ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ο αγώνας θα συνεχιστεί ακόμα πιο δυναμικά

Ακαρπη ήταν, στην ουσία, η χτεσινή συνάντηση του δήμαρχου Νίκαιας, Στέλιου Μπενετάτου, με τον Κώστα Σκανδαλίδη. «Οι ίδιοι υπονομεύουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος, αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των νέων της Νίκαιας στη χτεσινή πορεία
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των νέων της Νίκαιας στη χτεσινή πορεία
«Η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων». Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τη χτεσινή, άκαρπη στην ουσία, συνάντηση του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Και αυτό γιατί ο Δήμος της Νίκαιας, οκτώ μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Αγώνων, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχει κανένα έργο υποδομής για να πραγματοποιηθεί εκεί το αγώνισμα της άρσης βαρών. Αντίθετα, έχει μόνο χρέη που δεν του επιτρέπουν ούτε την καθημερινή του λειτουργία. Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα, η δημοτική αρχή της Νίκαιας είναι αποφασισμένη να οργανώσει νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας χρήματα και έργα για την πόλη.

Στις 10 χτες το πρωί, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας, εργαζόμενοι στο δήμο, μαθητές των σχολείων και κάτοικοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο, συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της πόλης και από κει όλοι μαζί πήγαν στην Ομόνοια, από όπου και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Με συνθήματα διαμαρτυρίας, όπως «Αγώνας μαζικός είναι η απάντηση από δω και μπρος», «Η Κοκκινιά παλεύει και θα νικήσει, δώστε τα λεφτά για να λειτουργήσει», απαιτούσαν συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου ο ίδιος να πάρει θέση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη. Προβλήματα, για τα οποία μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει το υπουργείο Εσωτερικών, αφού το ίδιο προκατέβαλε το ποσόν των 4,7 εκατ. ευρώ από την κρατική επιχορήγηση του δήμου για το 2003 στον προηγούμενο, και εκλεκτό της κυβέρνησης, δήμαρχο Β. Τράπαλη, για να τα διαχειριστεί, στερώντας τα χρήματα αυτά από τη σημερινή δημοτική αρχή που έπρεπε να τα διαχειριστεί, δυσχεραίνοντας ασφυκτικά έτσι τη λειτουργία του δήμου.

Εντονη η παρουσία μαθητών

Το μήνυμα και από τη χτεσινή κινητοποίηση ήταν ένα: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι να δοθούν στο δήμο αυτά που οφείλει η κυβέρνηση»
Το μήνυμα και από τη χτεσινή κινητοποίηση ήταν ένα: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι να δοθούν στο δήμο αυτά που οφείλει η κυβέρνηση»
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία μαθητών σχολείων της πόλης, οι οποίοι υφίστανται καθημερινά τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Ο προηγούμενος δήμαρχος, όταν έφυγε από τη διοίκηση του δήμου, δε φρόντισε να καταβάλει την τρίτη και τέταρτη δόση στις σχολικές επιτροπές, με αποτέλεσμα τα σχολεία σήμερα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως αδυναμία να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. «Δώστε λεφτά για τα σχολεία, η Νίκαια παλεύει για την Παιδεία», ήταν ένα μόνον από τα συνθήματα των νέων παιδιών που πήραν μέρος στην πορεία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο. Κάτω από την ισχυρή πίεση του κόσμου, ο υπουργός δέχτηκε να δει αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση ή λύση στα αιτήματα που του τέθηκαν.

«Ο αγώνας συνεχίζεται και οι ίδιοι βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων», τόνισε ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό. «Από χτες, πρόσθεσε, με την κινητοποίησή μας και τον αποκλεισμό στο "Σπίτι της Αρσης Βαρών" δώσαμε ένα σήμα στην κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματα της πόλης, τα οποία έχουν να κάνουν με το οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας των χρεών του δήμου και με τη στασιμότητα σε όλα τα έργα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο υπουργός απάντησε ότι δεν μπορεί να δοθεί έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στον δήμο, παρά μόνον όταν θα γίνει η ρύθμιση των χρεών των δήμων, να δοθεί προτεραιότητα στη Νίκαια. Αυτή η διαδικασία, όμως, θα απαιτήσει αρκετό χρόνο και ο δήμος έχει άμεσα ανάγκη από χρήματα για να καλύψει βασικές ανάγκες, όπως, για παράδειγμα, την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους.

Οι γνωστές υπουργικές ...δεσμεύσεις

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να καταβληθεί στο δήμο το ποσόν των 157.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ενημερότητα και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση ΔΕΤΕΟΠΑΝ. Η επιχείρηση αυτή, όμως, είναι καταχρεωμένη, με άνοιγμα στον ισολογισμό της πάνω από 100 εκατ. δρχ. και το ποσό αυτό δε λύνει, στην ουσία, κανένα πρόβλημα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, είναι ΑμΕΑ. Οσον αφορά στα έργα, ο Στ. Μπενετάτος τόνισε, ότι εκτός από το "Σπίτι της Αρσης Βαρών", για την κατασκευή του οποίου ο δήμος έδωσε 60 στρέμματα, κανένα άλλο έργο δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το επιχειρησιακό πρόγραμμα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που πρόβαλλαν οι αρμόδιοι πριν ενάμιση χρόνο, σήμερα ούτε καν συζητιέται.

«Οι ίδιοι υπονομεύουν την Ολυμπιάδα»

«Οι ίδιοι υπονομεύουν το εγχείρημά τους, εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις», τόνισε ο Στέλιος Μπενετάτος. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το επόμενο βήμα των κινητοποιήσεων, δεν απέκλεισε μια δυναμική κινητοποίηση, όταν γύρω στις 10 Δεκέμβρη θα γίνονται οι γενικές δοκιμές στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών».

«Την οικονομική δυσκολία που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ο δήμος τη δημιούργησε η προηγούμενη διοίκηση του δήμου και χωρίς χρήματα ο δήμος πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει», επισήμανε στο «Ρ» ο Μπάμπης Χρηματόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας. «Οι κινητοποιήσεις μας, πρόσθεσε, στρέφονται ενάντια σ' αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα. Εμείς στηρίζουμε τη δημοτική αρχή στον αγώνα που δίνει για τη διεκδίκηση των χρημάτων που έχει ανάγκη ο δήμος, γιατί είναι και αγώνας για την ίδια τη δουλιά μας. Δεν ξεχνάμε, άλλωστε, πως η δημοτική αρχή, μας στήριξε στη μεγάλη απεργία που είχαμε πριν λίγο καιρό στους ΟΤΑ».

«Διεκδικούμε την ποιότητα στη ζωή μας», τόνισε από την πλευρά του ο Παν. Κατηφές, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νίκαιας «Αγία Τριάδα», που συμμετείχε στη χτεσινή κινητοποίηση.«Η κυβέρνηση με την πολιτική της, πρόσθεσε, οδηγεί το δήμο μας σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί η πόλη μας να θεωρείται Ολυμπιακή πόλη, με μοναδικό έργο το "Σπίτι της Αρσης Βαρών". Εμείς θα είμαστε στο πλευρό του δημάρχου σε όλες του τις κινητοποιήσεις».

Μηδενικές αυξήσεις για τις κατοικίες

Την επιβολή μηδενικών αυξήσεων για δεύτερη συνεχή χρονιά στις κατοικίες για ανταποδοτικά τέλη, αποφάσισε, προχτές το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας. Οικονομική επιβάρυνση θα έχουν μόνον οι μεγάλες επιφάνειες και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, αποφάσισε να διεκδικήσει κονδύλια, από όπου είναι δυνατό, για την ανανέωση του στόλου και το μηχανολογικό εξοπλισμό του τομέα καθαριότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Αλυτα τα προβλήματα του Δήμου Νίκαιας

Απραγματοποίητα, παραμένουν τα απαραίτητα έργα υποδομής, που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη Νίκαια μετά την ανακήρυξη του Δήμου σε «Ολυμπιακή πόλη». Το θέμα έφερε για συζήτηση στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, με Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ΠΕΧΩΔΕ.

Το μόνο από τα ανακοινωθέντα έργα που υλοποιήθηκε είναι το «Σπίτι της Αρσης Βαρών», ενώ το Επιχειρησιακό Σχέδιο και το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Οργανωτική Επιτροπή, παρέμειναν στα χαρτιά. Και όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «παρά το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός έλαβε γνώση της κατάστασης με υπόμνημα που του επιδόθηκε από τη Δημοτική Αρχή της πόλης, όπου αναφέρονται όλα τα έργα που πρέπει να γίνουν, ενώ του ζητήθηκε παράλληλα, συνάντηση με το δήμαρχο Νίκαιας, χωρίς όμως να δοθεί καμία απάντηση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς, ποια είναι τα μέτρα και σε ποιο χρονικό περιθώριο τοποθετούνται, που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά ο Δήμος Νίκαιας, ώστε να βγει από τα σημερινά του αδιέξοδα και να ανταποκριθεί στην «ολυμπιακή αποστολή» του, καθώς και για να υλοποιηθούν άμεσα τα έργα υποδομής, που είναι απαραίτητα στην πόλη, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ