η επιλογή που θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία ρεαλιστικό διεθνή ρόλο και επίσης να μεγιστοποιήσει τη δυνατότητά της να μετασχηματιστεί και να εκσυγχρονιστεί κοινωνικά - είναι η Ευρώπη. Οχι μια οποιαδήποτε Ευρώπη, αλλά η διατλαντική Ευρώπη της διευρυνόμενης ΕΕ και του διευρυμένου ΝΑΤΟ»...

Ολα τα παραπάνω ήρθε να επιβεβαιώσει στις 6 Νοέμβρη, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζαπ ντε Χουπ. Τις επόμενες μέρες ίσως μάθουμε περισσότερα από τον Τύπο για τη Σύνοδο αυτή.

Το σίγουρο που από σήμερα μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν πρέπει καθόλου να υποτιμηθεί από τα λαϊκά κινήματα και της χώρας μας, αλλά και όλων των χωρών του κόσμου, η απειλή του ΝΑΤΟ υπό το «νέο» ρόλο του. Μπορεί και πρέπει να γίνει συστατικό στοιχείο της λαϊκής πάλης, η αντιΝΑΤΟική πάλη, η συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και το ΝΑΤΟ, ενάντια στη διεύρυνσή του, ενάντια στις νέες πολύμορφες επεμβάσεις, τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, τις δήθεν «ειρηνευτικές αποστολές», την επιστροφή όλων των στρατιωτών που βρίσκονται εκτός συνόρων και συνολικά όλα τα αιτήματα και στόχους πάλης που έχει επεξεργαστεί το κομμουνιστικό κίνημα, αλλά και το ευρύτερο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό, φιλειρηνικό, το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Στον αγώνα αυτόν έχουν θέση όλοι όσοι θέλουν να αντισταθούν, να συσπειρωθούν σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, για να ανοίξει ο δρόμος της συνολικής κοινωνικο - οικονομικο - πολιτικής χειραφέτησης των λαών.


Του
Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ