ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
«Να τερματιστεί η προσωρινή κράτηση»

Ανακοίνωση για τη στάση της κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών στο θέμα των επτά κρατουμένων για τα επεισόδια της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Ιούνη

«Πλευρά ενός ευρύτερου κλίματος αυταρχισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», τη στάση της κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών στο θέμα των επτά κρατουμένων για τα επεισόδια της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Ιούνη. Ακόμα, με την ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» απαιτεί τον άμεσο τερματισμό της προσωρινής κράτησης των εν λόγω κρατουμένων.

Στην ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» σημειώνει ότι «η συνέχιση της προφυλάκισης των επτά κατηγορουμένων και μάλιστα υπό συνθήκες κινδύνου για την υγεία τους, εξαιτίας της απεργίας πείνας, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών στο ζήτημα αυτό. Είναι γνωστό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι σε άλλες περιπτώσεις, για σοβαρά εγκλήματα του Κοινού Ποινικού Δικαίου δεν επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής κράτησης».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» τονίζει ότι «φαίνεται πως η στάση της κυβέρνησης αποτελεί πλευρά ενός ευρύτερου κλίματος αυταρχισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που εκφράζεται με την υιοθέτηση αντιδημοκρατικών νόμων και την ένταση της καταστολής. Δημιουργείται έτσι επικίνδυνο προηγούμενο για τις στοιχειώδεις δικονομικές εγγυήσεις που πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τον τρόπο που δρομολογούνται οι εξελίξεις. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της προσωρινής κράτησης των εν λόγω κρατουμένων».

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνε περίπατο και το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτό συμβαίνει με αόρατα νόμιμο τρόπο», δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, αναφερόμενη στις εξελίξεις, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Είναι αόρατα ακραίος, νεοταξίτικος κατασταλτικός, ολοκληρωτικός ο τρόπος, αλλά ορατά, τυπικά, προς τα έξω είναι σύμφωνος με το γράμμα του νόμου». Και πρόσθεσε: «Ξέρετε ότι συζητιέται το ζήτημα της απαγόρευσης κάθε μορφής μαζικής εκδήλωσης και διαδηλώσεων γιατί τάχα από εκεί προκύπτει τρομοκρατία. Λες και ο μοναχικός βομβιστής που ζώνεται με εκρηκτικά είναι συνήθως μέσα σε μια πολύ μεγάλη λαϊκή διαδήλωση»!

Για αδικαιολόγητη και ανεξήγητη καθυστέρηση της δίκης των «επτά», έκανε λόγο στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό και ο πρώην υπουργός, Γ. Α. Μαγκάκης. «Εχουμε μια αδικαιολόγητη και ανεξήγητη καθυστέρηση και μέσα σε αυτή την καθυστέρηση είναι αναμενόμενο ότι μπορεί να εκδηλωθεί και μια απεργία πείνας». Παράλληλα, μίλησε για πλήγμα της δικαιοσύνης και του δημοκρατικού πολιτεύματος, «αν οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης δε δείξουν εκείνο το σεβασμό που επιβάλλεται στην ανθρώπινη ζωή».

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Μέρα με τη μέρα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη παράταση της προφυλάκισης των επτά κρατουμένων και ειδικά για την περίπτωση των πέντε απεργών πείνας. Υπό κατάληψη βρίσκονται οι πρυτανείες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πολυτεχνείου, του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της Θεολογικής Σχολής στη συμπρωτεύουσα και η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ.

Ανακοίνωση για την άμεση απελευθέρωση των επτά κρατουμένων εξέδωσε και η ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας πως «παραμένουν προφυλακισμένοι σαν να πρόκειται για τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η δίκη τους. Το ΔΣ και το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζουν επίσης ότι όπως η δημοσιογραφική έρευνα και πολλοί έγκριτοι νομικοί έχουν αποδείξει, το κατηγορητήριο σε βάρος των προσωρινώς επτά συγκεκριμένων κρατουμένων πέρα από υπερβολικό είναι σε πολλά σημεία του έωλο».

Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με χτεσινή ανακοίνωση, συγχαίρει τους γιατρούς που ανέλαβαν τη νοσηλεία των απεργών πείνας, σημειώνοντας ότι επέδειξαν υψηλό ήθος και επαγγελματική ευσυνειδησία.

Διεθνείς αντιδράσεις για τους επτά

Εντονες πιέσεις στην Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών και το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα προκειμένου να μεσολαβήσουν με στόχο την άμεση απελευθέρωση των δύο Ισπανών νεαρών απεργών πείνας που κρατούνται μαζί με άλλους πέντε διαδηλωτές μετά τη σύλληψή τους σε κινητοποιήσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική, ασκεί η Ενωμένη Αριστερά και η Ομάδα Υποστήριξης των κρατουμένων διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωση της Ενωμένης Αριστεράς εκφράζονται φόβοι για την κατάσταση της υγείας των νεαρών Ισπανών Κάρλος Μαρτίν Μαρτίνεθ και Φερνάντο Πέρεθ Γκοράιθ και των συγκρατούμενών τους καθώς και αγανάκτηση «για τις ανωμαλίες που παρατηρούνται καθ' όλη τη διάρκεια κράτησής τους».

Η εκπρόσωπος της Ενωμένης Αριστεράς της Μαδρίτης Μιλάγρος Ερνάντεθ, σημειώνει από την πλευρά της πως η Ενωμένη Αριστερά και το PSOE έχουν ζητήσει ήδη τη μεσολάβηση της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανα δε Παλάθιο για να τους ενημερώσει για τις κινήσεις που κάνει το υπουργείο προκειμένου να επιτευχθεί η απελευθέρωση των κρατουμένων. Αναφέρεται μάλιστα πως το PSOE (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισπανίας) από την πλευρά του έχει ήδη ζητήσει από το ΠΑΣΟΚ να μεσολαβήσει γι' αυτή την υπόθεση, μολονότι το τελευταίο «δε διαφαίνεται πολύ πρόθυμο» για κάτι τέτοιο...

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας

Πάντως, πέρα από τις πιέσεις προς το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, η Ενωμένη Αριστερά και η Ομάδας Υποστήριξης των επτά κρατουμένων απεργών πείνας αναλαμβάνουν τις προσεχείς ημέρες ποικίλες κινητοποιήσεις και μορφές δράσεις με στόχο την άμεση απελευθέρωσή τους. Στις 28 του μήνα εκπρόσωποι και μέλη της Ομάδας Υποστήριξης θα συγκεντρωθούν έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη επιδιώκοντας συνάντηση με τον Ελληνα πρέσβη ώστε να του επιδώσουν επιστολή διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κράτηση των διαδηλωτών. Στις 29 του τρέχοντος μηνός θα γίνει εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Βαρκελώνη και την Κυριακή (30/11) προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπό τη μορφή ανθρώπινης αλυσίδας στην πλατεία Χαθίντο Μπεναβέντε της Μαδρίτης κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών με κεντρικό σύνθημα: «Δε θα σταματήσουμε μέχρι την απελευθέρωση των κρατουμένων Κάρλος και Φερνάντο. Λευτεριά στους κρατούμενους τώρα».

Να είναι προσεκτικός

Ο Ι.Κ. Πρετεντέρης (Ι.Κ. Π.) στο «Βήμα» (23.11.2003) κατηγορεί τους κομμουνιστές ότι μιλούν εξ ονόματος του λαού, ενώ στις εκλογές παίρνουν μικρά ποσοστά.

Τα κομμουνιστικά κόμματα πράγματι παίρνουν μικρά ποσοστά στις εκλογές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αντίπαλός τους, το κεφάλαιο, διαθέτει τεράστια δύναμη. Πέρα, π.χ. για την Ελλάδα, από τους συμμάχους (ΗΠΑ, NATO, Ευρωπαϊκή Ενωση) έχει στη διάθεσή του τις μυστικές υπηρεσίες, τα σχολεία, τους διορισμούς, τις απολύσεις από τις επιχειρήσεις, τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες κλπ.

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, είναι φυσικό τα κομμουνιστικά κόμματα, που έχουν στόχο να καταργήσουν το κεφάλαιο και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να παίρνουν μικρά ποσοστά.

Τώρα γιατί μιλούν εξονόματος του λαού. Πρώτα πρώτα όλα τα κόμματα μιλούν εξ ονόματος του λαού, ενώ δε διαθέτουν ποσοστά πάνω από 50%. Το γεγονός ότι η ΝΔ παίρνει γύρω στο 41% και το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 43% δεν αλλάζει την ουσία. Η διαφορά είναι ποσοτική κι όχι ποιοτική και σύμφωνα με τη λογική του Ι.Κ.Π. κανένας δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος του λαού. Αλλά το χειρότερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ με 43% κυβερνάει κιόλας. Ας είναι.

Δεύτερο, οι κομμουνιστές κάνουν ανάλυση της αντικειμενικής πραγματικότητας και θέτουν αιτήματα για οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων (εργατική τάξη, επαγγελματοβιοτέχνες και μικρομεσαίοι αγρότες), που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Γι' αυτό οι κομμουνιστές μιλούν εξ ονόματος του λαού.

Ο I.K. Π. πρέπει να ξέρει ότι οι κομμουνιστές μιλούν εξ ονόματος του λαού κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ακόμη και στη διάρκεια των βασανιστηρίων. Οι χτύποι της καρδιά τους πάντα συντονίζονται με τους χτύπους της καρδιάς του λαού. Γι' αυτό αντέχουν. Καλά θα κάνει ο Ι.Κ.Π. να είναι πιο προσεκτικός όταν απευθύνεται στους κομμουνιστές.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ